Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, masz racje za 350 zł nie oczekuje rewelacji. Zdaje sobie sprawę, że taki kask w porównaniu do kasku za 750zł będzie wypadał raczej słabo. Jednak musze jakiś kupić.

Chodziło mi o to, żebyś kupił prosty kask bez wodotrysków, bo te się po prostu nie sprawdzą w tej cenie. Nie kwestionuję ile kasy chcesz na niego przeznaczyć :)

Spoko tak właśnie zrobię. Ten Ls2 raczej odpada. Najbardziej wizualnie podoba mi się ten Airoh ale jak widać dostał wcześniej kilka negatywnych opinii.

Hej Korytarz,

poczekaj z zakupem do 1 marca - w sklepach Motorismo w Poznaniu,Krakowie,Białymstoku,Wrocławiu i Gdańsku będziesz miał 25% rabatu w pierwszym tygodniu po otwarciu :-)

Kask CS-R1 to fajna propozycja no i przede wszystkim za małe pieniądze. Arai to to nie jest ale przy tej pozycji bardzo dobry stosunek ceny do jakości.

ja osobiscie mam Airoha model Leox. Bardzo wygodny i leciutki ale niestety bez anti foga co czasami jest uciazliwe a tak ogolnie to na plus :)

No to może faktycznie warto poczekać. Rabat ma każdy czy tylko jakaś elita ;P ? wejdę na ich stronkę i poszukam czegoś ciekawego

No to może faktycznie warto poczekać. Rabat ma każdy czy tylko jakaś elita ;P ? wejdę na ich stronkę i poszukam czegoś ciekawego

Rabat dla każdego!:-)

Na stronie niewiele znajdziesz bo oni od niedawna na rynku. Oficjalny website pewnie wystartuje w kwietniu.

Przymierz jeszcze raz Airoh Force, może uszy Ci się przyzwyczają i nie będzie już tak gniotło smile.gif Jeździłem w nim i jest godny polecenia. Nie wiem czy za 600 wyrwiesz nowy , ale jak tak to nie ma się co zastanawiać. Blenda super, do kasku na pewno nie leci żadna woda itd.

Jak miałeś go już na głowie to też uszy cierpiały czy tylko przy wkładaniu?

Mierzyłem już kilka razy Force i Pit One, w obu przypadkach mam podobnie, przy zakładaniu ciśnie dosyć mocno w uszy ale idzie wytrzymać, natomiast przy zdjemowaniu masakra....

No to IS-16 sobie jednak odpuszczę.

Jedno jest pewne, blenda musi być :)

A znasz może adres tego sklepu, który będzie otwarty od 1 -go marca ?

Blenda to fajna sprawa. Niestety będę się musiał od niej odzwyczaić bo w nadchodzącym sezonie będę jeździł w SHOEI QWEST <biedny ja> :P

Mierzyłem już kilka razy Force i Pit One, w obu przypadkach mam podobnie, przy zakładaniu ciśnie dosyć mocno w uszy ale idzie wytrzymać, natomiast przy zdjemowaniu masakra....

No to IS-16 sobie jednak odpuszczę.

Jedno jest pewne, blenda musi być :)

Jeszcze się rozbije...

Edytowane przez Spooner

Sorrka, że tak post pod postem, ale znalazłem inny ciekawy garnek, co o nim sądzicie?

http://online4-biker.home.pl/pl/p/HJC-CS-14-DAGGAR-blackgold/186

PS dzisiaj oglądałem tego Airoha i M-ka była zbyt luźna a S-ka zbyt ciasna więc muszę go sobie odpuścić ;/

Na dniach mam zamiar wybrać się na małe zakupy. chcę kupić nowy kas. Ten co mam to tragedia, stary integral Nolana jakoś mi nie pasuje bo integral, ale ile można ganiać w otwartym... na skuter był dobry... kto widział ten wie. Czas na zmianę więc mam dylemat:

- Nolan N85

- Shoei XR-1100

- coś innego do 2tysi

nie jeździłem w nich, w tę pogodę też nie mam zamiaru tego robić. Ktoś z Was może jeździł i wie o nich coś więcej.

Najbardziej istotna rzecz, jako nawyk z otwartego - to szeroki wizjer bym się nie czuł jak koń z klapkami na oczach i dobra wentylacja - czyli nie ma prawa w środku nic parować.

Hałas mi w żaden sposób nie przeszkadza - lubię słyszeć to, co się wokół mnie dzieje.

Edytowane przez obiezyswiat

Ja chcę nówki funkiel niedotknięte przez nikogo prosto ze sklepu a konkretnie z pewnego sklepu obok nie co by daleko nie mieć by podjechać i przymierzyć konkretny rozmiar. Przymiarka to nie to samo, dlatego pytam się o opinie, a nie o oferty sprzedaży ;]

Edytowane przez obiezyswiat

Dzięki za XR :)

Witam,

Jak już chcesz wydać takie pieniądze to polecam Shoei Multitec.

http://allegro.pl/kask-shoei-multitec-czarny-xs-szczekowy-2-szyby-i2075094715.html

Mam go od dwóch laty i jest to najlepszy, najbardziej wszechstronny, cichy, nieparujący kask jaki miałem. A otwierana szczęka przydaje się zwłaszcza podczas dłuższych wypraw.

Pzdr.

Drogo, ten sam kask w moto-akcesoriach 500zł taniej

masz kapuche to shoei albo schuberth

wizjer z szerokim katem na shark vision-r. Po paru miesiacach jazdy jak zalozylem "starego" bossa 525 to mialem wrazenie, ze chooya widze:)

Kumpel ma nolana i dba o kask ale po pół roku użytkowania już ostro porysowany. W jego N85 przednia szyba podnosi się na milimetry od skorupy, więc pinlok od góry ma porysowany, ale zdaje się Mario powinien się tu wypowiedzieć - Mario do tablicy.

XR1100 mnie nie zachwyca, wyjmowane elementy się obluzowują i wyłażą same - u mnie tylna lewa część kasku, Wentylacja jest taka, że na pełnym otwarciu wszystkich otworów czuć że wieje tylko pod odpowiednim kątem. Mi pinlok (dobrze zamontowany) też paruje - nie zasłania widoczności, ale zegarów nie widać bez pochylania głowy. Oczywiście tylko na postoju jak jest chłodno. Cichy jest jak wszystkie otwory się zamknie, z otwartą wentylacją nic nadzwyczajnego, ale może to te moje uszy :P

To rozszczelnienie przedniej szybki gwiżdże i wkurmia, wolę uchylić na jeden ząbek albo zamknąć. Języczek do otwierania i zamykania szybki nie jest na środku i trzeba zamykać po środku, bo potrafi się z jednej strony zamknąć a z drugiej nie.

Edytowane przez Kruk11

nie jeździłem w Nolanie, ale XR 1100 na serio daje radę.

Mam go od czerwca zeszłego roku, zrobiłem około 10 tysi. Przy założonym pinlocku nie ma opcji, żeby zaparował. Wentylacja jest tak dobra, że latem w największe upały na trasie zamykałem część wlotów, bo było mi chłodno. Nie zimno, ale mniej komfortowo. Za to w mieście wloty pootwierane, dobra kominiarka i głowa sucha. Wizjer szeroki i ogólnei dosyć duży, sam byłem zdziwiony, że tak ogromne pole widzenia jest. Warto mieć drugi wizjer - lekko przyciemniony (nie mylić z progresywnie przyciemnionym). Jest tak zajebisty, że słońce nie razi, a i w nocy da sie komfortowo jechać. Naprawdę.

Wyciszenie - bomba. Mam na serio głośny wydech, a jazda nie jest uciążliwa.

Aerodynamika - to chyba największa zaleta tego kasku. Do 200 km/h bez owiewki głowa się nie kiwa. Marketingowcy z Shoei zadbali o reklamę wentylacji pod kątem stabilizacji kasku - powietrze z wlotów wylatuje dołem z tyłu, dociskając kask do głowy. I nie jest to żaden chłyt materkingowy. To działa.

Cieszę się jeżeli pomogłem.

EDIT: Kruk ma chyba podróbkę :D Ja nie czuję potrzeby zamykania kasku na środku wizjera. A jeszcze jedno: fajnie dopracowane i wykonane zapięcia wizjera. Ciężko coś ułamać.

Edytowane przez chriss

melduje się Kruku, tak znam ten temat

dwóch lat

Nolan wycofał wszystkie szyby w których jest pinlock na szybie

bezpośrednio,

zastepując przestrzeń pomiedzy szybą a pinlockiem silikonowym paseczkiem(na krawedziach oczywiscie)

troche mnie kosztowała (nerwów i czasu) reklamacja ale dzięki koledze KOLA

udało mi sie i na chwilę mam dwie szybki tak ze jak komuś sie sypnie i nie bedzie mial ochoty reklamować to odsprzedam

:mario:

Po tych ochach i achach zaczynam żyć w przekonaniu, że na serio się wkurrrwię dopiero jak kupię inny kask i mi cały zajdzie parą :P

Kruk, czytałem Twojego posta i nie wierzyłem, że piszesz o xr1100 :) U mnie po prostu te objawy nie występują.

Wczoraj byłem znowu coś obejrzeć, HJC IS-16, Airoh Force i Pit One sobie odpuszczam, może z czasem by się ułożyły jak należy ale nie wiadomo ile by to trwało....

Muszę podjechać przymierzyć jeszcze raz Caberga V2R i jak wszystko będzie w porządku to go biorę...