Skocz do zawartości

Interkom - Bluetooth - Jaki Wybrać - Opinie I Porady

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja właśnie zamontowałem na swój kask dokładnie takie urządzenie. Tak jak piszesz obudowa jest matowa, taka gumowana. Wstępnie sprawdziłem, że działa ale jeszcze nie miałem okazji jechać z tym urządzeniem. Dzisiaj lub jutro będę testował to dam znać bo pierwsze wrażenia są dość mieszane. Tzn urządzenie wydaje się ok ale jego głośność nawet testując w domu nie jest zbyt duża dlatego nie wiem czy nie okaże się, że na nakedzie nie zda egzaminu. Zobaczymy.

• 1 month later...

Próbowałem się połączyć swoją Seną 5 z interkomem Nolana i za cholerę ani jedno ani drugie nie chciało się połączyć. To co, tylko sena-sena działać będzie?

Ja właśnie zamontowałem na swój kask dokładnie takie urządzenie. Tak jak piszesz obudowa jest matowa, taka gumowana. Wstępnie sprawdziłem, że działa ale jeszcze nie miałem okazji jechać z tym urządzeniem. Dzisiaj lub jutro będę testował to dam znać bo pierwsze wrażenia są dość mieszane. Tzn urządzenie wydaje się ok ale jego głośność nawet testując w domu nie jest zbyt duża dlatego nie wiem czy nie okaże się, że na nakedzie nie zda egzaminu. Zobaczymy.

U mnie jest zasadnicza różnica zależna od tego co nadaje tj. radio gra sporo ciszej od muzyki z np telefonu przez bluetooth. Przy 80-90km/h na nakedzie spokojnie się da dogadać. Bateria wytrzymała 2 dni czuwania i 4-5 h muzyki z tel.

• 1 month later...

Chciałem w swojej Senie sparować drugi telefon, służący tylko i wyłącznie jako nawigacja (do komunikatów audio). Udało się, jest sparowany, ale żadnych komunikatów nie słyszę z tego telefonu w kasku, tylko bezpośrednio z głośniczka telefonu. A korzystając głównego telefonu wszystko działa prawidłowo. Parowałem jako drugi telefon, jako gps i nic. Nie wiem czy to istotne, ale w opcjach bluetooth mojego drugiego telefonu nie mogę zaznaczyć opcji multimedia audio. zaznaczone jest tylko połączenia audio. ten telefon to galaxy s3 z andkiem 4.3

A jak w ogóle też usunąć z pamięci interkomu sparowane już urządzenia?

Chciałem w swojej Senie sparować drugi telefon, służący tylko i wyłącznie jako nawigacja (do komunikatów audio). Udało się, jest sparowany, ale żadnych komunikatów nie słyszę z tego telefonu w kasku, tylko bezpośrednio z głośniczka telefonu. A korzystając głównego telefonu wszystko działa prawidłowo. Parowałem jako drugi telefon, jako gps i nic. Nie wiem czy to istotne, ale w opcjach bluetooth mojego drugiego telefonu nie mogę zaznaczyć opcji multimedia audio. zaznaczone jest tylko połączenia audio. ten telefon to galaxy s3 z andkiem 4.3

A jak w ogóle też usunąć z pamięci interkomu sparowane już urządzenia?

Miałem identyczny problem z midlandem. Pią aktualizacji softu w intercomie zaczęło działać

Normalnie wchodzisz w aplikacje i tamm kasujesz , po co parujesz drugintelefon u mnje w senie paruje jeden odpalam na nim nawi i jade mam telefon i nawi jak dzwoni tel przerywa mi komunikaty z nawi i to wszystko . mozesz tez przyciskiem reset skasowac wszystko

• 4 weeks later...

A może ktoś obcykany w temacie porówna intercomy od seny .

SMH 5 - SMH 10 - 10s i 20s.

Wszędzie w necie tylko marketingowa papka a mi chodzi o doświadczenia userów .

Cześć,

Jesteś już w stanie udzielić więcej informacji na temat tego interkomu? :)

• 3 weeks later...

Zdaję sobie z tego sprawę, że pewnie nikt z was nie używa Schubertha C4 z dedykowanym interkomem SC1 do tego kasku, ale chciałem zapytać o kwestię sterowania nim za pomocą pilota bluetooth. Jest do niego dedykowany pilot, RC4, który kosztuje ponad 400 zł! Można go sobie na kierownicę założyć i obsługiwać sprzęt bez dotykania kasku. Ale bez jaj, bajer fajny, tylko ja nie dam tyle kasy za coś takiego, więc stąd też i moje pytanie, czy jest jakaś szansa, że gdybym poszukał sobotę jakiegoś innego pilota na bluetooth, to jest cień szansy, że mogłoby to zadziałać, czy jednak marne szanse?

• 1 month later...

Zmieniłem sobie telefon, skasowałem wszystkie stare sparowane urządzenia w interkomie i sparowałem nowy telefon. Wszytko przebiegło sprawnie, ale pojawił się jeden, jak dla mnie duży problem. Wcześniej, gdy ktoś do mnie dzwonił w głośniczkach słyszałem takie tylko pikanie, jak to dla Seny, muzykę przerywało i tylko to pikanie mnie informowało o połączeniu. I to było dobre. Teraz, gdy nowy telefon sparowałem, gdy ktoś dzwoni to nie ma już tego pikania, tylko ten dźwięk połączenia, czyli melodia, którą sobie ustawiłem. i problem jest tego typu, że jak ktoś zadzwoni to z całym impetem i głośnością, jaka jest ustawiona w telefonie napierdziela mi to do uszu, że aż się wystraszyłem, gdy pierwszy raz mi telefon zadzwonił.

Pomyślałem, że może coś źle sparowałem, więc usunąłem i na nowo sparowałem telefon, ale jest to samo. Z ciekawości sparowałem stary telefon i już muzyki przy połączeniu nie słyszę, tylko to pikanie, czyli jest dobrze. Sparowałem nowy ponownie i znów mi muzyka napierdziela w głośnikach, a pikania nie ma. Czy to może być wina nowszego Androida? Stary miałem 4.4, a nowy mam 7.0

Spotkał się ktoś z takim problemem? może ktoś z was używa androida 7.0 i mógłby to sprawdzić u siebie?

u mnie było pikanie na samsungu. Poszukaj jeszcze ustawienia połączenia BT w telefonie, tam np. miałem czy ma przekazywać przez bt multimedia czy połączenia głosowe czy to i to, jak naładuje interkom i nie zapomnę to sprawdzę :)

Jedynie co mogę w telefonie zrobić to odznaczyć osobno połączenia i dźwięki audio. Może być tak, że mogą być połączenia głosowe bez słuchania muzyki, która tylko z telefonu może lecieć, albo jedno i drugie. Ale w obu przypadkach nie słychać tego pikania, tylko dźwięk dzwonka. Z ciekawości spakowałem się że starą Seną i jest tak samo, pisania nie słychać tylko dzwonek w głośnikach leci.

Sprawdź proszę, jak możesz i powiedz, jaką masz wersję Androida.

Czyli wychodzi na to, że telefon coś namieszał, a konkretnie android. W 4.3 i w 4.4 było słychać pikanie. W 7.0 już gra muzyka, w 6.0 jak wspomniałeś też gra muzyka. Ciekawe jak jest w 5.0?

A ta muzyka jak gra gdy telefon dzwoni u Ciebie to leci na pełnej głośności? Raz, że to idzie się nieźle wystraszyć, a dwa, że ogłuchnąć można. A było tak fajnie.

A nie latwiej jakims audioedytorem, np. Audacity, nagrac sobie takie pykanie, ustawic glosnosc wedlug zyczenia i wybrac w zamian tego pliku, ktorego teraz uzywasz? Po co kombinowac w ustawieniach? ;)

Heh, żeby to było takie proste jak Ci się wydaje ;)

Chodzi o to, że taki dźwięk, jaki mam ustawiony w telefonie gdy ktoś dzwoni, jest jednocześnie odtwarzany w interkomie. Gdy zmienię dźwięk dzwonka to sytuacja jest analogiczna. Tak więc nic to nie zmieni. Przecież nie będę przed założeniem kasku na głowę za każdym razem zmieniać dźwięku dzwonka, a po jego ściągnięciu wracał do tego co było.

Co też jeszcze zauważyłem, gdy telefon całkowicie wyciszę do poziomu wibracji czy bez dźwięku, to sam telefon po połączeniu z interkomem oczywiście nie dzwoni, ale w słuchawkach dalej mam ten dźwięk, który jest ustawiony jako na połączenie.

Tu coś android musiał namieszać.

Rozumiem. Sam takich bajerow nie mam bo nie chce co by mi w trasie ktos w ucho pierdolil.

Mialem tylko nawigacje na BT i nawet to zmienilem na kabel.

seebst pisz do producenta/pomocy technicznej z pytaniem. Ogólnie w 7.0 masz takiego coś jak "Profile systemu" w ustawieniach. Jak sobie stworzysz profil np Motocykl, możesz tam ustawiać prawie wszystko. Od głośności i rodzaju dzwonka, po włączenie gps i innych.

To powiedz w takim razie, gdzie ja te profile znajdę? Bo szukam i szukam i nie widzę czegoś takiego.

Jest spoko cena na intercomy. Posiadam taki zestaw i jest OK. Bateria trzyma cały dzień w trybie rozmowy i wszystkie podstawowe funkcje jakie ma spełniać intercom są i działają. 

https://www.gearbest.com/car-speaker/pp_388426.html?lkid=11603299 z kuponem   2V6GB  to jakieś 200zł za dwie sztuki.

Edytowane przez suchy

Jest spoko cena na intercomy. Posiadam taki zestaw i jest OK. Bateria trzyma cały dzień w trybie rozmowy i wszystkie podstawowe funkcje jakie ma spełniać intercom są i działają. 

https://www.gearbest.com/car-speaker/pp_388426.html?lkid=11603299 z kuponem   2V6GB  to jakieś 200zł za dwie sztuki.

ja mam ten interkom. Kupiłem jedną sztukę, planuję go odsprzedać. Jak dla mnie, te przyciski to jakaś masakra. Na postoju w rękawicy ciężko trafić w pożądany, a co dopiero mówić w trakcie jazdy... Druga sprawa to okablowanie. Wpinany od spodu kabelek od słuchawek nie zgrywa się z płaszczyzną kasku, przez co za każdym razem jak odkładam kask, opiera się na tej wtyczce, długo to tak pewnie nie podziała. Ładowanie też mogli rozwiązać lepiej, ten nietypowy kabelek trzeba ze sobą wozić, a wystarczyło dodatkowe gniazdo micro usb. 

Z resztą ja to w ogóle mam kiepskie doświadczenia z interkomami. Testowałem też Scala Rider G9, ten z kolei co chwile sam mi muzykę włączał. Otworzę kask włącza muzykę, przejedzie karetka na sygnale, radio się włącza. Ten przynajmniej nie ma problemu z przyciskami.

Intermotors ma teraz przecenione interkomy F3 i F4, zastanawiam się nad tym, ale bez uprzedniego przetestowania na pewno drugi raz już interkomu nie kupię. 

Edytowane przez Domin

Nie mówię ze jest to najlepszy intercom ever. Ale w tej cenie jest bardzo dobry. Używam jedynie do rozmów z plecakiem i w tej roli spisuje się Ok. Nie ma co oczekiwac ze za 1/8 ceny Seny dostaniemy taki sam produkt. 

Ale jakbym zmieniał to właśnie tylko na SENA :)