Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mi się kojarzy z najwyższej półki kaskami, ale i tak wolę Shoei - nie jest gorszy, jest tańszy i ładniejszy

Edytowane przez chriss
  • Upvote 1

Marka Arai? Zzzzz... Drogimi kaskami? haha ;)

Jeszce zależy czy sprzedajesz na allegro te kaski (tutaj to tylko ceną możesz zachęcić jak inni na górze zauważyli, ładnym opisem aukcji raczej nic nie zdziałasz). Jeśli natomiast chodzi ci o wizerunek całej firmy to jakaś fajna akcja reklamowa powinna pomóc, głownie żeby młodzi motocykliści poznali tą markę. Parę ciekawych filmików na YT powinno załatwić sprawę ;)

Pozdr.

Fazzy

Kasków Araia nie trzeba reklamować ...Jeżeli jest ktoś zainteresowany to mam na sprzedanie kilka nowych sztuk Arai z tym że są to pewnie modele 2009 . Kolor bordowy z specyficznym niby najbezpieczniejszym zapięciem ... Dokładny model rozmiary na PW cena 455 zł , po ich zakupie były sprzedawane po 1600 zł więc myślę , że jest to dobra oferta ...

Na pewno super kaski, ale cena zaporowa, ja bym się pewnie bardziej do Schubertha skłaniał za tę kasę. Skłonić do zmiany zdania (przy założeniu, że miałbym gotówkę...) mogłyby jazdy próbne w kaskach, by móc ocenić poziom hałasu, aerodynamikę, etc., obniżki cen, może jakaś kampania pokazująca, że kaski Arai są bezpieczniejsze niż kaski konkurencyjne.

A mi się kojarzy z super wykonaniem, wygodą, dopasowaniem do głowy, super wentylacją, dobrą waga, ciszą w czasie jazdy itp. superlatywy, zakupiłem w zeszłym sezonie po promocyjnej cenie ;) Chaser Hopkins, taki jak tu Mój odnośnik generalnie jestem bardzo, bardzo zadowolony.

Edytowane przez Å‚ajza

mi się kojarzy z najwyższej półki kaskami, ale i tak wolę Shoei - nie jest gorszy, jest tańszy i ładniejszy

Jakbym czytał siebie :lol:

Chciałem kask o dobrej renomie i wybrałem to drugie - tańszy i ładniejszy.

A co by mogło zachęcić do zakupu araia? Chyba faktycznie testy.

Oczami wyobraźni widzę londyński piętrus wycieczkowy (bez dachu), rozpędzony do 130km/h, na dole sklep z pełną rozmiarówką i kaskami innych marek dla porównania, a na pięterku siedzą ludzie i kaski zmieniają :takaemotka:

A co by mogło zachęcić do zakupu araia? Chyba faktycznie testy.

z tego co wiem to ARAI organizuje testy i pokazy (w kraku robi to ich przedstawiciel czyli salon Hondy). Ale i tak zabija cena bo jak najtańszy na promocji bez żadnego specjalnego malowania kosztuje z 1500 złotych to cena dla przeciętnego Polaka zabójcza. Nie mówiąc tutaj o jakichś lepszych wersjach za ponad 2 koła i topowych modelach za 3,5k. Obniżcie ceny o połowę to od razu zwiększy się wam sprzedaż zwłaszcza że reklamować kasków ARAI chyba nie trzeba.

Pytanie specjalnie było sformułowane w ten sposób, tak żeby nie sugerować konkretnych odpowiedzi. Z większości postów wynika, że marki Arai nikomu nie trzeba przedstawiać. Mimo to, gro motocyklistów nie decyduje się na zakup takiego kasku ze względu na jego wysoką cenę. Wniosek jest niestety jeden. Duża grupa motocyklistów kieruje się przede wszystkim ceną przy zakupie tego kluczowego elementu ubioru. Oczywiście gdyby wszyscy mieli pieniądze na Astona Martina czy Mercedesa AMG to wszyscy by nimi jeździli.

W przypadku Araia, chodzi tak naprawdę o filozofię a nie o sam produkt. Arai prezentuje totalnie odmienne podejście do tworzenia kasków niż Shoei. W przypadku Araia, kask jest tak skonstruowany że jest na zewnątrz twardy i pancerny, a w środku miękki - podobnie jak ludzka głowa. Twarda czaszka, a w środku miękki mózg. Chodzi o to, żeby w momencie uderzenia kaskiem o asfalt, całość siły została pochłonięta przez twardą skorupę, a następnie wnętrze amortyzuję resztę niepochłoniętej energii. Shoei z kolei produkuje kaski, które na zewnątrz są miękkie, a w środku twarde - czyli totalnie na odwrót.

Każda z technologii ma swoich zwolenników i przeciwników, ale to kaski Arai produkowane są w tym samym standardzie dla wszystkich krajów na świecie i przechodzą wszystkie testy. Shoei natomiast produkuje oddzielne kaski na Europę i Stany Zjednoczone. Te na Europę są tak skonstruowane żeby przechodzić europejskie testy, a te na USA, żeby przechodzić amerykańskie.

Ceny rzeczywiście są wysokie, ale jest to pochodna kosztownego procesu ręcznej produkcji oraz trzykrotnego sprawdzania każdego garnka. Araia można sobie sprawić już od 1500,00 pln kończąc na najwyższym modelu RX 7GP, który kosztuje około 3500,00zł. Pytanie po co komu kask torowy jakim jest RX 7GP do jazdy turystycznej i po mieście. Wystarczy do tych celów model Quantum lub Chaser, które są tańsze.

Zgadza się, tak jak pisze "przedmówca", że są organizowane dni testowe Araia - jeździ wtedy tak zwany AST - Arai Service Truck. Można go spotkać na największych imprezach w sezonie motocyklowym (na przykład podczas Motocyklowej Niedzieli na stacjach BP) i przetestować większość modeli na własnej głowie. Cześć salonów motocyklowych ma także własne kaski testowe i wystarczy się do nich zgłosić i zapisać na jazdę próbną.

Pisałem tego posta bo sam jestem posiadaczem kasku Shoei Multitec, z którego jestem bardzo zadowolony ale w tym sezonie planuję jego zmianę, dlatego też postanowiłem się mocniej wgryźć w temat kasków. Co z tego, że trzeba wybulić na kask około 2500zł jak posłuży mi on przez lata. Miałem już przyjemność oglądania i mierzenia kasków Araia i powiem wam szczerze, że bije od nich jakość wykonania. Malowania może nie są tak wypasione jak ma Shoei, ale mimo wszystko mogą się podobać.

Lubię takie gadki, gdy chce się sprawdzić jakąś teorię prezentując siebie jako zwolennika tej teorii, aby sprowokować jej przeciwników do wytoczenia argumentów z którymi się zgadza B)

Na moje wyczucie koszt wyprodukowania arai'a nie przekracza kosztu wyprodukowania 3 chińczyków (włączając kwestie badawczo-rozwojowe), ale obniżenie ceny pogorszyłoby renomę marki. W uproszczeniu - Jeśli arai zacząłby kosztować tyle co nolan, to nolan straciłby 2/3 klientów, a shoei zyskałby dodatkową 1/3. Arai natomiast zwięszyłby ilość sprzedawanych garnków, przy bardzo nieznacznym (lub wręcz wątpliwym) wzroście zarobku. Ot cała "filozofia" jak to nazwałeś.

Mówisz o wydaniu 2,5 kzł i wydatku na lata... -> 2 do 3 lat konkretnie bo potem wypełnienie się ubije i rozejdzie i będziesz miał bardzo wygodny kask miękki w środku, który nie pęknie co prawda przy uderzeniu w krawężnik (nie daj Bo), lecz amortyzacja zawartej w nim głowy będzie znikoma.

Po pierwsze może być że w takiej sytuacji lepiej sprawi się shoei, który po 2 latach będzie w środku taki miękki jak arai od nowości, może lepiej że pęknie i przejmie energię na to pęknięcie niż mniej lub bardziej twardo przekaże energię głowie.

Po drugie w tych pieniądzach możesz mieć co roku nowy kask średniej klasy. Co lepiej ochroni głowę przepocona ubita gąbka araia, czy nowa niewygodnie twarda gąbka uvexa lub daienese? Takich testów nikt nie robił, bo testuje się nowe kaski a nie 2-3 letnie.

Po trzecie jeśli kask zapracuje już w pierwszym roku, to co prawda nie będziesz wiedział czy ten sam efekt dałby np. AGV ale będziesz musiał kask wymienić.

Jedni wierzą we własne umiejętności, inni w nadprzyrodzone siły, jeszcze inni w szczęście, a są i tacy co wierzą w magię marketingu. Każdy daje na tacę tylko różne pieniądze bądź inne wartości.

To pisałem ja - właściciel SHOEI XR1100 nie porażony magią marki. Za rok czy dwa przetestuję i coś tańszego i araia. B)

• Upvote 1

• 2 weeks later...

Doradźcie. Po zrobieniu małego doktoratu z kasków. Wybrałem LS2 Shogun.

- jest to model z 2009 roku

- posiada blendę

- deflektor na nos

- w testach SHARP dostał 4 gwiazdki

- kosztuje na allegro 350-400 zł

Problem w tym, że nie ma kompletnie o nim żadnych opinii w necie. Czy ktoś z was coś o nim słyszał??

A może znacie inny model z blendą, deflektorem i min. 4 * w SHARP w cenie do 500 zł??

ja mam kask LS2 Moby Gloss i powiem Ci, że jest świetny :)

Ma wszystko co opisałeś tylko nie wiem jak jest z tymi gwiazdkami w testach, ale jeździ się genialnie.

Z tymi gwiazdkami jest tak, że to jest jedyny test z kaskami jaki został przeprowadzony na taką skalę :D

Gwiazdki jednak odnoszą się tylko do 4 punktów uderzenia. W teście nie jest brany jednak komfort jazdy, areodynamika czy samo wykonanie :D

Także można patrzeć na gwiazdki , ale nie sugerowałbym się tym testem aż tak bardzo.

Co do samego kasku zaś to Ci nie pomogę. Czasem lepiej poczekać i odłożyć i kupić trochę droższy garnek . Głowę ma się tylko jedną , a znam paru, co kaski tańsze na droższe po sezonie zmieniali. Lepiej raz zainwestować, niż kilka wydawać ; ) Sorry za off top.

Ja posiadam LS2 ff366 i jako "biedny student" długo szukałem kasku w przystępnej cenie i rozważałem wiele możliwości (może używka? kask z średniej półki lub po prostu mniej znany producent) zanim wydam moje ciężko zarobione wakacyjną robotą pieniądze. Myślałem przede wszystkim o AGV K3 ale u kumpla w garażu znalazłem LS2 ff350 w którym latał jego plecaczek . Długo oglądałem i przymierzałem różne kaski aż w końcu doszedłem do wniosku że nie warto przepłacać (przynajmniej na początek). Na SHOEI'a czy inny porządny kask jeszcze przyjdzie pora. Wybrałem Ls2 bo większość kasków jest teraz z termoplastu, ma 4 gwiazdki w testach SHARP, szybkę można kupić za 40 zł i to nawet iridium silver, ma dobrze rozbudowaną wentylację , a jeśli chodzi o parowanie to zdarza się w skrajnych warunkach ale sposobem na to jest Antifog FogCity. Środek można wypiąć i wyprać, przy 140 km/h hałas jest znośny no i oczywiście kosztował w stosunku do HJC, AGV, Nolana itp. niewiele. Więc jeśli ktoś potrzebuje dobry kask za niewielkie pieniądze to szczerze polecam LS2.

(Dodam że na ten rok wyjdzie dużo nowych modeli i widać że firma się rozwija.) :rock:

Edytowane przez Looki88

• 3 weeks later...

A może znacie inny model z blendą, deflektorem i min. 4 * w SHARP w cenie do 500 zł??

dorzuć 5 dyszek i masz 5* w SHARP i blendę

http://allegro.pl/caberg-v2r-dipy-test-sharp-5-maximum-i1525534536.html

Ja śmigam już drugi sezon w LS2 FF351 i w porównaniu z innymi kaskami jest głośny(po 120/h) i ciężki, anty-fog(umownie działa), ale za 320zeta nie można się spodziewać parametrów SHOEI QUEST'A. Na początek spoko kask.

Witam wszystkich, znowu mam dylemat, tym razem odnosnie kasku, szukam i przymierzam i nie jestem zdecydowany, w intermoto sprzedawca proponowal mi agv k-4 w fajnym malowaniu za ok 700 zl, dzis bylem w salonie Yamahy w Bialymstoku i tam sprzedawca doradzal mi ktoregos ze scorpionow, spodobal mi sie SCORPION KASK EXO-450 AIR SCARHEAD MATTE BLACK-RED kosztowal tez 700 zl,

Ps. na kask przeznaczam wlasnie ok 700 zl czy kupie cos lepszego za ta cene?

dodam ze ten scorpion ma fajna opcje nadmuchania wnetrza w okolicy policzkow i jest wygodny.

Edytowane przez 600

Witaj

ja mam agv k3 assymetry i odradzam Ci szczerze mowiac. To moja opinia ! Glosny to raz , dwa wykonanie niejest zle ale po 2 tygodniach uzytkowania strzelil mi mechanizm od otwierania szyby, a producent stwierdzil ze to moja wina ( strzelil bo dostalem kamieniem) efekt byl brak mozliwosci otwarcia szyby ponad polowe! Reklamacje w PL tragedia ( 3 miechy) czekalem na ekspertyzy ble ble ble. Dalej glosny jest !

Powyzej 120 jest juz srednio przyjemnie.

Paruje bardzo

Mechanizm zamykania jest dziwny tzn. Jest tam regulacja tego paska na ktorym jest sprzaczka do zamykania. I milion razy chyba juz nastawialem ja na dobry rozmiar a i tak sie rozciagnie po 2-3 zalozeniach i jest maksymalnie duza przez co nie mam dobrze dociagnietego go do brody :/

PLUSY

Cena :)

Fajne malowanie

latwo wyciaga sie wszystko do prania

Do miasta nie jest zle ( do 120 km/h)

Fajnie wieje w tyl glowy, ale za to przod szyby paruje

Wiec moze nie tyczy sie to k4, ale ogolnie po tych wywodach mozesz sobie cosik dla siebie wyciagnac min. Na jakosc materialow a watpie zeby w k4 super poprawila sie jakosc

Co do scorpiona, ja slyszalem podzielone opinie jak ze wszsytkim. Scorpion ma pompowane boczki? ten co Ci sie podoba? Podobno to fajny bajer .Co do firmy znana w USA u nas troche mniej chodz widzialem ludzi smigajacych w tym . Nawet mierzylem w Zabrzu takiego ( ale 2 lata temu )[inny model niz Twój]

Pzdr

do 700 zl bralbym jakby mi lezal

http://allegro.pl/caberg-v2r-czarny-mat-m-blenda-5-gwiazdek-w-sharp-i1546161462.html

lub szukaj okazji na cos takiego

http://allegro.pl/arai-viper-gt-italian-flag-wloska-flaga-rozm-xl-i1542935244.html

Edytowane przez cyb3rm4n

Ostatnio szukałem kasku dla dziewczyny. Z tej półki cenowej padło na HJC FG-15 Solid White. W teście Sharp ma 4 gwiazdki. Na necie miał dość dobre opinie, główny minus to zapięcie zatrzask montowany w niektórych modelach, ale dziewczyna miała farta i dostała model z zapięciem DD. Kask kosztował z przesyłką 800zł , a dodatkowo dostała szybkę gratis (wartą na allegro ok.150zł). Dziś pierwsza jazda ; )

http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_US/?ObjectPath=/Shops/10207048/Products/HJC-FG-15/SubProducts/HJC-FG-15-0001

Każdy kask tak czy siak musisz przymierzyć przed zakupem, bo na głowie jedne leżą lepiej, drugie gorzej. Od używek raczej bym stronił :P

Edytowane przez artur

tera jest promo w Louisie i są za 400zł+przesyłka- tylko rozmiar dopasuj- całą zimę była ta promocja:

http://www.louis.de/index.php?topic=artnr_gr&artnr_gr=204470&lang=en

a do 700zł dołóż 100 i kup shoei:

http://allegro.pl/shoei-raid-ii-lithium-red-rozm-m-i1542456291.html

lub

http://allegro.pl/nowe-shoei-xl-za-830-zl-totalna-wyprzedaz-i1502039509.html

przez neta kasku nie mam zamiaru kupowac, musze nalozyc na glowe i zobaczyc jak lezy, czasem mozna odeslac i wymienic, ale po co wpedzac sie w dodatkowe"niepotrzebna" koszta co prawda kurtke kupilem przez neta i jest idealna, ale kask trzeba zmierzyc.

• 2 weeks later...

Witam znajomy planuje zakupic kask i na pare typow .

Chcialbym Was w jego imieniu prosic o pomoc w ich ocenie

Modułowe :

- Nolan N43 Air

- Nolan N71

- Caberg HyperX

- HJC IS-Multi

Szczękowce :

- Caberg Konda

- HJC IS-Max

- Nolan N90

- Givi HPS X08

BARDZO DZIEKUJE ZA WSZELKIE POMOCNE INFORMACJE