Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym kupowaniem na necie kasku różnie bywa. Teoretycznie ten sam rozmiar, a praktycznie jezt różnica.

Mnie własnie udało się kupić HJC RPHA90 za 1650 zł + przesyłka ( z malowaniem ).

Gościu się wyprzedawał

RPHA_90_TANISK_MC1SF_ml.jpg

Możecie polecić stronki gdzie można upolować kask w dobrym pieniądzach poza sezonem ? Rozglądam się za jakimś rozsądnym szczękowcem. Z góry dziękuje  :beer:

Helmetcity.co.uk

• Upvote 1

Niedawno Shoei wypuściło Gt- Air II. Przez co pierwsza wersja kasku poszła w dół o ponad 500pln. Sam go mam i mogę polecić 

https://www.fc-moto.de - czasem się trafiają świetne przeceny, zwłaszcza na mniej popularne rozmiary ;)

Dostałem właśnie maila z FC Moto, że rusza wyprzedaż kasków SHOEI i zniżki podobno do -64%, choć większość widzę przeceniona o 25-30%.

I nie wiem czy to rzeczywiste przeceny, bo nie śledzę aktualnych cen kasków, ale zajrzeć do nich na stronę myślę można.

Edytowane przez Kukuryku

no i zapodałem sobie SHOEI Neotec II  z dedykowanym systemem SENA. co do opinii to jeszcze nic nie powiem bo jeszcze nie latałem w nim ale mam nadzieje ze bedzie OK.

Jakie wrażenia po sezonie?

Ja przesiadłem się z multiteca na Neotec II i szczerze mówiąc jestem trochę rozczarowany. Tzn. nie jest źle, ale po kasku za prawie 3kPLN (kupiłem w malowaniu Excursion) spodziewałem się, że będzie cichszy...

Edytowane przez KG B12

Neotec od początku wypadał dużo słabiej niż dużo starszy i tańszy Schuberth C3 i to pod każdym względem.

Mnie własnie udało się kupić HJC RPHA90 za 1650 zł + przesyłka ( z malowaniem ).

Gościu się wyprzedawał

RPHA_90_TANISK_MC1SF_ml.jpg

I jakie wrażenia ?

Jak na razie zrobiłem w nim tylko 300 km, ale już mam pewne wrażenia.

Jest bardzo wygodny a wentylacja to w ogóle wypas. Jak wieje wiatr z owiewki prosto w wizjer to szumi tak samo jak tani IC14. Blenda fajnie przyciemniona, jak na razie mechanizm podnoszenia szczęki działa bez zarzutu. Kask ma super uszczelnienia wokół szyi  i nic nie podwiewa ani nie hałasuje. 

To tak z pierwszych wrażeń :)

Dumam nad takim, mi dziś udało się wyrwać coś takiego w bardzo dobrym stanie :)

Shoei Manako TC2 Replica model RF-800

https://www.ebay.com/itm/Shoei-RF-800-Mankato-Eye-L/163207415706

• 1 month later...

Zauważyłem jakiś czas temu, jeszcze pod koniec sezonu, że mój pinlock zaczyna parować. Zdjąłem go, umyłem całość, wyczyściłem, założyłem i dalej paruje. z każdej strony dolega prawidłowo, niby. Regulacja raczej już nic nie daje. Ale zauważyłem, że ta niby uszczelka, co na nim się znajduje, chyba stwardniała, bo na tę chwilę już w niczym nie przypomina to gumy, silikonu czy z czego tam to zostało zrobione. Ale nasunął mi się pewien pomysł, czy aby nie kupować nowego pinlocka, można delikatnie jakimś silikonem bezbarwnym objechać naokoło pinlocka, zrobić cienką warstewkę "uszczelki", a po całkowitym jego wyschnięciu nałożyć na wizjer i cieszyć się nieparującym pinlockiem? Zda to egzamin?

2 godziny temu, seebst napisał:

Zauważyłem jakiś czas temu, jeszcze pod koniec sezonu, że mój pinlock zaczyna parować. Zdjąłem go, umyłem całość, wyczyściłem, założyłem i dalej paruje. z każdej strony dolega prawidłowo, niby. Regulacja raczej już nic nie daje. Ale zauważyłem, że ta niby uszczelka, co na nim się znajduje, chyba stwardniała, bo na tę chwilę już w niczym nie przypomina to gumy, silikonu czy z czego tam to zostało zrobione. Ale nasunął mi się pewien pomysł, czy aby nie kupować nowego pinlocka, można delikatnie jakimś silikonem bezbarwnym objechać naokoło pinlocka, zrobić cienką warstewkę "uszczelki", a po całkowitym jego wyschnięciu nałożyć na wizjer i cieszyć się nieparującym pinlockiem? Zda to egzamin?

Ktoś z moich znajomych reanimował pinlocka suszarką, ale na jak długo to starczyło to nie wiem.

PS. Ma ktoś pomysł co zrobić gdy pinlock wypada z kasku? Regulacji już zabrakło a skubaniec dalej jest luźny...

2 godziny temu, seebst napisał:

Teraz też tak mam ! Przez 2-3 sezony było o'k ,a teraz potrafi pinlock zaparować .

Cytat

Teraz też tak mam ! Przez 2-3 sezony było o'k ,a teraz potrafi pinlock zaparować .

Tu i tutaj  Może są to objawy wytarcia powierzchni i już raczej czas na wymianę?

15 minut temu, Kazmir napisał:

Może są to objawy wytarcia powierzchni i już raczej czas na wymianę?

Otóż to, na samym wizjerze dookoła, w miejscy przylegania tej niby uszczelki mam wytarte. Teoretycznie może być tu problem i w takim przypadku czas na wymianę wizjera/pinlocka? Ale chciałem, by jeszcze uniknąć wymiany, coś zaeksperymentować z nałożeniem czegoś w postaci silikonu, elastycznej gumy itp., by po wyschnięciu tego, po założeniu było nadal elastyczne. Zwykły silikon jest na bazie octu, więc nie wiem jak by to reagowało z pinlockiem... Chyba, że jest coś innego, podobnego?

Cytat

Zwykły silikon jest na bazie octu, więc nie wiem jak by to reagowało z pinlockiem... Chyba, że jest coś innego, podobnego?

Owszem jest. Elastyczna masa uszczelniająca na bazie poliuretanów, do zastosowań konstrukcyjnych
Do łączenia metali, powierzchni lakierowanych, drewna, kamienia, betonu i tworzyw sztucznych (poliester i twarde PCV)

Znajdziesz to po wpisaniu: Wurth K+D Klej + Szczeliwo 310ml

Tylko pamiętaj! To jest mocniejsze od silikonu.

W dniu 11.11.2018 o 12:07, popjus napisał:

Odeślij go od  razu do serwisu na wymianę zawiasu szczęki :)  W Evo one 2 już to poprawili, ale jedynka była nie dopracowana

1 godzinę temu, lelon napisał:

Odeślij go od  razu do serwisu na wymianę zawiasu szczęki :)  W Evo one 2 już to poprawili, ale jedynka była nie dopracowana

Na razie nie ma potrzeby - działa normalnie - a gwarancja to 5 lat.

Zawsze, awaryjnie możesz krawędzie pinlocka do wizjera przykleić taśmą bezbarwną, spokojnie jeden sezon tak przejeździłem.

A tak przy okazji zapytam jeszcze, jak przechowujecie kask i pinlock - czy pinlock ściągacie na zimę z wizjera, czy jest cały czas założony? Bo słyszałem, że  - niby - powinno go się ściągać i do jakiejś książki np. włożyć, aby przez ten czas był przyciśnięty, leżał na płasko. Bo wówczas, rzekomo, może się odkształcić i nie spełniać już swojej funkcji.

59 minut temu, seebst napisał:

A tak przy okazji zapytam jeszcze, jak przechowujecie kask i pinlock - czy pinlock ściągacie na zimę z wizjera, czy jest cały czas założony? 

Mam cały czas w kasku. Co 2-3 lata wymiana jak zaczyna parować. Po to jest zima ;) 

Koszt nowego niewielki, a komfort ogromny.

52 minuty temu, Tomek napisał:

Mam cały czas w kasku. Co 2-3 lata wymiana jak zaczyna parować. Po to jest zima ;) 

Koszt nowego niewielki, a komfort ogromny.

U mnie taki sam czas wystąpił,czyli muszę pinlocka wymienić ,szczególnie przed Nordkappem ! 😉

4 godziny temu, popjus napisał:

Na razie nie ma potrzeby - działa normalnie - a gwarancja to 5 lat.

5 lat jest na skorupę, nie na mechanizm szczęki, na to masz 2 lata, wiec po kilku miesiącach tak czy siak oddasz na gwarancję i oby wymienili za pierwszym razem na mechanizm z evo one 2 

u mnie były 2 reklamacje a dopiero jak wypuscili evo one 2 bez tej wady to wymienili mechanizm szczęki na taki który działa :)( a było to 1 miesiąc przed końcem gwarancji)

wszystko przed Tobą :) ja tam dalej lubie ten kask za jego funkcjonalność pomimo tych przygód reklamacyjnych

więcej tutaj

Edytowane przez lelon