Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Junior trochę chyba cena za niska.A może to podróba jest.Choć o tym kasku nic nie wiem .

Edytowane przez nitro1

Autoryzowany dealer hondy nie bawiłby się raczej w podróby co? :D

Kolorki niekoniecznie się muszą podobać i rozmiar jak na ogra, do tego wcale nie najnowszy może być i mógł wisieć na wystawie przez kilka lat- takie leżaki to dobry sztos (sam jak kupuje kaski to głównie takie starsze, ale wyższe modele)

Edytowane przez Magpie

Dla mnie ok, i jeszcze ma daszek ktory chroni zarówno przed słońcem jak i deszczem ;-)

Jakby tak zwęzić szybkę był by:

cyclops-x-men-29088946-1024-768.jpg

Panowie latał ktoś w takim czymś jak Caberg Duke Legend? 

Zagadaj do Amefisto ,ma Caberga duke, nie wiem tylko czy Legend.

legend to chyba tylko nazwa malowania. Swoją drogą też kiedyś myślałem nad tym garnkiem.

Brat ma Duke'a. Bardzo chwali. Mówi, że jest mega cichy. Może dlatego że cały czas leży w garażu i się kurzy. :D

długo długo rozmyslalem i jednak wybor padnie na HJC IS-17,
ktoś uzywa, jak sie jezdzi? jak blenda?
cos takiego dla podgladu
http://www.moto-abc.pl/m-43/p-6842/kask-hjc-is17-mission-red

edit:

jestem juz po zakupie, wybor padl tak jak pisalem na IS-17, malowanie mission red, kask super, w porownaniu do mojego poprzednika AGV K3 basic, to jest przepasc niesamowita.
Boze pinlock, gdybym wiedzial jaka to wygoda juz dawno bym kupil ten kask. Teraz zostal mi tylko glupi nawyk podnoszenia lekko szybki na kazdym postoju na swiatlach... :D
Bledna (poki co odpukac) chodzi plynnie, chowa sie bez problemu, chociaz faktycznie jest dosyc jasna mogla by byc ciut ciemniejsza (ale i tak dobrze, ze w ogole jest). I jest ciut ciezszy niz moj poprzedni, ale poki co jakos to strasznie nie przeszkadza. Poki co po 1 dniu jazdy jestem b. zadowolony

08.09.2014:

Dziś jechałem dosyć w intensywnym deszczu (w sumie to nakurwiało) ze az woda znalazła się po wew. stronie szybki. Pinlocka mam na uszczelce więc pod niego nic nie weszlo, natomiast zostały smugi i ślady po kroplach po wew. stronie kasku (na pinlocku) - moje pytanie jesli gorąca woda tego nie zmyje, co robić? Przetrzeć delikatnie szmatką z mikrofibry może lepiej recznikiem papierowym?

edit: przepraszam, ze jeden pod drugim

Edytowane przez Kukuryku
spokojnie, połączymy :D

Ja pinlocka czyszczę zwilżonym ręcznikiem papierowym z odrobiną mydła i potem delikatnie wycieram suchym.

Po 5 latach nadal wygląda ładnie :D 

Tylko uszczelki już nie trzymają i muszę go i tak wymienić :lol: 

Hejka.  Własnie zastanawiam się nad zakupem intercomu do kasku  tylko nie wiem czy w moim nie bedzie za głośno na rozmowy przez telefon.   Mam Sharka Speed-r   i bez zatyczek straszni głośno szumi.  teraz nie wiem czy to wina szybki w moto (fazer S2 z podwyższoną szybką)  czy samego kasku :((   

Na jakiej wysokości powinna byc szybka ??  i czy intercomy redukują szumy??   Shark jest mega wygodny nawet w okularach  i wolał bym go nie zmieniać  ale jako handlowiec często gadam przez tel.   Jakieś pomysły??   Myślalem o Shubim C3  ale piszecie o zawirowaniach na wysokości kasku  i teraz mam zagwostkę :(    

Jeśli uda mi się rozwiazać ten problem będę mogł częściej latać na moto co równa się większej dawce szczęścia :)))  

W większości kasków hałas powyżej setki się nasila. Ja miałem dwa Shoeie i oba były dość głośne. Jedno zauważyłem, że im łagodniej struga powietrza opływa kask, tym hałas mniejszy. To kwestia ustawienia szyby; tu pozostaje metoda prób i błędów. Może deflektor jakiś? A masz w kasku kołnierz wygłuszający?

_____

Gesendet vom iPhone mit Tapatalk

No właśnie do 100km/h  :)    a tak troche wiecej??   Dziś mierzyłem shoeia Qwesta  i Schuberta C3 pro.  Schubert na mojej kanciastej łepetynie dużo lepiej leży  więc jak deflektor szybki nie pomoże to bedzie pewnie nowy zakup.  

Kurde a kiedyś na WSK się w trampeczkach jeździło i ewentualnie gazetę podkladało pod kurtkę jak za mocno wiało :)

Peres Caberg u mnie się kurzy bo Shark Speed-r  jest wygodniejszy dla okularnika pomimo że to integral.   :)  i nigdy nie mówiłem że jest mega cichy.  :usmiech:

Hejka. Własnie zastanawiam się nad zakupem intercomu do kasku tylko nie wiem czy w moim nie bedzie za głośno na rozmowy przez telefon. Mam Sharka Speed-r i bez zatyczek straszni głośno szumi. teraz nie wiem czy to wina szybki w moto (fazer S2 z podwyższoną szybką) czy samego kasku :((

Na jakiej wysokości powinna byc szybka ?? i czy intercomy redukują szumy?? Shark jest mega wygodny nawet w okularach i wolał bym go nie zmieniać ale jako handlowiec często gadam przez tel. Jakieś pomysły?? Myślalem o Shubim C3 ale piszecie o zawirowaniach na wysokości kasku i teraz mam zagwostkę :(

Jeśli uda mi się rozwiazać ten problem będę mogł częściej latać na moto co równa się większej dawce szczęścia :)))

Siemka,

co do interkomu możesz znaleźć odpowiedni temat.

Ja osobiście używam cardo sho-1 do kasku shoei (paru znajomych też ma sho-1). Brat i paru chłopaków w klubie ma cardo q3 no i kilku ma też cardo g9 (używałem go kilka razy zanim kupiłem mój interkom).

Napewno nie kupiłbym innej marki interkomów.

Pozdro

• 1 month later...

Cześć!

Z racji kończącego się sezonu postanowiłem porozglądać się za nowym kaskiem. Chciałbym kupić coś porządnego dlatego mam do wydania 1500 zł. Priotytetem jest bezpieczeństwo, dobra blenda i przede wszystkim cisza. Kask będzie używany turystycznie. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!

Edytowane przez khazad92

za tę kasę dostaniesz Shoei lub Schuberta. Moja rada, szukając ciszy nie celuj w kaski sportowe.

Ja używam kasku Skorpion Exo 500 i interkomu Midland Bt next. Można rozmawiać do ok 120-130 km/h. Wycisza wszystkie szumy, jeszcze nikt podczas rozmowy nie zorientował się że jadę moto.

Edytowane przez elspasoo

Poszperałem trochę u siebie w sklepie motocyklowym. Spędziłem na rozmowie ze sprzedawcą prawie godzinę w sklepie rozmawiając i mierząc kaski. Polecał mi HJC RPHA St. Co o nim sądzicie? Spełnia moje wymagania? Jeździł w nim ktoś?

Jak cisza, to przede wszystkim zatyczki do uszu ;) 

Ja mogę polecić Schubertha C3 - zarąbisty!

Stary model, a jak założyłem świeżynkę od SHOEI - Neotec, to w połowie zakładania już chciałem wrócić do swojego leciwego C3 :lol: 

Kurcze tylko ten Schubert o 500 zł przekracza mój budżet. Ale dzięki za propozycję :) Wiadomo nie oczekuję kompletnej ciszy podczas jazdy. Może źle to ująłem w pierwszym poście ale szukam kasku który byłby cichszy od innych w tym przedziale cenowym:)