Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak rozglądasz się za Nolanem to jest jeszcze jeden kask z ich stajni X-Lite 1003. Ja kupiłem za 300 funtów w tamtym roku (normalnie stały po 330). Teraz popatrzyłem i za od 250 można kupić, a kurs funta korzystny. 

X lite to taki nieco lepszy Nolan. Stawiany na równi z Shoei Neotec czy Shuberth C3 Pro (te dwa nie pasowały na mój łeb).

Waga przy małym M to 1480, kask kompozytowy, trzy otwierane nawiewy + dwa na stałe na szczęce, blenda (w niebieskim kolorze), przystosowany dla noszących okulary, przystosowany pod interkomy. Dodatkowo w testach kask ma chyba najlepszy wynik jeżeli chodzi o możliwość otwarcia się szczęki przy uderzeniu. No ale oczywiście nikt się nie będzie wywracał bo @Havana Bob da w ryj i jaja urwie :D

Co do samego systemu otwierania szczeny to jest chyba taki sam jak w N104. Szczękę spokojnie otwiera i zamyka się jedną łapką.

Kaski od Nolana, czyli X-Lite charakteryzują się też tym, że po otwarciu szczęki (jest homologacja na jazdę z otwartą) nie ma takiego żagla jak przy innych kaskach. Otwarta szczęka siedzi bardzo nisko nad górą kasku - 60 km/h i łba Ci nie urwie. A nawet 80 jechałem i tragedii nie było. 

Jedyny minus jak na razie to pinlock. Nie, że nie działa, ale miałem problemy z jego prawidłowym założeniem: wizjer nie ma takiego specjalnego wyżłobienia (jak na przykład mój drugi kask Scorpiona), przez co pinlock mi się obluzował i delikatnie porysował wizjer. Na szczęście w takim miejscu, że tego nie widzę. Nie wiem jak to jest rozwiązane w Nolanie. 

Drugi taki malutki minusik to przy otwartym nawiewie na szczęce wiaterek się w oczy robi - minusik malutki bo opuszczona blenda załatwia sprawę. I tak praktycznie cały czas jeżdżę z opuszczoną.

Głośność jak to w szczękowcach - ja słuch szanuję i używam stoperów. 

Kask trzeba oczywiście przymierzyć. I tu uwaga: bez kominiarki był dla mnie nieco luźny na w okolicach uszu - w kominiarce jest idealnie. 

Przelatałem w nim jak do tej pory rok i 10 000 km. Nie powygniatał się. Kupił bym drugi raz. 

Gwarancja jest na 5 lat jeżeli się nie mylę. 

Poza tym kask godny uwagi. 

Opcjonalnie można dokupić różne elementy wnętrza, blendę w innych kolorach, wizjery. Ale ceny tych extrasów powalają.

Edytowane przez Owca
  • Upvote 1

Powiedzcie, czy do kasku szczękowego jest trudniej założyć interkom? Czy nie na to znaczenia jak w przypadku kasku pełnego? Będę wymieniać swój, bo upływ czasu i kilometrów już go zmęczył i wybór padł właśnie na szczękę. Do niektórych są dedykowane interkomy tak jak nolan n86 czy schuberth s3, ale czy i do takich też mogę swój założyć?

nie ma problemu zalozuc ale mikrofon na palaku by sie przydal bo na kabelku moze sprawiac problem :)

Jak rozglądasz się za Nolanem to jest jeszcze jeden kask z ich stajni X-Lite 1003. Ja kupiłem za 300 funtów w tamtym roku (normalnie stały po 330). Teraz popatrzyłem i za od 250 można kupić, a kurs funta korzystny. 

X lite to taki nieco lepszy Nolan. Stawiany na równi z Shoei Neotec czy Shuberth C3 Pro (te dwa nie pasowały na mój łeb).

Waga przy małym M to 1480, kask kompozytowy, trzy otwierane nawiewy + dwa na stałe na szczęce, blenda (w niebieskim kolorze), przystosowany dla noszących okulary, przystosowany pod interkomy. Dodatkowo w testach kask ma chyba najlepszy wynik jeżeli chodzi o możliwość otwarcia się szczęki przy uderzeniu. No ale oczywiście nikt się nie będzie wywracał bo @Havana Bob da w ryj i jaja urwie :D

Co do samego systemu otwierania szczeny to jest chyba taki sam jak w N104. Szczękę spokojnie otwiera i zamyka się jedną łapką.

Kaski od Nolana, czyli X-Lite charakteryzują się też tym, że po otwarciu szczęki (jest homologacja na jazdę z otwartą) nie ma takiego żagla jak przy innych kaskach. Otwarta szczęka siedzi bardzo nisko nad górą kasku - 60 km/h i łba Ci nie urwie. A nawet 80 jechałem i tragedii nie było. 

Jedyny minus jak na razie to pinlock. Nie, że nie działa, ale miałem problemy z jego prawidłowym założeniem: wizjer nie ma takiego specjalnego wyżłobienia (jak na przykład mój drugi kask Scorpiona), przez co pinlock mi się obluzował i delikatnie porysował wizjer. Na szczęście w takim miejscu, że tego nie widzę. Nie wiem jak to jest rozwiązane w Nolanie. 

Drugi taki malutki minusik to przy otwartym nawiewie na szczęce wiaterek się w oczy robi - minusik malutki bo opuszczona blenda załatwia sprawę. I tak praktycznie cały czas jeżdżę z opuszczoną.

Głośność jak to w szczękowcach - ja słuch szanuję i używam stoperów. 

Kask trzeba oczywiście przymierzyć. I tu uwaga: bez kominiarki był dla mnie nieco luźny na w okolicach uszu - w kominiarce jest idealnie. 

Przelatałem w nim jak do tej pory rok i 10 000 km. Nie powygniatał się. Kupił bym drugi raz. 

Gwarancja jest na 5 lat jeżeli się nie mylę. 

Poza tym kask godny uwagi. 

Opcjonalnie można dokupić różne elementy wnętrza, blendę w innych kolorach, wizjery. Ale ceny tych extrasów powalają.

No to mały update do tego co napisałem na temat X-Lite 1003

Właśnie pojawił się następca tego kasku X-Lite 1004, a co za tym idzie starszy model jest do wyrwania za około 1250 - 1300 zeta (nowy model w przeliczeniu to prawie 1900 zł)

nie ma problemu zalozuc ale mikrofon na palaku by sie przydal bo na kabelku moze sprawiac problem :)

Przy większości interkomów dostajesz dwa zestawy mikrofonów: jeden na kabelku do integrala i jeden na pałąku do szczękowca. 

Jak uda mi się go dostać w ręce to przymierze. Swoją drogą gdzie najkorzystniej kupić kask? Polski sklep typu Inter Motors, allegro czy strony zagraniczne?

Jak uda mi się go dostać w ręce to przymierze. Swoją drogą gdzie najkorzystniej kupić kask? Polski sklep typu Inter Motors, allegro czy strony zagraniczne?

Tam gdzie korzystniej cenowo. I tak zazwyczaj masz gwarancję producenta. Trzeba oczywiście uwzględnić koszy przesyłki. 

Witam. 

Czy ktoś może z was korzysta z tego kasku https://intermotors.pl/kaski-szczekowe/5376-kask-evo-one-pinlock-modularny-kolor-blank-bialy-D37E95.html i jakie są odczucia jazdy ? 

Ostatnio miałem okazję go przymierzyć na pikniku intermotrs lecz nie byłem moto i nie miałem jak go przetestować w trakcie jazdy, ktoś ma jakieś sugestie czy wart swojej ceny ? 

Mierzyłem go. Evo line i Evo one. Jeden z nich jest tą wersja poprawioną, że przy zamykaniu szczęki nie wadzi o szybę. Tylko już nie pamiętam który jest który. W każdym razie mierzyłem obie wersje. I tak jak na początku chciałem mieć takiego, tak po kontakcie osobistym z nim już go nie chcę. Jest po prostu przekombinowany moim zdaniem. Wątpię, żeby wytrzymał kilka lat. A w dodatku sprzedawcy zacięła się szczęka z tyłu i nie potrafił jej opuścić. A poza tym, czytałem różne opinie, że ludziom potrafią te zaślepki od zawiasów odpadać. Także odpuść sobie, takie jest moje zdanie. Jakiś jeszcze Airoh ma też podobna konstrukcję. Tyle że tamte mierzyłem L, a ten Airoh M był dla mnie nawet ciut za duży.

Trochę poszperałem w internecie i masz racje, kask ten zbiera nie zbyt pozytywne opinie. Natomiast nakierowano mnie na kask HJC http://allegro.pl/kask-hjc-r-pha-70-biala-perla-r-m-promocja-i6899290628.html#thumb/2  który jest w podobnej cenie a opinie ma o niebo lepsze, ktoś ma jakieś doświadczenia z tym kaskiem ? 

Ale to już nie szczękowiec. Może HJC RPHA MAX zobacz? Lub zwróć uwagę na Nolana N104 absolute, na którego ja się czaję właśnie.

powiem Wam, że ostatnio pomierzyłem kilka kasków i nic nie przebija X-Spirita III. Nawet droższy AGV Corsa nie jest tak wygodny... Wiem, że budżet już trochę inny, ale to w końcu ochrona własnej dyni...

Ja dzisiaj kupiłem Nolana N104 Absolute. Z poprzedniego N104 Evo byłem zadowolony, ten ma podobno poprawioną wentylację. Z zewnątrz wygląda identycznie jak mój poprzedni, różnice są w wyściółce i od spodu w materiałach kołnierza i podbródka.

powiem Wam, że ostatnio pomierzyłem kilka kasków i nic nie przebija X-Spirita III. Nawet droższy AGV Corsa nie jest tak wygodny... Wiem, że budżet już trochę inny, ale to w końcu ochrona własnej dyni...

Troche to glupota twierdzic, ze nic nie przebija tego czy owego kasku bo tobie moze lezec, innemu juz nie. W zasadzie caly ten temat mozna wrzucic do kosza bo jakby nie bylo, kazdy musi indywidualnie znalesc dla siebie ten jeden, ten jemu najlepszy tak samo jak opony albo rodzaj oleju do olejarki a moze ten czy tamten w sprayu.

• Upvote 1

Ja dzisiaj kupiłem Nolana N104 Absolute. Z poprzedniego N104 Evo byłem zadowolony, ten ma podobno poprawioną wentylację. Z zewnątrz wygląda identycznie jak mój poprzedni, różnice są w wyściółce i od spodu w materiałach kołnierza i podbródka.

A rozmiar masz ten sam? Mi gościu przez telefon powiedział, że absolute są trochę ciaśniejsze i z reguły nowy bardzie pasował o rozmiar mniejszy w stosunku do Evo. Prawda to?

• 2 weeks later...

Czy ktoś z was używa Schubertha C4?

Mam okazję kupić go w dobrej cenie i się zastanawiam właśnie...

Podobno C4 jest zaprojektowany dla pozycji  lekko sportowej, pochylonej, jak w hajce np. Prawda to?

Kask ten jest już przystosowany pod podłączenie dedykowanego interkomu - ma już antenę, słuchawki itp., tylko wpinamy bazę i gotowe. No i z tym mam małą zagwozdkę, bo nie chcę za bardzo kolejnego tysiaka wywalać na nowy interkom,  skoro z mojej seny jestem zadowolony... A wybebeszę go i będzie mi to się walać, bo nic z tym nie zrobię już. Jak myślicie, warto go wziąć? (cena 1800 zł).

Czy ktoś z was używa Schubertha C4?

Mam okazję kupić go w dobrej cenie i się zastanawiam właśnie...

Podobno C4 jest zaprojektowany dla pozycji  lekko sportowej, pochylonej, jak w hajce np. Prawda to?

Kask ten jest już przystosowany pod podłączenie dedykowanego interkomu - ma już antenę, słuchawki itp., tylko wpinamy bazę i gotowe. No i z tym mam małą zagwozdkę, bo nie chcę za bardzo kolejnego tysiaka wywalać na nowy interkom,  skoro z mojej seny jestem zadowolony... A wybebeszę go i będzie mi to się walać, bo nic z tym nie zrobię już. Jak myślicie, warto go wziąć? (cena 1800 zł).

Ja mam c3 interkom 5minut zakładałem

https://polishbanditcrew.pl/topic/30555-interkom-freed-conn-najtańszy-bez-wyświetlacza-tcom-os/#entry488075

A jak w ogóle wyrażenia z jazdy w tym kasku? Warty jest swojej ceny? Jest faktycznie ciszej niż w konkurencji?

Już nigdzie, bo wziąłem go :D

Normalnie w sklepie, nowy, z półki :D Normalna jego cena była 2800, a gość wziął go do sklepu, jednak nie cieszył się powodzeniem, bo albo był na kogoś za mały, albo za duży i jakiś dłuższy czas tak na półce się kurzył i mi sam zaproponował taką cenę. I mnie to dziwi, że tak po bandzie z ceną poleciał, a jeszcze przecież jakąś marżę też musi sobie narzucić, to nie chcę wiedzieć, po ile on z hurtowni je kupuje :D

Ale to dotyczy wszystkich rzeczy. Jakby Ci to sklep nazywa się Moto 303 w Przemkowie, na styku województw lubuskiego i dolnośląskiego.

A co do samego kasku, to troszkę ciszej jest niż w moim starym, ale tylko troszkę, aczkolwiek ten hałas tak nie męczy. W starym powyżej 120 już musiałem korki do uszu wkładać na dłuższą metę, a tutaj przy 160 nawet jest znośnie. A jak tylko lekko głowę pochylę, to jest jeszcze lepiej. No i blenda, która faktycznie robi robotę i można w niej jeździć w słońcu, niż ten ściemniacz w starym, przez który jechać się nie dało, bo wszystkie promienie słoneczne mi odbijały i jeszcze gorzej było niż bez blendy. Cały sprzęt audio na już założony, tylko dokupię sam moduł z baterią SC1 i wsio. Mikrofon jest tak sprytnie ukryty, że kompletnie nic nie widać, żadne pałąki się nie plączą pod brodą. No i jak otworzy się wentylację na full, to w końcu czuć przeciąg, że aż włosy tarmosi :D To tak na szybko, pierwsze wrażenia :)

Edytowane przez seebst

Moi drodzy, pytanie mam do osób jeżdżących w kaskach szczękowych - jak się powinno je prawidłowo zakładać i ściągać na łeb? Przy zakładaniu mam wrażenie, że zaraz mi on upadnie. Nie ma nigdzie w sieci instrukcji jak poprawnie go zakładać i ściągać, a to mój pierwszy kask szczękowy w życiu.

Jak integrala.

Chwytasz za paski, rozciagasz na boki aby uszy przeszly i gotowe.

Sciaganie odwrotnie.

Kask szczękowy powinno się zakładać... jak jest otwarty :) Jest dużo łatwiej, jeżeli w otwartej pozycji masz takie problemy to kask jest zbyt mały.

Kask szczękowy powinno się zakładać... jak jest otwarty :) Jest dużo łatwiej, jeżeli w otwartej pozycji masz takie problemy to kask jest zbyt mały.

Myslalem, ze tego nie trzeba pisac. :D

Sadze, ze za maly nie jest bo by nie wyrobil. Predzej za duze odstajace uszy.   :takaemotka:

W każdym szanującym sklepie motocyklowym sprzedawca zadba o klienta , wszystko pokaże i wytłumaczy . Wie doskonale że zadowolony klient wraca i będzie mu tłumaczyć wszystko , a tu chyba tylko o sprzedaż chodziło tak na jeden raz.Od samego początku powinien pokazać jak najwygodniej chwycić i założyć , a tak na serio wszystkie kaski zawsze zakładałem trzymając za paski i lekko odciągając na boki , to zresztą napisał już Pioter.

O wiele lepiej kask zakłada mi się mając kominiarkę na głowie. Wtedy o uszy mi nic nie haczy. A co do uszu, to faktycznie, mam lekko sterczące :D

Już wyczaiłem jak go zakładać. Kciukiem i palcem wskazującym trzymam za paski, a dwoma następnymi palcami trzymam za kask i wtedy on mi się nie przechyla przy zakładaniu. Stary kask zakładałem bez problemu, ale teraz dopiero zauważyłem, że miałem go o dobry rozmiar, albo i dwa za duży. Bo sugerowałem się przy zakupie tym, żeby mi łatwo na głowę wchodził, a pamiętam, że wtedy też miałem problem z włożeniem kasków na mój łeb. Ten się ciężko dosyć zakłada i ściąga, ale po założeniu siedzi idealnie, nie lata na boki jak mój stary, nie uwiera nigdzie, praktycznie nie czuć, że się go ma na głowie. A w kwestii rozginania go na boki, to tak za bardzo elastyczny to on nie jest. Rozciągnie się trochę, ale nie tak mocno, jak inne kaski, które mierzyłem. Za to gąbki ma bardzo grube i mięsiste, więc po paru miesiącach, podejrzewam, że się odpowiednio ułoży i problem ukręcania uszu minie. Z kolei jeden rozmiar większy już był za duży, bo mogłem kaskiem obracać dookoła głowy.