Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam nolan n85 i mogę powiedzieć, że jest PIEROŃSKO głośny... gdyby nie to byłby to fajny kask!

blenda działa dobrze trochę za wysoko się kończy ale to może moja perspektywa.

mechanizm otwarcia do "odparowania" praktycznie niepotrzebny bo pinlock daje sobie świetnie radę

głośność to dramat serio przy 100-tce jest źle. powyżej tylko stopery bo się skupić nie można :)

Rozważ Schubertha Sr1 lub C3. Ja mam model C3 - to taki szczękowiec cichczy od integrali Shoeia :) Kaski Schuberth wywalają z butów komfortem użytkowania, jakością i ciszą. Shoei moim zdaniem poza kozackim wyglądem nie ma nic ciekawwego do zaoferowania (oczywiście renomowana marka, szacun itp.) próbowałem xr 1000 i xr 1100 i w porównaniu do mojego szczękowca to mega głośne kaski z kiepską wentylacją.

Edytowane przez maru

Rozważ Schubertha Sr1 lub C3. Ja mam model C3

Pisałem przecież, że mają być do 2tys.

Dlatego napisałem "rozważ"...choć wydaje mi się, że jak dobrze poszperasz lub się potargujesz to będzie bardzo blisko 2tys.

A jak kupisz jakiegoś Shoeia to taka moja rada : nie próbuj przejażdżki w jakimś Schubercie bo będziesz baaardzo żałował swojego wyboru ( to tak z autopsji )

S1 pro

Akurat mają go za 1999zł więc mi pasi, ale jakoś niewiele o nim słychać na pbc. Patrząc po ofercie jest to najtańszy z schuberthów (przynajmniej w moto-akcesoriach) a zatem najgorszy z nich w skrócie. Jak ma się to do górnej półki konkurencji np tego XR-1100?

Obi wan chcesz kupic kask, czy pomarudzic? :usmiech: PBC to nie wyrocznia, ale jak nie chcesz czytac calej masy opinii na naszych oraz zagranicznych stronach to Daniel go ma

Coś za coś, xr ma pewnie lepszą wentylację, nie porównywałem ich obu osobiście. Np. Shoei X-Spirit 2 jeszcze lepiej przewiewa beret ale jest jeszcze głośniejszy od xr - to typowy kask torowy. Powinieneś dobrać kask pod siebie po prostu.

Sr1 Pro vs Xr1100 ?? Testowałem te kaski funkiel nówki w Radka Motocykle-Mikołów (tam jest taka możliwość) wentylacja, hałas i komfort to miażdżąca przewaga Schubertha. Wygląd rzecz gustu.

Jako alternatywę proponuje jeszcze shoei qwest - dobry kask i jestem z niego zadowolony, choć dużego porównania nie mam, pierwszy kask to był lazer za 300 zł i to była porażka.

Cześć!

Ja również nie dawno miałem ten sam problem. Szukałem dobrego kasu, który miał być na prawdę bardzo wygodny, cichy i nie parujący!

Po przeczytaniu x testów, opinii na wszystkich możliwych forach w języku polskim oraz po rozmowach ze sprzedawcami w salonach motocyklowych i kumplami, co śmigają już kilka wiosen w różnych garnkach i na różnych motocyklach, zdecydowałem się na kask Shuberth S1 PRO.

Kupiłem go w Warszawie w http://www.mcsonline....x=7&search.y=8 za 1850 zł. Niestety o właściowściach tego kasku będę mógł dopiero coś powiedzieć więcej po tym sezonie, gdyż po zakupie zrobiłem w nim jedną trasę na 100 km. Z pierwszych wrażeń, cichy, wygodny, lekki, bardzo szeroki kąt patrzenia - jakbym nie miał kasu praktycznie! Wentylacja rewelacja, te 3 wloty u góry ciągną jak smoki powietrze.

Dodam tylko, że przymierzałem jeszcze takie modele, jak:

Schuberth C3

Shoei Multitec

Shoei Quest

Shoei xr-1100

P.S. Tutaj masz test tego mojego Schuberth'a: http://www.motogen.pl/laboratorium/testy-akcesoriow/kask-schuberth-s1-pro,art93.html

Edytowane przez Karbiker

Dobra Pany, dzięki za sugestie ale przed chwilą nabyłem XR-1100 :)

Teraz jadę sprawdzić jak toto się sprawdza :}

No i słusznie ;)

nabyłem XR-1100 :)

No to pochwal się nim :D

Pisałem przecież, że mają być do 2tys.

Właśnie sprawdziłem ceny, mogę zdobyć za:

C3 - 1700zł

S1 Pro - 1400zł

Tylko trzeba będzie z miesiąc poczekać ;)

Dla dobrych znajomych może zniżka by się znalazła :lol:

Edytowane przez Kukuryku

Rychło w czas żeś się odezwał ;P

Efekt dyskusji został umieszczony w tym temacie:

http://polishbanditcrew.pl/topic/11792-nowa-skorupka-przez-duze-s

Edytowane przez obiezyswiat

• 2 weeks later...

No właśnie nie wiem, czy polować czy nie, dlatego chciałbym się wcześniej skonsultować w posiadaczem ;) Sklep w którym dziś byłem oferował mi go za 800zł z szybką lustrzaną

z lustrem to wartość dodana :)

z lustrem to wartość dodana :)

ale właśnie tylko z lustrem, normalna szybka 180zł dodatkowo :boje_sie: a kas tak fajnie leży i tak dużo widać i w ogóle :trzepie:

...my precious,,,

tu masz trochę drożej ale z blendą ( to chyba trochę nowszy model). Jak masz za 800 to raczej bym nie dopłacał, ale do tego z allegro za 999 to wolałbym już dopłacić.

http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/10207048/Products/Scorpion-Exo-1000-Air-Solid-Black-Matt/SubProducts/Scorpion-Exo-1000-Air-Solid-Black-Matt-0001&ChangeAction=SelectSubProduct

tu masz trochę drożej ale z blendą ( to chyba trochę nowszy model). Jak masz za 800 to raczej bym nie dopłacał, ale do tego z allegro za 999 to wolałbym już dopłacić.

http://www.fc-moto.d...electSubProduct

ten w sklepie też ma blendę, pompkę, pełną wentylację, podpinkę pod brodę, nosek, lustrzaną szybkę, Pełen wypas, full serwis, ale jakość materiałów do mnie nie przemawia. Dlatego myślałem, że ktoś mi powie coś o nim pod względem użytkowania

Ze zdjęć wygląda jakby niektóre elementy lekko się różniły, ale to pewnie tylko kosmetyka. Co do użytkowania to nie miałem z tą marką stycznośći ani też nie mam nikogo kto mógłby się wypowiedzieć na jego temat. Cenowo plasuje się w klasie średniej, ale pozostaje jeszcze kwestia czy stosunek jakość/cena jest ok i czy warto za niego tyle w ogóle wybulić.

No ja co prawda nie mam 1000, ale mam za to Scorpiona Exo-450, a ta 1000 wygląda na bardziej odpimpowaną wersję 450tki. Co ci mogę powiedzieć... To mój pierwszy kask, więc nie mam porówania, ale:

- leży dobrze, te pompowanie poduszeczki to fajna sprawa, żeby sobie jeszcze lepiej kask dopasować

- materiały i wykonanie jest solidne, nic nie odpada ani nie lata, kask wylądował przez przypadek dwa razy na ziemi i się ledwo zarysował

- szybka chodzi dobrze i nie lata i ma różne stopnie ustawienia oraz łatwe wypięcie (blendy u siebie nie mam więc się nie wypowiem)

- wg. mnie jest komfortowy jeśli chodzi o głośność, smigając na autobahnie po 140/150 średnio (a czasem i więcej) nakedem nie ogłuchłem ani nie odczuwałem z związku z tym dyskomfortu

- wentylacja jak najbardziej spoko, u ciebie wygląda na jeszcze lepszą, więc myślę, że się nie podusisz

To z grubsza tyle ci mogę powiedzieć, ja prawdopodobnie planuje gdzieś w przyszłości kupić właśnie Exo-1000, jak tylko zbiorę trochę kasy, bo z tego co mam, to jestem zadowolony.