Skocz do zawartości

Zrób To Sam - Olejarka

nieaktywny3
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

wielkość panocku wielkość. 50% obudowy by mi te złącza zajęły. one są dobre do oświetlenia w kufsze.

robię na avr-ach bo ja nierozwojowy jestem.

ulubieniec to atmega w smd

Edytowane przez syku

wielkość panocku wielkość. 50% obudowy by mi te złącza zajęły. one są dobre do oświetlenia w kufsze.

robię na avr-ach bo ja nierozwojowy jestem.

ulubieniec to atmega w smd

Syku, a na kiedy chcesz projekt sfinalizować?

im szybciej tym lepiej. brakuje chęci.

jak będę musiał pokazać postępy to się zmusze do roboty.

Sylwek już kręcę bata :takaemotka:

im szybciej tym lepiej. brakuje chęci.

jak będę musiał pokazać postępy to się zmusze do roboty.

Bo tak jak pisałem, też będę wykonywał więc wspólnymi siłami może być raźniej :). Jednak pierw musze skonczyć lokalizator gps i alarm.

Sylwek już kręcę bata :takaemotka:

Już wiem co to za dźwięki były w hotelu :D.

ponieważ ten temat i tak docelowo pójdzie do śmieci to szprychu zerknij TAM:

http://www.motocykle.slask.pl/topic/134136-system-gps-pe%C5%82na-kontrola-naszych-motocykli/?do=findComment&comment=802159

Moduł GPSa typowo dla moto (mam TK106 i ma problem z zasilaniem - wyładowywuje mi aqu, z gościem troche pisałem w temacie jego projektu)

ponieważ ten temat i tak docelowo pójdzie do śmieci to szprychu zerknij TAM:

http://www.motocykle.slask.pl/topic/134136-system-gps-pe%C5%82na-kontrola-naszych-motocykli/?do=findComment&comment=802159

Moduł GPSa typowo dla moto (mam TK106 i ma problem z zasilaniem - wyładowywuje mi aqu, z gościem troche pisałem w temacie jego projektu)

Lepiej niech nie wyrzucają do kosza, własne inicjatywy są bardzo ważne dla społeczności :D.

Jedyny plus to takiego zestawu, że dostaje się zniżkę AC 10%, ale to jestem w stanie przeboleć, cena też jest fajna, ale co własne to własne :) i frajda z zrobienia póki się jeszcze chce.

Założenia projektowe, które widzę że się przydadzą:

- zdalne uzbrajanie i rozbrajanie alarmu za pomocą pilocika (na 2.4ghz będzie latał sygnał :) ) lub za pomocą sms kodu

- odcięcie zapłonu (tego jeszcze nie wiem jak rozwiązać)

- akcelerometr w celach włączenia alarmu

- możliwość podsłuchu motorku (telefon do odbiorcy i słyszę wszystko w telefonie :) )

- stan akumulatorka

i kilka mniej ważnych dodatków.

Na chwilę obecną musze jeszcze zrobić testy dla aktualnego zestawu i policzyć ile konsumuje energii tryb energooszczędny. Na chwilę obecną pracuje z Simcom SIM900 i GlobalTop PA6C.

Jednak alarm chce wykonać na SIM908 ponieważ:

- jeden moduł w którym jest GPS i GSM

- to samo zasilanie

- mniej miejsca

- możliwość ładowania akumulatorka li-ion, jedno podtrzymanie i nie trzeba kombinować

- cena

A jak nie wyjdzie to ewentualnie zrobię lokalizator dla dziewczyny, żeby wiedzieć gdzie się szwenda :takaemotka:.

Temat sam wyrzucę do kosza (tzn poproszę o to czerwonych) - wcześniej zrobię opis który zwięźle przedstawi cały okres produkcji.

W zasadzie poza płytką główną sterownika resztę każdy będzie mógł sobie sam zrobić. Powód dla którego płytkę będę robił sam jest prozaiczny:

1. do wgrania trzeba mieć jakiś programator (najprostszy to kilka rezystorów ale musi być port równoległy drukarki w kompie)

2. nie wszyscy będą wstanie wlutować scalaka który ma rozmiar 7mm x 7mm, 32 nogi i odstęp między padami nóg 0,3mm

3. wymagane jest przestawienie fusebitów scalaka (to oczywiście opiszę jak zrobić)

Ze względu na brak tonera w drukarce laserowej znowu będę musiał zamawiać produkcję płytki w zakładzie - a wtedy samo przygotowanie produkcji to ponad połowa ceny zamówienia, jak doliczę koszty przesyłki to mam w zasadzie tę samą cenę przy 5 i 20 płytkach. Niestety muszę być wtedy już pewny schematu. Kurcze chyba sobie w końcu kupię ten toner bo mnie to trochę blokuje z prototypami.

Czekam na części aby skończyć projekt płytki - może w końcu przesiądę się na eagle

Edytowane przez syku

Temat sam wyrzucę do kosza (tzn poproszę o to czerwonych) - wcześniej zrobię opis który zwięźle przedstawi cały okres produkcji.

W zasadzie poza płytką główną sterownika resztę każdy będzie mógł sobie sam zrobić. Powód dla którego płytkę będę robił sam jest prozaiczny:

1. do wgrania trzeba mieć jakiś programator (najprostszy to kilka rezystorów ale musi być port równoległy drukarki w kompie)

2. nie wszyscy będą wstanie wlutować scalaka który ma rozmiar 7mm x 7mm, 32 nogi i odstęp między padami nóg 0,3mm

3. wymagane jest przestawienie fusebitów scalaka (to oczywiście opiszę jak zrobić)

Ze względu na brak tonera w drukarce laserowej znowu będę musiał zamawiać produkcję płytki w zakładzie - a wtedy samo przygotowanie produkcji to ponad połowa ceny zamówienia, jak doliczę koszty przesyłki to mam w zasadzie tę samą cenę przy 5 i 20 płytkach. Niestety muszę być wtedy już pewny schematu. Kurcze chyba sobie w końcu kupię ten toner bo mnie to trochę blokuje z prototypami.

Czekam na części aby skończyć projekt płytki - może w końcu przesiądę się na eagle

Wg mnie niepotrzebnie, lepiej zostawić dla potomnych :) ale to Twoja decyzja i moderatorów.

LPT już trudno jest dostępne niestety. Powiem więcej, mnóstwo osób nie jest w stanie poradzić sobie z wlutowaniem DIP tak żeby było dobrze polutowane i w miare estetycznie. Na studiach uwielbiałem patrzeć jak ludzie kaleczyli lutowanie obudów SO, smd 0805/1206 a tym bardziej LQFP. Ew ludziom można podsyłać już gotowe scalaki z wgranym softem.

Syku, jak chcesz to mogę Ci zrobić płytkę :). Zresztą zobaczysz jak to u mnie wychodzi ;).

Hah ja do tej pory mam uśmiech na twarzy z tym Twoim robieniem płytki. Ja walczę teraz na eaglu, przedtem z protelem(mówiłem chyba? ;) ) i jestem zadowolony. Biblioteki niektóre robie sam i pod siebie co by to ułatwić sobie życie.

Co Corel Ci się nie podoba? - też chyba przejdę na eagla - ale płytkę mam w corelu prawie zrobioną

ihost_1417295837__olejarka_pcb.jpg

a przemalowywać jakoś mi się nie chce bo nie mam kompletu bibliotek

Edytowane przez syku

Sylwek z Twoich postów wnoszę,że przewidujesz usprawnienia.

Czyżby coś Twojej olejarce dolegało?

tak - dolega mu komplikator.

upraszczam układ - w tym mój ma problemy z wielkością kodu i ustawieniem olejenia (jak się walnę przy ustawianiu dystansu to klikam co 10m do 9km - makabra).

chcę też zmienić układ dysz - mój jest teoretycznie dobry ale przepuszczenie dołem łańcucha nie jest najpiękniejszym rozwiązaniem.

Syku, świetnie to wygląda :D w mniejszych projektach się sprawdza, a co z większymi?

Dobrze widzę, że nie masz w schemacie kwarcu? I co to są te kwadraciki po prawej stronie?

Wielkość kodu? To ile Ty tam masz funkcji? Która to jest atmega dokładniej?

jakoś dawałem radę również z większymi płytkami. Wszystko kwestia opanowania (15cmx10cm spokojnie ogarniam).

Kiedyś upadłem się na urlopie aby płytkę zrobić w eaglu - porównanie corel dwa dni, eagle ponad tydzień (ale to był pierwszy projekt)

Zaleta corela - szybciej tworzysz coś czego nie masz w bibliotekach (tworzenie elementu do biblioteki niestety trwa)

Zaleta eagla - łatwiej coś poprawić i zawsze masz schemat.

Kwarcu w tym przypadku nie używam bo nie lubi wstrząsów więc po co się stresować, mniejsza płytka, a co mi za różnica czy olejenie będzie 1,2 ml/100km czy 1,2ml/99km900m

To nie dozuje leku na białaczkę więc taka super dokładność i tak nie jest potrzebna (a myślę że stabilność rezonatora wewnętrznego wystarczająca)

Z reguły używam atmega8, jak brakuje placu przechodzę na 16 a jak dalej mi brakuje to na 32 (chyba teraz jest już odpowiednik mega8 /te same wyprowadzenia/ z większą pamięcią - coś jak ATMega16 i ATMega32)

Funkcji, chmmmm co tu powiedzieć - raczej z nich nie korzystam, podprogramy tak - jak mi potrzeba coś wyodrębnić walę do podprogramu.

Tak prawdę powiedziawszy nie jestem programistą i trochę nie czuje tych zależności. Jeden projekt zapchał mi atmega32 w okolicach 95%.

Tylko to kwestia języka w którym piszesz - ja dopóki radzę sobie tym, co znam, i jakoś niespecjalnie zmieniam (stary już jestem i nie mnie równać się z młodymi i nowinkami technicznymi)

Ważne że działa ;)

A tek kwadraciki po prawej do nastawniki BCD, jak mam ustawiać precyzyjnie od 0,0 do 9,9 to najlepiej nastawnikami (prostota tu miała być, tak więc poszły w diabły wszelkie wyświetlacze LCD czy LED)

takie: http://allegro.pl/przel-nastawnik-bcd-drd10s-e-smd-alco-p-bcd-s-x1-i4854659133.html

Zakładam że obudowa będzie miała naklejkę zasłaniającą dostęp do ustawień - jak sobie ludziska dopasują, przyklejają naklejkę i tak zostaje (praktyka pokazała - ustawisz raz i nie wracasz)

Edytowane przez syku

A kolega  syku, to moze zamierza uruchomić produkcje w małej serii ?

A kolega  syku, to moze zamierza uruchomić produkcje w małej serii ?

będzie prototyp, będą chętni - to zapewne coś się wymyśli.

trzy robię dla siebie (dla mnie, mariusza, i do pewnego viaderka), a co dalej zobaczymy jak wyjdzie

jego szyderczość radzior - też coś wspominał.

EDIT:

czekam na części więc chwilowa przerwa w projekcie

natomiast:

wydaje mi się że ogarnięty mam temat związany z wersjami posiadającymi czujnik przebiegu na zębatce zdawczej i z opcją mocowania dysz z wykorzystaniem otworu mocującego rolki.

Problem:

1. co zrobić gdy wahacz nie ma otworu na rolkę - trzeba wymyśleć jakiś inny system mocowania (a chciałbym aby końcówki dyszy szły delikatnie pod górę (a trójnik łączący był delikatnie niżej odpływu)

2. co z modelami które nie mają czujnika w zębatce zdawczej (czujnik indukcyjny, hallotron i magnes, czujnik fotooptyczny)

Jakieś pomysły, propozycje? (wczoraj trochę pisałem w temacie z Pioter'em ale może pojawią się inne pomysły)

Edytowane przez syku

Sylwek, przespalem  nocke i troszeczke nad tym pomyslalem co mi napisales i czujnik Halla mi sie widzi.

Takze kontraktron nie jest taki zly (moim zdaniem). Gdyby miedzy tymi opcjami mozna bylo wybierac?

Wszystko inne to tylko komplikowanie sprawy. Darowal bym sobie.

Dla tych co się nie spotkali do tej pory z hallotronem - jest to urządzenie które reaguje na pole magnetyczne.
W zasadzie są dwa typy hallotronów - bipolarny i unipolarny (są jeszcze inne ale tu nie mają większego znaczenia)
Hallotron (inaczej zwany czujnikiem Halla) daje sygnał gdy w jego bliskim sąsiedztwie znajdzie się źródło pola magnetycznego (magnes). Różnica pomiędzy bipolarnym i unipolarnym jest taka że jeden z nich przestaje działać (podawać sygnał) gdy zniknie pole magnetyczne (magnes zostanie usunięty z pola działania), drugi typ do wyłączenia potrzebuje zmiany pola magnetycznego na przeciwne (zamienione strony magnesu lub drugi magnes ustawiony przeciwnie).

Magnesy można dostać różne - są nawet takie które posiadają otwór na śrubę, maja jednak jedną poważną wadę - są kruche.
Można jednak nawiercić śrubę wewnątrz i wkleić w nią magnes w formie wałeczka - wtedy łatwo można zamocować do elementu ruchomego.
Jeżeli użyjemy hallotronu bipolarnego to muszą być dwa magnesy - zaleta: zamocowanie na zębatce może być umieszczone pod dwóch stronach (zmniejszone niewyważenie zębatki). Jeżeli użyjemy hallotronu unipolarnego - nadal mogą być dwa magnesy (będą dwa impulsy zamiast jednego) ale również może być jeden magnes). W zasadzie nie obawiam się zachwiania wyważenia - bo zębatki i tak obciążone są siłą działającą na jedną stronę zębatki. Większym problemem (większe siły) jest przyspieszenie i zwalnianie motocyklem niż dołożenie do zębatki magnesu.

Czy ma ktoś pomysł na jego zamocowanie (tego magnesu) - musi to być na części która zmienia swoje położenie podczas jazdy.
W pobliżu musi być miejsce na zamontowanie czujnika halla (może być bardzo małej postaci np 5mm x 5mm x 2mm) a nawet mniejszy.

Edytowane przez syku

Krótko mówiąc jak w liczniku rowerowym. Obadamm temat.

P.S.

Też bym reflektował

czy na pokładzie pcb jest ktoś kto instaluje lpg w samochodach?

chodzi mi o informacje dotyczące czegoś takiego:

http://www.autogaz-market.pl/2708-WTRYSKIWACZ-GAZU-BLADE--WGS-11-CZARNY.html

chodzi mi o zasadę działania i czy może się nadać do dozowania oleju

Edytowane przez syku

Syku najlepszym miejscem do montażu magnesu jest śruba tarczy hamulcowej (pastylka o średnicy otworu we łbie śruby), w okolicy zacisku można śmiało znaleźć miejsce na czujnik ale poco komu drugi ? jeden już masz na wałku zdawczym ten od licznika nie wystarczy?

Syku najlepszym miejscem do montażu magnesu jest śruba tarczy hamulcowej (pastylka o średnicy otworu we łbie śruby), w okolicy zacisku można śmiało znaleźć miejsce na czujnik ale poco komu drugi ? jeden już masz na wałku zdawczym ten od licznika nie wystarczy?

szukam rozwiązania dla tych co czujnika nie mają

tarczy chyba wolałbym nie tykać (ale obejrzę jak wygląda mocowanie)

dzięki

• 2 weeks later...

minęło trochę dni i znowu dupa

Szprychu namotał mi w głowie i zamówiłem kolejne części.

Pomysł szprycha jest ciekawy i nie byłbym sobą gdybym go nie wypróbował

Element zmieniający stan olejenia z "normal" na "deszcz" i "nie oleić" to miał być przełącznik na kierownicy.

Ale problem z przełącznikiem to jego gabaryty albo hermetyczność

Szprychu podsunął pomysł z czujnikiem pojemnościowym (to coś takiego co jest w niektórych telefonach albo w nowych domofonach).

Reaguje na palec który znajduje się w pobliżu (a można to ukryć np lakierując lub zalewając żywicą)

Wg Szprycha działa w rękawicach (sprawdził na pralce która ma podobne)

Tak więc czekam na części i tyle ..... - za trochę odezwę się w temacie ponownie.

minęło trochę dni i znowu dupa

Szprychu namotał mi w głowie...

a ja ostatnio tak sobie myslalem, ze mozna by w jakis sposob "zintergrowac" sterowanie olejarki ze sterowaniem manetek. Wybor softa, ktorego wartosci chcemy zmienic mozna by wybierac np. trzecim tasterem a wartosc wyswietlana bylaby np. na wyswietlaczu biegow.

Moze jest to mozliwe  ale czy ATMEGA 8 ma wystarczajaca pojemnosc?

To byloby takie male moje zyczenie pod choinke. Jeden uklad, wiele funkcji.  :D