Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja to samo czytałem o Sharku S900, że jest głośny... Ile użytkowników, tyle opinii. Caberga mogę mieć na miejscu, po Sharka musiałbym jechać.

Generalnie obwód głowy mam 58 cm. Przymierzyłem Caberga V407 rozmiar L (59-60 cm) i mocno cisnął po bokach głowy, a ja chciałem mniejszą M-kę zamawiać :o

Z tego wynika, ze każdy kask w cenie ok 800-900 zł jest głośny:). Ja chciałemn nolana n85, zle że głosny. S900 głośny. Na forum kilka osób ma s900 i sobie chwali, dlatego zdecydowałem się na ten garnek.

Jednak będę musiał zrobić trasę, żeby przymierzyć tego Sharka i Caberga, który lepiej będzie "leżał" tego wezmę.

To zależy co dla kogo znaczy głośny.

Szczękowce są głośniejsze od integrali, bo mają dodatkowe szczeliny. Dużo zależy od motocykla, czy ma owiewkę czy jej nie ma. Na Goldwingu nawet w orzeszku będzie cicho.

To zależy co dla kogo znaczy głośny.

Szczękowce są głośniejsze od integrali, bo mają dodatkowe szczeliny. Dużo zależy od motocykla, czy ma owiewkę czy jej nie ma. Na Goldwingu nawet w orzeszku będzie cicho.

2 x nieprawda :)

Ja mam szczękowca cichszego od integrali :)

Szyba w motocyklu powoduje hałas :)

Najciszej jest na Nakedzie :)

Kupiłem Caberga V2R R czarny mat, rozmiar L. Mierzyłem też Sharka ale za bardzo cisnął z tyłu głowy.

Wczoraj trochę polatałem i generalnie jestem zadowolony. Jakość wykonania ok, nie mam zastrzeżeń. Co prawda nie mam dużego porównania, ponieważ jest to mój pierwszy kask...

Wspomnę jeszcze, że okulary zakłada się bez problemu :)

Edytowane przez wilk

Mam takiego samego Caberga i jestem z niego bardzo zadowolony. Za takie pieniądze ciężko znaleźć coś lepszego. Kask ma nieparującą szybkę i blendę także spoko. Regulacja wlotów powietrza i nakładka wyciszającą pod brodą. Potwierdzam, że z okularami nie ma problemu. Ogólnie dobry kask ;)

• 3 weeks later...

Siema szukam dla siebie garnka tyle ze widze tu same wyzsze polki. Mozecie cos doradzic w kwestii kasku w kasie do 350zl? znalazlem kilka modeli co o nich powiecie

http://allegro.pl/kask-nitro-n1700-vf-srebrny-mat-rozmiar-l-i1659636283.html

http://allegro.pl/kask-lazer-lz6-poker-rozmiar-l-i1626121179.html

http://allegro.pl/gpmoto-naxa-f9-c-f9-c-blenda-anty-fog-new-i1642858586.html

Wszelkie sugestie mile widziane. Wiem ze to niewiele kasy ale na poczatek musi wystarczec. Sugerujac sie testami sharpa to ten lazer lz6 jest podobno bezpiecznym kaskiem. Ale podobno krasnale istnieja

kumpel ma lz6 i jego opinie:

paruje strasznie, głośny, podwiewa go mocno od 150 km/h

w tych pieniądzach patrz, żeby kask miał atest ECE (bezpieczeństwa)

jako antifoga wklejką na szybkę i będzie...

co do nolana n85 jest głośny, strasznie w nim szumi i nie jest to tylko moja opinia, kiedyś już pisaliśmy o tym na forum,

co do reszty się nie wypowiem bo nie używałem.

no ja nie słuchałem i kupiłem nolana i faktycznie w kwestii głośności jest dramat!! przy 80 jest już głośno:/

w trasie zawsze stopery alpine...

poza tym garnek jest naprawdę świetny. nie paruje, bledna robi swoje, wentylacja ok.

a co do kasków to ja szukam moi drodzy garna, którego skorupa jest taka sama dla S i M. Garnek dla plecaczków więc nie musimy to być shoei byleby miał poduszki dzięki, którym można rozmiar zmienić:)

Edytowane przez piotrekg

Nitro N1700-VF - przemawia za nim 5/5 gwiazdek w testach SHARP UK

Lazera LZ6 nie polecam, głośny, paruje, szybko się niszczy środek. Kicha.

NAXA obcowałem z takim kaskiem i powiem, że bardzo solidnie wykonany jest, chociaż firma oferująca kaski za "grosze" ma u mnie mały kredyt zaufania.

W tej cenie polecam AGV K3 Basic - sam takiego mam, porządnie wykonany kask, chociaż subiektywnie głośny i paruje szyba. 4/5 Sharp.

Obejrzyj sobie kaski takie jak:

LS2 Mono

Arashi Phantom

V-Can V100F

BOX BX1 (z BOXem podobnie jak z NAXA).

BOX BX5

Shark S500

HJC ZF10

Mają wysokie oceny w testach SHARP.

Sorry, może za spam, ale możesz sprecyzować co to znaczy coś lepszego? Ja też chciałbym powoli zacząć kompletować strój, i zacząć od kasku ( zwłaszcza, że za nie cały miesiąc mam kurs), ale jest masa różnych opini na temat kasków, w jednym miejscu mówią, że taki a taki kask to tandeta i lepiej: "dozbieraj sobie jeszcze trochę kasy , najlepiej z 2000 zł i kup taki jak ja mam, bo on jest lepszy niż mają w bolidach F1" , a w innym miejscu mówią że wręcz przeciwnie. Gdziś też natknąłem się na konstruktywną opinie że: " testy sharpa to syf, bo tani kask ma 4 gwiazdki a drogi 2". Oczywiście nie tutaj na forum, ale ogólnie w necie. Wieć jeżeli ktoś może to niech napisze co dokładnie jest godne uwagi. Może się Wam wydać że truje, ale autentycznie dla gościa, ktory na łbie nosił tylko radziecki hełm, i kask górniczy, wybór kasku na motocykl to trudna sprawa. :)

Siema szukam dla siebie garnka tyle ze widze tu same wyzsze polki. Mozecie cos doradzic w kwestii kasku w kasie do 350zl? znalazlem kilka modeli co o nich powiecie

Wiem ze to niewiele kasy ale na poczatek musi wystarczec. Sugerujac sie testami sharpa to ten lazer lz6 jest podobno bezpiecznym kaskiem. Ale podobno krasnale istnieja

Gdzieś na forum jest kolega co miał tani kask i po wypadku był tydzień w śpiączce. Pytanie jest czy chcesz mieć coś na głowie by mieć czy lepiej dać trochę więcej i mieć coś lepszego. Nie powiem że tanie kaski są złe, sam kupiłem dla plecaczka Marushina, ale kask był użyty 2 razy i większość czasu spędził w pudełku więc szkoda wydawać 600-800zł, ale jakby miał być używany na co dzień to byłby jednak kask z wyższej półki dla spokoju ducha, sumienia itp.

Edytowane przez mikitBP

czytalem o przypadku kolegi. Z tymi kaskami to nie dojdziesz ogolnie. Wszystko zalezy od uderzenia, jak masz pecha to i shoei nie pomoze. Mam tyle kasy ile mam zdaje sobie z tego sprawe ze nie bedzie to hiper super duper extra helm ale w czyms musze jezdzic i od czegos zaczac. Jeszcze jakas kurtka do tego rekawice spodnie buty. Zaraz ktos napisze ze nikt nie mowil ze to tania zabawa chcesz byc bezpieczny wydaj minimum 3k itd. Doceniam troske ale wystarcza mi konkretne odpowiedzi na zadane pytanie bez wedrowek w kwesti dlaczego tak a nie inaczej. 350 kask 500 kurtka pozniej spodnie buty lepsze to jak jezdzic w czapce :)

Do tego co Kolega, wyżej napisał dodam takie wytłumaczenie: Jeżeli mam na motocykl i ubior 14000 zł, i liczę że na motor wydam 11000 zł a reszte na ubranie, to mogę się przeliczyć, bo znajdę motocykl w fajnym stanie za 13000 zł, i na ubiór zostaje trochę mniej. Natomiast jestem tak podjarany, że nie odmówię sobie tego motocykla:). Jasna sprawa, że chętnie wysłucham rad doświadczonych motocyklistów, ale postarajcie się zrozumieć, bo jeżeli mam doskładać sobie do kasku, to i do kurtki, spodni i butów, to może też do motocykla ;) , i wtedy zacznę jeździć za 5 lat :). Przypomnijcie sobie od czego Wy zaczynaliście, bo chyba nie wszyscy od kasków za 2000. :)

I fakt, że wszystko zależy od uderzenia.

Jasne, że nie :D Bandziora kupiłem za ostatnie pieniądze i pierwszy sezon jeździłem w starej ramonesce i starym Nolanie na głowie. Teraz też moje ciuchy nie przekroczyły chyba 2kPLN, a mam wszystko co trzeba. Należy poszperać i wszystko się powoli skompletuje ;)

Od pewnego progu płacisz za dodatkowe zalety kasku, jego wykonanie, wygodę, ciszę, parowanie szyby (w sumie jego brak), na pewno też za DODATKOWE bezpieczeństwo, itd. Sam kiedyś stałem przed dylematem i postanowiłem dołożyć do lepszego modelu niż kupować coś za 300zl. Moim zdaniem lepiej odżałować i kupić kask za niecałego tysiaka, w tej cenie na dzień dzisiejszy spokojnie dostanie się coś z klasy średniej i będzie się zadowolonym że kask nie rozpada się po paru tysiącach km. Druga opcja to kupno używki ale ze sprawdzonego źródła (nie jakiś zakatowany szmelc jebiący na kilometr albo pokiereszowany jakby ktoś j***ł banią o ścianę non stop). Jeżeli planujesz zakup za sezon czy dwa coś konkretnego to jest to dobra opcja.

no za sezon dwa a do tej pory w czapce bede jezdzic :P. Offtop sie zrobil a nikt nic nie sugeruje w tej kasie lub nie ma opinii o tych co wkleilem

dwa sezony jeździłem w hjc is-16 kask ma jeden plus : blenda a minusy to: kiepskie wykonanie , zacina się szyba przy otwieraniu , bardzo głośny , wentylacja niemal że zerowa. Odradzam ten kask , nie warty tych pieniędzy , ja dałem ok 800zł. pozdrawiam

no za sezon dwa a do tej pory w czapce bede jezdzic :P. Offtop sie zrobil a nikt nic nie sugeruje w tej kasie lub nie ma opinii o tych co wkleilem

Może dlatego, że jednak większa część forumowiczów wolała dać więcej na kask, a pożałować na buty czy spodnie. Ja nie mam doświadczenia z kaskami, mam swojego Sharka RSR2 i jedynie o nim mogę coś powiedzieć, oprócz niego jeździłem w jakimś kasku podczas kursu/egzaminu na moto w którym wyściółka była jak worek po ziemniakach, nie chciałbym by mój kask wyglądał tak samo po jakimś czasie użytkowania i jak na razie po ponad roku użytkowania jest prawie jak nowy.

Nikt chyba nie będzie cię negował za taki czy inny wybór bo to twój wybór, ale może warto się zapożyczyć u rodziców/żony/dziewczyny/kumpla* [*niepotrzebne skreślić] i kupić coś droższego, a pożyczoną kasę oddać w najbliższym możliwym czasie.

• 4 weeks later...

witam zamierzam zmienić swoją skorupę LS2 która jest kompletną pomyłką na coś porządnego

jak na razie mam 3 typy

shark s900

http://moto.allegro.pl/kask-shark-s900-dual-black-m-krakow-wys-0zl-i1704922008.html

AGV STEALTH SV

http://www.atm-motocykle.pl/product-pol-1321-Kask-AGV-STEALTH-SV-bialy.html

i caberg ego

http://moto.allegro.pl/caberg-ego-2011-blenda-wentylacja-gdansk-m-d-0zl-i1707736625.html

najbardziej przemawia do mnie ten AGC ponieważ jest zrobiony w technologi kewlarowo-karbonowej

shark tez jest fajny bo mam dodatkowe panele absorbujące uderzenie

natomiast caberg z tego co słyszałem ma super wentylacje

chciałbym zmieścić się do max 1000zł i żeby miał blendę i był możliwie cichy i lekki

czekam również na wasze inne propozycje

Pomożecie ???

Posiadam sharka s900. Czy jest głośny czy cichy nie wiem, nie mam jakiegokolwiek porównania. Wg. mnie jest troche głosny. Przy 140 juz dosyc słabo słysze swój klakson :D. Ten wywietrznik z przodu tak jakby nie do konca dzialal. Mam wrażenie, że nie zależnie czy jest on/off to i tak dmucha. Ktos kiedys pisał to samo. Blenda wg mnie sprawdza sie bardzo dobrze, łatwo jej uzywać. Co do wentylacji to nie narzekam, Głowa nie poci sie jakos strasznie mocno. Ja z zakupu jestem zadowolony.

ok pierwszą opinie już znam czekam na następne

moja jest taka żebyś kupił ten który ci się podoba .Napewno kazdy jest bardzo dobry a te detale co to niby je różnią to zabawa dla marketingowców .