Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Airoh bardzo głośny kask... szyba bardzo paruje... nie polecam.

ja co prawda mam Airoh'a szczekowego i tez...jest głośny z tych co wymieniłeś to chyba ten HJC bym brał albo podnióśłbym troche kwote i coś innego szukał :)

ja poprzedni sezon przejeżdziłem w takim HJC ( bo to jest CS-r1?) ogólnie byłem zadowolny, tylko troszke głośnawy i miałem szybke bez antifoga więc parowała, bardzo dużym minusem jest to że przy niskich temp np +5 stopni w kasku było strasznie zimno zwlaszcza w twarz no i zapięcie łatwo się rozregulowywało, jeśli się zdecydujesz na HJC to poszukaj w innym malowaniu ( to jest chyba najdroższe), ja za swojego dałem 200zł....

Edytowane przez luger

Ja mam Airoha ale model wyższy bo LEOX i jest całkiem ok. Taki solidny średniak. W miarę lekki, solidne zapięcie DD, szybka paruje ale nie ma tragedii z głośnością też nie jest źle.

Wrzucałem kiedyś na forum recenzję Airoha Force, osobiście za cenę jaką zapłaciłem byłem zadowolony.

No ten Airoh najbardziej za mną przemawia bo raz, że mi sie wizualnie podoba ;) a dwa, że jest dostępny w sklepie kilka ulic ode mnie więc nie ma problemu z przymiarką. Szczerze to początkowo chciałem kupić tego LS2 ale boje się, że to raczej marna firma i jakość. Jeśli jednak oba te kaski są na porównywalnym poziomie to wole kupić LS-a bo raz, że tańszy a dwa, że ma blendę którą chciałbym mieć.

Edytowane przez korytarz4

Witam wszystkich

Tak wiem, że temat już wiele razy wałkowany, ale mój temat raczej nie będzie ostatni...

Od dłuższego czasu próbuję znaleźć sobie jakiś fajny kask, kasa jaką dysponuję to max 600 zł.

Przymierzałem już wiele kasków i naprawdę mam już mętlik w głowie...

Czego oczekuję? Na pewno żeby posiadał wewnętrzną blendę, raczej jakieś malowanie. Całe czarne średnio mi się widzą.

Swego czasu planowałem zakup Caberga V2R ale zrezygnowałem, bo dowiedziałem się że jest on dosyć głośny...

Airoh Force, bardzo fajny kask, niestety przy zdejmowaniu strasznie gniecie, prawie że chce mi uszy wyrwać...

Ostatnio na Moto weteranie w Łodzi mierzyłem HJC IS-16 Abyss, nawet mi się spodobał ale mam parę pytań co do niego. Znalazłem już wątek, w którym 1 kolega pisze że do najcichszych on nie należy a blenda też mogłaby być ciemniejsza.

Mnie zastanawia jeszcze 1 rzecz, mianowicie czy zaciągnięcie blendy nie jest uporczywe/trudne w trakcie jazdy na kasku, w którym robi się to na czubku głowy? Jak taki kask zachowuję się w deszczu, dużo wody dostaje się do środka?

Jeśli ktoś ma jakąś propozycję co wybrać proszę o jej umieszczenie.

Dzięki za wszelką pomoc.

IS 16 blenda faktycznie średnio ciemna to fakt, zaciąganie blendy intuicyjne, chwalę sobie. W deszczu jest ok. Natomiast jak jest zimno to wieje do środka, ten wlot centralny u mnie się rozruszał (potrafi sam się otworzyć... ma jeden sezon).

Jeśli chodzi o blendę w IS-16 to faktycznie potwierdzam, jadąc pod słońce, nie spełnia swojego zadania, ja dokupiłem szybę lustrzaną ale nie sprawdzałem jeszcze jak się sprawuje. Jeśli chodzi mechanizm zamykania blendy to jak dla mnie jest naprawdę ok. Jest to mój pierwszy kask więc nie mogę wypowiedzieć jak wypada porównanie z innymi modelami w kategorii głośności ale faktycznie powyżej 130 -140 robi się naprawdę głośno. Pomimo tych wszystkich minusów to i tak jestem zadowolony. Wydaje mi się, że relacja ceny do jakości jest ok.

Edytowane przez spips

Ja osobiście odradziłbym Ci wszelkie ekstrasy jak ta blenda czy flip front bo te wszystkie kaski są zajeb. głośne. Jak kupowałem kiedyś strój kolo w sklepie mi powiedział każdy dodatkowa dziurka czy szparka w kasku będzie tworzyłą przy dużych prędkościach hałas i jest tak rzeczywiście. Ja osobiście przetestowałem tylko kaski HJC miałem parę dni tego z blendą później z flip frontem a na koniec wybrałem z serii FG-15 ale śmiało mogę powiedzieć że kask jest ok. Nie paruje, nie cieknie w deszcz i nie jest za ciężki.Wiem że chyba jest droższy niż zakładasz ale może warto. A swoja drogą może zerknij na kaski firmy Airoh. wiem ze brzmi egzotycznie ale to jest bardzo dobra firma która specjalizowała sie od dawna w kaskach do motocrossu a teraz atakuje inne typy kasków. Kuzyn ostatnio kupił za dobre pieniądze bardzo fajny lekki, ma wszystkie certyfikaty i atest co inne firmy a puki co również atrakcyjniejsze ceny.

Edytowane przez Pepsol

Panowie to jak? Wiem, że już sporo zostało powiedziane, ale może ktoś wskaże "którego by kupił" - ehh chyba się starzeje bo zanim coś kupie tydzień się zastanawiam ;/

Edytowane przez korytarz4

Od razu mówię, że LS2 to strasznie głośne kaski :D Z każdym jak rozmawiam to mówią, że za te pieniądze spoko ale strasznie głośne, przy większych prędkościach uciążliwe

Potwierdzam, głośne, paruje i po sezonie robi się luźny. Przy szybszej jeździe podrywa go lekko do góry i trzeba poprawiać. Musze z niego zrobić doniczkę, bo mnie już wkvrwia, ale to przy okazji dobrej premii w pracy ;)

Szkoda bo ta blenda za mną przemawia ;/ No ale po to pytam aby się dowiedzieć. Jatomoto, to który byś brał z tych 4 co przesłałem ( w sumie z tych 3 pozostałych) :D

mam to samo zdanie co przedmówcy nigdy w życiu nie kupuj LS2 one są tylko ładne i na tym zalety tych kasków się kończą

miałem LSa i po sezonie rozbił się nie miłosiernie a szybka nie wiedzieć czemu zrobiła się tak nieszczelna że podczas jazdy potrafiło mi "coś" wpaść do oka

Ok Zbyt wielu ma zastrzeżenia do tych garnków więc faktycznie dam sobie spokój. A te 3 pozostałe? :applause:

PS będę was męczył z tymi kaskami coś czuje hehe :lol:

pozdrawiam i z góry dzięki

Szkoda bo ta blenda za mną przemawia ;/ No ale po to pytam aby się dowiedzieć. Jatomoto, to który byś brał z tych 4 co przesłałem ( w sumie z tych 3 pozostałych) :D

Brałbym airoha, ale po tym co napisał Zegar, to chęci by mi odeszły i zdecydowałbym się na HJC

edit

...a na Maczka w sklepie są spoko goście więc powiedzą Ci pewnie z czym się pije ten kask ;)

tu masz jeszcze materiały co do niego :

http://www.motogen.pl/laboratorium/testy-akcesoriow/kask-hjc-cs-r1,art67.html

Edytowane przez jatomoto

Ok, dzięki za wszystkie rady

Zrobiłem sobie małą listę jakiego modelu szukać.

W najbliższycgh dniach może uda się odwiedzić parę sklepów i coś wybrać...

Ja osobiście odradziłbym Ci wszelkie ekstrasy jak ta blenda czy flip front bo te wszystkie kaski są zajeb. głośne.

Ja natomiast bym Ci polecił blendę ;)

Może i jest głośniej, ale wymiana szybek/wożenie w kieszeni okularów (jeśli wejdą potem pod kask) nie są wygodne, a słońce potrafi atakować człowieka w najmniej spodziewanych momentach;)

Zrobiłem w is-16 ponad 12tys km - czy to dużo, nie wiem, ale moja opinia o tym kasku jest słaba...

Aerodynamika cegły - przy 150km/h nie da się odwrócić głowy, żeby nie szarpało karku - do tego kask dość ciężki, skorupa wielka, a w środku głośno.

W zimne dni przeraźliwie w nim wieje - szczególnie w oczy , oprócz tego paruje (fabryczny antifog jest bardzo nietrwały).

Blenda za jasna, oprócz tego po założeniu osłony na nos nie da się jej do końca opuścić.

Kupując ten kask byłem pełen entuzjazmu - miał być naprawdę dobry. Możliwe, że przy krótkich, miejskich przelotach nie było by problemu. Jednak do dłuższej jazdy w moim odczuciu on się średnio nadaje...

Przymierz jeszcze raz Airoh Force, może uszy Ci się przyzwyczają i nie będzie już tak gniotło :) Jeździłem w nim i jest godny polecenia. Nie wiem czy za 600 wyrwiesz nowy , ale jak tak to nie ma się co zastanawiać. Blenda super, do kasku na pewno nie leci żadna woda itd.

Jak miałeś go już na głowie to też uszy cierpiały czy tylko przy wkładaniu?

Są przecież Airohy z blendami, nie brałeś takiego rozwiązania pod uwagę?

Są przecież Airohy z blendami, nie brałeś takiego rozwiązania pod uwagę?

kwestia kasy Airoh z takim bajerem to już kilka stówek więcej

..czyli lepiej poszukać innego garnka :)

kwestia kasy Airoh z takim bajerem to już kilka stówek więcej

No fakt, ale jak szukasz czegoś do 350 zł to nie oczekuj rewelacji. W takiej cenie celowałbym w jakiś sprawdzony prosty kask bez bajerów typu blenda. Blenda to super sprawa, ale musi być zrobiona solidnie. W tanim kasku będzie to po prostu niedopracowana tandeta - potem się słucha ogólnych opinii że blenda jest do dupy bo spada, nie zamyka się do końca itd. W Airohu Force z blendy byłem mega zadowolony.

Edytowane przez Stempel