Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do mnie nie przemawiają szczękowce a już tym bardziej modułowe. Mam zawsze wrażenie że p*****l... dyńka dobrze i się wszystko posypie.

Ja również polecam integrala.

Ja posiadam kask AGV K4 czarny mat + szybka lustrzanka i jest bardzo zadowolony.

http://4bikes.pl/kask-mono-p-3298.html?cPath=21_33

Pozdrawiam

LWG.

Wiem ze szczekowe sa glosne sam mam AIROH'a Mathisse RS

Kolega ma Virago 535 i dlatego szuka modulowych albo szczekowych

I ten kolega nosi okulary wiec wybor padl na te rodzaje kaskow :)

Edytowane przez WÄ„SKI

Kask pod okulary kupuje się tak, że w zwykłego, wygodnego integrala wkłada się okulary. Jak pasują to dobrze, jak nie to szukamy dalej.

Kask ma dobrze chronić głowę w razie czego. Żaden szczękowiec czy modułowiec nie zapewni takiej ochrony jak integralny (tej samej klasy oczywiście).

Cabergi generalnie są głośne.

Za taki dobry tysiączek można mieć Shoeia czy Airoha - może nie model - nowość 2011, ale przyzwoity garnek z ciut starszych modeli.

Mam HJC szczękowego i generalnie go polecam. Moim zdaniem jest dobrej jakość i wygodny (też nosze okulary). Faktem jest, że może trochę jest głośny, ale to kwestia przyzwyczajenia :) Nie polecam caberga - materiały są gorszej jakości

Za taki dobry tysiączek można mieć Shoeia czy Airoha.

Chyba chciałeś powiedzieć Araia, bo Airoha to za parę małych stówek można mieć ;)

Jak kolega dużo nie jeździ to może sobie pozwolić na coś głośniejszego. Szczególnie na Virago 535, który raczej nie jest stworzony do zapierrrdalania z prędkościami kosmicznymi.

Ja mam teraz shoia XR1100, ale wydaje mi się przereklamowany.

Następny sobie pewnie kupię Caberg EGO bo ma blendę i zajebisty wlot powietrza na czubku głowy, co pewnie oznacza, że jest zajebiście głośny, ale na dojazdy do pracy mi wystarczy, a to naprawdę miłe uczucie mieć przewiew w kasku B)

Chyba już gdzieś kiedyś widziałem temat w stylu "jaki kask" i był na parę stron :P

Ja mam HJC IS-MAX.

Zalety:

- wygoda szczękowca - bezcenne,

- nie paruje (na razie jest jeszcze nowy, zobaczymy jak będzie z tym dalej),

- fajny system opuszczania blendy,

- 3-stopniowe opuszczanie blendy,

- szczęka na metalowych zatrzaskach,

- łatwość otwierania szczęki,

- nie rzuca głową przy większych prędkościach (a w paru kaskach jeździłem i było z tym różnie),

- dosyć dobra wentylacja,

- lekki (dobre materiały skorupy).

Wady:

- głośny,

- zawiewa od spodu (nie ma osłony),

- takie sobie wykonanie (np jeden dolny tylny gąbkowy boczek się wysuwa, co mnie wkurza),

- regulacja paska zapięcia - musiałem sobie w końcu przyszyć na konkretną długość, bo się rozregulowało,

- trochę wygląda się jak ufo - niby dwie wielkości skorupy (mam niby tą mniejszą) ale i tak baniak wydaje się duży

Ogólnie raczej polecam - chociaż na razie niewielki przebieg, żeby deklarować to na 100%

Edytowane przez mkoch

Mój wujek jest w posiadaniu Nolan N43 Air i chwali go sobie. Jak go oglądałem i rozmawiałem o nim to mówił, że bardzo dobra jest w nim widoczność dodatkowo posiada blendę więc nie trzeba wymieniać przedniej szybki aby słońce nie raziło w oczy. Ale jak już pisali przed mówcy bezpieczniejszy jest integralny. W razie czego w MOTOCYKLU był test kasków typu jet przejrzyj sobie cały artykuł może to Ci pomoże wyborze.

test kasków typu jet

Chyba chciałeś powiedzieć Araia, bo Airoha to za parę małych stówek można mieć ;)

ja za airoha w zeszłym roku dałem 1100zł wiec i droższe modele też są.......choć jezdzilem tylko 2 miesiące w nim i stwierdzilem ,ze szczeka to nie to

Z Nolana mogę polecić N103. Dużo lepszy od N90 a niewiele droższy (jak dobrze poszukasz to nawet w tej samej cenie).

Mówią, że szczękowe są głośniejsze od integrali ale mi to jakoś nie przeszkadza zbytnio. Przy 140km/h rozmawiałem przez telefon i szum wiatru nie zagłuszał mojego głosu.

Jakość wykonania dobra, ale można się doczepić do paru detali. Blenda nie opada (przynajmniej mi) tak jak w poprzednich wersjach (np. n102). System otwierania szczęki dziwny i na pierwszy rzut oka ciężko odgadnąć jak go się otwiera.

Wyściółka clima comfort w zimne dni spełnia swoją rolę, nawet bez kominiarki da się jeździć przy ok 5*C. Co z ciepłem to jeszcze nie wiem, bo nie było upałów +30*.

Pinlock fantastyczna sprawa, żadnego parowania.

Blenda- bez tego kasku już nie chcę (Szuja nie ma blendy).

Ogólnie kask bardzo dobry, no może nie tak jak Schubert C3 ale to nie ta półka.

I stało sie kolega zakupil Nolan N103 Classic rozm. M srebrny połysk 01

za 850zl nowke i powiem wam ze podoba mi sie ten NOLAN

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)

Edytowane przez WÄ„SKI

Wiecie, chocby nie wiem jak dobry i praktyczny byl kask, chyba ostatecznie kupilbym Shoei. Kupisz inny kask za 500-1000 zl a pozniej martw sie jak ci jakas czesc zdechnie. A tak -Shoei nawet gąbki wymienne ma w ofercie.

Edytowane przez bandziorro

Wiecie, chocby nie wiem jak dobry i praktyczny byl kask, chyba ostatecznie kupilbym Shoei. Kupisz inny kask za 500-1000 zl a pozniej martw sie jak ci jakas czesc zdechnie. A tak -Shoei nawet gąbki wymienne ma w ofercie.

Z tego co wiem do Nolana też można kupić części typu wizjery pinlocki i takie tam.

Ja aktualnie szukam kasku dla siebie. Chciałbym, aby był w barwach czerwieni i miał blende. Budrzet to ok 800 zł. Możecie coś polecić? Przymierzyłem ten

http://www.moto-akcesoria.pl/kask-caberg-v2r-dipy-czarno---czerwony,p,25478

Ale nie ma zbyt dobrych opinii w necie. Czy za 800 zł moge kupic jakis fajny kask?

Ja aktualnie szukam kasku dla siebie. Chciałbym, aby był w barwach czerwieni i miał blende. Budrzet to ok 800 zł. Możecie coś polecić? Przymierzyłem ten

http://www.moto-akcesoria.pl/kask-caberg-v2r-dipy-czarno---czerwony,p,25478

Ale nie ma zbyt dobrych opinii w necie. Czy za 800 zł moge kupic jakis fajny kask?

Niedawno szukałem kasku w podobnej cenie. Z powodu dostępności w mojej miejscowości testowałem 3 kaski: hjc is-16, hjc is-max i shark s900. Z tych najlepiej wykonany, najlepiej leżał i najcichszy był shark. W końcu jednak wybrałem is-maxa (żona ma szczękowca i nie chciałem być gorszy :) ). Is-16 najmniej przypadł mi do gustu. Ocena is-maxa kilka odpowiedzi wyżej

Edytowane przez mkoch

Ja posiadam CABERGA KONDO szczękowca niepowiem głosny jest ,ale zaje...e wygodny jak dlamnie , posiada blendę ,nawiewy na szczece i czubku,dlatego może głosny,ale szybka sie nie paruje i przyjemnie jest jak czujesz lekki powiew wewnatrz kasku. No i poręcznie podczas tankowania czy wejsciu do jakiegos sklepu nietrzeba zdejmowac , pszułbica do góry jest gitt :rolleyes:

Panowie po doświadczeniach zeszłorocznych nikt

mnie nie namówi do założenia integrala. Dzięki

składałem opatrzności i kolegom, że kupiłem

szczękowca.

Inaczej bym się chyba ugotował w korku przy 31'C.

W tym roku już w maju zanosi się na podobną pogodę

więc wygoda i łatwość użytkowania jest dodatkiem.

GŁOŚNY czy cichy zależy bardzo od dopasowania

kasku do rozmiaru i kształtu głowy.

Dobrze radzę poświęć dużo czasu na to sprawdź 2x

czy jest wygodny ale pamiętaj że nowy kask musi

mocno przylegać do głowy potem ułoży się

i jeśli był swobodny to będzie za luźny - właśnie

wtedy wieje i szumi.

Pomyśl też ewentualnie o intercomie. Mówię na

podst. moich doświadczeń. Gdybym wiedział jak

wygodnie się jeździ z intercomem (który teraz

domontowałem) to kupowałbym co najmniej kask

z opcją wbudowania BT. Ja mam doczepiony ...

działa doskonale można się łączyć z 5cioma

innymi jeźdźcami. Zero zatrzymywania dla

ustalenia którędy jechać bo planowany przejazd

przez most jest zamknięty itp...

Tak więc nie koniecznie ale warto pomyśleć.

w takich szczekach to po jakims czasie ogłuchniesz.....bierz integrala

Spróbuj Schubert C3 a zmienisz zdanie o szczękowcach...

Ja mam teraz shoia XR1100, ale wydaje mi się przereklamowany.

XR1100 jest kaskiem sportowym i nie jest ani cichy ani specjalnie wygodny.

Następny sobie pewnie kupię Caberg EGO bo ma blendę i zajebisty wlot powietrza na czubku głowy, co pewnie oznacza, że jest zajebiście głośny, ale na dojazdy do pracy mi wystarczy, a to naprawdę miłe uczucie mieć przewiew w kasku B)

Spróbuj Schubert C3 a zobaczysz co to jest wentylacja.

Szczękowce górą !!! Nolan n100 używka przekonał mnie do siebie i nie chce nigdy intergrala

I stało sie kolega zakupil Nolan N103 Classic rozm. M srebrny połysk 01

za 850zl nowke i powiem wam ze podoba mi sie ten NOLAN

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)

Jeżeli ma wersję z pinlockiem bez silikonowej uszczelki to niech wymieni jak najszybciej tego pinlocka na takiego z uszczelką. Chyba, że za dwa miesiące chce wymienić porysowaną szybę niech zostawi pinlocka bez uszczelki. W wersji bez uszczelki zbiera się pomiędzy pinlockiem a szybą kurz i strasznie rysuje obydwa elementy.

cześć

w najnowszym "motocyklu" są testy szczękowców zawsze to jakieś info o różnych modelach w różnych cenach....

XR1100 jest kaskiem sportowym i nie jest ani cichy ani specjalnie wygodny.

Spróbuj Schubert C3 a zobaczysz co to jest wentylacja.

Co Ty tak do tego schubertha namawiasz, masz prowizje czy jak ;)

Producent podaje że jest "for ultimate sporting adventure", więc w myśl tego co piszesz - zamienił stryjek...

Ale inna sprawa to, że o XR1100 masz złe informacje - to uniwersalny turystyk jedynie z nutką sportu ;) Jak go zwał tak zwał, jestem rozczarowany jakością i wentylacją, które ponoć miały być zajebiste - o tym pisali wszędzie - nie tylko w tekstach sponsorowanych. I dlatego nie będę testował Schubertha, chcę sprawdzić jaką jakość można mieć za pół shoei, a nie czy w tej samej cenie nie dostanę może czegoś lepszego.

Jak już się rozczaruję cabergiem (którym Ty byłeś zachwycony) to wtedy przyjdzie czas na testy Arai'a czy Schubertha, czyli za jakieś 3-4 lata :D

Kruk11 a jakiego masz Caberga? Ja sie przymierzam do tego kasu ale czytam ze głośny i ze za 800 zł można mieć cos lepszego...