Skocz do zawartości

Interkom - Bluetooth - Jaki Wybrać - Opinie I Porady

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Sezon się rozpoczął, a ja planuję w tym sezonie kilka razy zabrać na wyjazd drugą połowę ze sobą ( niech ma coś z życia wink.gif . Chciałbym umilić podróżowanie i zamontować interkom w kaskach. Na Allegro są takie zestawy firmy TRONIC w cenie 40-50 zł. Czy ktoś z Was takie wynalazki używa lub używał, czy to w ogóle działa i się sprawdza, czy szkoda kasy ? Dodaję, że chodzi mi jedynie o łączność z pasażerem , a nie o słuchanie muzyki w jakości HI-FI, podłączanie telefonu czy GPS . Nie interesują mnie też zestawy w cenach kilkusetzłotowych, bluetoothy , bo i takie są - na dwa, trzy wyjazdy to szkoda kasy. Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Sorki za odpowiedz troche nie na temat, ale czasem fajnei sie jedzie bez takiej lacznosci.... Porozumiewasz sie za pomoca jakis ustalonych znakow i w tym jest frajda, żeby się dobrze zrozumieć.... Gesty wystarcza, żeby coś pokazać, przekazać.

Może spróbuj najpierw jazdy bez gadżetów a później zobaczysz.... Jak będzie czuła frajdę z jazdy to dodatkowe gadanie Wam niepotrzebne...

jj

tak jak mówisz cleaner czasami lepiej bez słów i do tej pory było OK , ale skoro technika poszła do przodu, po prostu chciałbym spróbować czy taki wynalazek działa , więc pytam . Wiem, że 50 zł to nie jest jakaś duża kasa w razie gdyby się okazało że to jakiś badziew, ale jak już mam coś kupić, to wolałbym żeby działało i wytrzymało chociaż sezon. Jak mi się taki sposób łączności spodoba, to wtedy zastanowię się nad czymś markowym . Więc prośba - jak ktoś to użytkuje to bardzo proszę o opinie.

Edytowane przez Christos

Ja napiszę bardziej w temacie.

Zestawy te działają, ale poziom hałasu po przejechaniu 100-150km może niektórych przyprawić o ból głowy, a niektórych dużo szybciej. Poza tym cała ta kabelkologia sprawia trochę problemów zwłaszcza przy zakładaniu kasków. My z moją lubą używaliśmy czegoś takiego kilka razy. Teraz mamy porównanie z zestawem Cardo (tu podziękowanie dla Thomasa i Beaty za wszelkie porady) i mogę powiedzieć, że jednak szkoda nawet tych 40-50PLN. A może nie kasy co czasu, podwyższonego ciśnienia, temperatury i utraty słuchu.

A nawiązując do przedmówcy to i owszem na kilka wypadów zwłaszcza krótkodystansowych czy średniodystansowych nie warto inwestować kilkaset PLN w łączność. Natomiast w dłuższych wypadach to jednak świetna rzecz, bo ileż można w samotności kontemplować otaczającą przyrodę. Człowiek po to ma język żeby swoimi spostrzeżeniami i przemyśleniami podzielić się z drugim.

Krótko: nie warto.

nie wiem co myślicie o takim czymś ale w większości telefonów jest taka opcja że można za darmo rozmawiać na niewielkie odległości...to leci chyba przez bluetooth....wybulić na 2 zestawy słuchawkowe i może to da radę... niestety porządne intercomy to droga sprawa a tymi tanimi też się swego czasu interesowałem i nic z tego nie wyszło po przeczytaniu opini innych

Ja podobnie jak Christos myślałem o zastawie dla mojego plecaczka aby sie komunikować podczas jazdy, ale ostatnio korzystając z pięknej pogody postanowiliśmy zrobić pierwszą przejażdżkę motocyklem . Okazało się że doskonale idzię się dogadać . Oczywiście nie przy 200na godz. ale między wioskami nie mamy problemu . Więc kwestia zastanowienia sie na ile to wam jest potrzebne?

Christos - cos takiego jest dobre ale do predkosci 60 km czyli do latania po miescie. potem tak jak Tomo pisal , Dluzsza jazda grozi bolem glowy , szum wiatru nie koi do snu bynajmniej. Uzywalem czegos takiego w miescie i sie sprawdzilo ,ale w trasie - nie . Ponadto zdejmowanie i zakladanie kasku z tym bajerem - uszy czerwone- thank you ...

Powiem krótko - jak chcesz interkom to licz się z wydatkiem minium 500-600zł w górę, bez tego nie podchodź bo nie warto. Jak będzie ktoś chciał więcej informacji na ten temat to zapraszam do dyskusji bo przerabiałem temat w zeszłym roku, rozeznałem rynek, czytałem fora itp. Mam teraz interkom Autocom'a - firma zajesbita, jestem zadowolony. Wydatek jw.

nie wiem co myślicie o takim czymś ale w większości telefonów jest taka opcja że można za darmo rozmawiać na niewielkie odległości...to leci chyba przez bluetooth....wybulić na 2 zestawy słuchawkowe i może to da radę... niestety porządne intercomy to droga sprawa a tymi tanimi też się swego czasu interesowałem i nic z tego nie wyszło po przeczytaniu opini innych

Chyba Rafi przesadziłeś z tymi telefonami... Daj przynajmniej jakiś namiar na modele które bez GSM łączą się ze sobą prze BT... Moim zdaniem mało takich :-(

jj

Pamiętam że w swojej Nokii miałem coś takiego "push&talk"...i to chyba właśnie tak działało...kiedyś z kumplem próbowaliśmy sie połączyć i się dało..tylko nie wiem jak byłoby z jakością dźwięku i przekazem...co do konkretnych modeli to ja chyba miałem wtedy nokie 6670...a on taką jedną z pierwszych tych rozsuwanych.

Coś mieszasz :-) Push & talk to była (moze jeszcze jest) usługa polegająca na przekazywaniu rozmowy poprzez pakiety danych do grupy osób. Z tego co pamiętam tylko Plus oferował tę usługę.

podsumowując - na pewno jest płatna i nam motocyklistom się nie przyda - za dużo kombinowania...

jj

No i wszystko jasne. Dzięki wszystkim za opnie , wiem na czym stoję. Pozostaje stara , sprawdzona technika łączności , czyli szyba do góry, prędkość w dół ;) .

jest jeszcze w nokiach taka usluga jak NIM (nacisnij i mow) wiec pewnie push&talk to jest to=moja szwagierka mowila ze aktywacja tej uslugi kosztuje w plusie chyba 3albo 5zl i mozna gadac do woli!! bez wzgledu na ilosc dlugosc itp-no ale to musi byc nokia-trza by sie bylo wybrac do salonu i zapytac

Push to talk dziala w obrebie chyba tylko tego samego operatora, np. orange ma ta usluge wogole wylaczona.

Ja z moja polowka jestesmy juz posiadaczami zestawow Scala Rider Q2 i jak narazie jest gicio, zdazylismy sie tylko 1 raz przejechac na moto i musimy znalezc lepsze lokalizacje na sluchawki ale do 110 jest okay, podejrzewam ze po ustawieniu prawidlowym sluchawek i powyzej bedzie okay bo znajomi smigali z tymi zestawami caly zeszly sezon i byli zadowoleni. Wydatek spory bo ponad 1tys ale cos za cos, zestawy sa bezprzewodowe i pozwalaja na komunikacje do 500m, max mozna polaczyc sie 3 zestawy.

Jest tez nowszy, drozszy model G4 ktory pozwala na podlaczenie juz 4 zestawow na raz i rozmowy konferencyjne wszystkich urzadzen na raz.

• 4 weeks later...

Od dluzszego juz czasu szukam zestawu BT do zainstalowania w kasku.
W czasie latania na kilka motocykli komunikacja z kolega ktory jedzie na drugim bajku to naprawde wygodna rzecz.
Musi miec funkcje: odbieranie rozmow, komunikacja z pasazerem oraz z kolega na drugim moto za mna.Muzyka niekoniecznie.
Obecnie jestem niezdecydowany pomiedzy Midland BT2 a Cardo Power Set G4
Na korzysc Cardo przemawia zasieg interkomu miedzy dwoma moto (do 1,6km), radio FM i wybieranie glosowe numeru, na korzysc Midlanda cena.

Znacie lub uzywacie jakichs innych alternatywnych urzadzen (najlepiej tanszych) biggrin.gif ??

Ja juz mam od okolo miesiaca Scala Rider Q2, czyli starsza wersje G4 (wiekszy zasiek, radio w stereo i z RDS itd), W Q2 masz możliwość komunikowania się z dwoma innymi osobami (mogą to być dwa inne motocykle bądz motocykl+pasazer i motocykl) zasieg jest okay, 500m jak nawet nie więcej z tego co testowaliśmy. Odbieranie rozmów, wybieranie głosowe, radio FM, komunikacja z pasażerem, komunikacja z drugim moto wszystko działa jak powinno.

Druga kwestia to zamontowanie zestawów, są dwie kluczowe rzeczy na które trzeba zwrócić uwage, bliskość mikrofonu do ust (aby dobrze było słychać) i ustawienie słuchawek w dobrym miejscu. Do 100 spokojnie wszystko słychać przy 120 zaczyna się już spore zakłócenia-szumy w kasku powodujące że nic nie słyszysz, no chyba że masz super cichy kask w którym nic nie słyszysz, samo zamontowanie urządzeń na kasku też wywiołuje turbulencje i powoduje szumy.

aha w G4 są już też chyba romowy konferencyjne, czyli wszyscy moga rozmawiac ze wszystkimi w tym samym casie w Q2 jest tak że może rozmawiać z 1 osobą na raz, czyli albo 1 motocykl albo 2 motocykl

Edytowane przez serch

No to widzisz bo u mnie w AUTOCOMie pasażera słychać nawet przy 200km/h :)

U mnie jeszcze nie testowalem :), ale tak jak pisalem wiekszosc zalezy od tego jak sie zamontuje sluchawki i mikrofon. U mnie w Nolanie N84, mam miejsca na nolanowski intercom i uzywam miejsc na sluchawki ktore juz sa w kasku bo sa idealnie na wysokości ucha. Natomiast moja polowka ma suommy i zaczyna sie kombinacja ze sluchawkami gdzie je przylozyc zeby slyszec najlepiej i zeby nie uwieraly. Znajomi tez maja Scala Q2 od roku (Shoei xr1000 i suommy) i mowia to samo że trzeba znalezc dobre miejsce na sluchawki bo mikrofon zawsze mozna przysunac-oddalic, podniesc wyzej itd.

A braliście pod uwagę tańszą wersję takiego zestawu czyli 2x słuchawka Bluetooth, 2x komórka, 2x karta z Plusa? :P

Rozmowy z jednym numerem za free, wsiadasz, dzwonisz, chowasz telefon do kieszeni :D i 2h latania masz bankowe :D

Albo jeszcze inny patent, a mianowicie zestaw krótkofalówek. Zasięg mają na pewno lepszy niż bluetooth no i cena przystępniejsza. Nie każdy jest w stanie zapłacić 1000pln za "profesjonalny" motocyklowy sprzęt, 200/300pln za 2 uniwersalne krótkofalówki wygląda zdecydowanie lepiej. :)

Wszystko fajnie ale te wasze patenty będą działać może do 80km/h - wszystko powyżej wymaga profesjonalnego sprzętu z wyciszaniem szumów wiatru i specjalnymi mikrofonami, które również wyłapują tylko rozmowę.

dlatego tez w sumie sie juz prawie zdecydowalem na tego Cardo Scala Rider Power Set G4, tylko nie wiem czy ten zestaw sie "paruje" tez z innymi np. ze Scala Rider Q2 jak ma serch...

• 3 weeks later...

Witam mała prośba o pomoc w wyborze zestawu i teraz mam dylemat w sumie generalnie potrzebuje z racji prowadzonej działalności dostęp do tel i przydało by się podczas jazdy jakaś muzyka mam na oku dwa zestawy 

http://www.allegro.pl/item1045902900_midland_bt_single_bluetooth_sklep_warszawa.html

to zestaw solo czyli jedna słuchawka w sumie wystarczy ale przydała by się jakaś opinia od kogoś kto posiada

http://www.allegro.pl/item1039983995_interkom_motocyklowy_bezprzewodowy_z_bluetooth.html

to zestaw już z dwoma słuchawkami rzadko latam z plecaczkiem poza tym moja luba ma aparat słuchowy wiec musi go zdejmować do kasku bo piszczy i wątpię czy ten zestaw będzie na tyle głośny by coś usłyszała ale w sumie nieduża różnica a są dwa oddzielne urządzenia ale tak jak poprzednia możne ktoś ma miał itp proszę o precyzyjna wypowiedz i opinie dodam ze posługuję się telefonem omnia II wiec telefon z systemem operacyjnym i tak np w samochodzie zestaw głośnomówiący łączący się przez BT nie daje rady tzn nie można wejść w książkę telefoniczna albo w inne ustawienia odbierać i kończyć połączenia da się ale nic pyzatym

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i opinie 

dlatego tez w sumie sie juz prawie zdecydowalem na tego Cardo Scala Rider Power Set G4, tylko nie wiem czy ten zestaw sie "paruje" tez z innymi np. ze Scala Rider Q2 jak ma serch...

Tak da się sparować G4 z Q2 i tymi wczesniejszymi scalami, tylko zasięg będzie jak w tych poprzednich czyli 500m w Q2 i chyba 10M w tych pierwszych.

Jak masz dwa G4 to możesz już zrobić połączenie konferencyjne dla 4 osób, 2 osoby z G4 i 2 osoby z Q2 (połączenia oba G4<>G2 i G4'ki między sobą).

Z ciekawych newsów to schubert stosuje cardo w swoich kaskach-itnerkomach (tych wpinanych w kołnierz/wyściółke kasku) i też się da sparować, przynajmniej tak twierdził gość w salonie z Schubertami.