Skocz do zawartości

Zrób To Sam - Olejarka

nieaktywny3
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

masz moje błogosławieństwo
p.s. ciesze się ze znam takich mądrych ludzi  ;)

masz moje błogosławieństwo

p.s. ciesze się ze znam takich mądrych ludzi  ;)

nie chcę Twojego błogosławieństwa - chcę porad, pomysłów, wytykania błędów.

jeżeli ma to być potem rozpowszechnione to ma być dobre.

mój obecny układ skomplikowałem (bardzo skomplikowałem) - ten ma być lepszy (dużo lepszy)

odnosnie umieszczania wylotu oleju na zebatce tylnej lub przedniej. Nie ma to wiekszej roznicy. Moze w motocyklach enduro czy cos praktyczniej jest na przednia zapodac ,zeby przez przypadek z tylej zebatki nie urwac dyszy czy uszkodzic. Ale sens podawania oleju jest taki sam .Kapac nie powinno jak jest dobrze ustawione i olej dobrany czy zp rzodu czy z tylu . 

Ja mam osobiscie z tylu. Plusem tego jest ze widzisz codziennei ta rurke i wiesz ze jest wporzadku umocowane nie przeba sie schylac i psrawdzac czy sie nic nie poluzowalo. 

Pzoa tym takie przypomnienie zeby co jakis czas sprawdzic poziom oleju w zbiorniczku. 

zgłaszam się pierwszy do testowania prototypu :)

mogę zrobić coś takiego że znając ilość dozowań i pojemność zbiornika dokonam przeliczeń i zasygnalizuję stan rezerwy - tylko nie mam pomysłu jak to zrobić nie zwiększając ilość kabli do przełącznika. I musiałbym wstawić badanie poziomu napięcia wejściowego aby ilość zużytego oleju zapamiętać tylko przy wyłączaniu zapłonu (bo pamięć wewnętrzna ma chyba tylko 100 000 zapisów - co przy szacunkowej ilości 300 impulsów na 100km dawałoby 30 000km gdybym zapamiętywał każdy impuls). Kolejnym elementem są trzy kable do przelącznika - musiałbym zastosować diodę dwukolorową dwunóżkową (zmienia kolor przy zamianie plusa i minusa) ale nie ma takich z niebieskim kolorem. Wypadałoby zrobić stroboskop (czyli zwiększyć częstotliwość przy włączaniu sprzęta - zanim się ruszy np 100 mrugnięć o częstotliwości 5Hz (akurat 20 sekund)

Właśnie o takie coś mi chodzi - dzięki jacekrysiek

Nie wiem po co komplikować skoro xawier zrobił zajebista i to ze sterowaniem elektronicznym

Daj jakiś namiar bo xawiera nie znalazłem na forum PCB ani "olejarka xawier" nie znalazłem w google.

Zobaczę - może masz rację i nie warto kombinować. Przemyślałem już system na NE555 z dodatkowym wyłączaniem - chętnie podyskutuję jak zobaczę co daje xawier i na jakich warunkach

Edytowane przez Marian-Awaryjny

No właśnie sam teraz tego szukam i nie mogę znaleźć:-( o Mario dal ;-)

Edytowane przez benywariat

Sylwek,

dwie dysze sa niepotrzebne. Mialem dwie o srednicy wewnetrznej 0, 5 mm i olej zawsze kapal az do oproznienia obu dysz.

W prawdzie wezyk ze wzgledu na podcisnienie sie nie oproznil ale dysze jako naczynie polaczone za sprawa grawitacji...

Podarowalem to sobie, mam teraz jedna i jest git. Jako zbiornik mam, tak jak wielu, zbiorniczek plynu hamulcowego z jakiegos tam Ursusa.

Wypalilem w zakretce igla mala dziurke i wystarczy na odpowietrzenie. Przy glebie na pewno nic nie wyleci.

Sterowanie? Musiałbym poszukac. Gdzies mialem cos, podawanie w zaleznosci od przejechanego odcinka drogi. Na postoju olej nie byl podawany. Do tego potrzebna byla jakas tam pompka. Moze twoj dozownik by podszedl?

Co do pozycji dyszy. Ja zrobilem ja z rureczki plastikowej, czesto dodawanych do sprayow jak WD40 itd.

Dysza przylega bezposrednio do blatu tylniej zebatki, tak ze olej nie spada na lancuch jako kropla tylko rozprowadzana jest po niej

I sila odsrodkowa rownomiernie na lancuch.

Edytowane przez pioter

Nie chcę grawitacyjnej - bo ma wady, przede wszystkim brak precyzji. Nie chcę potencjometrów bo zauważyłem u siebie że jak raz ustawiłem to już nie zmieniam - a potencjometr na kierownicy prosi się o rozregulowanie. Nie chcę układu AVT bo musiałbym przerabiać wyłączenie (neutral to za mało, musiałbym się wpinać w rękojeść sprzęgła, bo nie chcę aby kapało przy postoju a ja czasami wcześniej po prostu zatrzymuję się na sprzęgle

Pioter - chcę dwie - powód: miałem dwie przez ponad rok, podczas wyjazdu w bieszczady jedna mi strzeliła. Łańcuch był dużo bardziej mokry z jednej strony. Na dwóch można dużo lepiej ustalić poziom olejenia tak aby łańcuch tylko się świecił od oleju a nie był mokry.

Co do dwóch dysz - załóżmy że uda mi się je skrócić do 5cm. Ile oleju jest w 10cm rurki o przekroju 1mm. Jeżeli wyłączę przy prędkości 10 km to przy zatrzymaniu rurki już będą puste a jedna kropla nawet jak kapnie na zębatkę to nie poleci już na ziemię

Tylko że mój układ dysz może wielu nie odpowiadać :( bo piękny nie był

edit: Pioter - wyginałeś te rurki z WD40 czy dawałeś proste? ja stosuję mosiężna bo mogę je wyginać.

zgłaszam się pierwszy do testowania prototypu :)

pierwszy jest mariuszn2 - dla niego układ powstaje i kumpel który mi zimuje moto.

ale mam zakupione 4 dozowniki więc jak się uda wszystko złożyć i nadal będziesz chętny to nie ma sprawy

Edytowane przez syku

Piszac o grawitacji mialem na mysli wyłącznie dysze.

Cala reszta to dla mnie czarna magia.

Sterowanie o ktorym ja mysle to nie jakieś tam potencjometry tylko elektronika analizujaca impulsy z licznika czy cos w ten desen.

Troche wypilem i o 4.30 musze do pracy ale jak znajdę to badziejstwo to podam.

Ps.

Co do dysz, gdzies tu musza byc zdjecia.

Edytowane przez pioter

znam problem podwójnych dysz - ja w mojej obecnej wersji właśnie wykorzystałem grawitację ale dysze idą dołem pod łańcuchem - co akurat nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem

syku sprobuj pociagnac wezyk NA wahaczu do konca samego i potem skierowac stamtad dysze pod katem okolo 45 stopni w dol do lancucha ( opcja tylko na jedna dysze ). Widzialem tak u kolesia na parkingu przy hornecie chyba . Wygladalo ok. a rozwiazanie czy dol czy gora - wielka roznica nie jest -chyba .O ile dobrze zamocowane na dole wahacza ( ale od czego sa trytki) :)

syku sprobuj pociagnac wezyk NA wahaczu do konca samego i potem skierowac stamtad dysze pod katem okolo 45 stopni w dol do lancucha ( opcja tylko na jedna dysze ). Widzialem tak u kolesia na parkingu przy hornecie chyba . Wygladalo ok. a rozwiazanie czy dol czy gora - wielka roznica nie jest -chyba .O ile dobrze zamocowane na dole wahacza ( ale od czego sa trytki) :)

ja obecnie mam tak:

thumb_ihost_1416869251__old_dysza2.jpg  thumb_ihost_1416869230__old_dysza1.jpg

i bez tyrtytek - chcę lepszego rozwiązania ;)

a ) ile impulsów daje czujnik impulsów przy zdawczej zębatce - wiem już że sygnał jest 5V a to mi pasuje. Czujnik będzie podpięty do transoptora pobierającego około 2,5mA - aby się jak najbardziej odizolować od układu motocykla

Na pewno? Jak wyczytałem po powrocie do domu z Bieszczad (dzięki Twojemu natchnieniu :) ), że na zdawczej jest 12V, a dokładniej taki sam jak na aku. :)

bo pamięć wewnętrzna ma chyba tylko 100 000 zapisów - co przy szacunkowej ilości 300 impulsów na 100km dawałoby 30 000km gdybym zapamiętywał każdy impuls

Takich rzeczy nie robi się na pamięci FLASH tylko w pamięci RAM z podtrzymaniem uC. Ostatnio zamówiłem superkondesator 5F jako element do podtrzymywania ustawień GPS, GSM i uC. Po testach zdam relacje czy warte to świeczki czy też nie. Po za tym zostaje jeszcze jakaś mała bateryjka lithium, która trzyma długo i jeszcze dłużej :) a spadek napięcia można zrobić pomiarem ADC i informacją, że zasilanie się kończy :).

musiałbym zastosować diodę dwukolorową dwunóżkową (zmienia kolor przy zamianie plusa i minusa) ale nie ma takich z niebieskim kolorem

A ten Twój niebieski :D. Powiedz mi skąd to ograniczenie do przewodów?

O technikę olejową się nie wypowiem, bo temat zostawiłem na zimę i jak przeanalizuje co gdzie i jak to wtedy będę miał jakieś zdanie :).

Syku, jeszcze tak myślałem nad Twoim problemem przewodowym. Znalazłem rozwiązanie pośrednie, mianowicie scalak z rodziny PCF8575TS(taki mi przyszedł do głowy bo taki mam).

Działa w prosty sposób: wysyłasz po i2c (2 kable sygnałowe + masz 2 jeszcze do zasilania + piny do adresowania) i sterujesz 8/16(zależy jaka wersja scalaka) wyjściami cyfrowo. Możesz ustawiać stan logiczny na nim jak(output) i odczytywać stan(input). Czyli jedną część nóżek ładujesz do przełącznika a drugą część do diodek led (nawet RGB już nie będzie problemem!). Sam w sobie z tego co pamiętam scalak ma wbudowany driver do ledów, także już nic nie tranzystorujesz :D.

Edytowane przez szprychu

A ja od strony estetycznej mam małą sugestię. Czy nie dałoby się wykożystać, do zamontowania dozownika, elementu do którego przykręca się osłonę łańcucha?

Na pewno? Jak wyczytałem po powrocie do domu z Bieszczad (dzięki Twojemu natchnieniu :) ), że na zdawczej jest 12V, a dokładniej taki sam jak na aku. :)

Takich rzeczy nie robi się na pamięci FLASH tylko w pamięci RAM z podtrzymaniem uC. Ostatnio zamówiłem superkondesator 5F jako element do podtrzymywania ustawień GPS, GSM i uC. Po testach zdam relacje czy warte to świeczki czy też nie. Po za tym zostaje jeszcze jakaś mała bateryjka lithium, która trzyma długo i jeszcze dłużej :) a spadek napięcia można zrobić pomiarem ADC i informacją, że zasilanie się kończy :).

A ten Twój niebieski :D. Powiedz mi skąd to ograniczenie do przewodów?

O technikę olejową się nie wypowiem, bo temat zostawiłem na zimę i jak przeanalizuje co gdzie i jak to wtedy będę miał jakieś zdanie :).

1. Wg dokumentacji do weryfikacji używa się napięcia 12V, ale ja zrobiłem przedłużki na wtyczce i sprawdziłem poziom napięcia - jest 5V (chyba 4,9V).

Może być tak że tam jest czujnik halla a nie indukcyjny, nie sprawdziłem jakie jest napięcie na kablu zasilającym czujnik. Wg schematu honda varadero też na czujniku jest 5V - a to mi odpowiada bo również ten model muszę obsłużyć

2. Mam kondensator 1F/5V, do tej pory właśnie tak robiłem - praca w pamięci RAM a zapis do EEPROMa dopiero na zaniku napięcia. Myślałem od podpięciu pamięci poprzez i2c. Tylko że to zwiększa wielkość układu i cenę - więc jeżeli zostanie system sygnalizowania rezerwy to zapewne poprzez zapis do EEPROMa przy zaniku napięcia (problem że już korzystam z przerwań TAIMERa i wejścia INT), a zbyt duża lista przerwań to problem przy jednoczesnym wystąpieniu i zrzucaniu zmiennych na stos.

3. Trzy przewody bo chcę aby układ przy manetce był odłączalny na krótkim przewodzie (około 15-20cm). Pasuje mi przedłużacz minijacka bo po zakupie np takiego http://allegro.pl/lb5-przedluzacz-2-0m-mini-jack-gniazdo-wtyk-3-5mm-i4824583363.html

mogę go przeciąć po 20cm i wtyczkę i gniazdo potraktować jako złącze. Do scalenia wystarczy koszulka termokurczliwa nałożona na złączenie i połączenie mam hermetyczne. Prądy idące to 10mA więc nie muszę się stresować mocami. Jeżeli bym wykorzystał więcej przewodów to musiałbym skorzystać z USB - a on jest droższy i nie znalazłem męsko-damskich innych niż standard "A"

Syku, jeszcze tak myślałem nad Twoim problemem przewodowym. Znalazłem rozwiązanie pośrednie, mianowicie scalak z rodziny PCF8575TS(taki mi przyszedł do głowy bo taki mam).

Działa w prosty sposób: wysyłasz po i2c (2 kable sygnałowe + masz 2 jeszcze do zasilania + piny do adresowania) i sterujesz 8/16(zależy jaka wersja scalaka) wyjściami cyfrowo. Możesz ustawiać stan logiczny na nim jak(output) i odczytywać stan(input). Czyli jedną część nóżek ładujesz do przełącznika a drugą część do diodek led (nawet RGB już nie będzie problemem!). Sam w sobie z tego co pamiętam scalak ma wbudowany driver do ledów, także już nic nie tranzystorujesz :D.

Za dużo kombinowania - a i tak na trzech kablach się nie zmieszczę. układ samego przełączania miał być taki:

12V wychodzi z układu sterownika do manetek przez tranzystor pnp - mogę więc sterować plusem. Te 12V trafia na przełącznik który podpina je pod anody dwóch diód (albo jedna albo druga albo żadna). Dwa kable z katod wracają do sterownika gdzie daję dzielnik dwóch szeregowych rezystorów do masy. celem dzielnika jest ograniczenie prądu i podzielenie napięcia tak abym z drugiego rezystora mógł mieć sygnał do mikrokontrolera (wie więc która dioda świeci).  

Szprychu - nie pomyślałem o diodzie RGB - mam takie - muszę sprawdzić jak to świeci. Tylko jak zrobić żółty?

Edytowane przez syku

Sylwek,ja w ramach współpracy mogę wnieść moje moto :takaemotka: .

A tak na poważnie ,to bardziej mi się podoba ten zbiorniczek na olej z ursusa.

Przekonany jestem ,że 2 dysze są niezbędne.

Podoba mi się też zróznicowane sterowanie z pozycjami 1-0-2 uwzględniające różne

warunki drogowe oraz sposób dawkowania oleju bez korzystania z grawitacji.

z ursusa musiałbyś przykleić sobie na baku - nie mieści się panie, nie mieści

To co tam xawier namotał?

Jemu się na zdjęciu zmieściło. :takaemotka:

a widzisz różnicę w modelach? ja miałem ten zbiornik i oddałem bo nie wchodził (może gdybym nie miał alarmu - ale wątpię)

znalazłem coś takiego http://www.emodel.pl/amax-czesc-thwarter-02004-zbiornik-paliwa-p-680

ale nie znam gabarytów, cena nie urywa d...

1. Wg dokumentacji do weryfikacji używa się napięcia 12V, ale ja zrobiłem przedłużki na wtyczce i sprawdziłem poziom napięcia - jest 5V (chyba 4,9V).

Może być tak że tam jest czujnik halla a nie indukcyjny, nie sprawdziłem jakie jest napięcie na kablu zasilającym czujnik. Wg schematu honda varadero też na czujniku jest 5V - a to mi odpowiada bo również ten model muszę obsłużyć

Faktycznie tak może być, nie sprawdziłem tego tylko kiedyś tam patrzyłem.

2. Mam kondensator 1F/5V, do tej pory właśnie tak robiłem - praca w pamięci RAM a zapis do EEPROMa dopiero na zaniku napięcia. Myślałem od podpięciu pamięci poprzez i2c. Tylko że to zwiększa wielkość układu i cenę - więc jeżeli zostanie system sygnalizowania rezerwy to zapewne poprzez zapis do EEPROMa przy zaniku napięcia (problem że już korzystam z przerwań TAIMERa i wejścia INT), a zbyt duża lista przerwań to problem przy jednoczesnym wystąpieniu i zrzucaniu zmiennych na stos.

Na czym robisz? Avr czy arm?

Pisze jakbym to ja zrobił i o wydajność (arm) to bym się kompletnie nie przejmował. Jak będę próbował realizować projekt to pewnie podepnę się pod Twój wątek i będziemy dyskutować nad elektroniką do sterowania :).

3. Trzy przewody bo chcę aby układ przy manetce był odłączalny na krótkim przewodzie (około 15-20cm). Pasuje mi przedłużacz minijacka bo po zakupie np takiego http://allegro.pl/lb...4824583363.html

mogę go przeciąć po 20cm i wtyczkę i gniazdo potraktować jako złącze. Do scalenia wystarczy koszulka termokurczliwa nałożona na złączenie i połączenie mam hermetyczne. Prądy idące to 10mA więc nie muszę się stresować mocami. Jeżeli bym wykorzystał więcej przewodów to musiałbym skorzystać z USB - a on jest droższy i nie znalazłem męsko-damskich innych niż standard "A"

W inżynierce wykorzystałem takie gniazdo:

inz.jpg

Kosztuje grosze bo ok 3zł kupowaliśmy, jest pewność połączenia i gniazdo jest zakręcane. Jestem osobiście do jacków zrażony po próbach wysyłania danych przez takie gniazdo. W Twoim przypadku pewnie da radę, ale plus jest taki, że masz więcej pinów.

Szprychu - nie pomyślałem o diodzie RGB - mam takie - muszę sprawdzić jak to świeci. Tylko jak zrobić żółty?

Świeci jak świeci, jak nie ma rozproszenia to kolor żółty będzie widoczną mieszanką czerwonego i zielonego. Są takie mleczne RGB i jest trochę lepiej ;). Żółty to 100% zielonego i czerwonego z czego trzeba pamiętać, że dla diody RGB kolor zielony pracuje na innym napięciu a czerwony na innym. :)