Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi :)

Kask byłby do jeżdżenia zarówno po mieście, jak i w weekendowe dłuższe trasy (~100-200km)

Z wymienionych przymierzałem AGV i Sharka 500, ale również uważam że co innego przymierzyć, a co innego w nim jeździć. Niestety nie mam możliwości testowania kasków bo nie posiadam jeszcze motocykla. Przymierzam się do zakupu ale jak wiadomo, czasem niespodziewanie kupimy coś o czym nawet nie myśleliśmy - tym bardziej, że kolor motocykla dla mnie jest najmniej istotną kwestią (byle nie różowy =D) dlatego myślałem ze czarny kask będzie najodpowiedniejszy w tych okolicznościach. Przecież trzeba mieć co założyć na głowę jak się jedzie oglądać motor i zabiera się go na jazdę próbną :P Dlatego też nie chce przeznaczyć na kask więcej niż 500 zł żeby nie mieć potem żalu odstawić go na bok i kupić coś pod strój i motor. W tej chwili są właśnie promocje posezonowe i duże obniżki % cen więc wydaje mi się że to najlepszy moment. Chciałem się nastawić na kupno czarnego odzienia (jeszcze nie wiem czy skóra czy tekstylne) i ewentualnie jak już pojeżdże swoim upragnionym motorkiem sezon to pomyśleć konkretniej nad ubiorem w przyszłą zimę.

Szczerze powiem że bardziej chodziło mi o porównanie tych kasków co wymieniłem, ewentualne opinie "tego nie kupuj, bo...", albo "ten jest wart tej ceny" :P Wiem, że ciężko bo każda głowa jest inna i każdy ma inne wymagania, niemniej opinie są pomocne. Przykład - AGV K-4 gość bardzo w sklepie poleca i mówi że jest 2 półki wyżej niż Shark 500, z kolei gdzieś na forum na necie wyczytałem opinie że lepiej brać Sharka niższej półki, bo AGV opłaca się kupować topowe modele, bo tańsze są kiepsko wykonane. To taki przykład robienia mętliku w głowie osoby niedoświadczonej :D

Wiadomo że najlepiej, żeby wypowiedziały się osoby, które korzystały bądź korzystają z w/w kasków, ale wiem że na rynku jest ich tyle, że jest na to mała szansa.

Dzisiaj chciałem się zdecydować na zakup i przynajmniej ten jeden temat mieć z głowy :P kolejne w kolejności będzie obuwie i kurtka/strój, ale to już raczej po kupnie motocykla :P

EDIT:

Na tą chwilę prawie 100%, że jutro pojadę zamówić Sharka RSI w malowaniu Smoke =) ktoś musiałby mi nieźle zamącić w głowie żebym zmienił zdanie ;) ale na pewno przeczytam każdą uwagę :)

Edytowane przez Allais

Panie i Panowie: Kupując następny kask będę się kierował następującymi kryteriami (KOLEJNOSC OBOWIĄZKOWA):

1) Test sharp (FULL CRITICAL i nie ma mowy zebym kupil cos ponizej 5*)

2) Funkcjonalnosc

3) Cena

I tyle w temacie. Mam Caberga V2 407 i gdyby nie problem z dostępnością części, to byłby to idealny kompromis jakosc/ceny porzy zachowaniu wysokiego bezpieczenstwa. Caberg ma 5 gwiazdek na 5 i z kazdej strony chroni dobrze. Glosny jakos specjalnie nie jest. Zepsulem i teraz cierpię :P

• 2 weeks later...

Witam,

Tak jak już wczoraj pisałem jako świeżak przygotowuje się od zera do sezonu. Chciałbym przed świętami kupić już kask, lecz mam duży problem ze względu na to że nie znam się na nich. Dlatego chciałbym zapytać się was osoby, które swoje kaski już mają i mogą je polecić. Otóż cel na kask mam poświęcony do 1100 zł. Jeździł bym głównie po mieście aczkolwiek wypady gdzieś za miasto również od czasu do czasu na pewno będą. Co do stylu kasku to wolał bym integrale. I tutaj już proszę o waszą pomoc, jaki najlepiej model? może ktoś napisze swoją recenzje swojego kasku :) Na pewno pomożecie nie tylko mi.

wpisujesz w wyszukiwarke w prawym górnym rogu słowo: kask

do zamknięcia

• 4 weeks later...

W związku z tym, że temat już jest więc chciałbym się podłączyć z pytaniem. Już w minionym sezonie miałem wymieniać skorupę ale wiadomo jak to jest kasa się rozleciała :) W związku z tym, że mam w tej chwili fundusze tzn. do 900 zł Nie mogę się zdecydować na konkretną markę - biorę pod uwagę poniższe:

http://allegro.pl/airoh-force-bianco-s-nowy-okazja-w-wa-i1989323776.html (w louisie można go wysyłkowo wyrwać za 99 euro!!)

http://allegro.pl/nolan-n85-shade-n-com-l-czarny-mat-i1999929255.html

Myślałem też nad AGV o którym ktoś pisał wcześniej ale chodzą legendy, że strasznie głośne

Może ktoś ma jeszcze jakieś sensowne propozycje będę wdzięczny za linki i porady.

Ostatnio nie daje mi spokoju ten:

http://moto.allegro.pl/kask-integralny-shark-s900-inmate-gratis-m-58-i2022064654.html - ktoś lata w sharku i może coś konkretnego powiedzieć ?

Dorzucę swoje uwagi (oczywiście poza atestami, bezpieczeństwem itd) bierz poprawkę na funkcjonalność.

I tak :

- nie kupuj kasku z ciemną szybą po zmroku gówno będziesz widział (chyba że masz w zastawie 2 szyby - przeźroczystą i przyciemnioną, to będziesz przekładał). Zainteresuj się kaskami które mają wbudowaną blendę przeciwsłoneczną tak jak wymieniony przez Ciebie Airoh (ja mam Caberga 505 w malowaniu UrbanTribe i jestem zadowolony) . Z Caberga zerknij na modele integrale: V2(407)/V2R/EGO lub szczęki: Rhyno/Justissimo/Konda /SINTESI*

- i na pewno musi mieć wyciąganą wyściółkę - do prania.

*Ja celuję w następny jeden z tych pogrubionych.

AGV nie polecam podstawowych modeli. Mam K3 i nie jestem zadowolony, nie kupiłbym go drugi raz szukając garnka do jazdy dłuższej niż 200km na raz.

Poleciłbym Ci za to Nolana N85 - ma blendę, wyciągany środek, pinlocka, możliwość zainstalowania intercomu czy słuchawek.

Bardzo dobrze wykonany i ma wszystko co trzeba. Lepiej dołożyć do kasku niż potem narzekać albo co gorsze przepłacać za to bólem głowy przy dłuższej trasie.

AGV- w tym materiale był ciekawy test AGVa :/ vs drzewo. choć pewnie żaden kask by nie wytrzymał

http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/sprawa-dla-reportera/wideo/05012012-2120/5927206

przymierz, zobacz- zdecyduj sam.

Edytowane przez mercyful

Najpierw zacznij od przymiarki kasku.Mi na głowę Caberg nie włazi.Mam za bardzo okrągłą łepetynę albo może za bardzo jajowatą.W każdym razie nie jest dla mnie wygodny..Shoei też mnie bardzo uwierał.Przynajmniej model XR1000.Najpierw przymiarka potem dopiero dylemat jaki wybrać.

PS.Tak jak koledzy wcześniej pisali.Blenda bardzo przydatna sprawa.Ja co prawda nie mam nad czym ubolewam bo noszenie w kasku okularów przeciwsłonecznych wcale nie jest takie wygodne.

Zależy do czego to ma być garnek- jak do jazdy po mieście- coś z blendą będzie ideolo. Jak na dłuższe wypady- coś cichego. Zależy jeszcze z jaką średnią prędkością jeździsz na trasie- niektóre garnki dają radę do 130km/h a powyżej zaczynają emitować dziwne ,,jęki i dźwięki". Sprawdź który z nich ma wypinane wnętrze- to dość ważne, bo np. taki ,,zajebisty" XR1000 ma tylko wypinane policzki...

Z tych wszystkich co podałeś- zaczynałbym jednak od Suomy... Sprawdź też ofertę KBC- oczywiście te z górnej półki.

Przede wszystkim przymierz bo co Ci po kasku który w testach wypada najlepiej ale będzie niewygodny.

Ja za to poruszę jeszcze dwie kwestie:

1. waga

wg mnie jest bardzo ważna, po dłuższej jeździe w ciężkim kasku i przy prędkościach przelotowych możesz spodziewać się że o swoim karku nie zapomnisz, bo będziesz dźwigał na nim klocka.

2. wielkość skorupy

a co za tym idzie aerodynamika. Jak pewnie wiesz kaski przeważnie robione są w jednej wielkości skorupy, a rozmiar zależy od wyściółki wewnątrz kasku. Zwróć uwagę na to żeby skorupa była jak najmniejsza. Mam przykre (bolesne) doświadczenia z kaskiem w którym była duża skorupa i wyściółka M.

a reszta to tak jak koledzy piszą - przymierz.

Pewnie, że bez przymiarki nie kupię. Miałem już na głowie "airoh force" tyle, że moim zdaniem M i L leżą tak samo dobrze. Przymierzałem nolana 85 i jakiś wieli łeb w nim mam. Sprzedawca w sklepie za wszelką cenę chciał mnie przekonać do tego HJC http://allegro.pl/kask-hjc-is-16-cycles-white-z-blenda-wyprzedaz-i2023910696.html ale tak średnio mi przypasił - plusem jest mechanizm blendy który idzie (suwak) przez pół głowy natomiast w airohu taki syfiasty czerwony przycisk i bardzo ciężko wchodzi w porównaniu do konkurencji- gość mówił, że zdarza się, że po sezonie w airohu blenda sama opada :/

Ogólnie wybór garnka to ciężki temat :)

Pewnie, że bez przymiarki nie kupię. Miałem już na głowie "airoh force" tyle, że moim zdaniem M i L leżą tak samo dobrze. Przymierzałem nolana 85 i jakiś wieli łeb w nim mam. Sprzedawca w sklepie za wszelką cenę chciał mnie przekonać do tego HJC http://allegro.pl/kask-hjc-is-16-cycles-white-z-blenda-wyprzedaz-i2023910696.html ale tak średnio mi przypasił - plusem jest mechanizm blendy który idzie (suwak) przez pół głowy natomiast w airohu taki syfiasty czerwony przycisk i bardzo ciężko wchodzi w porównaniu do konkurencji- gość mówił, że zdarza się, że po sezonie w airohu blenda sama opada :/

Ogólnie wybór garnka to ciężki temat :)

Chudy, ja bym na twoim miejscu brał Arai'a. Lepiej kupić raz a dobrze. Pamiętaj, że biednego nie stać na tanie rzeczy :-) Do miasta i na krótkie wypady idealny będzie Arai Axces II.

Najlepiej pójdź do Motorismo na Starołęckiej w Poznaniu i tam pogadaj z obsługą - z pewnością doradzą Tobie i będziesz zadowolony.

Pzdr

Michu

...myślę, że Nolan N43 AIR też jest wart uwagi. Posiada kilka wariantów konfiguracji, jest dość wygodny ale to pewnie kwestia głowy ;). Z tego co pamiętam ma wyjmowane wnętrze, atestowaną wypinana szczękę jest również blenda. Wada jaką zauważyłem to parowanie wizjera przy niższych temperaturach ale chyba nie ma takiego kasku, który nie paruje - zawsze można dokupić pinloca.

nie ma takiego kasku, który nie paruje - zawsze można dokupić pinloca.

Jest ;D

acn.jpg

Chudy, ja bym na twoim miejscu brał Arai'a. Lepiej kupić raz a dobrze. Pamiętaj, że biednego nie stać na tanie rzeczy :-) Do miasta i na krótkie wypady idealny będzie Arai Axces II.

Najlepiej pójdź do Motorismo na Starołęckiej w Poznaniu i tam pogadaj z obsługą - z pewnością doradzą Tobie i będziesz zadowolony.

Pzdr

Michu

Byłem właśnie tam - doradzali brać HJC w tej półce cenowej. ARAI jednak droższy - ten model ,który podałeś elegancki ale ok 1300 na allegro a to więcej niż chcę wydać. Powiem szczerze, że w Motorismo nie mają niskich cen - w porównaniu z konkurencją każdy kask, który oglądałem był droższy niekiedy o 200 zł prawie więc różnica znaczna.

....a przepraszam zapomniałem o tym old schoolowym orzeszku ;)

prawdziwy orzeszek to tylko taki

orzek.jpg

Od siebie polecam całkowitą nowość Nolana N104 http://www.msmoto.pl/700-kask-motocyklowy-nolan-n104-classic-n-com-glossy-black.html Kask jest po prostu zejbs** :) W zależnośći od tego jaki rozmiar kasku potrzebujesz mogę Ci znalesc coś w dobrej kasie :) Jak chcesz odezwij się na PW :)

Po odwiedzeniu wielu sklepów-przymiarkach, czytaniu testów, zasięgania opinii wielu ludzi postanowiłem, że nie kupię nic w Polsce. Oczywiście z powodu ceny. W związku z tym postanowiłem się wybrać do Berlina (Louis). Kilka moich spostrzeżeń:

1) Jeśli nie ma przecen, wyprzedaży nie warto robić zakupów u naszych sąsiadów ponieważ przy obecnym kursie euro na jedno wyjdzie albo przepłacimy.

2) W tej chwili jednak wyprzedaże są J i to spore. Jeśli posiadasz kask L lub XL to nie ma opcji żeby wyjść bez zakupów – naprawdę spory wybór, dobre ceny.

3) Ja potrzebowałem M-kę i musiałem pójść na kompromis tzn. kupiłem model, który miałem upatrzony ale nie w upatrzonym malowaniu. Zasada 3xC CENA CZYNI CUDA robi swoje J Chciałem kask w kolorze białym (ot taka zachcianka) a kupiłem taki jak w linku poniżej:

http://www.svebu.de/medium.php?pID=13269 AIROH FORCE R400 - cena z polskich sklepów lub allegro powyżej 900 zł. Cena w Louisie –119,95 ojro

Przed przymiarkami byłem zdecydowany na Sharka ale po założeniu go na głowę myślałem, że po kilku minutach mi dynia odpadnie-dziwnie uciskał a L-ka była jak XXL. Po przelataniu kilku km wrzucę jakąś recenzję.

Nie od dziś wiadomo, że na zachodzie to inna bajka i daleko nam do nich zarówno pod względem cen, dostępności a nawet samych sklepów – tyle w temacie.

Edytowane przez chudy

• 4 weeks later...

Witam,

Powoli kupuje sobie ciuszki na moto. Udało się kupić kurtkę i rękawice, teraz czas na kask, gdyż mój poprzedni był za duży i raczej kiepskiej "klasy-jakości". Szukam kasku, który będę mógł kupić w sklepie a nie na allegro i będzie on choć w miarę sensowny, dlatego podsyłam konkretne linki:

http://moto.allegro.pl/kask-motocyklowy-airoh-speed-fire-evil-r-m-i2083999857.html

http://moto.allegro.pl/kask-hjc-samurai-rozm-m-poznan-najtaniej-i2070679324.html

http://moto.allegro.pl/kask-ls2-of384-41-rozm-m-poznan-hit-i2073007654.html

http://moto.allegro.pl/mega-cena-kask-kbc-vr1x-tribal-rozm-m-xl-poznan-i2080716575.html

Dodam tylko, że najbardziej odpowiada mi ten Airoh ( wygląd) oraz LS2 ( blenda ) Oczywiście sugeruje się tylko wyglądam i ceną oraz tym, że te kaski w mojej rozmiarówce i są na sprzedaż blisko mojego miejsca zamieszkania ( Airoh 3 ulice dalej ;) )

Proszę o opinie który z tych kasków jest najsensowniejszy ( dodam, że szukam kasku za ok 350zł )

Od razu mówię, że LS2 to strasznie głośne kaski :D Z każdym jak rozmawiam to mówią, że za te pieniądze spoko ale strasznie głośne, przy większych prędkościach uciążliwe