Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jest podbrodek ale jakis taki z siateczki...

Wysłane z mojego Lenovo A850 przy użyciu Tapatalka

Szkoda, że nie miałem możliwości jazdy w IS-17 przed zakupem. Pozostałbym pewnie przy poprzednim LS2, który był 4x tańszy. Do LS2 dokupiłem podbródek za ok 30zł i faktycznie poprawiał komfort jazdy. Był mniej przewiewny niż ten w HJC. Blenda w IS jest tylko dodatkiem, w jeździe pod Słońce niewiele pomaga. Nauczyłem się, że nigdy nie będę czytał testów z czasopism bo są sponsorowane. Jedyna wiarygodna ocena to opinie użytkowników napisane powyżej :)
Żeby nie było, że tylko oczerniam ten model HJC to mój egzemplarz ma też plusy:
- brak naklejek i grafik (poza czołową HJC)
- dobra aerodynamika przy większych prędkościach na nakedzie
- jest biały 
- jak będę miał w nim dzwona to drugi garnek mogę kupić za 50% ceny (a na pewno tego nie zrobię :P )
Nic więcej nie wymyślę :D

A nie wolisz kasku szczękowego skoro 90% w mieście? wentylacja na światłach w lecie bezcenna. Np. Nolan n104 , można go dorwac niedużo drożej niż n86, ma dobre wyniki w testach.

Ech, przez Ciebie spędziłem kilka dni na czytaniu i napalaniu się na tego N104. Faktycznie kuszący, ale cena już dość wysoka. Pod koniec przyszłego tygodnia jadę do Trójmiasta oglądać ubrania i kaski, mam nadzieję coś w końcu wybrać. Dzięki za podpowiedź!

W HJC mam podbródek oczywiście. Brat nie ma i też narzeka że głośno. Kombinowałem ze swoim tzn wyciągałem i zakładałem, powiem szczerze że niewiele to daje- i tak jest łomot... Polecam ARAI- teraz jest fajna akcja "ARAI BEZ VAT" czyli ceny minus 23%.  Ja kupiłem Axces II za 1350 zł nówkę- Jak to wygląda w porównaniu do HJC?

- słychać tylko powietrze a nie jakieś turbulencje i zawirowania, (mimo że nie posiada podbródka)

- nie ma blendy, za to oksy przeciwsłoneczne wchodzą jak w masło i nic a nic nie cisną

- najważniejsze- siedzi na głowie jak zimowa czapka- zupełnie inna bajka. Bardzo wygodny. W ogóle nie czuje się kasku na głowie

- wykonanie pierwsza klasa.... nic nie trzeszczy, nic się nie gnie, po prostu KASK :)

Polecam bo warto odłożyć trochę więcej sałaty i kupić raz i spokój. Jedynie do czego mogę się przyczepić to zapięcie DD- po przesiadce z zatrzasku jak np w HJC, trochę to upierdliwe, to przekładanie przez oczka... (a może to kwestia przyzwyczajenia) Aczkolwiek z drugiej strony nie robi się tego co 5 minut...

Edytowane przez Tybek

Zapięcie DD, to zapięcie które zapina się tylko raz. Potem tylko luzujesz je i zdejmujesz lub zakładasz kask:

:usmiech:

Edytowane przez irobot

O widzisz... Muszę się temu przyjrzeć bliżej :) tak to jest jak się instrukcji nie czyta :D

Jakoś nie widzę tego zakładania gdy się jeździ w kominiarce... Otwór kominiarki chyba by się przemieści w okolice nosa/ust :D

Koledzy,

czy wybór Shoei XR 1100 na nakeda z szybką jest słuszny?

Jazda głównie turystyczna. Mam możliwość kupienia czarnego za 1350 zł.

A może jakiś inny jednak?

Czekam na opinie.

Z tego co wiem to XR 1100 to taki sport,brak blendy,no ale może do turystyki też się sprawdzi.<br /><br />NzTT<br /><br />

A jakieś opinie o Neotecu lub Gt-Air? Może jednak warto dołożyć i kupić szczękowca z blendą lub integrala z blendą??

Edytowane przez reloop25

• 2 weeks later...

Mam pytanie czy ktoś już testował osobiście AIROH MOVEMENT http://allegro.pl/kask-motocykowy-airoh-movement-blenda-2014-pinlock-i4202770551.html          kolor oczywiście bez znaczenia,kask niezle wypadł w testach.

Dziś zrobiłem sobie prezent na dzień dziecka :usmiech:  AIROH już w domu. Na razie test na sucho -kask rewela leży idealnie (dobre trzymanie głowy na lini brwi dookoła) ,wykonanie super ,rewelacyjnie pracujący mechanizm blendy,nieco minimalistyczny deflektor nosa (wolę bardziej rozbudowane) ale ponieważ w zestawie jest pinlock więc powinno być oki.Bardzo lekki .Jedyny minus brak polskiej instrukcji (nie jest do niczego potrzebna ,ale nie lubię jak wprowadza się produkt na polski rynek bez takowej).Jutro test praktyczny .

na mojej profilowej słit foci: LS2 384. (wcześniej też opisany przezemnie) :usmiech:http://www.motocykl-online.pl/newsy/Nowosc-sezonu-2014-integralny-kask-motocyklowy-Airoh-Movement,7908,1

cd.  test praktyczny ,wygoda -5

pole widzenia :5 (naprawdę panoramiczny)

stabilność podczas jazdy: rewelka-5 + (kask leży na głowie jak przyklejony )

obsługa blendy :trzeba się przyzwyczaić coraz lepiej ale jeszcze szukam palcami ,na razie 4-

przewiew: super w upały ,czuć wyrażny opływ powietrza w górnej części głowy (otwarte górne wloty)-5,nawiew na część twarzową wyrazny nawet po zamknięciu nawiewów ale może być odrobinę za mocny w chłodniejsze dni ,rozwiązanie =(kominiarka).ocena 5 w upał 3+ w chłodne dni.

głośność-3 (nie mogę dać więcej) ,potwierdzam opinie z testów kask nie jest cichy,aczkolwiek mnie to jakoś specjanie nie przeszkadza,Jednak dla tych

wrażliwszych proponuje miękkie stopery.

Kask sprawdzony zarówno bez jak i z kominarką plus okulary korekcyjne ,w pełnym zakresie prędkości  na B6 typ N.

nawiewów (może trochę przeszkadzać w zimniejsze dni-4

cd. testu po 3-miesiącach użytkowania.

Kask sprawdza się doskonale. Wszystko co napisałem wcześniej -potwierdzam. Nie porozciągał się ,nic nie odpadło nic się

nie uszkodziło.

Jedyny minus,cichy to on nie jest ale nie jest też głośniejszy niż wiele innych kasków.

I jeszcze jedna zaleta ale też wada jednocześnie pisałem o tym wcześniej wcześniej:

super przewiewny w upały,ale też przez to chłodny  (jazda w nocy tem na zewnątrz około 12 st c,zatrzymałem się

i założyłem kominiarkę.

Testowany na B-6 N   (pewnie za szybą było by cieplej). POLECAM

Edytowane przez mokry vel prezes

Mam Neoteca i Gt-air'a.

Oba spoko, Neoteca bardziej polecam do jazdy w mieście - jest glosniejszy od gt-air wiec na trasy wole gt.

Blendy w jednym i drugim spoko (tylko nie wiele pomagają jak jedziesz w kierunku zachodzącego słońca :P)

• 2 weeks later...

a ja mam takie pytanie ogolne o Wasze opinie:

majac do 500 zl co byscie wybrali?:

A uzywany kask premium

B nowy kask niekoniecznie uznanej marki

wiadomo komfort jazdy i to "ja lezy" jestem w stanie ocenic sam, natomiast chodzi mi o opinie o bezpieczenstwo oraz co sie dzieje z kaskiem po kilku sezonach ( powiedzmy min. 3 )

Edytowane przez wtadeusz

Zdecydowanie A, ale tylko po dokładnych oględzinach. Często można dorwać kask z najwyższej półki za małe pieniądze. Ja kupiłem swojego Sharka RSR2 w idealnym stanie za lekko ponad 300zł. Gość po wypadku jednego ze znajomych postanowił skończyć z moto i sprzedawał kilkumiesięczny sprzęt. W strefę okazji nie wlicza się niestety Shoei - w tym przypadku nawet stare modele potrafią schodzić za 800zł.

A co do zużywania się, to jeżeli skorupa nie posiada odprysków i śladów wypadku, czy też była malowana to nic się z nią nie dzieje. Pozostaje jedynie kwestia wnętrza, które najczęściej jest powodem zmiany kasku na nowy. 

Edytowane przez Lorden

Polecam http://www.intermotors.pl/

Wietrzą magazyny czasem i np. na wystawie motocycków na marsa 2 lata temu byla tak wyprzedaz.

Kaski które ponad 1.5k kosztowaly byly po 300 zeta. Braciak kupil sobie 2 kaski ,2 kurtki, etc..

a i tak wyszlo polowe taniej niz za jeden komplet ciuchow.

Problem jest taki, ze zwykle maja male i duze kaski. Normalnych niewiele. Wiec idealne dla ludzi o skrajnych posturach  :zeby:  (łeb jak sagan albo jak zapałka)  :usmiech:

• 2 weeks later...

Witam ekspertów :-D dziś miałem kupić shoei 1100 i mam cholera dylemat. Nalozylem na łeb - trochę ciasno siedzi. Sprzedawca mówi ze ok i się rozejdzie. Sęk w tym że gdzieś ktoś mądry mówił, ze jak się klapie szczęką w założonym kasku to nie powinno się gryźć polikow.

Teraz pytanie :

Rozmiarowo głowę mam 59cm

Kask to Lka, która jest niby do 60cm.

Przy nalozonym kasku poliki wchodzą mi między zeby.

Teraz pytanie czy ja mam niewymiarowy łeb, czy może jestem za bardzo pyzaty :-D?

Najgorsze ze XL nie było i nie miałem porównania. Niech mnie ktoś oswieci i powie czy to normalne /się rozejdzie czy raczej kombinować jeszcze rozmiar XL.

Na policzkach się rozejdzie, bo Shoei ma tam gąbki, które po pewnym czasie się dopasują. Wypinane gąbki można wymienić. Możesz je też wyjąć do przymiarki i sprawdzić, czy aby cały garnek dobrze siedzi na głowie i nie uciska Cię w okolicach uszu, skroni i tyłu głowy. Przymież także w kominiarce, wtedy łatwiej zakładać kask i będziesz wiedział, czy kask jest zbyt mały. 

Dzięki Krzychu za poradę. Właśnie siedział idealnie, tylko na tych polikach mnie przycisnal. Jutro będę miał więcej czasu to pomierze dokładniej. Mierzyłem tez dla porównania hjc w wersji XL i żadnych negatywnych efektów nie odczułem. Jutro się okaże :-)

Chyba najważniejsze żeby w skroniach nie uciskał. Policzki tak jak pisał Krzysztof się rozejdą. Jak ja kupowałem swój garnek to słyszałem że właśnie policzki delikatnie trzeba przygryzać i taki też kupiłem. Teraz jestem zadowolony.

wysłane z Xperii S -> Tapatalk

Dołożę swoje dwa gr :usmiech:  , zakładasz kask otwierasz usta i zamykasz , gdy czujesz że policzki nie pozwalają zamknąć ust - przygryzasz je kask jest za mały i aż tyle się nie rozejdzie.To taka najprostsza metoda , jeżeli kask posiada jakieś dodatkowe gąbki możesz zaryzykować j/w  napisano ale to twój wybór.

Tak jak poprzednicy piszą - na policzkach się rozejdzie :D dokładnie tak samo miałęm w swoim gt air a teraz jest w sam raz :)

Kurde to już nie wiem jak to z tymi policzkami. Poszukam jutro innych sklepów i założę jeszcze XL. Nie jest to zakup na pół roku, ani też za 50 zł wiec musi być w 100%ok. Jaram się dzisiaj a do jutra ochlone i z ostudzona głową je przymierze. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc :-)

Ale to chyba nie do końca tak- jak coś Cię ciśnie i Ci niewygodnie to kup inny, po to są różne modele i dlatego jedne są bardziej owalne a inne bardziej okrągłe i tutaj może być różnica w polikach, w TI techu miałem tak, że nie mogłem zamknać ust przez policzki, w S4 który mam teraz, mimo tego samego rozmiaru i obwodu na naklejce, jest ok... (Ti Tech mimo przelatanego sezonu nie rozbił się na tyle, żebym mógł bez pompowania policzków zewrzeć szczęki).

Magpie masz rację. Łeb mam raczej okrągły niż owalny i tu może problem siedzieć, bo kask w sumie to ma dobrze przylegac a nie ugniatac. Jakaś alternatywa do 400E? Qwest? Albo inna marka na długie trasy z niewielką prędkością.

Podstawa to w miarę cichy i dobra wentylacja.

Edytowane przez quanti86