Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam duka i jestem z niego zadowolony tylko jest mankament że jakoś tydzień temu zaczęło mi coś wiac nawet przy szczelnie zamkniętej szybce być może dlatego że mi spadł. Ale na plus oczywiście pinlock który jest w zestawie i blokada szczęki oraz blenda ogólnie to polecam

Sent from my GT-I9300

Chociaz to nowy nabytek i niewiele przelatane to jestem zadowolony - Shoei GT Air. Blenda rewelacja i cichy. Na pewno nie jest tani ale inwestycja warta bo idealnie ułozył sie do mojej dość niekształtnej czaszki :-)

Ja wczoraj marudziłem w sklepie i wybór padł też na Caberg Duke. Dobra proporcja cena-jakość z dostępnych szczękowych (700zł).

@przemek95379 - po jakim czasie zaczął przeciąg robić? Jak z wyciszeniem?

Ktoś jeszcze go używa i może coś powiedzieć?

Ja zakupiłem HJC IS-17.Po przejechaniu ok. 1000 km jestem mega zadowolony .Cichy , dobrze dopasował się do dyńki , ma blendę (mogła by być trochę ciemniejsza),pinlock ,aerodynamika -powala (nie ma żadnych wibracji ,mam wrażenie ,że przy wyższych prędkościach dociska od góry czachę ).Polecam ten garnek .

Ehhh przyszedł zamówiony Duke (do sklepu) i okazał się za mały. Rozmiar głowy ok, ale broda cały czas o przód kasku mi się obijała.

W tym samym rozmiarze Nolan N91 okazał się ok, tylko cenowo mnie wykończył.

Zdecydowałem się na szczękowy w nadziei na wietrzenie w miejskiej jeździe.

• 1 month later...

Pany zapytanie jak się komuś widzi kask Shark RAW. Ma ktoś? Link http://allegro.pl/kask-otwarty-shark-raw-mat-maska-i-gogle-hit-i3516817666.html. Dobrze to to wykonane jest, mordę ochroni? :D

Ale śmieszny kask. :D

shark raw - chętnie bym przymierzył - niezły kozak na miasto może być :) ja mam hjc is-16, w tej chwili niedrogi kask średniej klasy, ma blendę i deflektor na nos.

Shark Raw.... Znajomy mi pożyczył na jeden dzień. Szczerze, nic mnie nie zachwyciło oprócz wyglądu. Głośny, średnio wygodny, bardzo słaba aerodynamika. Jeżdżę w Sharku s900, czyli cenowo podobnie i miałem odniesienie. Fakt, faktem zwracałem uwagę :D

shark raw - chętnie bym przymierzył - niezły kozak na miasto może być :) ja mam hjc is-16, w tej chwili niedrogi kask średniej klasy, ma blendę i deflektor na nos.

Kumpel zamówił niedawno Bell Rouge, to jest kozak na miasto :P

Jeśli by Ci się udało gdzieś wyrwać N103 w takich pieniądzach jak przeznaczyłeś - to.. Odradzam.

Mam taki, też kupiłem okazyjnie bardzo tanio od kolesia na Służewcu jak była giełda zimą 2009roku a kolo nic nie sprezdał więc mocno spuścił żeby mu się zwróciło za opłatę chociaż za wjazd :D

1. Pytałeś o masę - waży 1725g. Nie wiem czy się przyzwyczaja karczycho. Myślę, że przy dłuższych przelkotach zawsze będziesz czuł jego masę pod koniec dnia.

2. Jak zakładasz na bańkę to sprawia wrażenie wielkiego, człowiek jakiś taki nieproporcjonalny się robi.

3. Strasznie świszczy na trasie, zawsze trzeba zatyczki wkładać albo słuchawki i kręcić na maksa muzę.

4. Stawia duże opory powietrza ze względu na pkt 2.

5. U mnie blenda strasznie bneznadziejnie działa, może dlatego był taki tani. Nie mam porównania z innymi N103kami

6. Jest tam pinlcok, ale mocowanie jego ktoś zjebał, Mi się strasznie porysował bo między niego a szybkę dostały się jakieś pyłki a sam pinklockjest na dwóch przegóbach więc się "guba". Kupiłem nowy pinlock, ale potem się okazało że nowy się porysował od już zniszczonej szybki, więc kupiłem nową szybkę i pinlocka ale takiego z żelem, że się przykleił do szybki i teraz jes miód malina. No ale reszta pozostała.

Nolan N103 - Nie polecam

Sero

Edytowane przez SeroTheGreat

Kupiłem kask Nolan N86. Wyposażony w blendę i pinlocka. Przejechałem w nim 3000 km na razie, w tym jedną dłuższą trasę 500 km. Kask na pewno do głośnych nie należy, ma bardzo wygodne zapięcie. Kupił bym go na pewno po raz drugi gdybym miał jeszcze raz wybierać. Do niczego nie można się przyczepić.

Jaki Kask? Od pytanie.

Jest tyko jedna odpowiedz. Musi pasowac jak pokrywka do garnka, jak du..a do kibla.

Pieniadze to sprawa, jezeli rozchodz sie o wlasna czaszke, raczej drugorzedna.

Ja przymierzalem na targach Intermot w Kolonii kaski, prawie ze wszystkich producentow i wybralem Schubertha R1,

bo pasowal a w przeliczeniu jakies 2500 PLN czy wiecej to juz inna sprawa.

• 2 months later...

Kupiłem dziś Scorpiona Exo 500 Air. Z pośród wielu różnych garnków wyróżniał się jakością materiałów, wykonania i dopasowaniem do dyńki. Polikarbon, blenda ,pinlock i pompowane policzki. Szczerze polecam 

Edytowane przez elspasoo

Rozumiem, że zrobiłeś w nim w chuj kilometrów, że polecasz ? :D 

Shoei qwest.

W zeszłym sezonie 35 tyś km

W tym sezonie: ~ 20 tyś. km

Dalej jest jak nowy. Czyszcze, dbam, pasuje na głowę, nie świszczy, nie pierdzi itd. 

+Dodatkowo darmowe akce serwisowe co roku. W razie czego wymieniają wszystko co trzeba. Nigdy nie miałem problemów. A garnek jeździ po mieście i w europie.

polecam.

Edytowane przez michalm

Magpie. No ......niestety, nie. Czytaj ....zalety jak wyżej, jeśli cię to nie interesuje to po prostu to olej.  :zeby: Chociaż fakt trochę się rozpedziłem. :wc:

Edytowane przez elspasoo

AIROH MIRO mam drugi sezon i każdemu odradzę, szkoda kasy, bardziej wyciszona była by reklamówka na łbie, cena oczywiście niska ale jakość jeszcze niższa, szajs - ODRADZAM nawet za free

Magpie. No ......niestety, nie. Czytaj ....zalety jak wyżej, jeśli cię to nie interesuje to po prostu to olej.  :zeby: Chociaż fakt trochę się rozpedziłem. :wc:

Interesuje, dlatego zastanawiam się na jakiej podstawie polecasz, gdzie ważne jest czy przy dłuższej trasie nie męczy, jak z głośnością, czy pinlock czymie, czy nie zużywa się wyściółka itp. Na półce i LS2 pięknie wygląda. :( 

No tym polikarbonatem to chyba nie ma się co jarać, bo to tylko lepszy plastik, z ładną nazwą.

AIROH MIRO mam drugi sezon i każdemu odradzę, szkoda kasy, bardziej wyciszona była by reklamówka na łbie, cena oczywiście niska ale jakość jeszcze niższa, szajs - ODRADZAM nawet za free

I to jest rekomendacja! :D