Skocz do zawartości

Interkom - Bluetooth - Jaki Wybrać - Opinie I Porady

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Opisywany tutaj interkom sprawia fatalne wrażenie na pierwszy rzut oka. Aerodynamika żagla (przynajmniej wizualnie). Jak chcesz żeby Ci na autostradzie urwało głowę, to lepiej linkę na szyję założyć a drugi koniec do latarmi... ;)

Nie, poważnie, nie miał bym odwagi z takim czymś na kasku jeździć. No chyba, że mówimy o pyrkaniu sobie 50km/h...

• 2 months later...

podepnę się pod cudzy temat - aby nie robić bałaganu (Krzysztof tego nie lubi :zeby: ). Celem wszystkiego jest obsługa Yanosika na moto (no może jeśli się sprawdzi to odebranie fona)

"Zanabyłem" słuchawki marki forever MF-200

mf-200_box.jpg

Zakup w "oszołomie" za 57 złociszów. Parametry tych słuchawek (jak na tę cenę) wydają się dosyć sensowne

http://www.forever.eu/music-line/zestawy-sluchawkowe-bluetooth-2/zestaw-sluchawkowy-bluetooth-mf-200-czarny/

czas pracy do 10h

czas czuwania do 300h

czas ładowania 2,5h

Po sprawdzeniu czy działają zaczęła się rozpierducha.

thumb_ihost_1435405032__20150627_01.jpg

zacząłem od odkręcenia boczku połąka (potem się okazało że to niepotrzebne)

thumb_ihost_1435405266__20150627_02.jpg

po odkręceniu śrubek podważyłem boczek pałąka

thumb_ihost_1435405327__20150627_03.jpg

na drugą stronę przepinali się jednym przewodem

thumb_ihost_1435405383__20150627_04.jpg

dobrałem się więc do słuchawek (podważyłem zatrzask płaskim śrubokrętem)

thumb_ihost_1435405462__20150627_05.jpg

wyjąłem zaślepkę bez przycisków

thumb_ihost_1435405531__20150627_06.jpg

pod nią okazała się być bateria (czy poprawniej akumulator)

thumb_ihost_1435405566__20150627_07.jpg

poważyłem zaślepkę drugiej strony (z przyciskami)

thumb_ihost_1435405622__20150627_08.jpg

pod nią znalazłem jednostkę sterującą ;)

thumb_ihost_1435405668__20150627_09.jpg

wróciłem więc do baterii i odkęciłem trzy śruby trzymające miękką część nausznika słuchawek

thumb_ihost_1435405716__20150627_10.jpg

po odciągnięciu nausznika ujrzałem podpięty głośniczek

thumb_ihost_1435405828__20150627_11.jpg

strona z przyciskami oprócz glośniczka miała w dolnej części mikrofon

thumb_ihost_1435405890__20150627_12.jpg

trzeba było więc opisać które kable są od którego elementu (potem się okazało że jest to opisane po drugiej stronie płytki)

i tak idąc od lewej mam:

słuchawka prawa - +

słuchawka lewa - +

mikrofon + -

akumulator + -

thumb_ihost_1435405952__20150627_13.jpg

delikatnie podważyłem akumulator

thumb_ihost_1435406208__20150627_14.jpg

był przyklejony na taśmie dwustronnej (lub coś w tym stylu)

thumb_ihost_1435406265__20150627_15.jpg

płytkę wykręciłem i rozlutowałem kabelki - trochę było z tym zabawy bo lut bezołowiowy i trudno się go rozlutowywało

"no ale jak nie my to kto?"

thumb_ihost_1435406294__20150627_16.jpg

no i na drugiej stronie znalazłem opis wyprowadzeń (szkoda tylko że głośniki nie mają ich opisanych)

thumb_ihost_1435406395__20150627_17.jpg

płytka sterownika jest dosyć cienka - najgrubszym elementem jest gniazdo ładowania USB (muszę się jeszcze zastanowić czy je wywalać z płytki, zrobić przedłóżkę do ładowania, czy też pozostawić jako miejsce podpięcia ładowarki)

thumb_ihost_1435406467__20150627_18.jpg

mikrofon wklejony był na termogluta

thumb_ihost_1435406595__20150627_19.jpg

po wydobyciu dostałem coś takiego:

thumb_ihost_1435406640__20150627_20.jpg

głośniczki przyklejone były takim miękkim klejem i wydobycie ich nie było żadnym problemem

thumb_ihost_1435406679__20150627_21.jpg

no i mam zestaw słuchawki, sterownik, mikrofon i akumulator:

thumb_ihost_1435406740__20150627_22.jpg

czas się zabrać za kask

wnioski:

1. bateria podczas ładowania może być niebezpieczna - zakładam więc takie zmontowanie systemu ładowania aby nie dało się tego robić przy założonym garnku na głowę

2. mikrofon gdzieś podepnę z boku szczęki (mam ją otwieraną więc musi być na części nieruchomej) - był przy uchu i dobrze zbierał - więc zobaczymy w praktyce czy się sprawdzi

3. trzeba dodać przyciski podczepione z dołu krawędzi kasku (te co są pójdę w diabły)

4. zastanawiam się czy przenosić diody - pokazują synchronizację z telefonem i zakończenie ładowania oraz wyłączenie zestawu

5. trzeba popatrzeć gdzie wcisnąć baterię pomiędzy wyściółkę a styropian kasku (zakładam brak ingerencji w skorupę i tylko delikatne zmniejszenie ilości styropianu) to samo dotyczy słuchawek. Trzeba przy okazji zachować funkcję wypinania wyściółki

Ciąg dalszy nastąpi ;)

Edit:

delikwentem do instalacji jest shark evoline 2

po wypięciu wypełnienia prezentuje się tak:

thumb_ihost_1435423368__20150627_23.jpg

a tył tak:

thumb_ihost_1435423424__20150627_24.jpg

pod tym plastikiem bocznym - który delikatnie można było odchylić odklejając równocześnie trzeba umieścić głośnik

położyłem więc głośnik tam gdzie będzie leżeć

thumb_ihost_1435423450__20150627_25.jpg

odrysowałem głośnik mazakiem

thumb_ihost_1435423596__20150627_26.jpg

trzeba wyciąć ten plastik - ale postanowiłem wyciąć go ze 2 mm mniej (głośnik będzie za nim więc nie będzie mógł wypaść)

thumb_ihost_1435423736__20150627_27.jpg

po wycięciu plastiku moim oczom ukazał się las - las krzyży (nie to było w jakimś filmie) - mnie ukazał się styropian

thumb_ihost_1435423770__20150627_28.jpg

stara lutownica i odpowiedni grot posłużył do wycinania styropianu

thumb_ihost_1435423889__20150627_29.jpg

dremel posłużył do podpiłowania twardych i nierównych płaszczyzn po lutownicy (gdzieniegdzie trzeba było wyrównać)

thumb_ihost_1435423978__20150627_30.jpg

po wypiłowaniu wyszło tak

thumb_ihost_1435424096__20150627_31.jpg

i tak

thumb_ihost_1435424165__20150627_32.jpg

po odchyleniu plastiku - wsunąłem głośnik i docisnąłem plastikiem

thumb_ihost_1435424226__20150627_33.jpg

pozostało przerobić wypełnienie policzka - na wysokości głośnika przykleiłem taśmę papierową

thumb_ihost_1435424295__20150627_34.jpg

po odwróceniu wkładki pozostało zastanowić się jak zrobić otwory w plastiku

thumb_ihost_1435424358__20150627_35.jpg

wiercenie niestety zostawiało twarde kawałki plastiku - pozostało wziąć w ręce nożyk do tapet - i wyszło coś takiego

thumb_ihost_1435424489__20150627_36.jpg

a po zmontowaniu wkładek - głośnik wyczuwalny nie jest (ale niestety nie wiem jak gra :(

thumb_ihost_1435424625__20150627_37.jpg

Ciąg dalszy nastąpi - na dzisiaj dosyć roboty - czas walnął piweczko

Edytowane przez syku
  • Upvote 2

Fajnie że postanowiłeś podzielić się tym eksperymentem :-) mam pierwsze pytanie: czy słuchawki wydają jakiś dźwięk/sygnał gdy się pogłaśnia/ścisza/odbiera/odrzuca?

(Przepraszam za błędy - pisane z taptalka)

nie pamiętam - a teraz już pozamiatane - sprawdzę dopiero na kasku bo musiałbym lutować pająka a wrodzone lenistwo mi na to nie pozwala.

Ciekawą sprawą, czekam na rozwój wypadków :) Chciałbym mieć trochę czasu na takie robótki bo daje to dużo frajdy jak działa

już Sykowi pisałem wcześniej jak znalazłem niestety nieco droższy, ale już jakby bardziej na gotowo patent który można spróbować zaaplikować do kasku:

http://allegro.pl/sportowa-czapka-z-bluetooth-na-wiosne-czarna-i5432339207.html

Syku, tylko rób dokładne zdjęcia jak będziesz pruł kask, hehe

Radziorro jak zwykle ma rację (post bez podlizywania nie jest postem)

Ta czapka jest bardzo ciekawą alternatywą (radziorro mi podrzucił linka jakiś czas temu) - ja jednak wybrałem zestaw forever ze względu na długość pracy

Jak producent pisze że do 5h to przy założeniu że raczej będzie chodził około maksymalnej głośności - jego realny czas może być około 3h.

Przyjmując analogiczne parametry dla zestawu forever = mam 6h bez ładowania.

no i różnica cenowa. ekperymenty (ekskrementy) niestety kosztują - żona dała mi limit na "zabawki elektroniczne" ;) więc wybrałem tańszą opcję - bo nie wiadomo co z tego na koniec wyniknie. A jak wiadomo żony trzeba się słuchać !!!

Edytowane przez syku

Nie znam się za bardzo na elektryce, ale czy to nie jest tak z długością pracy takiego BT, że zależy od akumulatora i jego pojemności? Jako, że nie jesteś uzależniony za bardzo obudową, tylko "pruciem kasku" nie lepiej zastosować lepszą baterie zaadaptowaną np z jakiegoś smartfona?

Nie znam się za bardzo na elektryce, ale czy to nie jest tak z długością pracy takiego BT, że zależy od akumulatora i jego pojemności? Jako, że nie jesteś uzależniony za bardzo obudową, tylko "pruciem kasku" nie lepiej zastosować lepszą baterie zaadaptowaną np z jakiegoś smartfona?

można - ale układ ma wewnętrzną ładowarkę - a ja nie znam jej parametrów.

na razie mam te 400mAh i jeżeli się okaże że 10 godzin pracuje to to mi chyba wystarczy.

pożyjemy zobaczymy

wyedytowałem post - dodałem prucie kasku - szlifierka kątowa o tarczy 250mm dała radę :P

link do części merytorycznej ujętej powyżej ;)

http://polishbanditcrew.pl/topic/9065-sluchawka-bluetooth/?do=findComment&comment=395320

Edytowane przez syku

nieźle  :) też coś robiłem ale na kablach a kable to zuo :)

podpiąłem układ na pająka i sprawdziłem jak chodzi

nie ma sygnału zwiększenia głośności (aż dobije się do MAX - wtedy jest beep)

mam poczucie że jest to sygnał który normalnie daje aparat telefoniczny - nic więcej, głośność sprawdzana na jednym głośniku  - więc nie powalała w kasku (a przycisk + daje zwiększenie - ale na telefonie)

wywaliłem złącze USB.

Wnioski z analizy układu:

na zewnątrz powinienem mieć trzy przyciski, złącze USB do ładowania i dwie diody (jeśli ma być ful wypas)

zacząłem liczyć liczbę kabli

przycisk + (dwa przewody)

przycisk - (jeden przewód - bo drugi jest wspólny z przyciskiem +)

przycisk odbioru (dwa przewody - jeden z nich to plus akumulatora)

gniazdo usb (masa i 5V)

dioda led czerwona (jeden przewód, drugi to masa)

dioda led niebieska (jeden przewód, drugi to masa)

razem potrzebuję taśmę 9 żyłową

trzy przyciski w obudowie smd znalazłem w zapasach, przyciski i gumki uszczelniające mam z jakiejś starej klawiatury, gniazdo USB typu miniB zamówiłem (lepsze byłoby typu mikro - ale w sklepie gdzie zamawiałem części nie było :( )

ponieważ czekam na gniazdo USB i w tym czasie postanowiłem oddać sharka na naprawę suwaka blendy - myślę że ciąg dalszy trochę się przesunie w czasie.

Edytowane przez syku
  • Upvote 3

Sylwek, jak zwykle zainspirowałeś mnie do wykonania podobnego ustrojstwa. Jako, że nie mam nic wspólnego z dr. Wassermanem, więc z czystym sumieniem mogę obdarować Cię plusem..

Edytowane przez tchlad

Ja póki co kupiłem sobie takie coś. Ciągle jeżdżę w tym przeklętym JET bo czekam aż mi za projekt zapłacą więc póki co nie kupuję interkomów itd. Póki co wsadzę sobie słuchawki w uszy, w moim kasku wygodnie tak idzie jechać i nie przeszkadza to więc do słuchania komend nawigacji i yanosika starczy ;) OD biedy z tego też można zrobić fajny zestaw w kasku unstalując mikrofon i słuchawki i wyprowadzając sobie jedynie gniazdo jack do którego wpinamy to gówienko, a je do kieszeni i też będzie działało. Odbieranie połączeń można zrobić poprzez autoodbieranie po 3 sygnalach w telefonie, albo jak u mnie poprzez przycisk na nawigacji (wszystko ze sobą po parowane). Zobaczymy jak to się sprawdzi póki co doraźnie, bo nowy kask pewnie kupię dopiero po weselu ;p 

• 4 months later...

Ktoś korzysta, ktoś coś podpowie? 

Oglądając na allegro :  http://allegro.pl/sluchawki-bluetooth-albrecht-bpa300-kask-zamkniety-i5765619088.html

http://allegro.pl/interkom-sluchawka-na-kask-space-bh-m1-bluetooth-i5750242200.html

http://allegro.pl/nterkom-intercom-bluetooth-nowy-model-2015-2kaski-i5285480226.html

http://allegro.pl/g6-bt-interphone-i5782363797.html

Ogólnie mam taką pracę, że często muszę być pod telefonem, dlatego najlepszym rozwiązaniem było by coś z opcją 2 telefonów, fajnie jakby było coś z interkomem. Ale pytanie - ktoś korzysta z czegoś takiego? ma to sens, słychać coś w trakcie jazdy? nie chciałbym też, żeby taki zestaw mi zatykał całkowicie uszy- lubię słyszeć co się dzieje obok mnie jak jadę... 

Miej na uwadze, że:
1. Jak chcesz podpiąć 2 telefony jednocześnie, to bluetooth w słuchawce musi pracować min. w standardzie 3.0.

2. Interkom ma sens tylko jeśli urządzenie jest popularne bądź współpracuje z urządzeniami innych producentów, chyba że chcesz używać tylko dla siebie i pasażera.

Sena wydaje się być dobrym rozwiązaniem. SMH10 ma bluetooth 3.0, nie wiem jak inne.

Generalnie samo zastosowanie polecam. Sam szukam czegoś dla siebie, ale przymierzam się od jakiegoś czasu do DIY :). Może przez zimę się uda.

Ja mam intephon 4 mc.do rozmowy między osobami dobry do 120. Radio na słabą antenę i słuchanie podczas jazdy mija się z celem. Telefon rewelacja

Ja mam scala ridera g9 od 2 sezonów i narzekać nie mogę.  Jest to jeden z najlepiej "wyposażonych" interkomów. Jeżeli chodzi o komfort rozmów to zależy dużo od kasku. W cabergu duke szczękowcu można swobodnie rozmawiać do ok 180 km/h (jechałem nakedem)  mówię tu o odczuciach osoby z którą rozmawiałem. Teraz mam hjc rpha 10+ czyli mega głośny kask ale jechałem coś okolicach 210 (jechałem gixem, w moim przypadku owiewka dużo daje) i jak zajechałem na miejsce to się pytali jak to możliwe że śmignąłem tylko a słychać mnie było wyraźnie. Cena sporo wyższa niż te które podałeś ale moim zdanie warte swojej ceny i serwis porządny, raz mi się zawiesił i później coś nie działały polecenia głosowe a że producent nie podaje w instrukcji jak zrobić mu hard reset to odesłałem same urządzenie a po tygodniu przysłali mi cały nowy pakiet

Ja mam scala ridera g9 od 2 sezonów i narzekać nie mogę. Jest to jeden z najlepiej "wyposażonych" interkomów. Jeżeli chodzi o komfort rozmów to zależy dużo od kasku. W cabergu duke szczękowcu można swobodnie rozmawiać do ok 180 km/h (jechałem nakedem) mówię tu o odczuciach osoby z którą rozmawiałem. Teraz mam hjc rpha 10+ czyli mega głośny kask ale jechałem coś okolicach 210 (jechałem gixem, w moim przypadku owiewka dużo daje) i jak zajechałem na miejsce to się pytali jak to możliwe że śmignąłem tylko a słychać mnie było wyraźnie. Cena sporo wyższa niż te które podałeś ale moim zdanie warte swojej ceny i serwis porządny, raz mi się zawiesił i później coś nie działały polecenia głosowe a że producent nie podaje w instrukcji jak zrobić mu hard reset to odesłałem same urządzenie a po tygodniu przysłali mi cały nowy pakiet

Też mam ten zestaw i zdecydowanie polecam 😃

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

• 1 year later...

Będę chciał kupić sobie interkom sena smh5 fm. Oglądałam i czytałem dużo opinii po różnych forach i na yt. I mam w sumie takie pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi, czy jest możliwość rozmawiać z kimś, kto posiada całkiem inny interkom, innej marki, lub np taki jakiś tańszy z Chin?

Wszędzie podane jest, że zasięg tego urządzenia po bluetooth to 700 metrów. Coś mało dla mnie prawdopodobne, jak chcąc coś z telefonu na telefon przesłać to po 10 metrach połączenie się urywa. Mam tu na myśli oczywiście rozmowę przez interkom, a nie słuchanie muzyki. Rzeczywiście podczas rozmowy zasięg po bt to 700 metrów?

Edytowane przez seebst

Wydaje mi się, że zasięg to 400 metrów.

Po aktualizacji oprogramowania można łączyć się z innymi interkomami, ale tego nie sprawdzałem.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mskrzypo

Będę chciał kupić sobie interkom sena smh5 fm. Oglądałam i czytałem dużo opinii po różnych forach i na yt. I mam w sumie takie pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi, czy jest możliwość rozmawiać z kimś, kto posiada całkiem inny interkom, innej marki, lub np taki jakiś tańszy z Chin?

Wszędzie podane jest, że zasięg tego urządzenia po bluetooth to 700 metrów. Coś mało dla mnie prawdopodobne, jak chcąc coś z telefonu na telefon przesłać to po 10 metrach połączenie się urywa. Mam tu na myśli oczywiście rozmowę przez interkom, a nie słuchanie muzyki. Rzeczywiście podczas rozmowy zasięg po bt to 700 metrów?

Po bt??  sena z drugą seną nie komunikuje się przez bt, tylko drogą radiową. ten zasięg 700 metrów to chyba w warunkach laboratoryjnych, sporo w tym roku rozmawialiśmy z Wojtem an wyjeździe on ma sene smh 20 (teoretycznie 2 km zasięgu) a ja smh 5 (teoretycznie 400m zasięgu)  w terenie otwartym przy ok 400m to już były trzaski w zabudowanym to znacznie szybciej traciliśmy łączność.

Testów z innymi urządzeniami nie robiliśmy na wyjeździe wszyscy mieliśmy sene 

mskrzypo - smh5 fm ma zasięg 700metrów

Edytowane przez lelon

No właśnie, coś mi nie pasowało z tą odległością po BT... :)

Zamówiłem sobie przed chwilą tego interkoma, ale i tak nie będę miał możliwości jak sprawdzić, czy to komunikuje się z innymi urządzeniami, przynajmniej przez jakiś czas.

No właśnie, coś mi nie pasowało z tą odległością po BT... :)

Zamówiłem sobie przed chwilą tego interkoma, ale i tak nie będę miał możliwości jak sprawdzić, czy to komunikuje się z innymi urządzeniami, przynajmniej przez jakiś czas.

dobry wybór, będziesz zadowolony :)