Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie, jeszcze nie mam caberga, kupię go po szoju, czyli za jakieś 2 lata ;)

Caberg EGO to mój typ na chwilę obecną.

Z resztą nie wiem co kupię za 2 lata, bo nie patrzyłem do szklanej kuli czy jakichś innych integrali z blendą i mega wentylacją nie zrobią przez ten czas B)

Kurk11 powiem, że fajny kask wyhaczyłeś. Szkoda, że nie ma w barwach czerwieni. A może ktoś mi polecić jakiś integralny garnek w czerwonym malowaniu z wewnetrzną blendą do 800 zł? Nic nie moge znaleźć...

Ja teraz przymierzam się do zakupu HJC IS-16 SCRATCH ma blendę i kosztuje nie wiele ponad 800zł, a dodatkowo ma trochę czerwieni w malowaniu.

IS_16_SCRATCH_MC1.jpg

Z recenzji na motogenie kask wypadł średnio...

lepiej wypada FG-15, ale nie ma blendy. W cenie 800zł jeszcze drugi wizjer w gratisie masz na fc-moto.de

Co do Shoei XR1100 to fakt za tą cenę za jaką go sprzedają to jakość nie powala, a może inaczej, użyte materiały mogłyby być lepsze bo jakość wykonania jest super. Jednak ostatnio sam myślałem nad szczękowcem i przymierzałem Shoei Multitec i Shark Evoline 2 [był też Schubert nie wiem czy nie C3, ale ten odpada w przedbiegach] i powiem, że Shoei wchodzi na głowę jakby był posmarowany masłem czy co bo nie ma najmniejszego problemu z zakładaniem i zdejmowaniem oczywiście porównując do Sharka Evoline przy którym obrywa trochę uszy, jednak otwieranie przodu w Sharku jest łatwiejsze, a zamykanie jeszcze bardziej no i Shark ma blendę i homologację na jazdę z otwartą i zamkniętą szczęką [w UK jedyny kask z możliwością jeżdżenia otwarty/zamknięty legalnie]. Jednak Shark nie ma zapięcia DD w przeciwieństwie do Shoei co trochę złym pomysłem producenta/projektanta było. No i oczywiście cena, Shark tańszy i ma blendę i wygląda lepiej jak jest otwarty, Shoei daje przyciemnianą szybkę i whisperkita. Trzeba też wspomnieć że Shark jest z termoplastiku, Shoei włókna szklane. Waga Sharka też daje do myślenia gdyż jest trochę większa niż Sheoi.

Także podsumowując:

Shoei Multitec:

+ waga

+ łatwość zakładania kasku na głowę

+ dodatki jak szybka progresywna i whisper kit

+ zapięcie DD

+ materiał z jakiego jest wykonana skorupa

+ za wycięcia na uszy w środku kasku

- cena

- brak blendy [ale jest szybka z tym że trzeba się zatrzymać by ja zmienić]

- brak możliwości legalnej jazdy z otwartym kaskiem [przynajmniej w UK nie wiem jak regulują to przepisy w PL]

- trudność z otwieraniem/zamykaniem mechanizmu szczęki [może kwestia wprawy]

Shark Evoline 2 [seria jeden też bo zmiany są chyba kosmetyczne]

+ homologacja bezpieczeństwa do jazdy w zamkniętym/otwartym kasku

+ blenda

+ łatwość otwierania/zamykania mechanizmu szczęki

+ cena

+ malowanie [bogatsza oferta niż w przypadku Shoei]

- waga

- materiał z jakiego wykonana jest skorupa

- wrażenia obrywania uszu przy zakładaniu/zdejmowaniu kasku

- brak zapięcia DD

Cenowo kaski są dostępne na allegro od ok. 900 do 1500zł+.

Mam nadzieję że trochę tym moim skromnym testem pomogłem komuś :D

Podłączę się pod temat - również szukam kasku.

Zdaję sobie sprawę, że bez mierzenia ani rusz, dlatego spisałem parę modeli:

- Shark S900

- Nolan N85

- AGV S-4

Co o nich sądzicie? Jakie inne kaski godne uwagi polecacie w granicach 600-800 zł (koniecznie z blendą)?

Shoei Multitec:

+ łatwość zakładania kasku na głowę

- trudność z otwieraniem/zamykaniem mechanizmu szczęki [może kwestia wprawy]

jestem szczęśliwym posiadaczem Multiteca i wg mnie na początku wcale sie go tak łatwo nie zakłada(szczególnie przy zamkniętej szczece).z czasem materiały sie wyrabiają i nie ma już z tym problemu.

Co do trudności otwierania również sie nie zgodze.Centralny przycisk jest bardzo wygodny, a mechanizm dziala bardzo płynnie i lekko.

Takie sa moje odczucia :vroom:;)

Ostrzegam wszystkich przed AGV Longway. :o

Mi pękł przy zakładaniu na głowę i nie chcieli uznać gwarancji, bo stwierdzili, że z drugiej strony nie mogli go złamać więc nie wiadomo co z nim robiłem. Powiedziałem im, że na tym polega wada fabryczna kiedy coś pęka a nie powinno a z drugiej strony nie mogli złamać przy użyciu dużej siły. Wkurzyłem się też, iż próbę przeprowadzali na moim kasku. Pomimo odwołań nic nie wskórałem...

Ale zastosowałem pewien fortel. Jako, że czytam czasami ŚM i widziałe, że Lechu Potyński ma na zdjęciach taki sam kask to uderzyłem do niego z problemem. Lechu powiedział co oni od...... (Intermotors) przecież mi tak samo pękł i dostałem nowy kask...

Spotkaliśmy się na targach i poszliśmy razem na stoisko Intermotors, gdzie zdziwiony gość stwierdził: tak, tak wiemy, iż Longweye pękają i je wymieniamy........

Jak widać niektóre firmy mają niezbyt zacne podejście do klienta.

U mnie się w końcu pozytywnie skończyło i dostałem zwrot kasy.

Po tej przygodzie stwierdziłem, że na tanie rzeczy stać tylko bogaczy (Longway 650n zł). Stąd zakup C3 - czwarty sezon i nie żałuję ani jednej wydanej na niego złotówki a było ich 1800.

Pozdrawiam

jestem szczęśliwym posiadaczem Multiteca i wg mnie na początku wcale sie go tak łatwo nie zakłada(szczególnie przy zamkniętej szczece).z czasem materiały sie wyrabiają i nie ma już z tym problemu.

Co do trudności otwierania również sie nie zgodze.Centralny przycisk jest bardzo wygodny, a mechanizm dziala bardzo płynnie i lekko.

Takie sa moje odczucia :vroom:;)

Przedstawiłem swoje odczucia z przymierzania kasków podczas poszukiwań. Lecz co do moich odczuć takie same miał mój plecaczek. Otóż moja pani nakazała mi że mam dla niej szukać Shoei Multitec oczywiście po tym jak go przymierzała, a w ostateczności Shark Evoline. Lecz jak nie znajdę nic w przystępnej cenie to stwierdziła że Marushin NX777 też jej styknie całe szczęście :D

Jeszcze co do kasków to były macane Cabergi szczękowe ale już przy zdejmowaniu z półki wystawowej stwierdziłem że to o mało co się w rękach nie rozpada tak trzeszczały.

Edytowane przez mikitBP

Mam k3 assymetry i troche porazka . Moj plecak ma stealth'a carbonowo cos tam i jest ok.

HJC - roznie! Wysokie modfele fajnie nizsze z wypadajacymi poduszkami to masakra!( na dodatek HJC wie o tym i nawet nie dyskutuje przy reklamacji gdzie dzieje sie to samo [CS-R1 itp ])

Caberg- Fajny, dobra jakosc wykonania, ale troche taki jakby wydluzony w przod, takie moje odczucie ogolnie bardzo fajny .

Nolan - miaelm oldskula w tamtym seonie ( n84?) bardzo fajny kachol, ogolnie firma na + )

W reszczie nei smigalem wiec nie wiem :)

Schubert c3 - fajna sprawa , ale xr1100 to jest kachol b.dobry

Jak to mi powiedzieli w sklepie - nie kupuj Shoei'a Xr 1000 na pierwszy kask bo nigdy nie docenisz jego wartosci i wykonania :)

Jako szczęśliwy posiadacz Schubertha C3 podepne się do tematu i polcam ten kachol. Jak dałem się karnąć kumplom którzy śmigają w SHOEIiach xr1000 to byli w szoku!! Teraz żałują że spróbowali przjażdzki w C3 bo myśleli, że mają ciche kaski

Natomiast ja jak włożyłem xr1000 a później xr 1100 to mówie boshe co to jest!! Normalnie burza z piorunami w środku!!

Ja zdecydowałem się na Schubertha, bo jak szukałem dobrego kasku to w zasadzie wszędzie proponują SHOEI. Mowie, coś nie tak, nie podoba mi się to, musi być jakaś alternatywa i dlatego Schuberth C3. -3 sezon/rok, 34 tysia w nim nawinięte i zero problemów. Naprawde polecam. Zauważyłem też, że niektórzy mylą C3 z poprzednim modelem C2, a to zupełnie dwa światy...

Przy Sharku Evoline zwróć uwagę na wielkość skorupy - chyba większa od tych co mają kosmonauci w NASA :)

Polecam kask Arai Chaser, (malowanie Hopkins) zakupiony w zeszłym sezonie, 5 lat gwarancji, pięć rozmiarów skorupy, poduszki policzkowe też w pięciu rozmiarach, pozwala to idealnie dopasować całość do głowy i twarzy, zapięcie zapobiegające przypadkowemu otwarciu wizjera. Wentylacja przednia i boczna, idealne wyważenie odciążające kark itp

Przy Sharku Evoline zwróć uwagę na wielkość skorupy - chyba większa od tych co mają kosmonauci w NASA :)

Wielkość skorupy wielkością skorupy, ale jak założyłem Schuberta to coś na kształt jakiegoś krążka czy coś takiego uciskało mnie w górną część głowy i to samo zauważyła moja panna. Nie wiem co to było, nie dochodziłem do tego bo kask szybko odłożyłem na półkę i więcej nie tykałem.

SHOEI QUEST jest robiony z myślą o "okularnikach" (bez obrazy :) ) poza tym to jest najcichszy kask w swojej klasie.

Wielkość skorupy wielkością skorupy, ale jak założyłem Schuberta to coś na kształt jakiegoś krążka czy coś takiego uciskało mnie w górną część głowy i to samo zauważyła moja panna. Nie wiem co to było, nie dochodziłem do tego bo kask szybko odłożyłem na półkę i więcej nie tykałem.

Mówisz o C3 czy C2 ??

Mówisz o C3 czy C2 ??

Tu ci nie odpowiem bo nie zwróciłem uwagi na model [nie sądzę by to był jakiś stary model]. Ale jak tylko zawitam w tym sklepie i sprawdzę to od razu dam znać :D

Edytowane przez mikitBP

Polecam kask Arai Chaser, (malowanie Hopkins) zakupiony w zeszłym sezonie, 5 lat gwarancji, pięć rozmiarów skorupy, poduszki policzkowe też w pięciu rozmiarach, pozwala to idealnie dopasować całość do głowy i twarzy, zapięcie zapobiegające przypadkowemu otwarciu wizjera. Wentylacja przednia i boczna, idealne wyważenie odciążające kark itp

Słuchajcie tego Pana a daleko zajedziecie! Jeśli kogoś nie stać na Arai Chaser czy Quantum to zawsze jest Arai Axces w kolorze czarnym lub białym :-)

Pzdr dla Araiowców:-)

Ja mam xr 1100 i nie narzekam B)

Wy o drogie garnki macie... :D

Mam na oku 3 kaski. Który z nich byłby najlepszy wyborem?

Nolan n85 (miałbym go w cenie ok 900 zł)

shark s900

HJC is 16

Zależy mi na blendzie. Fajnie jakby miał czerwone wstawki w grafice. Nolana miałem na głowie i powiem całkiem dobrze lezał. Tylko jak na razie kazdy kask który mierzyłem (był jeszcze jakis caberg) wg. mnie leży dobrze.

co do nolana n85 jest głośny, strasznie w nim szumi i nie jest to tylko moja opinia, kiedyś już pisaliśmy o tym na forum,

co do reszty się nie wypowiem bo nie używałem.

Mam dylemat między Sharkiem S900 a Cabergiem V2R :huh: Caberg niby gwiazdka więcej w teście Sharpa... Kask trochę słabo dostępny, poza tym jest problem ze sprawdzeniem czy czarny mat na 2011 jest bez srebrnych wstawek <_< Sprzedawcy sami nie wiedzą ;)

Edit:

Jednak czarny mat 2011 ma czarne lakierowane wstawki jeżeli chodzi o wloty ;)

Edytowane przez wilk

Wilk, ja czytałem, że cabergi są głośne. Ja ostatecznie zdecydowałem sie na sharka s900 w malowaniu antix. Jeszcze tylko musze przymierzyc i zamawiam na allegro :)