Skocz do zawartości

Lampy Ledowe W Moto

mariuszn2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z forumowiczów montował u siebie lampy ledowe ,a w zasadzie diody ledowe w miejsce standardowej

żarówki.Wyczytałem w necie ,że można coś takiego kupić ,montaż w miarę prosty,natomiast pojawiają

się problemy ,bo waga leda jest większa od żarówki a poza tym trzeba gdzieś poupychać taśmy chłodzące.

I pojawia się jeszcze pytanie o rozkład światła tak stuningowanej lampy (czy nie oślepia) oraz o trwałóść

takiego rozwiązania.

Temat jest interesujący,bo ja w swoim nowym aucie mam lampy ledowe (oryginalne)

i muszę powiedzieć,że efekty są rewelacyjne.

Edytowane przez Krzysztof

jeśli nie mylę pojęć, to jest to nielegalne, ponieważ tak jak xnenon rozprasza światło i oślepia innych. Sam zastanawiałem się, czy nie wsadzić do samochodu, ale jak poczytałem internety to sobie odpuściłem

Homologacji to nie będzie miło na pewno.Sama taśma niewiele da jeśli nie będzie odpowiednio zaprojektowana soczewka .

Być może i z homologacją będzie problem,

natomiast same zestawy są gotowymi odpowiednikami żarówek( a mi o takie rozwiązanie chodzi) ,odpowiednio,

H1,H7 ,HB ( w odróżnieniu od domowych samoróbek) co by sugerowało,

że powinny być dostosowane do oryginalnych lamp (odbłyśników ).

Występują zestawy chińskie, ale też produkcji np. Philipsa.

Edytowane przez mariuszn2

homologacji na pewno nie będzie bo lampa ma homologację na światło emitowane przez halogena więc przy zamontowaniu tam xenona/leda cały zestaw traci homologację.

Na te nie ma nawet co patrzeć bo w sumie nie świecą:

http://allegro.pl/zarowka-led-h7-68-x3528-smd-drl-xenon-look-halogen-i5821008705.html

Ciekawe jak te by świeciły i jak z trwałością ?

http://allegro.pl/nowosc-h7-led-philips-az-10400-lm-generacja-iv-3d-i5715053488.html

Powered led w kingu, zdjęcia nie moje, wklejam jak to świeci, jest zajebioza

11220062_758625010909079_361181810232807

12376074_758625007575746_364867070956479

Edytowane przez Franio

Te zestawy są pod nowoczesne reflektory produkowane fabrycznie z ledowymi żarówkami. Aby zastąpić zwykle żarówki potrzebna jest przetwornica (chyba że jest w zestawie).

Poza tym nie nadaje się to do zwykłych reflektorów bo problem jest z tym, że led świeci punktowo i na dodatek na tych "żarówkach" jest jeden led od dołu i jeden od góry a brakuje chociażby po bokach Mam nawet gdzieś postojówkę wykonana tak samo i poza tym, że ładnie świeci nic nie daje bo świeci właśnie tylko w górę i w dół i przy pierwszej kontroli bagiety to zobaczą.

i nie widać odcięcia na światłach mijania jak pisałem wcześniej. Ale ie spodziewałem się, że świecą tak mocno

Patrząc na te zdjęcia uważam że xenon w soczewce jest dużo bardziej precyzyjnym rozwiązaniem.

Widać że świeci jasno ale nie precyzyjnie

Porównując do xenona dla mnie jest słabo

zz1.JPG

ps. które foto to mijania a które drogowe ?

Edytowane przez turbo1988

I - mijania

II - drogowe

Nie wygląda to za dobrze, jakoś nie chciałbym spotkać na drodze pojazdu z takimi światłami, pewnie w soczewce to by lepiej dawało radę.

Faktycznie z soczewkami jest dużo lepiej !!!

A nie lepiej już myśleć o oświetleniu laserowym ?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Koszt lasera o sensownej mocy przekroczy wartość pojazdu ;)

Koszt lasera o sensownej mocy przekroczy wartość pojazdu ;)

Tak podejrzewałem,ciekawe kiedy Suzuki się obudzi w tym temacie.

Jakby nie było wiązka światła z lasera sięga dwa razy dalej w nocy od led-a

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Tak, ale jest ona cienka jak sik pajaka, tak doslownie. Co gorsza widmo praktycznie zerowe bo w jednej czestotliwosci wiec latwo oswietlic cos i wiazka nie wroci co da brak widocznosci. Z powodu braku niejednolitej polaryzacji ciezko uzyskac dobry widok po odbiciu. By uzyskac barwe biala trzeba conajmniej kilka laserow duzej mocy - kaozt kazdego wart na te chwile dziesiatki tys zlotych, w dodatku sa wielkosci bagaznika i wymagaja niesamowitego chlodzenia bo czesto pracuja w bardzo niskich temperaturach.

Moze za 100 lat...

Edytowane przez obiezyswiat

To może zostańmy przy ledach :p:

Moze za 100 lat...

No, pewnie tak bo idzie globalne ocieplenie.

Tak moim skromnym zdaniem sądzę, że to trochę przerost treści nad formą :)

I na pewno Mariuszku nie uzyskasz takich efektów świetlnych jak w Twoim aucie :)

Tak, ale jest ona cienka jak sik pajaka, tak doslownie. Co gorsza widmo praktycznie zerowe bo w jednej czestotliwosci wiec latwo oswietlic cos i wiazka nie wroci co da brak widocznosci. Z powodu braku niejednolitej polaryzacji ciezko uzyskac dobry widok po odbiciu. By uzyskac barwe biala trzeba conajmniej kilka laserow duzej mocy - kaozt kazdego wart na te chwile dziesiatki tys zlotych, w dodatku sa wielkosci bagaznika i wymagaja niesamowitego chlodzenia bo czesto pracuja w bardzo niskich temperaturach.

Moze za 100 lat...

przeciez najnowsze audi czy bmw maja takie swiatla?! i nie widze dodatkowego "bagaznika" na swiatla...

To ledy. Jeden z modeli kasków też ma laser w nazwie i nie znaczy że ma lasery

• krynio pinned this temat