Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kupisz Arai za 3000 zł i może być głośniejszy od tego za 1000 zł. Tutaj cena nie ma nic do rzeczy. Najlepiej wybierz się do porządnego sklepu i zapytaj o kaski do testów. W Moto Klanie takie posiadają. Przejedziesz się z takim i sam ocenisz jak jest. Bo tutaj nikt ci dokładnie nie powie, bo dla każdego określenie głośność może być inaczej odbierane.

Mój pierwszy kask też był Astone, ale model GTB. I w zasadzie na początku n nie narzekałem na niego, ale po kupnie nowego okazało się, że ten stary był o jakieś dwa rozmiary za duży, i przez to też pewnie ogromne turbulencje miałem, gdy odwracałem głowę podczas jazdy. I pewnie przez to był głośniejszy...?

Cichy kask i np. wydech dominator  :zeby:  Nie ma opcji każdy kask ma jakieś wady i zalety, chcesz mieć cicho to stopery w uszy i względnie cicho będzie. Co mają powiedzieć ci co na sportach latają i mają stricte sportowe kaski bo np. zaje..ste malowanie , tam dopiero są "emocje"  :lol-1:  Kask kupować pod względem wygody , aby po 50 km  nie ugniatał łepetyny, marka nie ważna - pomijam kaski za 150 zł bo to atrapy są.Każdy sklep ma lub prawie każdy takie kaski do testów , zazwyczaj ma ich 3-5 szt. jak trafisz rozmiarowo testuj ,sprawdzaj . Mam sklep motocyklowy że tak powiem pode mną schodzę i mogę pomacać (ostatnio macam kaski i nie znalazłem żadnego któremu skorupa się pod naciskiem palca ugina :hahahaha:  )  a wracając do kasków każdemu co innego pasuje czy też leży na głowie ,przeznaczasz jakąś kwotę i szukasz.

Ja w starym lipnym Astone jadąc dłuższy czas z prędkością powyżej 90 km na godzinę musiałem zakładać stopery, bo nie szło wytrzymać. Pęd wiatru i turbulencje dawały niezły wycisk dla moich uszu. Z C4 jest nieco lepiej, ale efektu wow nie ma, jednak nawet po kilku godzinach jazdy z nim na głowie i prędkościami powyżej 100 nie miałem jeszcze potrzeby zakładać stoperów. Jest on opływowy i super aerodynamiczny, przez co wiatr nie powoduje żadnych zawirowań. Niby głośność na tym samym poziomie prawie, a jednak hałas nie dokucza.

(ostatnio macam kaski i nie znalazłem żadnego któremu skorupa się pod naciskiem palca ugina :hahahaha:  )

Słabo macałeś, jak będe kiedyś w sklepie to nagram filmik o co mi chodzi.

http://www.helmetcity.co.uk/shark-speed-r-s2-tizzy-mat-krw/

Speed-r za niecałe 700zł

Dobra cena jest też na niektóre malowania spartan carbon.

No i shoei nxr za 1276zł

Edytowane przez luk137

Mój pierwszy kask też był Astone, ale model GTB. I w zasadzie na początku n nie narzekałem na niego, ale po kupnie nowego okazało się, że ten stary był o jakieś dwa rozmiary za duży, i przez to też pewnie ogromne turbulencje miałem, gdy odwracałem głowę podczas jazdy. I pewnie przez to był głośniejszy...?

poprawka latam w GTB  no mam takie same odczucia że za wielki i baniak lata we wszystkie strony  he he he

• 1 month later...

Ostatnio będąc na targach Warsaw Moto show pomierzylem i poogladalem trochę kasków jako że na dniach będę zmieniał swój obecny na coś nowego i przede wszystkim wygodnirjszego mam pytanie do kogoś kto ma jakieś doświadczenia z kaskami takimi jak:

*hjc is 17

*airoh movement s

* agv k 3

*scorpion exo 510

Ogólnie wiadomo że kask trzeba przymierzyć czy pasuje do głowy itd. Ale chodzi mi o opinie stricte użytkową.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Nie powiem tobie, ktory jest lepszy od drugiego ale  mialem, a raczej jeszcze mam "szczekowca" Airoh.

Przy zakupie lezal jak ulany. Dzis lezy sobie i dziwie sie sam, ze jeszcze nie wyrzucilem bo juz po jakims roku czy dwoch, styropian tak sie skurczyl czy wyrobil, ze "kiwa" mi sie on jak krowski ogon.   

Edytowane przez pioter

Ostatnio będąc na targach Warsaw Moto show pomierzylem i poogladalem trochę kasków jako że na dniach będę zmieniał swój obecny na coś nowego i przede wszystkim wygodnirjszego mam pytanie do kogoś kto ma jakieś doświadczenia z kaskami takimi jak:

*hjc is 17

*airoh movement s

* agv k 3

*scorpion exo 510

Ogólnie wiadomo że kask trzeba przymierzyć czy pasuje do głowy itd. Ale chodzi mi o opinie stricte użytkową.

Kolego, ja jestem świeżo po zakupie kasku, poświęciłem na ten temat dużo czasu, wybierałem również spośród tych które wymieniłeś.

Po wielu godzinach czytania opinii na moto-opinie.info, wybrałem sharka speed r 2, wg. mnie najlepszy kask do 1000zł.

Nie jeździłem w tych kaskach, przymierzałem i oglądałem z tego zestawienia movementa i hjc is 17, i powiem Ci że jeśli chodzi o jakość wykonania to shark wypada o wiele lepiej, wyściółka to aksamit. Wg opiniii użytkowników jest stosunkowo cichy (jest to kask na sport-turystyka, nakeda, pozycja prosta!, na sporcie będzie głośny), jest bezpieczny (4 gwiazdki w teście sharpa) skorupa wykonana jest z włókna szklanego, ma zapięcie DD, ma naprawdę ciemną blendę , która opada zasłaniając wszystko (na to często narzekają użytkownicy innych kasków że za jasna, że blenda mogłaby opadać niżej), wizjer ma blokadę która zapobiega samoczynnemu otwieraniu, ma poprawioną wentylację w porównaniu do speed r 1 (podobno wydajną i nie gwiżdże),  Ogólnie rzecz biorąc poczytaj sobie opinie (na stronie którą podałem) o tych kaskach i sam zobaczysz jakie mają wady, a jakie zalety i sam zdecydujesz.

Kolego, ja jestem świeżo po zakupie kasku, poświęciłem na ten temat dużo czasu, wybierałem również spośród tych które wymieniłeś.

Po wielu godzinach czytania opinii na moto-opinie.info, wybrałem sharka speed r 2, wg. mnie najlepszy kask do 1000zł.

Nie jeździłem w tych kaskach, przymierzałem i oglądałem z tego zestawienia movementa i hjc is 17, i powiem Ci że jeśli chodzi o jakość wykonania to shark wypada o wiele lepiej, wyściółka to aksamit. Wg opiniii użytkowników jest stosunkowo cichy (jest to kask na sport-turystyka, nakeda, pozycja prosta!, na sporcie będzie głośny), jest bezpieczny (4 gwiazdki w teście sharpa) skorupa wykonana jest z włókna szklanego, ma zapięcie DD, ma naprawdę ciemną blendę , która opada zasłaniając wszystko (na to często narzekają użytkownicy innych kasków że za jasna, że blenda mogłaby opadać niżej), wizjer ma blokadę która zapobiega samoczynnemu otwieraniu, ma poprawioną wentylację w porównaniu do speed r 1 (podobno wydajną i nie gwiżdże), Ogólnie rzecz biorąc poczytaj sobie opinie (na stronie którą podałem) o tych kaskach i sam zobaczysz jakie mają wady, a jakie zalety i sam zdecydujesz.

Powiem Ci szczerze że przeglądałem również Sharka ale jakoś tak się przy nim nie rozwodzilem. Muszę więc również to wziąć pod uwagę, w sobotę jadę do sklepu i mam nadzieję wrócić z czymś nowym bo w niedzielę ma być 12 stopni i można by co od razu przetestować

Powiem Ci szczerze że przeglądałem również Sharka ale jakoś tak się przy nim nie rozwodzilem. Muszę więc również to wziąć pod uwagę, w sobotę jadę do sklepu i mam nadzieję wrócić z czymś nowym bo w niedzielę ma być 12 stopni i można by co od razu przetestować

I jak tam kolego, pochwal się co wybrałeś bo sam jestem ciekaw. Ja miałem okazję przetestować swojego sharka przez weekend i jestem bardzo zadowolony, kupiłem S-kę bo obwód głowy mam między S, a M i bolała mnie głowa pierwszego dnia po godzinie jazdy, drugiego mniej ale wytrzymałem tylko trzy godziny, a trzeciego było już zajebiście i zrobiłem około 250km, zero bólu. Kask naprawdę cichy i ma zajebistą aerodynamikę, przy prędkościach rzędu 150 -170 (licznik dużo mi zawyża) odwracam głowę i nie urywa jej, przy próbie v-maxa (250 ) i schowaniu się za zegary... :D nie było jakiegoś mega szumu,(no dobra szumiało ale dziwne żeby nie szumiało) i nie rzucało głową na boki. Blenda super, serio polecam shark speed r 2. 

Mogłeś jednak kupić e-M-ke :)

Powiem Ci że właśnie dobrze że wziąłem S-kę bo już się ułożyła, nic mnie nie boli, nie piłuje, kask siedzi pewnie, nie rusza się niepotrzebnie, a minęły dopiero 4 dni, raptem około 300km , więc z całą pewnością dobry rozmiar :D

• 2 weeks later...

U mnie wybór padł na Scorpion exo 510 air. Póki co godzina spędzona w nim na Moto i jest mega wygodny i komfortowy. Na dodatek pompowane policzki robią robotę.

• 3 weeks later...

Witam wszystkich,

Jeśli mogę to chciałbym się podpiąć pod temat i zapytać was który kask z 3 podanych waszym zdaniem jest najlepszy ( kaski nie są z wyższej półki dlatego proszę wstrzymać się od komentarzy typu " każdy to szajs" ;).

1. CEBERG STUNT

2. SHARK S900

3. NOLAN N64

Proszę was o konkretne opinie.

PS nie stać mnie na kask za 2000zł

Nie bierz bez blendy (nolan). Ja wziąłem i trochę żałuję. Jednak przekładanie szybek, jakkolwiek szybkie by nie było, jest trochę upierdliwe.

Ten caberg troche jak maska spawalnicza z profilu :D Z tych trzech raczej poszedł bym w stronę sharka. Ewentualnie masz jeszcze w podobnej cenie np. HJC IS-17. Kumpel ma i zdaje się, że nie narzeka.

Nie bierz bez blendy (nolan). Ja wziąłem i trochę żałuję. Jednak przekładanie szybek, jakkolwiek szybkie by nie było, jest trochę upierdliwe.

Ten caberg troche jak maska spawalnicza z profilu :D Z tych trzech raczej poszedł bym w stronę sharka. Ewentualnie masz jeszcze w podobnej cenie np. HJC IS-17. Kumpel ma i zdaje się, że nie narzeka

Wielkie dzięki. twoja opinia utwierdziła mnie w przekonaniu, że Shark jest z tej trójki najlepszy.

Blenda to świetna rzecz o ile jest w miarę dopracowana. Nie wiem jak w innych modelach, ale ja na swoją w sharku s700c nie narzekam ;)

• 1 month later...

Czy są możliwe do kupienia jakieś etui na drugi wizjer do kasku, ale nie taka szmatka tylko, sakiewka, a twarde, sztywne, plastikowe? Bo tak planuję sobie kupić drugą szybkę, ciemniejszą, i obie zabrać na wyjazd, ale boję się, że gdy wrzucę ją w kufer, to mi pęknie. Dlatego dobrą sprawą byłoby mieć takie twarde etui, jak do okularów np.

podłączam się do pytania - ja wożę drugą szybkę w folii w kufrze, ale faktycznie przydało by się coś na to

podłączam się do pytania - ja wożę drugą szybkę w folii w kufrze, ale faktycznie przydało by się coś na to

a może najprostsza kartonowa, sztywna koperta? ;-)

Co do niedrogiego kasku: jeżdżę w Nolan n86, daje radę. Blenda OK.

Pozdrówka :-)

Ja mam HJC IS-17 ale dla mnie jest za głośny. Na dalszą trasę używam stoperów. Blenda jest za jasna (jak dla mnie).No i ma za duzą szpare przy osłonie szczęki. W najbliżczym czasie jak bedę zmieniał kask to chyba zainwestuje w AIROCHA.Przynajmniej ma świetną blende no i łatwo się nią wysówa.

Edytowane przez nitro1

Ja dodatkową szybkę wożę w pokrowcu na kask ( HJC), ma miękką wyściółkę i nie ma strachu, że się porysuje.

Wysłane z mojego fona

a może najprostsza kartonowa, sztywna koperta? ;-)

Co do niedrogiego kasku: jeżdżę w Nolan n86, daje radę. Blenda OK.

Pozdrówka :-)

Też mam nolam 86 ,a nie uważasz ,że troche za głośny? powyżej 100?