Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem przekonany do kasków  posiadających aż trzy warstwy wizjera (1-szyba główna , 2-pinlock , 3-blenda) . Utrzymanie aż trzech warstw w idealnej czystości i bez ryski graniczy z cudem , a gdy nałożę to wszystko  na oczy w lekko przechodzonym kasku to dla mnie jest porażka . 

Prosiłbym, abyś wypowiadał się dopiero gdy empirycznie tego doświadczysz, bo dla mnie - posiadającego takowy kask (HJC R-PHA MAX) - to jest pierdzielenie głupot... Gadka w stylu "blenda ucina nos"...

ja kupiłem pod koniec sezonu hjc is-16 touring, dałem za nigo (nowy) niecałe 4 stówki gdzie ku mojemu zdziwieniu na pudełku była cena 895 zł. Porównuję go do shoei xr-800. Więc tak: napewno ma więcej tego tworzywa ochronnego, ale przez to głowa wchodzi płyciej. Jest głośniejszy niż stary shoei ale aerodynamika nieporównywalnie lepsza. I mam wrażenie jakby widoczność też poszła na plus. Blenda trochę za jasna. Ma pinlocka więc w razie "w" można wykorzystać. Ostateczna ocena: jeśli kupisz za 400 zł to warto, ale tych 895 zł bym nie dał, a jeśli bym kupił to pewnie żałował. 

Matt czy ja coś napisałem że blenda ucina nos ,  owszem hjc nigdy nie miałem własnego i nic na temat tego kasku nie powiem ale dla przykładu shark s 900c mięciutki wygodniutki niby jak pampuszek , ale co z tego i tak wolę jeżdzić w  shoei ,  nawet xr 1000 jest moim zdaniem o niebo lepszy.

Nie, nie napisałeś - ja porównałem Twoją wypowiedź to tego typu zabobonów :) Tu nie chodzi o HJC tylko o każdy kask z pinlockiem czy pinlockiem i blendą - tak czy siak wycierasz szybkę zewnętrzną, pomiędzy pinlock a szybkę raczej nic Ci nie ma prawa wejść. Blenda się ubrudzi tylko jak będziesz jeździł z otwartą czachą. Tak czy siak NO DRAMA :)

Shoei nie shoei, jeździ się w takim kasku na jaki kogo stać i w jakim komu wygodnie. Podobnie z blendami i pinlockami chcesz to kupujesz, nie to nie. Pinlock piękna rzecz powinieneś spróbować, bo chyba jeszcze się nikt na tym nie zawiódł. Blenda co kto lubi - ja noszę okulary więc dla mnie blenda MUSIAŁA być w wyposażeniu kasku :)

• 2 weeks later...

Ciekawy ten icon.U nas to sprzedają?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Tylko import prywatny, ponoc ma sie poprawuc dystrybucja bo zakladaja jakas filie w reichu

Wysłane z telefonu, nie licz na polskie znaki.

Na alledrogo przecież jest ich od groma i wcale nie są drogie

Akurat tego malowania co linka dałem to nie ma.

Edytowane przez siwy669

siwy przy większych prędkościach, w każdym kasku będzie szum  :P

Jedne mają blendę, drugie szmery bajery, ile osób tyle opinii, każdy chwali swoje. Malowanie mają mega, kupuj i testuj ;)

Edytowane przez Lukasz

Import to nie problem,ale jak nie grafie z rozmiarem.Zwrócić będzie trudno!

W internecie mozesz oddac do 10 dni ;) ale w stolicy, poznaniu i chyba w 3 miescie sa sklepy ktore to gonia na allegro i mozna pomierzyc, ja zaluje ze nie mam zadnego w okolicy ale na WMS sie dokladniej przymierze, mega mi sie podobaja.

Wysłane z telefonu, nie licz na polskie znaki.

Hmm ja w Trójmieście (tzn w Gdańsku) w żadnym ze sklepów nie widziałem.Masz może bliższe namiary?Spytam wujka google

• 2 weeks later...

Matko ty moja te icon są diabelnie drogie!!! Ale testy są super. Jak kupisz podziel się opinią jak pierwsze wrażenia :) pozdro LWG

@Belfast20, bez przeady, że 1000zł za fajny kask to jakaś diabelnie duża kwota (popatrz na arai albo shuberty).

Gdzieś wyczytałem, że Icon tuninguje kaski HJC.

Magpie jak chcesz to jadę w tygodniu do Stęszewa mierzyć i możesz się ze mną zabrać.

Dzwoniłem właśnie do sklepu i aktualnie mają tylko M-ki w następnym tygodniu będą mieli jakieś L-ki. Teoretycznie mam M, ale nie wiadomo jak z ich rozmiarówką.

Także chyba trzeba poczekać na te L-ki. Jak coś to priw.

jakiego integrala do 1k polecicie? tak przeglądałem shark/ hjc, te testy sharka to jakiś pic? jak kask za 200zł może mieć 4 gwiazdki tak samo jak kask za 1k? kask robiony pod test czy co

HJC IS-17, s900, Speed R hmm co tu jeszcze..

Shark za 200 zł ? zarzuć link jeśli możesz :P kolega ma sharka już 4 lata i mówi że jest dobry :P ja od siebie mogę polecić shoei XR1100 którego sam używam ale to trochę ponad 1000 będzie.

Brat ma Nolana n86 i wg niego wart swojej ceny :) zreszta w testach wychodzi podobnie do shoei :P a jest dużo tańszy (kupował go w motoakcesoriach za ok 800 zł).

Ja tez polecam xr1100. Kask bajka. Moze uzywany? Lepszy o niebo od nowego s900

akurat o ten sławny ls2 chodzi też 4 gwiazdki ma :P w xr 1100 latałem na kursie hmm dość lekki, ale aż tak wygodny to dla mnie nie był :P S pamiętam był dość ciasny a M znów ciut luźny... może przez zużycie już :D

ten s900 powiem że mi się widzi, opinie też dosyć dobre zbiera, jakbym miał brać coś pokroju xr 1100 to wolałbym hjc r pha 10 :P

weź pod uwagę że nie każdy kask pasuje do każdej głowy :P jak ja pojechałem kupić kask, to ze wszystkich które przymierzyłem zostały dwa do ostatecznego wyboru :P XR 1100 lub arai chaser V i względem ekonomicznym ( shoei był £100 tańszy) padło na XR 1100 :P

Edytowane przez Rubin87

Hanni, przymierz się do Scorpiona Exo-500, poczytaj opinie i zobacz jak jest wykonany.  

1,7kg waży ;p głowę mi jeszcze urwie ;D zobaczę zobaczę

Wysłane z dziewicy LG G2