Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Przemyśl opcję od Nolana - N104 EVO. Tańszy niż Caberg, ma dobre opinie, niby komuś z forum padły elementy zamknięcia szybki ale taki rzeczy to chyba(?) zdarzają się losowo...

Daruj sobie te pompowane policzki, mam je w Sharku s900c i nie korzystam, bo i nie ma po co. Na dodatek akurat s900c nie polecam bo wieje w nim że łzy lecą. Natomiast rozważ Nolana N104 EVO, ja wyrwałem takiego za 1100zł, na razie odbyłem w nim tylko dwie przejażdżki ale spisuje się super.

Daruj sobie te pompowane policzki, mam je w Sharku s900c i nie korzystam, bo i nie ma po co.

Dzięki,byłem zdecydowany na tą pompkę.

Dużo forumowiczów poleca tego Nolana,zapytam o cenę bo przyznam że na tego Caberga dostałem extra rabat.

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie tego caberga,jest jeden odlew do wszystkich rozmiarów,doczytałem gdzieś że jeżeli ktoś kupuje mniejszą rozmiarówkę to kask na głowie wydaję się bardzo duży.Ja potrzebuję M,nie będę wyglądał jak Szrek:-DD?

Ja zamawiałem u jednego sprzedawcy buty i właśnie Nolana więc dostałem rabat z 1279zł na 1170zł. Skorupy Nolana są w dwóch rozmiarach, ta mniejsza jest spoko, akurat taką mam ale ta większa to już ogień, jest wielka jak betoniara:D

Siemacie ;)

Jako, że wpadło mi trochę grosza do kieszeni i mogę pozwolić sobie na 'prezent' chciałbym zapytać Was co sądzicie o kaskach firmy Vemar?

Może ktoś z forum miał z tym wynalazkiem styczność. Do najtańszych nie należą, na polskich forach ciężko cokolwiek o nich znaleść a i w sklepach wcale nie ma tego zbyt wiele... Spodobał mi się Jiano z bluetoothem. Podeślę fotkę.

5hJsLdT.jpg

Co sądzicie? Ma wysuwaną blendę przeciwsłoneczną, bluetooth, jest sparowany z drugim kaskiem :D

post-9672-0-41051100-1428510631_thumb.jpg

ile to kosztuje?

co to za badziew, że taki tani ?

dlaczego od razu badziew? miałeś taki?

--> http://polishbanditcrew.pl/topic/25279-to-ile-to-w-koncu-warte/

Edytowane przez lelon

Badziew? Za 600-800 zł badziew? :)

Co sądzicie? Ma wysuwaną blendę przeciwsłoneczną, bluetooth, jest sparowany z drugim kaskiem :D

hm, bluetooth ... będziesz kupował drugi kask tej marki? Pytanie czy będzie się sparował z interkomami innych firm. Ja przy tej cenie kasku nie zwracał bym uwagi na bluetooth ...

Tego nie wiem. Jest malo info na temat tego sprzetu. Tak, mam zamiar kupic dwa takie kaski. W dodatku w okazyjnej cenie, bo 100 za jeden. Stad padlo moje pytanie czy brac :D

miałem kiedyś kask firmy Vemar. Niestety było to dawno ale pamiętam, że szybko zmieniłem na inną markę. Pisząc dawno mam na myśli jakieś 10 lat temu, choć odsprzedałem go dopiero w zeszłym roku. W momencie zakupu kosztował coś koło 400zł. Jedyny plus był taki, że dostałem dodatkową szybę z efektem lustra - fajna w dzień ale w nocy beznadziejna. Kask był głośny i spartańsko wykończony. Jakość materiałów też niezbyt dobra. Pamiętaj jednak, że mój kask kupiony był dawno, może do tej pory coś zmienili. Patrząc na allegro, ceny szału nie robią. Wiem, że nie każdy ma kasę na najlepsze rzeczy, ale moja rada - podjedź do sklepu i przymierz inne firmy, to naprawdę pomaga ;).

Mam jeszcze jedna uwagę, napisałeś że możesz kupić go za 100zł. Moim zdaniem nie warto - swego czasu skusiłem się ofertą wyprzedażową firmy, którą znałem i kupiłem żonie w promocji kask za 100 - szybko pozbyłem się dziadostwa bo nadawał się tylko do noszenia wody z rzeki, choć  i to nie bardzo, mając na uwadze jego nieszczelności.

Jeśli możesz dołóż do tych 2 stówek jeszcze 1,5 i kup np  Lazer Bayamo

A ja cały czas nam na sprzedaż kask premium... Shoei qwest. Jak widzę te padaczki które ludzie chcą kupować to aż płakać się chce ze tylko tak obchodzi was bezpieczeństwo waszej bani.

Tapnięte z telefonu.

Głowa jest tylko jedna. Polecam jakiś model sprzed kilku lat, który coś reprezentował jakiś czas temu.

Sam kupiłem UVEXa za 1/3 pierwotnej ceny...teraz przymierzam się do ARAIa bo to nie najnowocześniejsze kaski, nie są stylistycznie wypasione, ale jedne z najbezpieczniejszych.

Arai to klasa sama w sobie.

Stylistycznie tez maja to coś.

Są tak brzydkie że aż zajebiste :)

Tapnięte z telefonu.

Edytowane przez szycha

ARAIe są przede wszystkim bardzo głośne...

Ale jak ktoś jeździ z zatyczkami, to nie ma większych problemów :D 

No i nie do każdej głowy pasują ;) Choć to się tyczy wszystkich kasków :) 

Mogę kupić 2 kaski Veymara za 100zł. Kupione 2 lata temu. Jeżdżone przez kobiety. Mają obtarcia z tyłu i jedno u góry garnka.

http://www.fc-moto.de/Vermar-Jiano-Flip-Up-Helmet

Dokładnie takie dwa w cenie 100zł.

Edytowane przez Gruby96

Mogę kupić 2 kaski Veymara za 100zł. Kupione 2 lata temu. Jeżdżone przez kobiety. Mają obtarcia z tyłu i jedno u góry garnka.

http://www.fc-moto.de/Vermar-Jiano-Flip-Up-Helmet

Dokładnie takie dwa w cenie 100zł.

słuchaj, jak widać praktycznie nikt nie miał do czynienia z tą firmą. Moje wrażenia są zbyt odległe w czasie by wnieść coś konstruktywnego. Najlepiej przymierz te garki i zobacz jak się w nich czujesz, resztę dopowiesz sobie sam. Jeśli nie masz możliwości przymiarki to ryzyk-fizyk, co najwyżej później opchniesz dalej, pewnie bez straty.

Ja dzisiaj zamówiłem Caberga Modus,bez pompowanych policzków wedle sugestii kolegów(kilka postów wyżej)

Jutro mam do odbioru,dodam opinie jak przetestuje.

http://allegro.pl/kask-szczekowy-z-blenda-caberg-modus-black-metal-i5211679138.html

Zdobyłem znacznie taniej :usmiech:

Mam pytanko odnośnie tego caberga o którym pisałem post wyżej.

Wczoraj kolega przywiózł mi ze sklepu zamawianą "M" i dodatkowo "L" bo jak stwierdził lepiej przymierzyć.

Mam obwód głowy wskazujący na to że mam mieć M a jest dla mnie tak ciasny że boli mnie cała głowa,policzki mam wypchane na oczy,skronie i uszy bolą!!

Czy tak ma być w nowym kasku puki się nie wygniecie?Bo jeżeli tak to na pewno  nie będę miło wspominał pierwszych kilometrów.

Jeżeli chodzi o roz L to jest jak na mnie szyty??

Co do samego kasku to pierwsze wrażenia rewela,wszystko działa super,szczęka otwiera się jednym palcem,samo wykonanie jest też super.Z jazdy zdam relację na przyszły tydzień,ponieważ dopiero we wtorek rejestruje moto:-)

Proszę o szybką odpowiedź,dzisiaj mam mu oddać jeden z kasków i nie wiem który??

Dzięki:-)

Od połowy marca używam kasku gt-air, jeśli ktoś zamierza kupić ten kask z zamysłem zakupu kasku cichego to należy się zastanowić bardzo, i przejechać w kasku. Ja osobiście używam go na n-ce i jestem mocno rozczarowany jego wyciszeniem. Kask jest dość głośny nie wiem czy nawet nie głośniejszy niż poprzedni AGV k-4, a jeśli nawet nie to jest to trochę innego rodzaju szum. Z tego co zdążyłem zauważyć to chyba największym problemem jest górny wlot powietrza z tym spojlerkiem, który strasznie szumi i jest cały czas otwarty w pewnym stopniu (nawet jeśli zamkniemy wlot). Kupując w zimę nie miałem możliwości przetestowania kasku na moto i to był największy błąd. Poza tym mam wrażenie że odbieranie dźwięków z zewnątrz jest też dość dziwne, ma się wrażenie jak by się było co najmniej w studni z takim głuchym dudnieniem jakby.

Podsumowując:

na plus:

1. Pinlock który działa bardzo dobrze mimo że wyjeżdżałem z ciepłego garażu w temperatury bliskie zeru (marzec, kwiecień) szyba w obrębie pinloka nie parowała.

2. Bleda na razie się sprawdza może dlatego że nie było jakiegoś mega słońca.

3. Domykanie szyby.

4. Aerodynamika fajna przy n-ce. Nie ma urywania głowy przy prędkości 120-130 i rozglądaniu się na boki, porównuję oczywiście do kasku poprzedniego.

na minus:

1. głośny, bardzo uciążliwe.

2. Nie wiem czy to tylko moje odczucie ale wcześniej nie doświadczyłem tego, zapięcie kasku jest tak jak by za blisko szyi i zdarza się obetrzeć szyję zapięciem troszkę mnie to denerwuje.

3. Myślę że cena nie jest adekwatna do jakości (nie mówię tu o zastosowanych materiałach) podróżowania w kasku.

Kask kupiłem za 1800 zł gdyby kosztował około 400 zł mniej dało by się przeboleć ww. negatywne cechy. Podsumowując nie kupiłbym już drugi raz tego kasku, ale zobaczymy jak będzie po całym sezonie (trochę denerwuje zakładanie bo jest strasznie ciasny w obrębie części szyjnych ale wierzę że to kwestia czasu.)

• Upvote 1

Z tego co wiem GT-Air to kask, który jest nowszym bratem XR1100, czy X-Spirita.

Należy do grupy sportowych kasków a tu priorytetem jest aerodynamika a nie poziom hałasu.

Raczej należało celować w Qwesta albo Neoteca.

ja też kupiłem ten kask i przekonywano mnie, tak sobie wyczytałem, że to jest cichy kask, ale nie mam większego porównania z innymi kaskami.

Zdarzyło mi się, że słyszałem dziwny świst, mimo domknięcia wizjera tak jakby uszczelka nie dolegała idealnie, może pomoże smarowanie dodanym przy zakupie olejem. 

Z tego co wiem GT-Air to kask, który jest nowszym bratem XR1100, czy X-Spirita.

Należy do grupy sportowych kasków a tu priorytetem jest aerodynamika a nie poziom hałasu.

Raczej należało celować w Qwesta albo Neoteca.

Właśnie polegając na opiniach wyczytanych w necie o jego dobrym wyciszeniem zdecydowałem się na niego. Poza tym wydawało mi się że GT-Air jest właśnie młodszym bratem Qwesta, ale mogę się mylić, i przeznaczonym raczej do turystki. Teraz jak bym miał wybrać zdecydowałbym się na Neoteca. Czy w ogóle coś innego. Może temat głośności nie istniej przy odpowiedniej owiewce w moto ale to inna bajka.