Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukam jeszcze, może coś uda się znaleźć. A jak nie, to najwyżej - wrócę z wakacji, to będę miał twarz opaloną jak budowlańcy latem http://demotywatory.pl//uploads/1252587898_by_cristeck_600.jpg hehe

Po co takie kombinacje?

Pol godziny przed wyjazdem nasmarowac czyms takim lub podobnym (np. dla dzieci) i jest OK.

1320969.jpg

• 4 weeks later...

Mamy tutaj użytkowników któregoś z tych kasków? Potrzebne mi spostrzeżenia po paru tysiakach nawiniętych... Nadal nie mogę znaleźć idealnego kasku, przez moje 5 lat latania to jest największa bolączka. W tym momencie zostały mi do przymiarki chyba tylko 3 firmy i 3 wybrane przeze mnie modele (w kontekście latania na nakedzie):

- SHOEI NXR

- HJC RPHA 11

- ARAI REBEL

Czy ktoś jest w stanie konkretnie na ich temat wypowiedzieć? Dzięki z góry za wszelakie spostrzeżenia ;_)

Bierz ten w którym najlepiej się czujesz, który dobrze leży.

..... w kontekście latania na nakedzie to polecam Shoei, Multiteca. To jest szczękowiec i jest mega wygodny w użytkowaniu.

Teraz już można kupić ten model za naprawdę dobre pieniądze.

Mamy tutaj użytkowników któregoś z tych kasków? Potrzebne mi spostrzeżenia po paru tysiakach nawiniętych... Nadal nie mogę znaleźć idealnego kasku, przez moje 5 lat latania to jest największa bolączka. W tym momencie zostały mi do przymiarki chyba tylko 3 firmy i 3 wybrane przeze mnie modele (w kontekście latania na nakedzie):

- SHOEI NXR

- HJC RPHA 11

- ARAI REBEL

Czy ktoś jest w stanie konkretnie na ich temat wypowiedzieć? Dzięki z góry za wszelakie spostrzeżenia ;_)

Kup sobie Arai. Poważnie. Też miałem takie rozkimny. Odkąd kilka sezonów temu kupiłem- problem mam z głowy. Garnek siedzi jak czapka zimowa ;) Według mnie nr 1 wśród kasków, później gdzieś tam jest Shoei i daleko daleko w tyle cała reszta. HJC poza względami kolorystycznymi nie ma według mnie żadnych plusów biorąc pod uwagę cenę i walory użytkowe/jakość wykonania. Lepiej dołożyć parę stów i mieć nowy porządny kask którego nie zmienisz przez dobrych kilka lat. Mój po 3 sezonach dalej wygląda jak nowy.

p.s. i nie leżał przez te 3 sezony w szafie :)

Edytowane przez Tybek

Nie, nie kupuje się kasku Arai, nie kupuje się kasku Shoei, nie kupuje się kasku Hjc...

Kupuje się kask, który dobrze leży.

Przymierzyć, ocenić (najlepiej się w nim przejechać), kupić najlepiej pasujący.

Qq a kto w Polsce da Ci nowy kask żebyś sobie w nim pojeździł? Nie ma takiego sklepu.

Nie wiem, ja kupuję przez internet :lol: 

Serio nie ma?  :o: 

Właśnie dlatego nie kupuję w sklepach :takaemotka: 

Kup sobie Arai. Poważnie. Też miałem takie rozkimny. Odkąd kilka sezonów temu kupiłem- problem mam z głowy. Garnek siedzi jak czapka zimowa ;) Według mnie nr 1 wśród kasków, później gdzieś tam jest Shoei i daleko daleko w tyle cała reszta. HJC poza względami kolorystycznymi nie ma według mnie żadnych plusów biorąc pod uwagę cenę i walory użytkowe/jakość wykonania. Lepiej dołożyć parę stów i mieć nowy porządny kask którego nie zmienisz przez dobrych kilka lat. Mój po 3 sezonach dalej wygląda jak nowy.

p.s. i nie leżał przez te 3 sezony w szafie :)

z Araiem jest tylko jeden szkopuł, jest sporo cięższy niż konkurencja a u mnie ma to spore znaczenie. Aktualnie świadomie rezygnuję z kasku z blendą. A i jeszcze jedna sprawa, Arai jest dostępny w coraz mniejszej liczbie miejsc w Polsce :/

Nie, nie kupuje się kasku Arai, nie kupuje się kasku Shoei, nie kupuje się kasku Hjc...

Kupuje się kask, który dobrze leży.

Przymierzyć, ocenić (najlepiej się w nim przejechać), kupić najlepiej pasujący.

Święte słowa! Dlatego zostało mi właściwie tych 3ech producentów, mierzyłem już wszystko co jest dostępne na polskim rynku i nie mogę znaleźć ideału - albo coś mnie uciska w skronie co jest niedopuszczalne, albo nie mieści mi się broda

Byłem dziś w Moto Stylu i z moich rozważań odpadł NXR - broda (!!!) - ta sama sytuacja była z AGV Veloce (Najwyższy AGV), Nolanem, X-Lite

Osobiście miałem dwa Sharki (RSI i Speed R2 - tu było najbliżej ideału ale mimo rozjeżdżenia uciskały mnie w skronie po 100 km). Miałem też Schubertha s2 sport, którego musiałem pozbyć się po miesiącu z tego samego powodu (po dłuższej trasie był nie do zniesienia, dałem mu 1500 km szansy ale nie rozbił się tam gdzie to było ważne).

Prawda jest taka że zostało mi mało dobrych kasków do zobaczenia... a ja nadal po pięciu latach przygody nie mogę znaleźć tego najważniejszego elementu :D

Mierzyłem RPHA11 i jest najbliżej na ten moment, czekam aż dowiozą Lkę żebym mógł porównać jej wielkość względem mniejszego rozmiaru.

Macie jeszcze jakieś sugestie co zobaczyć?! Na pewno mimo wagi chcę mieć na łbie Araia żeby zobaczyć jak to wygląda od środka. Jest jeszcze Icon, ale to mniej znana marka w Polsce

Qq a kto w Polsce da Ci nowy kask żebyś sobie w nim pojeździł? Nie ma takiego sklepu.

4biker glogowska poznan

W Wawce np. tu MCS Honda na Prymasa maja na pewno testowe Schuberth. Jak przypomnę sobie gdzie do jazd testowych brałem Nolana i Shoei to napiszę. Ale bij zabij nie pamiętam. Na targach wyrwałem kiedyś kontakt na stoiskach.A ze Schuberth-a testowałem kilka razy w rożnych warunkach to adres mi w głowie został.

W Intermotors na dniach otwartych była masa kasków do testów - spisywałeś dokument na wypożyczenie i jechałeś ile chciałeś i gdzie chciałeś

Sam jechałem w shark vision R

"albo coś mnie uciska w skronie co jest niedopuszczalne, albo nie mieści mi się broda"

Przymierz Arai ;) mięciutki w środku, pancerny z zewnątrz ;) porównując chińszczyznę.... stop- nie ma co właściwie porównywać ;d ani pod względem wykonania, ani komfortu... Możesz do pierwszego lepszego sklepu się wybrać i porównać, poprzymierzać różności. To jest chyba najlepsze wyjście. Też przymierzałem, szukałem, googlowałem i kombinowałem. Poszedłem do sklepu- przymierzyłem kilka różnych, no i jak sprzedawca podał mi arai- skończyło się jak napisałem. Wydaje mi się że arai- nie może "nie pasować" bo jest zajebisty w środku :) jak czapeczka ! W dodatku porządny i bezpieczny. Co komu po chińczyku który będzie super wyglądał, dobrze leżał, a po zderzeniu z większą muchą pęknie na pół :)

Edytowane przez Tybek

"albo coś mnie uciska w skronie co jest niedopuszczalne, albo nie mieści mi się broda"

Przymierz Arai ;) mięciutki w środku, pancerny z zewnątrz ;) porównując chińszczyznę.... stop- nie ma co właściwie porównywać ;d ani pod względem wykonania, ani komfortu... Możesz do pierwszego lepszego sklepu się wybrać i porównać, poprzymierzać różności. To jest chyba najlepsze wyjście. Też przymierzałem, szukałem, googlowałem i kombinowałem. Poszedłem do sklepu- przymierzyłem kilka różnych, no i jak sprzedawca podał mi arai- skończyło się jak napisałem. Wydaje mi się że arai- nie może "nie pasować" bo jest zajebisty w środku :) jak czapeczka ! W dodatku porządny i bezpieczny. Co komu po chińczyku który będzie super wyglądał, dobrze leżał, a po zderzeniu z większą muchą pęknie na pół :)

Byłem dzisiaj i rzeczywiście, jeśli chodzi o spasowanie na baniak jest to najwygodniejszy kask jaki miałem na czerepie (posępnym)! Ale są dwa ale, jak to u mnie. Jest ideolo na styk jeśli chodzi o wystawania brody pod spodem więc trochę mnie to martwi, dwa mój czubek nosa dotyka do przedniej części kasku :/. Nie wiem co jest z moją głową, że tak ciężko mi cokolwiek dobrać :D. Do tego na Mce pisze 1680g wagi! W porównaniu do 1350 HJC jest spora różnica.

Niemniej jednak Arai zostaje na placu boju i spośród RPHA11 i Rebel'a będę wybierać swój "mam nadzieję" kask na dłużej.

Patrzyłem dziś Icona (Airframe Pro) ale przy Arai i HJC jakość wykonania i spasowanie mocno kuleje. Dodatkowo też rozmiarówka jest dziwna, Mka ostro za mała, Lka za duża.

Edytowane przez kacyk

Byłem dzisiaj i rzeczywiście, jeśli chodzi o spasowanie na baniak jest to najwygodniejszy kask jaki miałem na czerepie (posępnym)! Ale są dwa ale, jak to u mnie. Jest ideolo na styk jeśli chodzi o wystawania brody pod spodem więc trochę mnie to martwi, dwa mój czubek nosa dotyka do przedniej części kasku :/. Nie wiem co jest z moją głową, że tak ciężko mi cokolwiek dobrać :D. Do tego na Mce pisze 1680g wagi! W porównaniu do 1350 HJC jest spora różnica.

Niemniej jednak Arai zostaje na placu boju i spośród RPHA11 i Rebel'a będę wybierać swój "mam nadzieję" kask na dłużej.

Patrzyłem dziś Icona (Airframe Pro) ale przy Arai i HJC jakość wykonania i spasowanie mocno kuleje. Dodatkowo też rozmiarówka jest dziwna, Mka ostro za mała, Lka za duża.

mam szlifierkę - uroda rzecz względna, a wygoda jest lub jej nie ma - jakby co, wiesz gdzie mnie szukać

A ja właśnie kupiłem sobie nowy garnek :-)

Kupiłem Caberg Duke wersja z pinlockiem, wcześniej jeździłem w zwykłym Cabergu V2 407, było wszystko OK, tylko niestety wzrok nie ten i muszę nosić okulary do jazdy przez co nie było za wygodnie. W Duke nie trzeba ich ściągać żeby założyć kask (oczywiście po podniesieniu szczęki). Polecam, w sumie teraz na wyprzedażach można ten model wyrwać za stosunkowo niezłe pieniądze. Sam zapłaciłem 599 z dostawą.

mam szlifierkę - uroda rzecz względna, a wygoda jest lub jej nie ma - jakby co, wiesz gdzie mnie szukać

Dobra, jak wybór padnie na Arai'a przybędę na kurację :D. Urodą nigdy nie grzeszyłem, więc zawsze jest szansa, że po takim zabiegu dodatkowo zwiększy się moja znikoma popularność u płci pięknej. Dwie pieczenie na jednym ogniu!

• 1 month later...

Można kupić coś sensownego za ok 1000zeta? Wymagania-integral,blenda, w miare cichy i żeby był jako tako aerodynamiczny tzn.przy 150 nie trzepało głową jak chorągiewką

Można kupić coś sensownego za ok 1000zeta? Wymagania-integral,blenda, w miare cichy i żeby był jako tako aerodynamiczny tzn.przy 150 nie trzepało głową jak chorągiewką

W tej cenie szukałbym czegoś ze stajni Sharka, w mojej i nie tylko opinii to są właśnie kaski, które łączą wszystkie te cechy i są w przystępnej cenie. Ja na spokojnie mogę polecić wychodzący już model Speed R2! Ma wszystko czego chcesz i jest bardzo cichy (mam porównanie do Shoei Qwesta, Schubertha S1 Pro i S2 Sport, Sharka RSI i Araia Rebel)

• 3 weeks later...

Hej. Mam pytanie. Posiadam is17, założyłem pinlocka ale paruje, widzę ze nie przylega u góry szybki na środku. Zdjąłem założyłem jeszcz raz ale dalej to samo da się jakoś to poprawić ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Punkty na których montujesz pinlocka to są mimośrody , delikatne przekręcenie spowoduje ściślejsze przyleganie. :usmiech:

Punkty na których montujesz pinlocka to są mimośrody , delikatne przekręcenie spowoduje ściślejsze przyleganie. :usmiech:

Ja w swoim hcj fs-11 musiałem wybić te kołki i wcisnąć w innej pozycji, w innych można to zrobić regulując śrubokrętem co jest fajniejszą opcją.