Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A co do helmetcity jak chcesz się dowiedzieć coś więcej o tanich kaskach z UK to wejdź w temat Nowe Nabytki opisuje tam aktualnie swój zakup :)

• Upvote 1

W temacie kasków mogę podpowiedzieć (mam nadzieję, że się nie dubluję ale nie przeczytałem całego tematu), że warto zweryfikować wyniki kasku w angielskich testach Sharp -> https://sharp.dft.gov.uk/
Daje to całkiem niezły pogląd w kwestii bezpieczeństwa i pokazuje, ze da się kupić dobry garnek w przyzwoitych pieniądzach.

W poszukiwaniu nie drogiego nowego kasku natrafiłem na tą stronę http://motorbiker. pl myślę że tu można już coś konkretnego wybrać co o tym myślicie ?

@Toldi2001 tu masz 3 przykładowe okazje z helmetcity, kaski za naprawdę zajebi...e pieniądze.

https://www.helmetcity.co.uk/hjc-fg-st-tian-white-sale/

https://www.helmetcity.co.uk/scorpion-exo-510-air-cipher-green-sale/

https://www.helmetcity.co.uk/x-lite-x-661-spox-red-009-sale/

HJC z tej 3 najlepszy bo wykonany z włókna szklanego ma pinlock, blende i DD

Scorpion też chwalony z systemem Air czyli pompowane poduszki. Scorpiony wychodzą mniejsze i ciaśniejsze więc trzeba wziąć to pod uwagę przy kupnie

X-lite to marka premium Nolana

Zobacz jeszcze popularne i chwalone starsze modele HJC IS-17, HJC FG-17 (to samo co FG-ST tyle że bez blendy), Nolan N87, Shark s900,  w Polsce na pewno znajdziesz jakieś sztuki w dobrych pieniądzach.

Zobacz na OLX tak jak pisał @kazek bo też zdarzają się dobre okazje za śmieszne pieniądze. 

6 godzin temu, GetiZ napisał:

warto zweryfikować wyniki kasku w angielskich testach Sharp -> https://sharp.dft.gov.uk/
Daje to całkiem niezły pogląd w kwestii bezpieczeństwa i pokazuje, ze da się kupić dobry garnek w przyzwoitych pieniądzach

W dniu 6.02.2020 o 11:05, Toldi2001 napisał:

W poszukiwaniu nie drogiego nowego kasku natrafiłem na tą stronę http://motorbiker. pl myślę że tu można już coś konkretnego wybrać co o tym myślicie ?

Myślę, że to będzie dużo zdrowszym wyborem jak kask z Lidla za 500 zł. Jak chcesz coś koniecznie z Polski sprawdź sobie jeszcze MM Motocykle, Legato, Defender, 4ride, 4motos, Defender, MotoFreak i wiadomo wszystkie inter motors :)

Dzięki za podpowiedzi napewno z korzystam z dobrych rad 

Bardzo mocno bije się z myślą, czy nie skusić się na shoei gt air (jedynka) z helmetcity w malowaniu bo są tańsze niż w Polsce monokolor (choć uważam, że biały kask jest super).

Co warto zestawić przy tym wlasnie shoei'u? Mój łeb cierpi jak ma hjc na sobie. Budzet między 1000 a 2000

W dniu 5.02.2020 o 10:27, Toldi2001 napisał:

Z budżetowych kasków to tylko mt helmets.

Model blade jest spoko.

• 3 weeks later...

Jakby ktoś szukał kasku z polskiej dystrybucji to jest fajna promocja w ringroad.pl na kaski hjc.

Najtańsze rpha 70 od 1350 złociszy! 

Ja skusiłem się na rpha 70 coptic za 1399 cebulionów  :)

Miałem ochotę na malowanie wolverine ale 500 droższy...

Edytowane przez ar1tur

5 godzin temu, ar1tur napisał:

Jakby ktoś szukał kasku z polskiej dystrybucji to jest fajna promocja w ringroad.pl na kaski hjc.

Najtańsze rpha 70 od 1350 złociszy! 

Ja skusiłem się na rpha 70 coptic za 1399 cebulionów  :)

Miałem ochotę na malowanie wolverine ale 500 droższy...

Też mnie kusił Wolver 😛 swoją drogą cena i tak kozak przecież w Polsce to nadal stoi po 2700 zł. Dosyć interesująca ta promocja hmm ... :D dobrze, że kupiłem to co chciałem w GB. 

Też miałem ból dupy ale 1399 a 1900 to jednak jest różnica i skąpstwo zwyciężyło!  :)

A 2700 po innych sklepach to już jest chore... Za to masz 2 sztuki  w mono kolorze! 

4 godziny temu, ar1tur napisał:

Też miałem ból dupy ale 1399 a 1900 to jednak jest różnica i skąpstwo zwyciężyło!  :)

A 2700 po innych sklepach to już jest chore... Za to masz 2 sztuki  w mono kolorze! 

Dlatego z GB wziąłem Black Panther z Marvela za 1400 zł :D szczerze dużo lepiej mi leżał Shoei no ale wychodziło jak w PL ( gt air II około 2700 zł ) więc też cena wzięła górę, ale mechanizmy i to jak mi Shoei leżał tego nic nie pobije. Teraz się trochę bije z myślami.

• 2 weeks later...

A mi właśnie kurier przyniósł RPHA-70 z Helmetcity. Jeszcze nie otwierałem bo #homeoffice.

Zdjęcie i jakiś opis podeślę później ;)

Pochwal się koniecznie,  jaki malunek i ile cię kosztował. Jak kupowałem swojego to taniej niż u nas w rozmiarze M był tylko forvic, reszta droższa.

5 godzin temu, Hirad napisał:

A mi właśnie kurier przyniósł RPHA-70 z Helmetcity. Jeszcze nie otwierałem bo #homeoffice.

Zdjęcie i jakiś opis podeślę później ;)

No pochwal się jakimś foto i jaka cena + przesyłka

Ja mam pytanie co do pinów w wizjerze - w jaki sposób można je wyciągnąć? Chodzi o to, że w nowym wizjerze przez nieuwagę ukruszyłem siebie jeden pin, przez co nie jestem już w stanie sobie odpowiednio wyregulować pinlocka - ogólnie do regulacji potrzebuję płaskiego śrubokręta. Ale mam stary wizjer, w którym piny są w dobrym stanie i tak pomyślałem, aby ze starego przełożyć jeden do nowego. Tylko nie wiem jak to zrobić, aby do końca już nic nie zepsuć...

Są dwuczęściowe. Po prostu z jednej i drugiej pociągnac i się rozpołowi. Jutro zrobie fotkę jsk to zrobić w nolanie

W starym wizjerze mogą już być nadgryzione zębem czasu i też mogą się ukruszyć , podejdź do sklepu motocyklowego i zamów a jak przyjdą idź z kaskiem na pewno tobie wymienią.Nic nie zepsujesz a może coś jeszcze kupisz 😁

A ja zakupiłem sobie coś takiego.

• Wysłane z UK 10.03
  • Odebrane w PL 16.03
  • Rozmiar L
  • Zapłaciłem około 1750 zł
  • Przesyłka do PL za free

W Polsce można kupić w podobnej / lekko wyższej cenie, ale trzeba czekać ~ 1 miesiąc, bo taki mamy klimat za oknem a nie inny.

Normalnie cena RPHA 70 waha się w okolicach 2k więc na czarną szybkę mi zostanie.

Na helmetcity ten model można złapać za lekko ponad 1k, więc polecam.

Malowanie jest nowością na 2020 rok, więc ogólnie w Polsce jest ich mało.

Po pierwszych jazdach wszystko na plus. Wcześniej miałem HJC FG-17 i pierwsze co mi się wydaje, to że kask jest dużo cichszy ;)

IMG_20200318_114015.jpg

Edytowane przez Hirad

Godzinę temu, Hirad napisał:

A ja zakupiłem sobie coś takiego.

• Wysłane z UK 10.03
  • Odebrane w PL 16.03
  • Rozmiar L
  • Zapłaciłem około 1750 zł
  • Przesyłka do PL za free

W Polsce można kupić w podobnej / lekko wyższej cenie, ale trzeba czekać ~ 1 miesiąc, bo taki mamy klimat za oknem a nie inny.

Normalnie cena RPHA 70 waha się w okolicach 2k więc na czarną szybkę mi zostanie.

Na helmetcity ten model można złapać za lekko ponad 1k, więc polecam.

Malowanie jest nowością na 2020 rok, więc ogólnie w Polsce jest ich mało.

Po pierwszych jazdach wszystko na plus. Wcześniej miałem HJC FG-17 i pierwsze co mi się wydaje, to że kask jest dużo cichszy ;)

IMG_20200318_114015.jpg

Gdyby ktoś pytał, jest to kolor musztardowy. Nie żółty, nie złoty a musztardowy.

47 minut temu, Conorian napisał:

Gdyby ktoś pytał, jest to kolor musztardowy. Nie żółty, nie złoty a musztardowy.

Gdyby ktoś pytał, to lubię musztardę miodową i dokładnie w takim kolorze wybieram kaski xD

1 godzinę temu, Hirad napisał:

Gdyby ktoś pytał, to lubię musztardę miodową i dokładnie w takim kolorze wybieram kaski xD

Czekam na kolejne elementy Twojej garderoby motocyklowej w tym kolorze. 
image.jpeg.7aa3668c5a7e8496894c878fdcb63a00.jpeg

Hiradku,  trzeba było lepiej posłuchać wujka Artura! :)

Na ringroad.pl ten model i kolor w L-ce dostępny od ręki za 1399 złociszy...

Ja garnek miałem po 3 dniach, nówka z metkami, zarejestrowany bez problemu na 5 lat w dobre sklepy motocyklowe. 

• Like 1