Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, lelon napisał:

5 lat jest na skorupę, nie na mechanizm szczęki, na to masz 2 lata, wiec po kilku miesiącach tak czy siak oddasz na gwarancję i oby wymienili za pierwszym razem na mechanizm z evo one 2 

u mnie były 2 reklamacje a dopiero jak wypuscili evo one 2 bez tej wady to wymienili mechanizm szczęki na taki który działa :)( a było to 1 miesiąc przed końcem gwarancji)

wszystko przed Tobą :) ja tam dalej lubie ten kask za jego funkcjonalność pomimo tych przygód reklamacyjnych

więcej tutaj

Obejrzę ten mechanizm jeszcze raz ... a miałeś problem z uszczelką? bo u mnie wygląda jakby się miała za chwilę oderwać :(

• 3 weeks later...

Zobaczyłem dzisiaj, że od jakiegoś czasu w ofercie Schuberth'a pojawił się kask C4 PRO. Czyli rzekomo poprawiona wersja C4, którą użytkuję. Czy ktoś spotkał się z jakimiś informacjami, czego te zmiany dotyczą? Z tego co udało mi się dowiedzieć po zdjęciach to nowy wizjer i pinlock (na którym widać uszczelkę silikonową), niby nowsze wnętrze, ale i zestaw interkomu SC2 (ja mam SC1) Ciekawi mnie, czy wizjery są w przypadku C4 i C4 Pro zamienne?

Ostatnio przymierzałem różne garnki, a jako, że mieszkam w  miejscu, w którym nie ma za wiele sklepów z akcesoriami motocyklowymi , musiałem jechać do miasta wojewódzkiego. W jednym ze sklepów kolo-sprzedawca, stwierdził, że c4 pro ma wkładkę hipoalegriczną i jest to największa różnica w stosunku do c4.

Ja się strasznie zgrzałem na shoei'a neoteca II ale okazało się, że na mój niewymiarowy łeb nie pasuje ani XL (ciasny nie do wytrzymania) ani XXL (luźniejszy niż polski hip-hop). Schuberth mi podszedł i ostatecznie zakupiłem c4. Tak czy siak nie mogę się doczekać sezonu (tak, tak, u mnie nadal jest zima).

• 3 weeks later...

To ja się dołączę ;)

Chodzi mi po głowie nowa skorupa i mam kilku kandydatów.

Czy ktoś wie coś więcej na ich temat? Może ma własne doświadczenia? Każda sugestia mile widziana.

• Nolan N87
  • Airoh ST501
  • HJC FG-ST (aktualnie mam FG-17)
  • Caberg Drift Evo Carbon

To ja się dołączę
Czy ktoś wie coś więcej na ich temat? Może ma własne doświadczenia? Każda sugestia mile widziana.
  • Nolan N87
  • Airoh ST501
Mam hjc fg-st. Na moim średnim garnku dobrze leży, ale niestety dzwoni w nim jak cholera. Niby dobrej jakości a po dluższej jeździe własnych mysli nie słyszę.

No jak pisałem, ja mam teraz fg-17 i nie mam za bardzo punktu odniesienia. To jest ta sama skorupa ale minus blenda.
Ale dobrze wiedzieć

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Wstępnie też myślałem o 

Nolanie N87

HJC ST-FG

I kumpel który ma N87 mówi że nie może się bardzo do niczego w tym kasku przyczepić ale on nie ma też bardzo porównania bo wcześniej też jeździł  w nolanie. Dla mnie wydawał się dziwny po przymiarkach bo ma dość "krótką" szczękę, nie jest tak wystająca jak u innych producentów. 

Co do ST-FG z takich moich aspektów jak przymierzałem miałem wrażenie że przez wyściółkę czułem mechanizm od blendy. Również słyszałem opinie że kask nie należy do najcichszych, ale za to dobrze sprawuje się wentylacja.

Dlatego trochę staram się powiększyć budżet i myślę o 

- SHOEI GT-AIR

- HJC RPHA 70

Ktoś miał jakąś styczność, może sam się wahał nad tymi skorupami? Ewentualnie wie czy jakiś ze sklepów stacjonarnych oferuje możliwość przetestowania kasku przed zakupem?

4 godziny temu, Tomek napisał:

Kurde, ale czarne auto mocniej sie grzeje niz białe czy srebrne. W czarnych furach potrafi byc ponad 70 stopni w pelnym cieniu. Ale kanal na pewno przejrze i posłucham co za treści tam sa, dzięki. ;)

Jezeli chodzi o bialy czy czarny kask - bialy niewątpliwie będzie lepiej widoczny. :)

30 minut temu, Dario napisał:

Kurde, ale czarne auto mocniej sie grzeje niz białe czy srebrne. W czarnych furach potrafi byc ponad 70 stopni w pelnym cieniu. Ale kanal na pewno przejrze i posłucham co za treści tam sa, dzięki. ;)

Jezeli chodzi o bialy czy czarny kask - bialy niewątpliwie będzie lepiej widoczny. :)

ale w kasku sie jezdzi a nie stoi - masz wentylacje, masz powietrze ze wszystkich stron.  ja mam zawsze czarne kaski i nigdy mi sie nie zdarzylo zeby mi bylo "za cieplo" a przypominam ze mieszkam przy samej afryce i jest tutaj troche cieplej niz w pl ;)

W kasku jest styropian i on daje izolacje .

• Like 1

W dniu 21.02.2019 o 16:45, Hirad napisał:

To ja się dołączę ;)

• Nolan N87
  • Airoh ST501

Mam Nolana 87 może byc ale cos głośny jest przy 150 i wyżej słyszę tylko szum powietrza............

Ja używałem HJC  i mam wrażenie że to są troche głośniejsze garnki, mam tez sharka i wydaje mi sie bardziej cichy. Ogolnie z tych co uzywałem HJC najglosniejsze

jako że odkupuję się po glebie, zawita w ciągu kilku dni najbliższych dotrze do mnie SHOEI NEOTEC 2

neotec-ii-splicer-tc-8pboig9y4ynqnm.jpg

Chętnie się dowiem czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym produktem.

Edytowane przez subsd

Też się nad nim zastanawiam jako następca C4, ale czy on ma dedykowany interkom jak ma Schuberth? I czy trzeba też instalować słuchawki i całe okablowanie do niego? 

6 minut temu, seebst napisał:

Też się nad nim zastanawiam jako następca C4, ale czy on ma dedykowany interkom jak ma Schuberth? I czy trzeba też instalować słuchawki i całe okablowanie do niego? 

https://shoei-kaski.pl/product-pol-101483-System-komunikacji-Sena-SRL-do-Shoei-NEOTEC-II.html

Wszystko jest pod niego przygotowane w skorupie.

A nie znalazłem nic w tym linku od Ciebie, że w środku ma wszytko już zainstalowane... poza tym cena przeraża...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

7 minut temu, seebst napisał:

A nie znalazłem nic w tym linku od Ciebie, że w środku ma wszytko już zainstalowane... poza tym cena przeraża...

Ze strony "Shoei:  "Całkowicie nową funkcją SHOEI jest możliwość pełnej integracji opcjonalnie dostępnego systemu komunikacji SENA SRL w skorupie kasku. Specjalne kanały we wnętrzu kasku pozwolą na łatwy montaż głośników i kabli z zachowaniem komfortu i doskonałego dopasowania". 

Wygląda na to, że opcjonalnie możesz sobie cały system dołożyć.

No to to wiem, ale nie ma tego jak ma Schuberth, że kupujesz tylko sam moduł i baterię i nic więcej robić nie musisz, bo cała reszta jest już fabrycznie zainstalowana. Nie przemawia za mną rozbebeszanie całego kasku. I w dodatku tyle siana... co nie zmienia faktu, że bardzo mnie ten hełm interesuje w przyszłości

Na zlocie już będe w stanie coś więcej powiedzieć. Miejmy nadzieję że dobrego bo faktycznie zakup trzepnął mnie po kieszeni.

Hej. Przyłącze się do dyskusji w temacie garnka... Na ten sezon też długo szukałem, czytałem ale jedno jest pewne dopóki nie przymierzymy to o wybór ciężko. Co kask pomimo takiego samego rozmiaru to inaczej leży są inne odczucia, ja przy zakupie brałem pod uwagę konstrukcję tzn. Z czego jest zrobiony oraz testy bezpieczeństwa. Na ten sezon zakupiłem Arai Chaser X ,wykonanie i dopasowanie to bajka, myślę że o walorach użytkowych wypowiem się w połowie sezonu bo co teraz mogę powiedzieć.

A mi wpadło w oko to malowanie:

image.thumb.png.859c6802187ce8fb694d4c1e99ea684d.png

Cholernie mi się podoba, ale nie wytłumaczę żonie, że chce nowy garnek jak motocykla brak :P

Dla ciekawskich link do kasku KLIK.