Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A Caberg gdzie się uplasuje w takim razie? :)

Nie do końca, bo Shark, Nolan i AGV to podobna klasa, Airoh i Uvex raczej niżej.

Ale co do LS2 to takie samo gunwo jak naxa (czyli niżej jest tylko tornado i tiger :D

Tu masz racje Magpie,

Właściwie szoj to szoj, nawet jakiś stary model wygląda na łbie porządnie :P

Ja od 3 sezonów używam Schoeja Neoteca i jestem bardzo zadowolony.Ten kask wygrał test w Motocyklu.

I ma jeszcze  unikatową cechę,nie jest osłabiony przez blendę,jest ona wysunięta do przodu i znajduje

się jak gdyby w dodatkowej przestrzeni.Wychodzę z założenia ,że głowę ma się tylko jedną i na czym jak na czym

ale na kasku oszczędzać nie można(faktycznie jest drogi).

Wcześniej używałem Nolana i pomimo ,że nie był zły to widać różnicę.

Generalnie uważam ,że kask z otwieraną szczęką jest najbardziej uniwersalny ,łatwiej

się go ubiera a bezpieczeństwo jest tylko nieznacznie gorsze od integrala.

Edytowane przez mariuszn2

Ja od 3 sezonów używam Schoeja Neoteca i jestem bardzo zadowolony.Ten kask wygrał test w Motocyklu.

I ma jeszcze  unikatową cechę,nie jest osłabiony przez blendę,jest ona wysunięta do przodu i znajduje

się jak gdyby w dodatkowej przestrzeni.Wychodzę z założenia ,że głowę ma się tylko jedną i na czym jak na czym

ale na kasku oszczędzać nie można(faktycznie jest drogi).

Wcześniej używałem Nolana i pomimo ,że nie był zły to widać różnicę.

Generalnie uważam ,że kask z otwieraną szczęką jest najbardziej uniwersalny ,łatwiej

się go ubiera a bezpieczeństwo jest tylko nieznacznie gorsze od szczękowca.

Owszem,jest spoko jak jeździsz po mieście lub nie więcej niż 100 km/h bo zaczyna być głośno. Zakładam go jak latam po mieście lub gdzie wiem ze szybko nie będę latał a otwierana szczęka mi się przyda :D

Tu masz racje Magpie,

Właściwie szoj to szoj, nawet jakiś stary model wygląda na łbie porządnie :P

Ja jakos nie podzielam fenomenu shoeia. Nie robia po prostu budzetowych modeli, ale inni producenci sprzedaja rownie dobre kaski co shoei. Ja sam wolalbym araia.

Dla mnie:

Arai > shoei=wysokie modele sharka = najlepsze hjc> dobre Agv = dobry Nolan > reszta przyzwoitych ( airoh, caberg)

Suomy nigdy nie macalem, ale pewnie byloby gdzies najwyzej.

Mówisz, że Arai najlepszy? ;) ale to chyba tylko torówki są...

Nie tylko i byłbym skłonny się zgodzić, kumpel jeździ w pierwszym chaserze, kupił uzywke za worek pieniędzy, na pewno kilku letnia, ale jest zajebisty i nie szumi :)

Żeby uzupełnić informacje: waży 1792 gramy, bateria starcza ponoć na 9h (ale nie podają przy jakich funkcjach uruchomionych), ładowanie przez microUSB, ale nie podają jak długo trzeba ładować.

Tu masz cos za chyba 2 worki pieniedzy Ale to raczej ciekawostka 1400$

http://youtu.be/ZdcWd594lRw

Idea z kamerką wsteczną i wyświetlaczem na wizjerze jest zaj...ta.

Ciekawe jak z innymi parametrami,np;poziom bezpieczeństwa czy hałasu?

Mam nadzieję,że inni producenci podchwycą pomysł ,a konkurencja

obniży ceny

czy ktos może wypowiedziec sie na temat wadliwosci blendy w HJC IS 17 ?

Nie wiem jak w IS 17, ale w IS 16 jest za jasna- ogólnie to ja bym nie szedł w hjc... Na plus to tylko malowanie chyba mają.

ciężko chodzi, czy jest ciemniejsza nie pamiętam

oglądałem i jeździłem: ogólnie niebo lepszy kask jeśli chodzi o wykończenie, od poprzednika (mam is-16) 

co do firmy to nie mam zastrzeżeń, w przyszłym roku będę zmieniał na inny, też pewnie hjc

w grę wchodzi 17 właśnie, albo modele wyżej bez blend,ale z lepszymi skorupami

fg-17 lub rphaa

hej

nie wiem czy już ktoś to wklejał ale:

https://www.youtube.com/watch?v=2zACYwEv5rE

Miałem kilka różnych marek na baniaku ale z LAZERa jest bardzo zadowolony. Możecie się śmiać że hełmofon za 4stówki ale swoją rolę spełnia w 120 procentach! i pobija jakością niejeden nawet dwukrotnie droższy kask! Trzeba tylko dobrze dobrać rozmiar baniaka ;)

Co do jasności blendy to idzie się przyzwyczaić, pod bardzo ostre słońce potrafi wkurzyć. 

Drażni mnie jednak coś innego, spowalniacz blendy nie działa u mnie perfekcyjnie. Bywa, że blenda zamiast podnieść się całkowicie ku górze zostaje w zasięgu wzroku. Tak jakby mechanizm odpowiedzialny za płynne chowanie blendy działał za mocno. Po sezonie może odeślę garnek na gwarancję. 

Wolałbym mechanizm z is-16 czyli z mocnym trzaśnięciem, ale pewnym uniesieniem się blendy. Nie wiem czy inni użytkownicy mają też takie odczucie jeśli chodzi o is-17. 

Dokladnie o ten mechanizm chowania mi chodzilo, bo bylem w sklepie i w kilku modelach dzialalo ok, a w niektorych nie odbijala do konca, sprzedawca zapewnial ze producent na gwarancji to bez problemu wymienia

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

psiknij silikonem, powinno pomóc

mnie ciężko wloty chodziły i dało rady

psiknij silikonem? tzn? to jest rada do nie do konca odbijajacej blendy?

jak jest na gwarancji - sprawa jest oczywista oddaj do serwisu

jak się zacina  - silikon powinien pomóc, ewentualnie rozbierz i zobacz co blokuje

Tak dodam od siebie dodam porównanie jasności  blendy w HJC SY MAX III a "Airoh Pit one".

Blenda w HJC jest bardzo jasna w przeciwieństwie do Airoh gdzie blenda jest bardzo ciemna -ale to jest szczękowiec i  nawet bez ostrego słońca mozna w niej (opusczonej blendzie) po mieście latać z podniesioną jadaczką i widoczność jest git. W airohu w miejscach zacienionych już musaiłęm podnieść blende bo ograniczała mi widoczność ( nosze pingle).

Panowie latał ktoś w takim czymś jak Caberg Duke Legend?