Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba musisz się oswoić z językiem niemieckim bo ten produkt jest dostępny chyba tylko poprzez Louis i tylko w języku Goethego coś więcej o nim piszą. Cenowo atrakcyjne tylko pytanie czy wytrzyma więcej niż sezon....

Wytapatalkowane...

Lelon, sorry, ale "cichy" i "szczękowy" to 2 różne bajki... :( Przynajmniej na bazie doświadczeń z Szujem i HuJCem. Niektórzy twierdzą, że Schubert robi taki cud...

Schubert też nie jest taki cudowny... Po prostu cichy i szczękowy to dwa różne kaski... Jak zależy Ci na ciszy to polecam przemyśleć integrala.

Wytapatalkowane...

Schubert też nie jest taki cudowny... Po prostu cichy i szczękowy to dwa różne kaski... Jak zależy Ci na ciszy to polecam przemyśleć integrala.

Wytapatalkowane...

Potwierdzam i to po integralu schubertha, kupiłem w tym roku s2 sport i po 3 wycieczkach się poddałem :/ raz że uciskał okolice polików dwa był.. głośny (mimo że w salonie perfect) :/. Polecam przymierzyć wszystko co jest na rynku i wybrać to co leży na głowie- u mnie skończyło się to tym że sprzedałem schubertha za 2/3 ceny a kupiłem sharka speed r2. I uwierzcie, mierzyłem arai, shoei, hjc, agv, nolan, xlite, czyli wszystko co może być i jeden shark założony na dynię był idealny. A to mi się podbródek nie mieścił (arai, nolan, xlite), a to uciskało skronie (agv, shoei), dopiero w sharku poczułem się jak w domu- owszem ma jeden wg mnie minus- po...ne otwieranie szybki, jeszcze się go nie nauczyłem ale przeleciałem w nim 300 km. Reszta? Blenda świetna, szyba bezstopniowa-git i bardzo łatwo schodzi, pinlok jest, wentylacja działa (w szubercie była lepsza ale tu jest naprawdę dobrze, czuć ją), wyścióła przyjemna i jest miejsce na okulary i audio chyba. Największe zaskoczenie- jest cichszy niż szubert, znacznie! Podsumowując do sklepu i mierzyć, a jak dają do przejażdżki super, nic tylko testować :)

Jak kogoś stać na małą podróż to polecam wybrać się do Austrii ewentualnie do Niemiec do Louisa.

Ostatnio musiałem zmienić kask, po pięciu latach Schubert C3 się praktycznie rozpadł (nie mam mu tego za złe po 110000 km) i zakupiłem SHOEI GT Air.

Przyzwyczajony do jazd testowych w Austrii zapytałem sprzedawczyni czy mogę się przez godzinkę przejechać i podjąć decyzję. Pani mi odpowiedziała, że jazdy testowe zlikwidowali a w to miejsce aktualnie jest nowa opcja, która polega na tym, że w ciągu 24 godzin możemy zwrócić kask, jeżeli z jakiś względów nam nie odpowiada.

Nie mam pewności czy w Niemczech też ta opcja obowiązuje ale podejrzewam, że tak biorąc pod uwagę, że Louis to niemiecka firma.

• 4 weeks later...

Jak w temacie. Skłaniam się do zakupu nowego kasku. Ten, który mam już jest wysłużony i po małym szlifie więc czas najwyższy na zmianę.

Budżet to max 700-800 zł.

W tej kasie podobają mi się dwa modele.

1. HJC IS-17, oto jedno z wielu malowań. To akurat mi siępodoba

http://www.motorismo.pl/articles/kask-integralny-hjc-is-17-test

sparkred.jpg

2. HJC FG-17  

http://www.motorismo.pl/articles/hjc-fg-17-sportowy-kask-dla-wymagajacych

hjc-fg-17-ohama-mc-1_01.jpg

Podane malowania są tylko poglądowe. Bardziej chodzi mi o pomoc w wyborze. Czy ktoś jeździ w danym modelu? Może coś powiedzieć o którymś z podanych modeli?

A może macie jakieś inne propozycje podobne cenowo.

IS-17 posiada blendę

FG-17 nie ma blendy

Dodam, że moto jakim jeżdżę to gixer 600.

W internecie piszą że IS jest głośny. Najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto użytkuje powyższy model.

Ja przejeździłem 2 ostatnie sezony w kasku Nolan N86. Jest bardzo wygodny, ma dobrą wentylację i blendę. Spokojnie można wyrwać za ok 700 zł.
Jest dużo wzorów kolorystycznych. Poszukaj, poczytaj opinie i weź pod uwagę ten model.

Miałem podobny budżet do dyspozycji i również wybrałem Nolana N86. Jestem zadowolony z wyboru, polecam.

Polecam shark s 900 comfort. Wygodny. Ale z kaskami jest tak jak z butami. Niby rozmiar ok ale coś uwiera. Blenda? Tani gadżet! Nie widziałem jeszcze takiej co by nie zalamywala pola widzenia. Jedna mniej inna bardziej. Dla mnie kask musi miec pinloc! Super wynalazek

Dzięki za podpowiedzi. Co do pinloca to obydwa HJC mają.

Nolan oczywiście też ma pinlock'a.

Jeżeli chodzi o hjc to bardzo dobre kaski,  jeździłem w is-17, a mam is 16 (nie chce się zajechać, a też bym już zmienił :P)

Jedyny minus to głośność IS -17,  kask mocno wentylowany i przez to jest głośny jak diabli, głośniejszy niż moja 16, a ta cicha nie jest

Jeśli nie będzie Ci to przeszkadzao to polecam

Ja mam is17 ale ma wadliwa blende (mechanizm) ktora sama w sobie jest ogromnym plusem. Jest glosny i ja osobiscie mam mocno jakby wentylowana prawa czesc (podwiewa mi w prawa czesc mocniej niz lewa w okolicach podbrodka-ucha).

Generalnie jakbym mial kupic 2x to chetnie sprawdzil bym cos innego ale blenda o pinlock to podstawa i bez tego kasku juz nigdy bym nie kupil

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki za podpowiedzi. Jeszcze myślę czy fg-17 byłby cichszy? Na blendzie aż tak bardzo mi nie zależ

Głośność kasku w dużym stopniu zależy od owiewki motocykla. Wszystkiego nie przewidzisz. Na dłuższej trasie warto po prostu założyć korki do uszu (jak przeszkadzają Ci takie standardowe stopery to zawsze możesz kupić robione na wymiar). Osobiście bym z blendy nie rezygnował bo bywa czasami niezastąpiona.

Wytapatalkowane...

tak jak pisalem wczesniej blenda i pinlock obowiazkowo, to powinien byc w sumie juz standard w kaskach.

Edytowane przez Emwu96

Dzięki za podpowiedzi. Będąc w sklepie i przymierzając kaski oraz po rozmowie ze sprzedawcą jednak skusiłem się na model HJC FG-17 w malowaniu jak na drugim zdjęciu (biało - zielono - czerwone). Ten model wybrałem z racji tego, że jeżdżę na ścigu i do tej pozycji lepszy będzie FG-17 od IS-17. Dodam jeszcze, że FG jest lżejszy od IS. W lato po przejechaniu trochę kilometrów w nim może będę mógł coś napisać o tym modelu jak się sprawuje.

Trochę zgapiłem się z odpowiedzią, ale ja jeżdżę w FG-17.

Nie mam odniesienia do innych modeli, ale jestem zadowolony.

Jedyne "ale" które daje się we znać po jakimś czasie, to brak blendy, przy czym nie jest to coś czego okulary przeciwsłoneczne nie załatwią.

• 3 weeks later...

Witam. Szukam pierwszego kasku, mam budżet do 1 000 zł. Z tego co tu wyczytałem to będę się zastanawiał nad czterema modelami: Nolan N86, Shark s900, HJC FG/IS 17. Jak ktoś miał któryś z tych modeli na głowie to proszę o pomoc :) Wiem że każdy kask leży inaczej na głowie i przed kupnem chciałbym każdy z nich przymierzyć. A może ktoś z was zaproponuje mi coś innego, lepszego w tych pieniądzach?

Ja Ci mogę jedynie powiedzieć o is17, wykonanie super, materiał bardzo dobry, na plus tez pinlock i blenda. Super wentylacja. Z minusów to zbyt jasna blenda, i strasznie głośny. Bez stoperów się nie ruszam gdzieś dalej. Po 2 latach nie widzę jakiegoś większego zmęczenia.

Miałem na głowie IS-17 oraz posiadam teraz FG-17. Jeżeli bdziesz jeździł banditem to z tych dwóch polecam IS. Jest to kask bardziej uniwersalny i bardziej będzie pasował do bandita. FG jest kaskiem sportowym, który bardziej pasuje do pochylonej pozycji na ścigaczu.

W IS masz plus tego że jest pinlock i blenda. Jest kilka fajnych malowań. Jak poszukasz to w fajnej cenie nowy kask możesz znaleźć.

Z mojej strony moge napisać że nie kupie już nic innego niż kask szczekowy. Mam nolana n104 z blenda i pinlockiem, jestem jak na razie bardzo zadowolony i na obecna chwilę nie wyobrazam sobie ze mial bym latac w innym typie kasku.

Z mojej strony moge napisać że nie kupie już nic innego niż kask szczekowy. Mam nolana n104 z blenda i pinlockiem, jestem jak na razie bardzo zadowolony i na obecna chwilę nie wyobrazam sobie ze mial bym latac w innym typie kasku.

Ja jednak szukam kasku integralnego 

Witam. Ja rowniez jestem posiadaczem kasku IS 17 od niedawna. Bralem pod uwage Nolan-a N86 i AGU, ale po kilku wizytach w sklepach i przymiarkach wybralem hjc. Tylko trzeba troche pojezdzic aby dopasowal sie do glowy. Fajne jest tez to, ze caly srodek mozna wyciagnac i wyczyscic. Uwazam, ze za ta cene to fajny kask co widac juz w dotyku. 

A z ciekawości ma ktoś może porównanie HJC IS17 i HJC FG-ST?

Głównie chodzi mi o głośność