Skocz do zawartości

Interkom - Bluetooth - Jaki Wybrać - Opinie I Porady

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wogole to nie jest interkom spisuje się tylko jako zestaw głośnomówiący ewentualnie do rozmów z plecakiem , reszta czyli parowanie z większą ilością , jednoczesne połączanie wielu urządzeń ,przyciski i wiele innych dyskwalifikują jako interkom, zresztą jedyna dobra rzeczą jest cena o wiele lepsza propozycja jest sena 5 teraz już można w fajnej kasie wyrwać

• 2 months later...

Sprawa dotyczy zarówno Seny 5 jak i Schubertha SC1.

Wcześniej jak jeździłem, telefon był sparowany i wszystko było ok. Gdy włączyłem przyciskiem asystenta Google, żeby np. gdzieś zadzwonić, wszystko ładnie mi się uruchomiło, słyszałem miły damski głos w słuchawkach. Teraz, uruchomiłem interkom i w drodze chciałem właśnie przez tego asystenta zadzwonić, to po jego uruchomieniu przez kilka sekund moje uszy zostały napastowane głośnym i przeraźliwym jednostajnym piskiem. Po chwili wszystko się uspokoiło i było jak dawniej, komendy przeze mnie wypowiadane były doskonale rozumiane, ja również wszystko doskonale słyszałem. Ale po ponownym uruchomieniu tego asystenta znów ten krótki pisk się pojawił. Wróciłem do domu, jeszcze raz wszystko sprawdziłem i było to samo. Usunąłem wszystkie sparowane urządzenia, na nowo wszystko podłączyłem i dalej jest to samo. Z ciekawości uruchomiłem swoją starą Senę i na niej jest to samo. Co się mogło stać? Oba interkomy resetowałem do ustawień fabrycznych i też to nic nie dało. Tak myślę, że to raczej wina po stronie telefonu. Może też ktoś to u siebie miał, albo może sprawdzić?

Dodam tylko, że jakiś czas temu miałem spory problem w telefonie z wifi, że mi baterie wcinało, więc wszystkie połączenia sieciowe zresetowałem, a dziś, z racji tego, że bluetooth się również wyzerował, na nowo swoje interkomy parowałem. W międzyczasie jakaś tez niewielka aktualizacja na androida przyszła, z tego co pamiętam, ale ona jakieś 40 MB zajmowała. Nic więcej nie było. Android 7.0.

Połączenia telefoniczne działają prawidłowo, słuchanie muzyki również elegancko. Tylko ten asystent Google piszczy na początku po jego uruchomieniu z pozycji interkomu. Jakieś pomysły?

Edytowane przez seebst

Sprawdziłem to z kilkoma telefonami z różnymi wersjami androida i tak:

Samsung galaxy S7 /wersja 7.0 - słychać pisk

Samsung galaxy Tab S /wersja 6.0.1 - słychać pisk

Samsung galaxy S3 /wersja 4.3 - jest ok, wszystko działa prawidłowo, od początku uruchomienia wyszukiwania głosowego jest cicho, czysto i nic na początku nie piszczy.

Nawet czyściłem dane samej aplikacji Google, ale też bez skutku.

Edit.

Właśnie przed chwilą czytałem opinie o samej aplikacji Google w Google Play i wiele osób ma ten sam problem, nie tylko ja. Więc to na szczęście nie wina interkomu ani telefonu, tylko samej aplikacji Google. Z tego galaxy S3 rzadko korzystam i dawno go nie aktualizowałem. I już chciałem to zrobić, jak rzuciły mi się w oczy te opinie od wieku ludzi, jeśli chodzi o tę właśnie aplikację. Więc wstrzymałem się z aktualizowaniem apki Google. Mam nadzieję, że twórcy szybko to naprawią.

Edytowane przez seebst

• 1 month later...

Dzisiejsza aktualizacja usług Google wreszcie rozwiązała ten mój problem. Uff... a już myślałem, że nic z tego nie będzie.

• 1 month later...

Hej, szukam jakiegoś taniego w miarę dobrego interkomu na trzy kaski, tak żeby dało się rozmawiać na raz. Jest coś takiego?

• 2 weeks later...

Hejo, czyli patrzac tak na ten wątek to nie warto kupować chinoli? Czy macie jakiś sprawdzony sprzęt od Nich?

Z góry dzięki za odp

Jedyne Made in China jakie jestem w stanie znieść, to Sena. A produktów No Name to bym omijał. Znajomy kiedyś kupił coś co z nazwy miało przypominać interkom za psie pieniądze. Poza trzaskami i brzęczeniem więcej nic nie słyszał. Już sama słuchawka bluetooth od telefonu lepiej dawała radę. Wyrzucił to jeszcze szybciej niż zakładał.

Hej, szukam jakiegoś taniego w miarę dobrego interkomu na trzy kaski, tak żeby dało się rozmawiać na raz. Jest coś takiego?

v8
  • Upvote 1

A ja sie pytam uzytkownikow takich wynalazkow, da sie w ogole przez to rozmawiac z innymi podczas przelotu.

Pytam, bo w kasku jest stosunkowo glosno, co bylo przyczyna pozbycia sie BT przy uzytkowaniu nawigacji.

Jestem zwolennikiem kabla a rozmowy np. z plecakiem (zona) podczas jazdy, raczej tez nie potrzebuje.

FreedConn TCOM-SC mam i polecam na aliexpress kupiliśmy z ziomkami po 170zł sztuka. Działa rewelacyjnie. Nie wszystko co tanie jest złe..

Ja też też mam TCOM-SC i sobie chwalę. Co prawda tylko 3 odbiorniki można podłączyć ale jakość jest spoko. Ja kupiłem to głównie po to, aby rozmawiać z plecaczkiem i jest super. Przy 120 jest już dość głośno ale, to raczej wina kasków.

Jak wyżej, TCOM-SC polecam. Za 170-180 zł nic lepszego nie znajdziesz, stosunkowo podobnie do tych tańszych Senek, spełnia wszystkie założenia. Aktualnie zamówiłem T-MAXa, przetestuje i dam znać czy lepszy. 

Jak wyżej, TCOM-SC polecam. Za 170-180 zł nic lepszego nie znajdziesz, stosunkowo podobnie do tych tańszych Senek, spełnia wszystkie założenia. Aktualnie zamówiłem T-MAXa, przetestuje i dam znać czy lepszy. 

Z chęcią poczekam na Twoją opinie o T-MAX'ie. Różnica pomiędzy modelami na aliexpress to 10$. Zagłębiłem się w temat i bardzo przyda mi się takie urządzonko ;)

• 2 weeks later...

Z chęcią poczekam na Twoją opinie o T-MAX'ie. Różnica pomiędzy modelami na aliexpress to 10$. Zagłębiłem się w temat i bardzo przyda mi się takie urządzonko ;)

No więc przetestowałem i wydaje mi się, że zasięg ma delikatnie większy. Dźwięk jest o niebo lepszy (jest fajny basik), no i oczywiście plus za rozmowę na więcej intercomów niż 2. Minusy - jest duży, nie łączy się ze starszymi modelami np wspomniany T-com (problem leży pewnie w tym, że owy tcom nie może posłużyć jako stacja przesiadkowa dla połączenia między interkomami tak jak odbywa się to w tmaxie). Ogólnie polecam :)

do ilu km/h da radę usłyszeć 2 osobę? bo czytałem dużo opinii że do 80-100 jest dobrze a później kasza

Ja przy 130 jeszcze jestem w stanie rozmawiać, ale z reguły zwalniam tak do 100 i można komfortowo rozmawiać bez wydzierania się.

Ja przy 130 jeszcze jestem w stanie rozmawiać, ale z reguły zwalniam tak do 100 i można komfortowo rozmawiać bez wydzierania się.

Głównie zależy od prawidłowego ustawienia głośników w kasku, ale faktycznie 100-120 można jeszcze komfortowo porozmawiać. 

Te tańsze interkomy łączą się tylko ze swoją firmą czy innymi też da radę?

Te tańsze interkomy łączą się tylko ze swoją firmą czy innymi też da radę?

T-max daje radę, są nawet poradniki na YT ;) 

• 2 weeks later...

A ja potrzebuję interkomu lub słuchawek do nawigacji w telefonie oraz głównie do komunikatów z Yanosika.

Co możecie polecić z niskobudżetowych interkomów ? Mogą być słuchawki ewentualnie które też się mogą sprawdzić..

2017 nowa wersja V1-2 Zestaw Słuchawkowy BT Domofon Bezprzewodowy Zestaw Głośnomówiący Bluetooth 4.0 Kask Motocyklowy głośniki Słuchawki

http://s.aliexpress.com/zMJBBN7V?fromSns

Ja mam coś takiego i jestem bardzo zadowolony. Janosik i Google mapa jak i rozmowa spoko. Polecam

2017 nowa wersja V1-2 Zestaw Słuchawkowy BT Domofon Bezprzewodowy Zestaw Głośnomówiący Bluetooth 4.0 Kask Motocyklowy głośniki Słuchawki

http://s.aliexpress.com/zMJBBN7V?fromSns

Ja mam coś takiego i jestem bardzo zadowolony. Janosik i Google mapa jak i rozmowa spoko. Polecam

Tylko że ten zestaw nadaje się do kasku otwartego a ja potrzebuję do zamkniętego standaedowego.

Ja ma zamontowane w kasku shoei xr1100 i jest git. Kolega ma w kasku szczekowy m. Więc wszędzie podejdzie. Mikrofon na sztywnym pałąku.

• 3 weeks later...

A czy normalna słuchawka bezprzewodowa do telefonu zda egazmin ?

Bo w kasku powina się zmieścić a jest tańszą opcją. Potrzebuję do Yanosika

@DriGerO

Możesz coś więcej napisać o T-maxie? W ilu max się połączyłeś?  I ogólne wrażenia?