Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Przy wypadku bania tak samo doznaje urazu w pierwszym jak i w trzecim sezonie jeżdżenia, więc ihmo pytanie nie na miejscu. Ja polecam szukać na allegro okazji, sam kupiłem nowe Suomy Trek za 50% ceny sklepowej, bo mam duży baniak i była to ostatnia sztuka w sklepie internetowym. A Uvex wydaje się niezłym wyborem, mam ich kask otwarty i jest dobrze wykonany, trzyma fason już sporo lat.

Wtrącę słówko o samych zakupach w Louisie. Ja zawsze zamawiam przez kumpla (4-biker). Ma z Louisem umowę i może sprowadzić wszystko w cenach katalogowych/promocyjnych. Nie płacę nic za przesyłkę a w razie nietrafionego rozmiaru/reklamacji mam wszystko na miejscu. Poszukaj, może w Twojej okolicy tez jest jakis partner Louisa ;)

no nie ma partnera, a kaski Boss sa teraz w takiej cenie, ze za dwa z przesylka zaplace mniej niz za 1 na allegro... (wychodzi za dwa ponizej 600pln). Za 300 pln to chyba jedynie Naxa... ;)

Dzieki Wszystkim za zainteresowanie i rady ale niestety "lipa". Wlasnie dostelem meila, ze tego rozmiaru juz niema. Ale , ze na bezludziu nie mieszkam to zaraz jade z zonkä do Luisa, Polo, i Hein-Gericke - aktualnie ma tez dobre oferty i organoleptycznie cos wyszukamy. Kask na walentynki? :D

No moze partnerem tych sklepów nie jestem ale stalym klientem. A co do reklamacji to place za kask dopiero jak go dostane i mi przypasi, jesli nie przypasi to nie place i odsylam w terminie do 2-tyg.

Pozdro

No i kupilem w Luisie tego Uvexa. Czarno -czerwony dekor i niestety matowy ale na sporadyczne latanie powinien wystarczyc.

Pozdro :motorek:

mieli jakieś inne fajne oferty co do kasków ?? też myślę żeby na czasie sie tam przejechać ;D

Nie chcę wyjść na specjalistę od LS2 ale przetrawiłem temat tej marki dość dokładnie. Jeździłem, przymierzałem i moje wnioski są takie że nawet jak dla plecaczka to jednak lepiej jest dołożyć tę 100 czy nawet 200 i kupić coś porządniejszego. Pomijając temat "głośny przy 160km/h czy nie" poddawał bym pod wątpliwość czy w razie W garniec tej marki zwłaszcza z tańszych modeli będzie chronił należycie. Ale jeśli Tobie jednak nie będą przeszkadzały "niedociągnięcia konstrukcyjne" LS2 to przynajmniej omijaj łukiem wszystkie modele z podnoszoną szczęką. Jak wcisnąłem jeden z nich na głowę i podniosłem szczękę to po trzaskach plastiku myślałem że została mi w ręce. Ja generalnie zakończyłem moje poszukiwana na UVEXie boss 515 i mogę go spokojnie polecić.

PS. Fajna ramoneska mam podobną i rzeczywiście śmiga się w tym fajnie, ale jednak porządnej kurtki z protektorami nie zastąpi ;)

mieli jakieś inne fajne oferty co do kasków ?? też myślę żeby na czasie sie tam przejechać ;D

Byly jeszcze przecenione Cabergi V2, Airochy, i costam jeszcze. Ale z rozmiarówkä juz slabo.

Mozesz jeszcze wejsc na strony Luisa, Polo, czy H-G i tam sprawdzic Rest-/Sonderposten czy Schnäppchen. Wiem napewno, ze strone Polo mozesz przeläczyc na j.polski.

http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/agv-k-3

http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/ls2-cyber (Lagarto 2 FF366)

Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ? Ja taki mam i sobie chwalę. Ma dużo lepiej wykonany środek niż pozostałe modele LS2. Dorzucisz antifoga z FogCity i bajka.

Wiem że zaraz poleci litania że to shit itd ale jestem biednym studenciną i za te pieniądze naprawdę nie znajdziesz nic lepszego (no chyba że używka). A jeśli to ma być dla plecaczka to tym bardziej polecam ;) Pozdro.

Skoro nie polecacie to raczej LS2 odpada, liczyłem na chociaż dobrą opinię o ich wykonaniu...

Z kasków w okolicach 200zł, które otrzymały minimum 4/5 gwiazdek w testach SHARP'a i są u nas w miarę dostępne zostały jeszcze:

- Box BX2

- Box BX1

- Box BX5

- Airoh Speedfire

- Nitro N755VX

- Arashi Phantom

- AGV K3

K3 posiadam sam, a reszty nie oglądałem na żywo, macie jakieś opinie?

Na zdjęciach mało przekonują Box, Airoh i Nitro...

Arashi jest z włókna szklanego, a Nitro z poliwęglanu, reszta termoplastik.

Edytowane przez Oktanski

Arashi Phantom? Pierwsze słyszę o takim kasku :) Ale... Ludzie on kosztuje 180zł na allegro! I jest z włókna szklanego? Może i ja bym kupił ;P Słyszeliście jakieś inne opinie o nim oprócz rankingu SHARP? Naprawdę mnie zaciekawił.

Nitro N755VX niestety nigdzie nie dostępny :/ Ani ebay ani allegro.

Przejrzałem te testy sharp i Lazer'a LZ6 można kupić też do 3 stów.

Lazera LZ6 ma mój kumpel, powiem od razu - nie polecam, po sezonie jazdy w nim wyściółka nie jest już jak nowa, wygląda podobnie jak mój stary Nolan po wielu (wielu!) sezonach na moto i w roli zapasowo-plecakowego garnka.

Ja bym Lazera nie kupił właśnie ze względu na wykonanie.

Nitro N755VX jest dostępny na allegro.pl, o tutaj link do aukcji z tym kaskiem:

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=n755

Do tych kasków jeszcze można wsadzić V-Can'a V100F, około 240zł, 4/5 SHARP i również z włókna szklanego, dostępny na allegro.

http://allegro.pl/listing.php/search?string=v-can+v100&category=4075&sg=0&order=p&change_view=1

Edytowane przez Oktanski

Przejeździłem dwa kaski LSa, jeden to był jet, a drugi szczęka. powiem że jeździłem w nich na skucie i było ok. Kiedy zdałem prawko i wsiadłem na bandziora to pierwsze pytanie jakie nasuneło mi się na myśl przy 80 / godz. k........ co tak wyje. Poszedłem do sklepu i nabyłem XR1100. Wiem wiem różnica w cenie kolasalna ale głowę mam jedną i komfort jazdy zupełnie inny. LSy do dziś walają się w piwnicy

• 3 weeks later...

Czołem Panowie!

Mam do Was wszystkich proste pytanie. Z czym wam się kojarzy marka Arai i co należałoby powiedzieć/pokazać abyście zdecydowali się na zakup kasku ARAI?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Z kaskami. Mówić nic nie trzeba, tylko cenę obniżyć :D

Czołem Panowie!

Mam do Was wszystkich proste pytanie. Z czym wam się kojarzy marka Arai i co należałoby powiedzieć/pokazać abyście zdecydowali się na zakup kasku ARAI?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nio mi z kaskami za ponad 2000pln ,ale pewnie za jakość się płaci, ja np polecam tańszy axe juz za 7 stówek : )

Arai mówi samo za siebie, nic więcej nie trzeba :)

mi też się kojarzy z drogimi kaskami :)

Dobra to co trzeba by zrobić, żeby was skłonić do zakupu?

kocham takie pytania ! Pytanie typu z czym wam sie kojarzy Ferrari bylo by podobne .

Nie trzeba reklamowac dac dobra cene i chetnie napewno ludzi zanabeda :D

BTW : Masz moze jakies :> Czy dla Araia pracujesz i robisz wywiad srodowiskowy ?

kocham takie pytania ! Pytanie typu z czym wam sie kojarzy Ferrari bylo by podobne .

Nie trzeba reklamowac dac dobra cene i chetnie napewno ludzi zanabeda :D

BTW : Masz moze jakies :> Czy dla Araia pracujesz i robisz wywiad srodowiskowy ?

może otwiera sklep z Arai :)

ja myślałem o arai ale ze względu na ceny powiedziałem sobie może za sezon lub dwa...