Skocz do zawartości

Interkom - Bluetooth - Jaki Wybrać - Opinie I Porady

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

każdy interkom - nawet najtańszy - (a jest ich wiele na rynku) da się podłączyć i normalnie działa. Na postoju.

Wsiadasz na moto i się rozpędzasz a w miarę wzrostu wskazań prędkościomierza wychodzi wartość zakupionego zestawu.

Przy 60km/h z taniego prostego interkomu nie da się już rozmawiać bo słychać szum wiatru wzmacniany przez mikrofon drugiego kasku.

Dlatego właśnie interkom na moto nie może być jedynie mikrofonem, słuchaweczkami i wzmacniaczem ale musi mieć moduł obróbki dźwięku który wyizoluje szum wiatru a ulepszy jakość rozmowy.

Oczywiście w czasie rzeczywistym. Im lepszy procesor dźwięku tym szybciej można jechać rozmawiając swobodnie między dwoma kaskami. I stąd potem się bierze cena dobrego wartościowego układu.

A jeszcze jak ma być do tego bezprzewodowy to już w ogóle.

• 6 months later...

Zwykła słuchawka do telefonu nie jakaś do moto za grube pieniądze żeby dobrze było słychać i mieściła się pod kaskiem, możecie coś polecić ?

Zwykła słuchawka do telefonu nie jakaś do moto za grube pieniądze żeby dobrze było słychać i mieściła się pod kaskiem, możecie coś polecić ?

Super mała: http://allegro.pl/mikrosluchawka-z-bluetooth-super-dzwiek-i1755560500.html

A tak poważniej i taniej: http://allegro.pl/nowa-sluchawka-nokia-bh-608-dsp-2-telefony-fv23-i1754208928.html

bardzo fajne rozwiazanie "centralka" moze wisiec na karku, byc przypieta do bielizny, koszulki, kurtki a w uchu plaska sluchawka douszna. (na pewno mniej inwazyjna niz takie normalne bluetoot'hy zakladane na ucho)

Długo próbowałem różne konfiguracje, słuchawki ma kabel, bezprzewodowe/bluetooth i niestety najlepszym rozwiązaniem okazało się wydanie 350 zł na Cardo Scala (http://www.intermotors.pl/pliki/Flash/INTERMOTORS/katalog/start.swf ) . U mnie tamte rzeczy nie działały, miały duże zakłócenia.

ja mam słuchawki Bluetooth NOKIA BH-214 za około 50-60zł i bez zakłóceń słyszałem wszystkie komendy z Auto mapy

Tak zgadza się, navi słyszałem dobrze ale jak próbowałem rozmawiać to kaplica...

• 2 years later...

Witam

Nie chcę zaczynać nowego tematu, i dlatego tutaj zapytam czy ktoś obecnie użytkuje Scala Rider G9x ? Jak on się sprawuje czy daję radę ?

I mam takie pytanko bo mnie to nurtuję jak i czy da się wymienić akumulatorek w takim zestawie ? Czy po prostu jest już na stałe wbudowany ? 

Bo tak się zastanawiam na ile starcza pod względem użytkowania taki akumulator litowo-jonowy, przecież każdy z biegiem czasu  traci swoją żywotność jak i moc.  

Niestety wieczny jest tylko... odpoczynek ;)

Ale prędzej się zmieni standard BT niż padnie bateria.

Edytowane przez farba

od 3 lat korzystam z scala rider g4 .Zestaw sprawuje sie bardzo dobrze , weź sobie wersję ze sztywnym mikrofonem , pasuje do szczękowców i integrali. Rozmowa przy 200 km/h , bez problemu. bardzo prosta obsługa. Dobra bateria. Osoby z którymi będziesz rozmawiał nie będą nawet wiedzieć że jedziesz na moto. Jedynym minusem jest cena , ale coś za coś. Odbieranie głosowe , sam się podgłasza podczas przyspieszania. Jeśli chodzi o jakość muzyki to szału niema (słaby bas) , ale czego sie spodziewać po głośnikach wielkości 50 groszówki. 

• Upvote 1

Zastanawiałem się nad wakie-tokie ale nie wiem czy to akurat dobre rozwiązanie. Jakość rozmów itd I jaki sprzęt kupić ?

Może ktoś użytkuje i poleci coś ? 

• 2 months later...

Nie mogę sparować interkomu cellular line F3 bluetooth i midland bt next. Czy ktoś wie czy da się sparować te dwa interkomy?

Nie da się.To są inne protokoły.

Każdy producent broni swojego.

Nolana mozna już zesparować z Cardo uaktualniając software więc nie każdy broni swojego :P

• 10 months later...

Czy ktoś z szanownych kolegów może miał taki zestaw w rękach i jest w stanie coś na jego temat powiedzieć?
Poszukuję jakiejś budżetowej słuchawki bluetooth co by słyszeć komunikaty z yanosika, nawigacji, czasem posłuchać muzyki i odebrać telefon.

Znalazłem coś takiego, na rodzimym portalu aukcyjnym ~ 300 zł, na zagranicznych ~40$.

Dość spory kawał sprzętu na szczęce...

Przy dużych prędkościach nie będzie trochę przeszkadzać?

Ale w sumie... Ludzie z kamerkami jeżdżą jakoś :) 

Ja mam płaskiego midlanda bt 01 i mimo małych i płaskich rozmiarów, wagi poniżej 80g podczas szybkiej jazdy trochę go czuć, a co dopiero taki kloc.

Jeśli 300zł za sztukę, to może bt city?

http://www.ebay.pl/itm/Midland-BT-City-Bluetooth-Intercom-Ersatz-Gerat-Einzel-Einheit-Unit-spare-part-/111617878353?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item19fcf1a951

Nie wiem tylko, czy w komplecie jest mocowanie. Komplet słuchawek w pl kosztuje 45zł. Ładuje się to z usb.

Edytowane przez LatajacySlon

W dziwnym miejscu to sobie założył, do tego od prawej strony...

ja mam coś takiego i polecam

SMH5-BK41.jpg

smh5fm_Rpha_1.jpg

Edytowane przez GreGF

Mam to samo co GreGF. Polecam. Bardzo dobra jakość dźwięku zarówno jako interkom jak i przy obsłudze telefonu.

Sena trochę droższa, ale może warto dołożyć? Poczekam jeszcze na opinie tego który podrzuciłem.

Swoją drogą zastanawiam się teraz czy samemu czegoś nie zmontować?

Edytowane przez Domin

Też mam Senę i również polecam. Przez jakiś czas miałem Midland'a BTNext'a, ale tam wszystko było cholernie cicho dla mnie (możliwe, że wadliwy model dostałem) i zwróciłem do sklepu.
Choć Midland był droższy, to Sena wypadła zdecydowanie lepiej.
Przegrywa jedynie jeśli chodzi o zasięg z innym interkomem, bo jest to niestety 400m. Ale z czystym sumieniem polecam.
O Interphone nie słyszałem żadnych opinii, ale wydaje mi się, że jest zdecydowanie mniej popularny

Edytowane przez dudi03

A jak zostawiacie np Senę z Nolanem ncom 5? Chodzi mi o codzienne używanie z telefonem, plecaczkiem, radio, gps? Moze nie warto przepłacać za kask i zestaw specjalny?