Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem kupna drugiej szyby, ale ciemniejszej. Która wersja byłaby najbardziej uniwersalna jeżdżąc w słoneczny dzień, pochmurny, a także już późnym popołudniem, bądź pod wieczór? Bo jest szyba całkiem ciemna, przyciemniona 50%, są też lustrzanki i inne tego typu kolory. W ciemnej szybie słońce nie opali mi pyska? Bo blenda mi tylko pół gęby zakrywa, do nosa, a reszta na wierzchu. 

• 3 weeks later...

Cholera! Wypatrzyłem sobie już dawno kandydata na nowy garnek... Postanowiłem postawić na coś "innego niż wszyscy" i  stwierdziłem, że biorę kask portugalskiej marki NEXX a dokładnie model XR.2 Carbon Pure - jako, że z hajsem było krucho to wymiana garnka czekała aż do teraz. W międzyczasie wyszła wersja "XR.2 Golden Edition" Dla mnie jeszcze ładniejsza:D

W tym momencie zaczynają się schody... Bo nie mam nawet gdzie przymierzyć tego kasku🙄 Oficjalny dystrybutor skierował mnie do najbliższego dystrybutora czyli do sklepu "Defender w Krakowie - dzwoniłem - niestety nie mają żadnego NEXXa żeby choćby przymierzyć😒 Chyba mnie trafi...

Zaczynam więc poszukiwania potencjalnego nowego garnka za ok 1500zł. Od nowa to samo....

za te cene jest w czym wybierać, sprawdź wyprzedaże na www.helmetcity.co.uk - ja tam kiedyś dobrze kask trafiłem.

14 godzin temu, ilm napisał:

za te cene jest w czym wybierać, sprawdź wyprzedaże na www.helmetcity.co.uk - ja tam kiedyś dobrze kask trafiłem.

Obczaję ;) Ale garnek pasuje przymierzyć najpierw na głowę czy dobrze leży😅

• 3 months later...

To i ja coś dodam w temacie kasków.

Przez 7 lat eksploatowałem Shoei Neoteca I i byłem z niego bardzo zadowolony.

Niestety dożył swoich dni (rozwarstwiał się kołnierz,pękła klapka nawiewu ,pinlock podczas deszczu robił mi akwarium )

i ogólnie był już mocno zmęczony (liczne upadki ).Koszty reanimacji były zbyt wysokie,dlatego zdecydowałem się na zakup

nowego.Pierwotnie miałem zakupić nowszy model ,czyli Neoteca II ,tylko już nie czarny a biały.

Ale w pierwszym sklepie nie było go w moim rozmiarze (XL ) i kolorze.Sprzedawca podsunął mi do przymierzenia Schuberta C3 Pro,

co chętnie uczyniłem ,bo w momencie zakupu Neoteca ,C 3 był moim drugim wyborem.Pokazywał mi też C 4 ,ale ten nowszy model

nie wzbudził w ogóle mojego pożądania,bo wnętrze C 4 było za bardzo sztuczne ,a szersze pole widzenia czy przygotowanie pod 

montaż interkomu to słabe argumenty szczególnie wobec wygórowanej ceny !

Ostatecznie zdecydowałem się na białego C3 Pro ,zdecydowały o tym dużo szlachetniejsze materiały wnętrza ( a znam się na tym,

bo prawie 30 lat robiłem w tkaninach ),chęć spróbowania czegoś nowego a także cena o 400 zł niższa niż za Shoei 'a

Tylko nie mylcie C3 Pro z Basiciem ,bo to jest zupełnie inna bajka!

Po pierwszych 900 km z/w Schubercie mam już pierwsze porównania z Neoteciem.

A oto moje subiektywne spostrzeżenia;

-C3 sprawia wrażenie użycia lepszych materiałów do produkcji,ale Neotec przekonuje sprawniejszym działaniem mechanizmów,

choć to akurat może się zmienić z upływem czasu,kiedy się wszystko w C3 "dopracuje "

-obsługa Shoei'a jest bardziej intuicyjna ,ale to być może wynika z mojego przyzwyczajenia.

Z pewnością za to otwieranie szczęki jest dużo trudniejsze w C3 (szczególnie w rękawiczkach ),

bo klapka od otwierania "szczęki" ma zabezpieczenie (nie wiem przed czym ! ) i ciężko jest wyczuć ,jak ją otworzyć.

-wentylacja w obu kaskach jest na podobnym poziomie,z małym plusem dla Neoteca

-poziom tłumienia hałasu jest na podobnym poziomie ,z tym że mam subiektywne odczucie ,że generalnie C3 lepiej tłumi,

hałas choć bardziej odgłosy silnika (przyjemne !) niż szum przepływającego powietrza.

-C3 uciska mnie na szczęce w miejscu mocowania zapięcia do skorupy,tak jakby było tam za mało wygłuszenia,

ale być może to kwestia ułożenia,w każdym bądź razie Neotec od początku nie sprawiał kłopotów

-mam wrażenie ,że zapięcie w C3 leży za blisko grdyki,przez co ją za mocno uciska i jest mało komfortowo 

-w C3 pinlock jest fabrycznie zamontowany jakieś 1,5 cm od górnej krawędzi szyby i ma dość szeroki rant (2-3 mm )

co powoduje ,że kiedy jadę z prędkością przelotową tak 150 + ,to się na halince dość mocno składam i wtedy

akurat ten rant wypada w środku mojego pola widzenia ,co mocno przeszkadza !

Tak wyglądają moje doświadczenia z 3 dni współpracy z C3  i 7 lat z Neoteciem !

Zatem każdy kolejny dzień z C3 przyniesie nowe doświadczenia ! 😉

Edytowane przez mariuszn2
  • Like 1
  • Upvote 1

U mnie po nakręceniu 45.000 km i upływie dwóch lat mechanizmy działają tak samo, tylko suwak na na górze kasku odpowiedzialny za zamknięcie i otwarcie górnej wentylacji działa nieco słabiej, trzeba ciut więcej siły użyć. I to tyle. Otwieranie szczęki odbywa się tylko jednym naciśnięciem przycisku, bez żadnych blokad. Chociaż mechanizm otwierania szczęki był w sklepie smarowany, bo z upływem czasu, jak i częstej jazdy w deszczu coś tam pewnie już się wytarło z fabrycznego smaru. Teraz działa jeszcze lepiej. Moje zapięcie też z początku mocno ciągnęło w krtań, ale jest z jednej i z drugiej strony regulacja, dzięki czemu można sobie dla swoich potrzeb odpowiednio wyregulować. W przypadku C4 regulacja na paskach jest fajnie ukryta pod małymi zameczkami, tam też znajduje się nr seryjny kasku. Nieco zbyt krótką szczękę ma, ale nie, żeby mnie cisnęło coś, tylko podczas pierwszego zamknięcia szczęki na łbie muszę kask z tyłu mocno dopchnąć do przodu, bo inaczej szczeka opiera się na brodzie. I przez te też jeżdżę bez tego dodatkowego kołnierz pod szczeką. Z perspektywy czasu nieco też czasami niewielkie gwizdy wiatru skądś dochodzą, jakby z uszczelek pod szybą. Ale to czasami, przy mocniejszych podmuchach. Szybę i pinlock niedawno miałem wymienioną, z racji tego, że oryginalny pinlock porysował mi wizjer, przez co też i sam pinlock zaczął mocno parować. Pinlock ten nie posiadał gumowej uszczelki na sobie, więc to dlatego. Teraz mam wszystko to jak trzeba i jest ok. Teraz też bym biały kupił, ale akurat był na półce tylko czarny połysk w rozmiarze L pracujący idealnie na mój łeb. Tyle, że to nie był sklep autoryzowany przez Schubertha, więc nie mam na niego 5 lat gwarancji. No i też sprzedawca mi dobrą cenę na niego dał. Normalnie 2800 wtedy kosztował, a mi zrobił na 1800! Oczywiście nówka sztuka ze sklepowej półki. 

Witam jeżeli chodzi o kaski jak i wszystko inne z resztą 😜 nie mogę się za bardzo wypowiedzieć bo doświadczenia brak ale mogę powiedzieć że na mój pierwszy kask wybrałem hjc is max2 ponieważ chciałem mieć kask przede wszystkim bezpieczny z blendą i szczękowy. Muszę przyznać że jak na razie jestem bardzo zadowolony z wyboru tego kasku. Jakość i wykonanie według mnie na bardzo dobrym poziomie (jeżeli chodzi o kaski do 1000) 

Sebastian mówisz ,że zapięcie ma regulację punktu zamocowania ?

Bo jeśli o regulację długości pasków chodzi ,to zmiana długości nic nie da .

No możesz sobie przesunąć, aby zapięcie nie było na środku, a gdzieś nieco z boku. Przynajmniej u mnie tak jest. 

• 2 months later...

Pytanie do kierowników co cały rok latają.

Jest +7 pada deszczyk jadę do Warszawy z Poznania.

Jaki kask aby dobrze wyciągnęło parę wodną ale nie wiało wiatrem w nos / zatoki.

W C3 jak się ma zimową kominiarkę + kondom przeciwdeszczowy to zatyka się wylot na karku więc się para skrapla na szybie w środku.

Tak się zastanawiam nad integralem, pewnie mają lepszą wentylację niż szczęki a w sumie jak trasy robię to mi szczena psu na budę ;)

budżet do 2/3 tysie 

coś co ma blendę / możliwość wsadzenia interkomu

Coś ktoś?

W dniu 29.09.2019 o 18:14, Tomek napisał:

Czy ktoś może już testował LS2 FF399 Valiant

ja sprzedawalem na Gibraltarze miedzy innymi te LS2. Powiem CI ze ten model to taka sobie ta szczeka. jak dla mnie to mialem wrazenie ze jak mocniej scisniesz rekoma to peknie.

2 godziny temu, Walle napisał:

ja sprzedawalem na Gibraltarze miedzy innymi te LS2. Powiem CI ze ten model to taka sobie ta szczeka. jak dla mnie to mialem wrazenie ze jak mocniej scisniesz rekoma to peknie.

Dzięki.  Już mnie wyleczyłeś z tego kasku ;)

LS2 to raczej nie jest top marka.

@pwm potwierdzam, w integralu z pinlockiem nic się nie skrapla, ani w deszcz ani w nocy ani w zime... nigdy. Zarówno w tańszym Nolan N85 jak i Shoei NXR.

W integralu są noski, które, jakby nie było, dość skutecznie zakrywają nos, co by przy oddychaniu para bezpośrednio nie szła na szybę, czego próżno szukać w szczękowcach.

W moim C4 jeśli jest pinlock dobrze wyregulowany to zasadniczo też nic się nie dzieje, bo może trochę skrapla się poniżej pinlocka na samym dole szyby. Ale to tylko w sytuacji, kiedy na zewnątrz jest już bardzo chłodno, tak z 5 na plusie i mniej. 

Mam szczekowca Shoei Neotec i HJC-Max Evo. Oba kaski uzywam calorocznie, z tym, ze HJC bije na glowe Shoei'a pod wzgledem wentylacji. Bez wzgledu na to, czy jest + 40 czy +1, kask zawsze zapewnia wyjatkowo dobra wentylacje, takze podczaj jazdy w deszczu. Na marginesie zaznaczam, ze jezdze ciagle w okularach, dlatego nie moge sobie pozwolic na ich zaparowanie. 

Na zaparowanie okularow ma wplyw rowniez kominiarka i to, w jakim stopniu zakryjemy twarz. Jesli kominiarka zakrywa usta i nos, wydychane powietrze wydobywa sie przez szczeline miedzy skrzydelkami nosa a kominiarka i wali prosto w oczy, okulary oraz gorna czesc wizjera. Dlatego jezdze zawsze z odslonieta twarza, badz z w bardzo zimne dni twarza zakryta do nosa. Kominiarka ze zintegrowanym kolnierzem z Windstoperem. Poza tym dwie rzeczy w kasku zapobiegaja przewiewaniu i wspomagaja wentylacje - podbrodek na szczece i deflektor oddechu - nosek w jej gornej czesci (w obu moich kaskach na seryjnym wyposazeniu). 

Mam Shoei Ryd-a z pinlock-iem i zero parowania szybki bez względu na temperaturę :) Co prawda posiadam również nosek do niego, ale nie korzystam, bo nie ma takiej potrzeby. Nie mam  blendy i zamiast niej używam okularów p.slonc. no i one potrafią zaparować jak jest chłodniej.

• 3 months later...
2 godziny temu, Toldi2001 napisał:

Moim zdaniem nie warto,  nie mówię, że przedstawiony przez Ciebie kask jest zły, ale za 500-600zł na pewno znajdziesz coś co będzie chronić głowę. Zwróć uwagę na takie marki jak Nolan, HJC, Shark, Scorpion. Poszukaj na wyprzedażach teraz są super promocje. Na Helmetcity można na prawdę wyrwać super kask w tej cenie. Tani szczękowiec to kask głośny, ciężki i pewnie po jakimś czasie odbije się to na jego funkcjonalności, wiem co piszę bo Sam w takim zaczynałem.

Nie oszczędzaj na bezpieczeństwie nie warto.

Dzięki za odp

Nieraz na olx, nówki sztuki są wystawione za dobre pieniądze.