Skocz do zawartości

Interkom - Bluetooth - Jaki Wybrać - Opinie I Porady

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam T-REX. Kupiłem wraz z pilotem na kierę. Na razie w testowaniu. Jakość dźwięku z telefonu (nawigacja+telefon) przez BT dosyć dobra, radio takie sobie - przy szybszej jeździe słabo słychać. Pilot ma tylko kilka funkcji - zmiana stacji i ustawianie głośność + odbieranie połączeń (nie testowałem jeszcze). Nabyłem z Aliex.. kpl 2 interkomów. W wyposażeniu mikrofon tylko na pałąku. Musiałem dokupić do integrala (jakieś 40 zł). Koszt 1 T-REX-a około 370 złotych. Ocena ogólna - 4/5 . Ogólnie - może być.

• Upvote 1

7 hours ago, jacek1 said:

Mam T-REX. Kupiłem wraz z pilotem na kierę. Na razie w testowaniu. Jakość dźwięku z telefonu (nawigacja+telefon) przez BT dosyć dobra, radio takie sobie - przy szybszej jeździe słabo słychać. Pilot ma tylko kilka funkcji - zmiana stacji i ustawianie głośność + odbieranie połączeń (nie testowałem jeszcze). Nabyłem z Aliex.. kpl 2 interkomów. W wyposażeniu mikrofon tylko na pałąku. Musiałem dokupić do integrala (jakieś 40 zł). Koszt 1 T-REX-a około 370 złotych. Ocena ogólna - 4/5 . Ogólnie - może być.

ten na palaku sie miesci bez problemu do integrala - ja tak jezdze.

Pewnie w zależności od modelu kasku. Do mojego Shoei Ryd konieczny był zakup innego micro (zbyt mało miejsca na pałąk). Mój kumpel ma integrala z dłuższą szczęką i też używa tego oryginalnego z T-Rexa. Micro umieszczone z boku, przy policzku ( miejsce zaznaczone na czerwono)

20191030_174619.jpg

20191030_174912.jpg

Przechwytywanie.PNG

Edytowane przez jacek1

• 2 months later...
5 godzin temu, kazek napisał:

Używa ktoś może coś takiego, jeżdżę sam, potrzebuję do janosika i ewentualnie posłuchać radia z telefonu.     https://m.olx.pl/oferta/zestaw-sluchawkowy-intercom-motocyklowy-bluetooth-qta35-CID5-IDCezUA.html

Jeden z youtube'rów testował wspomniany przez Ciebie model z innym budżetowcem. --->>>

Kazek ja mam takiego  Bluetooth QTA35 od 3lat. Uzywam go w zasadzie jedynie na dluzszych trasach, podczas których korzystam z navi. W tym roku podczas wyjazdu do Horic na TT parowałem go z innym kitajskim wynalazkiem i nie miałem zastrzeżen. Da sie słuchać radia/muzy ale nieczęsto to robię. Raz podczas wyciągania wkładu kasku do prania ujebałem kabelki ale zaznaczyć muszę, że byłem wątpliwej świeżości... kitajec dosłał za kilka zł nowy zestaw słuchawek z mikrofonem wiec na luzaku. Ogolnie cena do jakości przemawia na +

No dobra sprawdzilem opakowanie i ja mam identyczny z wyglądu interkom ale nie jest to qta35 tylko bt-s2 czyli inne bebechy w tym samym opakowaniu ale to pewnie wszystko jedej ch*j. Szczerze mówiąc lepszego nie potrzebuję

Edytowane przez linczester

Dzięki, a jest dość głośny? To ustrojstwo niema funkcji interkomu czyli nie połączysz się z drugim, tylko niby z telefonem. 

Ja sie moge polączyc z innymi. Do 100 slychac nawet bajka, do 130/140 tak łooo, a powyzej 160 to juz lipa

Sprawdzilem i rzeczywiscie QTA35 nie ma mozliwosci polączenia sie z innym urządzeniem, a u skosnych bt-s2 jak moj kosztuje z 35 zyla więcej wiec nie oplaca sie teoretycznie brać tego modelu z mniejszą iloscią funkcji. Ale tylko teoretycznie, co kto lubi. Ja np. Nie siadam na moto, zeby nawijać gadkę, tylko kilometry. A urządzenia uzywam do navi. Dodam jeszcze, ze 2 sezony uzywalem z wyeksploatowanym już scorpionem exo500air a w tym roku zalozylem do shuberta c4, w ktorym jest ciszej i slychać troszkę lepiej

Edytowane przez linczester
  • Upvote 1

• 1 month later...

No i chłopaki pozamiatali :)

Powoli zaczynam rozglądać się za Interkomem - właściwie waham się pomiedzy freedconn t-max a t-com i nie wiem na który się zdecydować. Czy jest może ktoś kto korzystał zarówno z jednego, jak i drugiego i może powiedzieć ktory z powyższych ma lepsza jakość dźwięku? Nic innego mnie nie interesuje, bo szukam tylko do słuchania muzyki. 

Ja używsm T-max. Jest bardzo głośny. Na tyle że na max uszy bolą. Dosłownie, aż piszczy w uszach. Wady po pierwszym sezonie. Dodatkowy szum w kasku. Nie za duży, ale jest.

Regulacja głośności. Nie ma ścisz. Tylko trzeba przelecieć do max i znowu od minimum. ( chyba ,że coś nie doczytałem w instrukcji).

Radio słabo odbiera. Może taki egzemplarz trafiłem.

Można sparować z midlandem. Zasięg około 200m.

Jak masz włączoną nawigację i ktoś mówi to rozłącza powiadomienia do czasu zakończenia rozmowy. Może można zmienić pioryte na nawigacja, ale nie rozkimałem jeszcze tego.

Słuchanie muzyki. W połączeniu z Samsung A6 ( po ostatnirj aktualizacji systemu) musiałem najpierw w telefonie wybrać bibliotekę. Inaczej w kółko odtwarzał jeden utwór.

Przy S10 tego problemu nie ma, na tą chwilę.

Bateria wytrzymuje ddwatygodnie słuchania muzy. Znaczy około 20 godzin + rozmowy telefoniczne. Potem sygnaluzacja głosowa o niskim poziomie baterii.

Aczkolwiek bateria wytzymała trasę na ostatni zlot i powrót,  gdzie cały czas rozmawiałem z Gosią i dodatkowo jak nie rozmowa to muza i nawigacja.

I największa wada/zaleta. Jest duży, co wygląda jak wygląda, ale łatwo obsługiwać w rękawice.

Drugiego modelu nie testowałem. Wolałem dołożyć kilka złotych i mnieć możliwość parowania więcej niż 2 interkomy., mimo że 90% to jazda solo i nie korzystam z tej funkcji.

38 minut temu, Tomek napisał:

Regulacja głośności. Nie ma ścisz. Tylko trzeba przelecieć do max i znowu od minimum. ( chyba ,że coś nie doczytałem w instrukcji).

Dzieki za info.

No, ale chyba z pozycji telefonu moge regulować tę głośność? (chodzi mi głównie o muzyke, czy rozmowy telefoniczne)

Rozumiem, ze to urządzenie działa na takiej samej zasadzie jak słuchawki bezprzewodowe, moge się połączyć poprzez bluetooth i sterowac telefonem - odbierać połączenia, regulować głośność, ustawiać muzykę? 

Tak dokładnie. Można regulować z telefonu. Tyle że ja często mam telefon w kieszeni 🤣

6 godzin temu, kazek napisał:

Coś takiego pokazało się w tym roku, tylko opinii brak 😐  https://allegro.pl/oferta/interkom-intercom-maxto-m2-konferencja-do-6-kaskow-8943204887

Hmmm, ciekawy, w niezłej cenie ... nie wiem czy się nie skuszę 🤔

Nie wiem na ile to wiarygodne.   

• 2 weeks later...

No i się skusiłem ... od razu na 4 sztuki +słuchawki :)

Wygląda zachęcająco:

20200318_180416.thumb.jpg.3e965dacc92bb6e33b8a460864a77f35.jpg

interkom.jpg

Edytowane przez popjus

12 minut temu, popjus napisał:

No i się skusiłem ... od razu na 4 sztuki +słuchawki :)

Wygląda zachęcająco:

20200318_180416.thumb.jpg.3e965dacc92bb6e33b8a460864a77f35.jpg

interkom.jpg

Montuj i testuj. Musze dla połówki kupić w tym roku przed wyjazdami.

Masz do niego instrukcje po polsku? Możesz wkleić tutaj? 

Mam. Gość który tym handluje (ten z allegro) jest bardzo komunikatywny i słowny.

Wszystko uzgodnione, przesłane zgodnie z ustaleniami.

Przedwczoraj zamówienie - dziś dostawa.

No i dodatkowo upust dla ilości 4+1

Interkomy już sprawdziłem w domu - działają bez zarzutów - jutro próby w terenie na/w kasku

Tu masz instrukcje (ale na tym linku co wkleiłeś wyżej jest bardziej czytelnie):

Interkom M2

MaxTo_M2_instrukcja Książeczka (1).pdf

Słuchawki M1

MaxTo M1 (1) (2).pdf

• Upvote 1

Niedostępne 😐

Edytowane przez kazek

Na ali 27go będzie świętowanie 10 lecie i z tej okazji sporo promocji w tym interkomy.

Np t-max z 217 na 180.

Można jeszcze zbić cenkę kuponami.

Ja się skuszę

• 1 month later...
W dniu 18.03.2020 o 19:47, kazek napisał:

Masz do niego instrukcje po polsku? Możesz wkleić tutaj? 

Znalazłem coś takiego: Instrukcja M2

Do osób, które użytkują Maxto2 lub t-max.

Jeśli mam jednocześnie spięte dwa (lub więcej) interkomy oraz sparowany telefon, na którym mam odpaloną nawigację to jak się zachowują te urządzania podczas rozmowy przez interkom i pojawienia się komunikatu głosowego z nawigacji? Czy wycinają rozmowę na czas komunikatu (wydaje mi się, że Tomek napisał, że w t-max priorytet ma rozmowa na interkomów)? To trochę bez sensu, bo łatwiej kogoś poprosić by powtórzył jak już się uporamy ze zmianą kierunku jazdy, niż przejechać jedyny w okolicy skręt z autostrady ale mieć super udana pogawędkę... Czy Maxto2 ma w ogóle taka funkcje „czuwania” na dwóch lub trzech annałach jednocześnie, czy tam się po prostu wybiera jeden kanał (np. nawigację) a jak się chce porozmawiać na interkomach to trzeba się na te funkcję jakoś przepiąć (instrukcja nie jest jasna w tej kwestii)... 

Mogę wydać na pare (dwa) urządzeń ok. tysiaka i tak się właśnie zastanawiam, co wybrać..... Jeszcze jakieś propozycje? Moim must have jest zasięg do ok. 700 m, full duplex na minimum 2 interkomami, podczas rozmowy na interkomach komunikat głosowy z nawigacji powinien mieć priorytet lub być odsłuchiwane w tle (audio multitasking), mocowanie na klips (przeżyje naklejki jak w sprzedaży będzie możliwość dokupienia kolejnej naklejki - będę zmieniał kask i chciałbym urządzenie móc zamontować na nowej skorupie).

Zastanawiam się jeszcze nad Midland BTX1 PRO - instrukcja obslugi. Można ustawić priorytet kanału, jest do tego apka ułatwiająca konfiguracje, z tego co widzę łatwo go wpiąć i wypiąć bez konieczności walki z kabelkiem (tylko zasięg marny) lub wersja Midland BTX1 PRO S - instrukcja obsługi.

Ktoś, coś?

Z góry dziękuje za pomoc,

M