Skocz do zawartości

Zrób To Sam - Olejarka

nieaktywny3
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

zajefajne - szukałem na allegro ale niczego takiego nie znalazłem

może wykorzystać teleskopy zegarkowe :(

No to ile tego potrzebujesz? 10 wystarczy? Zalatwie to tobie. :D

Edit

Tutaj są

http://www.conrad.de/technik/federkontakt.html

ale kur...o drogie, zalatwie tobie.

Edytowane przez pioter

układ polutowany - brakuje tylko kabli przyłączeniowych

teraz czas na pisanie oprogramowania aby sprawdzić czy działa (na razie tylko sprawdziłem czy się do procka dostałem - bo był pierwszy lutowany i jego najgorzej wymienić)

kilka foto z postępów

thumb_ihost_1420307848__pcb4.jpg

thumb_ihost_1420307944__pcb5.jpg

thumb_ihost_1420307988__pcb6.jpg

wnioski:

1. kilka padów trzeba zwiększyć bo się ciężko lutowało

2. zapomniałem o jednej ścieżce i trzeba było zrobić ścieżkę drutem

3. nie wiem kto mi płytkę mierzył (jest 2 mm za krótka i 2 mm za szeroka) - obudowę będę musiał podpiłować

4. nie robić po pijaku - bo to wszystko na pewno przez wódkę

edit: rozmiar obecnej płytki to 38 x 27mm

Sylwek ,czy Ty aby na pewno olejarkę budujesz?

Boję się czy Twoją pracą nie zaintresuje się NASA ,CIA albo jakieś ABW,ha,ha

Syku, widzę różnicę pomiędzy projektem a wykonaniem, możesz wrzucić zaktualizowany projekt?

Tą pompkę sterujesz tranzystorem/mosfetem?

Sylwek ,czy Ty aby na pewno olejarkę budujesz?

Boję się czy Twoją pracą nie zaintresuje się NASA ,CIA albo jakieś ABW,ha,ha

Mariusz, nawet nie chcesz wiedzieć :D.

Syku, widzę różnicę pomiędzy projektem a wykonaniem, możesz wrzucić zaktualizowany projekt?

Tą pompkę sterujesz tranzystorem/mosfetem?

thumb_ihost_1420544969__schemat2.jpg

tylko że to nadal wersja robocza - ja traktuję ten post jako coś co zostanie w końcu wycięte a układ końcowy dokładnie opisany

więc ten układ ścieżek i tak może się zmienić choćby przez wykryte błędy lub zmianę obudowy.

Jak podpiąłem wyświetlacz LCD, programator i sensor z diodami (jeszcze nie podpiąłem sensora przebiegu) to już się okazało że mi brakuje jednego wyprowadzenia - przylutowałem go prowizorycznie między dwie nogi (docelowo i tak wyświetlacza i programatora nie będzie)

Wczoraj napisałem kawałek programu odczytujący ustawienie nastawników BCD, oraz sterowanie tranzystorami do LEDów.

I tu niespodzianka bo mam układ taki:

thumb_ihost_1420547092__led_sch.jpg

port podpięty do R4 musiałem ustawić jako wejście - bo gdy był jako wyjście, nie sterował mi ledem (czyżby brak rezystora podpolaryzującego bazę do 5V?) jak go ustawiłem jako port wejścia to daje radę - to taka ciekawostka przyrodnicza

Takie dziwne podpięcie ledów spowodowane jest chęcią wysterowania jednym przewodem obydwu LEDów

Rezystory 13 i 14 mają 10K i robią dzielnik 5V (po środku ma 2,5V)

Zakładałem że 2,5V na każdą ledę obniżone przez D1 i D3 spowoduje że nie będą się świeciły (ale tak lekko się jarzą)

W kolektorach tranzystorów mam chyba 220 Ohm i 470 Ohm (one tak naprawdę po podaniu sygnału na tranzystory zapalają LEDy - przy czym dolny tranzystor zapala górną ledę, podpinając jej katodę do masy, a górny tranzystor zapala ledę dolną podpinając jej anodę do 5V)

Co do wysterowania - na wyjście poszedł  MOSFET N FDD8878 40A/30V/0,015R plus dioda 4148 na ewentualne zbicie impulsów z cewki pompki

Edytowane przez syku

czas coś zrobić dalej

nie chciało mi się pisać programu to zabrałem się za dysze

thumb_ihost_1420972988__dysza1.jpg

wywiercone otwory o rozstawie 20mm (zębata ma 11 mm grubości)

w dyszach wywierciłem poprzeczny otwór aby mieć pewność że olej będzie miał w trójniku miejsce na wpłynięcie do dyszy

thumb_ihost_1420973139__dysza2.jpg

ale chyba to było zbyteczne bo po wstawieniu dysz do trójnika

thumb_ihost_1420973245__dysza3.jpg

okazało się że przestrzeni w środku jest dosyć

thumb_ihost_1420973289__dysza4.jpg

całość zacząłem zalewać DISTALem

thumb_ihost_1420973336__dysza5.jpg

Wybrałem distal bo ma pewną właściwość której nie znalazłem gdzie indziej - dosyć dobrze penetruje szczeliny.

Choć ma i wadę - bardzo długi czas wiązania - teraz muszę poczekać co najmniej 12 godzin aby zalać z drugiej strony.

trochę odpuściłem zabawę z projektem ale czas na powrót.

Próbując uzdrowić układ Adiego pomyślałem że można wykorzystać pomysł sterowania w deszczu z tamtego układu.

Otóż ktoś wymyślił coś takiego

5513027207_005cc8c561.jpg

to jest czujnik deszczu który po zamontowaniu np na przedniej ladze - może sterować włączaniem trybu deszczowego

Czy ktoś może mi zmierzyć suwmiarką zewnętrzną średnicę lagi (chodzi mi o część zewnętrzną lagi - tej która się nie chowa do środka)

Poszukałbym obejm które pozwoliłyby na zainstalowanie takiego czujnika

Edytowane przez syku

W moim b12 K5 jest 52,7mm a w b6,5 k8 50,2mmu

Edytowane przez radzior

Wieczorem mogę zmierzyć w wodniaku, ale pioter to już zrobił ;).

Teoretyzuje: czy w przypadku brudu (błoto, olej, itd) taki czujnik nie będzie pokazywał błędnych wyników?

Wieczorem mogę zmierzyć w wodniaku, ale pioter to już zrobił ;).

Teoretyzuje: czy w przypadku brudu (błoto, olej, itd) taki czujnik nie będzie pokazywał błędnych wyników?

A kto to wie

Będzie leda niebiesko/żłóta. Zakładam że jak pada i masz żółty kolor to znaczy że trzeba przetrzeć czujnik i na odwrót, nie pada a masz niebieski to też trzeba szmateczkę wziąć i "podziałać" .

edit:

no i dupa - muszę skończyć wersję z przełącznikiem i zrobić inną na czujnik deszczu.

Powodem jest wykorzystanie wyjść zawierających komparator do obsługi nastawników, a znowu skorzystanie z wbudowanego pomiaru napięcia wymaga podpięcia kilka dodatkowych elementów pod wyjścia napięcia referencyjnego.

Mam nadzieję że post trafi na powrót do offtopa i będę mógł pisać posty pod postami i wymądrzać się do woli odchodząc od treści głównej :)

Edytowane przez syku

Sylek, nie przesadzaj z tym off topem.

Wlasnie probuje zrobic cos odwrotnego z tym innym tematem

:D

Teraz na serio. Możesz mi wytlumaczyc jak to z tym pomiarem napięcia funkcjonuje?

Może byc na PM.

Będzie leda niebiesko/żłóta. Zakładam że jak pada i masz żółty kolor to znaczy że trzeba przetrzeć czujnik i na odwrót, nie pada a masz niebieski to też trzeba szmateczkę wziąć i "podziałać" .

Gdyby zmienić lokalizacje czujnika na jakieś wyższe miejsce, utrudni dostanie się brudu na ścieżki. Pierw jednak można spróbować testy na ladze. (tak tylko głośno myślę)

Teraz na serio. Możesz mi wytlumaczyc jak to z tym pomiarem napięcia funkcjonuje?

Może byc na PM.

Przecież może tutaj napisać, zawsze to ktoś się dokształci lub doradzi :).

Może byc na PM.

mój post to mój offtop więc będę w nim robił własny śmietnik :) może to spowoduje że mi go przeniosą (bo zrobiłem donos sam na siebie)

a wracając do pytania - można tak ustawić program w procku że będzie odczytywał napięcie na danej nodze z dokładnością do 0,00488V

jeżeli mam czujnik deszczu (taki jak na zdjęciu powyżej) to w szereg dam rezystor np 100k i ten rezystor podepnę pod 5V. Będę miał więc dzielnik napięcie 5V --- R100kOhm -*- płytka czujnika deszczu --- masa.

Jeżeli zbadam napięcie z punku oznaczonego * w stosunku do masy to gdy płytka będzie sucha to w tym punkcie będzie 5V, im bardziej mokra płytka tym napięcie będzie niższe (bo będzie spadała rezystancja samego czujnika ze względu na wodę na stykach)

Przykładowy pomiar masz opisany na stronie 304 i dalszych (razem z przykładem) książki Marcina Wiązani

Edytowane przez syku
  • Upvote 1

Skończyłem pisać oprogramowanie :)

Od jutra robię zestaw testowy tzn podpinam pompkę, ustawiam generator na symulację przebiegu, potestuję graniczną prędkość przy której wyłączam olejenie.

Jeżeli "zafunga" to będę miał pierwszą wersję na testy motocyklowe.

Czas trzeźwieć Panie i Panowie :)

Skończyłem pisać oprogramowanie :)

Od jutra robię zestaw testowy tzn podpinam pompkę, ustawiam generator na symulację przebiegu, potestuję graniczną prędkość przy której wyłączam olejenie.

Jeżeli "zafunga" to będę miał pierwszą wersję na testy motocyklowe.

Czas trzeźwieć Panie i Panowie :)

Syku, coś szybko piszesz ten kodzik :).

Jestem ciekaw testów. W końcu zrobiłeś pomiar prędkości na zębatce zdawczej?

nie zrobiłem - mam układ samoprogramowalny

obojętnie mi czy będzie 1 impuls na obrót koło czy 30

Jaki ja glupi!:D

Caly czas mysle o kontraktronach hallotronach a o tym nie pomyslalem:

thumb_ihost_1421680121__14216796996040.j

12 impulsow na jeden obrot kola. :D

Twoj ma dziesiec

Czujnik impulsow licznika oraz w tym otwoze, nie znam polskiego okreslenia,

cos w rodzaju zebatki. Sa tam cztery "zeby" i robi trzy obroty na jeden obrot kola.

U ciebie za lewym bocznym deklem jest potrojna wtyczka i idzie do niej kabelek ze skrzyni biegow. Kabelek ten jest najpierw koloru czarnego a pozniej rozowy. Tam mozesz sie podlaczyc. W zasadzie wszystkie Bandity moga wykozystac te impulsy oprocz tych z pierwszej generacji i tak np. moja 650-ka i b12 IIgen. podaja 12 a twoj 10 impulsow.

Edytowane przez pioter

czyżby o tym mowa?

http://polishbanditcrew.pl/topic/23883-gdzie-kupi%C3%84%C2%87-z%C3%85%C2%82%C3%84%C2%85czki-elektryczne/?do=findComment&comment=355671

dzisiaj pioter nie dam Ci materiału do maila do mccoi

padł mi net i jedyny kontakt z netem mam przez telefon a na nim nic sensownego nie napisze

Wlasnie o tym. Dam tobie PDFa, ktorego zrobil kolega (niektorzy watpia ale naprawde :D ) .

Jest po niemiecku ale sa tam i zdjecia i nie trzeba tego tlumaczyc. Popatrz na jego dysze.

https://www.dropbox.com/s/o12mtsh052wf333/Bandit%201250.zip?dl=0

aby pobrać muszę założyć konto na dropboxie?

wyślij mi go mailem, jeśli nie jest jakiś super wielki

@syku do pobierania z db nie trzeba konta mieć. Starczy kliknąć pobierz.

N9005 + TapaTalk 4.10.2

ok - dzięki, po naciśnięciu przycisku do pobrania pojawia mi się strona logowania ale na dole małym druczkiem jest "tylko pobierz, bez logowania"

No i po sprawie. Ale założenie konta na db polecam tak czy siak. Fajna sprawa. Pliki w chmurze, dostęp z wielu urządzeń. Przesyłanie bezpośrednio z db do innego db i takie tam :-) A konto darmowe.

N9005 + TapaTalk 4.10.2

Edytowane przez Landor