Skocz do zawartości

Lampy Ledowe W Moto

mariuszn2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze mnie zastanawiało o co chodzi z tymi lampami laserowymi .

Już wiem ,że ledy są znakomite, ach strach pomyśleć co dadzą lasery.

Może dobrze,że póki co są tak drogie,będzie czas ,żeby przyzwyczaić do ledów,ha,ha

W ogóle fajne teraz robią te nowe lampy np w nowych astrach gdzie ciągle jedziecie jakby na długich, lampa wykrywa pojazdy z na przeciwka i wyłączając odpowiednie sekcje emitera światła powoduje jego ominięcie, w efekcie brak oślepienie :) no ale jeszcze trochę i samemu nawet żarówki nie wymienisz bo do tego będzie dwóch fakultetów :P

To jestem teraz jestem ciekaw jak obeszli prawa fizyki wg tego artykułu i z niebieskiego "lasera" zmienili światło na pełne widmo. A cena faktycznie niezła

Na svforum.pl kolega freshus wpasował do SV650N K5 reflektor ledowy z Jeepa Wranglera 7". Wrzucam filmik jak to świeci :

Koszt : 130$ z przesyłką na alibabie , lampa ma homologacje! (trzeba dorobić mocowanie i światła pozycyjne)
Wrzucam też link do tematu na svforum.pl : http://www.svforum.pl/viewtopic.php?p=272940#p272940

A co po homologacji do konkretnego modelu samochodu, skoro trzeba dorabiac pozycyjne i sama przerobka takiej lampy ją tej homologacji pozbawia?

Na wszelki wypadek z takimi wynalazkami nie wjeżdżajcie do Austrii, Großglockner, Alpy itp. Będą problemy.

---------

Błędy w pisowni i niepasujące do kontekstu słowa sponsoruje

iPhone + Tapatalk

W ogóle fajne teraz robią te nowe lampy np w nowych astrach gdzie ciągle jedziecie jakby na długich, lampa wykrywa pojazdy z na przeciwka i wyłączając odpowiednie sekcje emitera światła powoduje jego ominięcie, w efekcie brak oślepienie :) no ale jeszcze trochę i samemu nawet żarówki nie wymienisz bo do tego będzie dwóch fakultetów :P

No i dzisiaj się okazało,że producent mojej puszki popsuł reflektory w mojej Suzi :takaemotka:

Po dzisiejszym wypadzie wróciłem do domu już po zmierzchu.Do tej pory uważałem,że przednie lampy

w moim gsx-ie są bardzo dobre.Ale ,że przez ostatnie 3 tygodnie jeżdziłem tylko nowa puszką z ledami ILS,

to bardzo szybko przyzwyczaiłem się do dobrego.I dzisiaj się okazało się jaka jest przepaść między halogenami

a ledami.Po zmierzchu wydawało mi się ,że przepaliła mi się żarówka w moto,ale niestety nie !!!

To bylo tak jak by ktoś przesiadł się do "malucha",a tam lampy świeciły na poziomie świec,niektórzy pewnie jeszcze pamiętają.

Dodam jeszcze ,że ILS rozpoznaje sytuację na drodze,samoczynnie zwiększa lub zmniejsza zasięg krótkich (rozpoznaje jazdę autostradową,

czy zbliżanie się do pojazdu jadącego nocą przed nami),rozpoznaje skrzyżowania i doświetla boki,zaś przy skręcaniu światła podążają za kierunkim

skrętu,podobnie jak w moto z lampą zintegrowaną z kierownicą,a nie jest to zwykle włączenie jednego halogenu.

Na svforum.pl kolega freshus wpasował do SV650N K5 reflektor ledowy z Jeepa Wranglera 7". Wrzucam filmik jak to świeci :

Koszt : 130$ z przesyłką na alibabie , lampa ma homologacje! (trzeba dorobić mocowanie i światła pozycyjne)

Wrzucam też link do tematu na svforum.pl : http://www.svforum.pl/viewtopic.php?p=272940#p272940

Podobnie rewelacyjne efekty implantu leda można obejrzeć na hajka.pl

Ja zaś się zastanawiam jak można obejść problemy z homologacją,bo o wyższości

ledów na halogenami nie ma co nawet dyskutować,bo to jest przepaść !!!

A robią w ogóle jakieś moto fabrycznie teraz z ILS?

Ja w aucie jak i moto mam halogeny i jako, że nie zaznałem różnicy ze świateł jestem zadowolony :P ale chyba nie chciałbym sam się bawić z lampą bo bałbym się oślepiania innych. W końcu nie jestem sam na drodze :)

Edytowane przez skrystos

@mariuszn2 - zgubi Cię dobrobyt

wsiądziesz do "normalnego auta" i zgon murowany

czytam właśnie książkę alana coopera "wariaci rządzą domem wariatów" - książka o produkcji systemów(komputerów) które za nas myślą

cóż czekam na moment kiedy Twoja nowa puszka stwierdzi że nie jesteś godzien, aby w niej dupę wozić :P

Edytowane przez syku

A robią w ogóle jakieś moto fabrycznie teraz z ILS?

Ja w aucie jak i moto mam halogeny i jako, że nie zaznałem różnicy ze świateł jestem zadowolony :P ale chyba nie chciałbym sam się bawić z lampą bo bałbym się oślepiania innych. W końcu nie jestem sam na drodze :)

Z tego co wiem ,to Yamaha R 1,Kawasaki H 2,mają ledy ,można o to podejrzewać najnowsze modele BMW-u i Ducati,

a worek się pewnie dopiero rozwiązał

@mariuszn2 - zgubi Cię dobrobyt

wsiądziesz do "normalnego auta" i zgon murowany

czytam właśnie książkę alana coopera "wariaci rządzą domem wariatów" - książka o produkcji systemów(komputerów) które za nas myślą

cóż czekam na moment kiedy Twoja nowa puszka stwierdzi że nie jesteś godzien, aby w niej dupę wozić :P

Sylwek ,coś w tym jest,wystarczy pooglądać "Terminatora " czy "Matrixa",

są takie chwile,że wcale nie żałuję,że jestem stary,ha,ha

@syku gorzej jak puszka stwierdzi, że ma focha, spytasz o co biega a ona na to: domyśl się :P

... ciekawe kiedy Suzuki się obudzi w tym temacie.

Gdzieś ostatnio czytałem że w modelu 2016 nowy GSX-R 1000 ma mieć właśnie ledy na pokładzie, więc... idzie nowe.

Tylko jak chcąc być w zgodzie prawem zaimplementować ledy do naszych maszynek? Chyba się nie da, więc trzeba "rzeźbić" ...

O ile w PL to jeszcze ujdzie, to kto planuje wycieczki gdzieś np. w Alpy to nie radzę... przekonałem się o tym naocznie jadąc z kolegą przez Austrię który miał w aucie nasze "polskie dzienne" - krótko i na temat, nie warto.

Gdzieś ostatnio czytałem że w modelu 2016 nowy GSX-R 1000 ma mieć właśnie ledy na pokładzie, więc... idzie nowe.

Faktycznie coś Suzuki o tym przebąkuje,chociaż w Mediolanie pokazali prototyp,więc nie do końca pewne.

Szkoda, że do dziorków chociaż legalnych ksenonów nie ma :) ale producentom się pewnie nie opłaca zabawa w certyfikacje etc. Jak odebrałem dziorka z salonu to świecił mi w ziemie zaraz przed moto, dopiero ustawiłem sobie porządnie i coś widać :D sprawdzane było że jest poprawnie na stacji diagnostycznej żeby nie było ze oślepiam :P

A co po homologacji do konkretnego modelu samochodu, skoro trzeba dorabiac pozycyjne i sama przerobka takiej lampy ją tej homologacji pozbawia?

Na wszelki wypadek z takimi wynalazkami nie wjeżdżajcie do Austrii, Großglockner, Alpy itp. Będą problemy.

---------

A jeśli założymy pozycyjne poza lampą? Wtedy tej homologacji nie traci. Są pozycyjne ledowe z homologacją (mam takie u siebie).

Pytanie tylko jak sprawa wygląda z montażem lampy samochodowej w moto. Chyba znowu będę dzwonił po urzędach.

Na typowe polskie druciarstwo zaden urzad nie da rady, ale ubezpieczyciel chetnie wykorzysta jakiekolwiek uchybienie, zeby umyc rece od odpowiedzialnosci i zaoszczedzic na wyplacie odszkodowania.

PS: homologacja to nie tylko znaczek E00 na lampie.

---------

Błędy w pisowni i niepasujące do kontekstu słowa sponsoruje

iPhone + Tapatalk

A może istnieje możliwość obejścia homologacji przez zainstalowanie dodatkowych lamp

ledowych, bez ingerencji w lampę główną ,na takiej zasadzie jak w puszce montuje się halogeny

przeciwmgielne.Czy takie dodatkowe lampy są osiągalne na rynku i czy mają homologacje?

ja założyłem to http://www.ebay.com/itm/251957060374to mojego starego grata..

efekt bieli powalający.. po prawej osram nightbreaker plus: http://zapodaj.net/04733f8f7ad36.jpg.html

do moto jak będzie okazja to też założę

A może istnieje możliwość obejścia homologacji przez zainstalowanie dodatkowych lamp

ledowych, bez ingerencji w lampę główną ,na takiej zasadzie jak w puszce montuje się halogeny

przeciwmgielne.Czy takie dodatkowe lampy są osiągalne na rynku i czy mają homologacje?

Kazda lampa lub para lamp musi mie homologację EU,inaczej DR idzie do kieszeni a w razie wypadku kierownik bystry z naprzeciwka stwierdzi ze został oślepiony i zonk.KRD opisuje temat jasno-kade oświetlenie zamontoane MUSI by sprawne a skoro SPRAWNE to zgodne w/w.EOT

efekt bieli powalający.. po prawej osram nightbreaker plus: http://zapodaj.net/04733f8f7ad36.jpg.html

Jacek sorry ale widac po swietle ze nie ma przełamania czyli będziesz oślepiac.wiązka jest skupiona...

Może i jest efekt bieli jak w vizirze ale linii odcięcia tam nie ma żadnej, to będzie oślepiać wszystko z naprzeciwka

Ja mam ledowe postojowe tylko. Wymagało to jakiejś przetwornicy pod siedzeniem i chyba tyle. Jest dość istotna różnica w barwie pomiędzy postojowymi a mijania. Mogę udostępnić do oględzin w Wawce w razie czego ;)

Kazda lampa lub para lamp musi mie homologację EU,inaczej DR idzie do kieszeni a w razie wypadku kierownik bystry z naprzeciwka stwierdzi ze został oślepiony i zonk.KRD opisuje temat jasno-kade oświetlenie zamontoane MUSI by sprawne a skoro SPRAWNE to zgodne w/w.EOT

O taką homologację mi chodzi,dla dodatkowych lamp led!

• 4 weeks later...

Już od dawna myślałem o założeniu żarówki LED do przodu, ale w tym sezonie dopiero to zrealizuję kupiłem już takiego leda i powiem wam że na razie prowizorycznie podłączyłem ją, bo mam lampę wymontowaną całą i będę ją rozbierał i czyścił. Podłączyłem ją (LED) pod aku i światło jest zajebiście mocne, w kloszu też robi wrażenie. Jak to wszystko zmontuje (trochę nie pasuje gniazdo z lampy do żarówki) to dam fotki i opiszę moje wrażenia .

post-7891-0-29335900-1453069631_thumb.jpg

post-7891-0-38774700-1453069641_thumb.jpg

Z przecieków z prasy japońskiej (via internet) widziałem,

że hajka III generacji (wchodzi do produkcji pod koniec 2016),

będzie miała fabryczne ledy!

Już od dawna myślałem o założeniu żarówki LED do przodu, ale w tym sezonie dopiero to zrealizuję kupiłem już takiego leda i powiem wam że na razie prowizorycznie podłączyłem ją, bo mam lampę wymontowaną całą i będę ją rozbierał i czyścił. Podłączyłem ją (LED) pod aku i światło jest zajebiście mocne, w kloszu też robi wrażenie. Jak to wszystko zmontuje (trochę nie pasuje gniazdo z lampy do żarówki) to dam fotki i opiszę moje wrażenia .

a jak odcina linię, która jest na fabrycznej żarówce? Nie będzie efektu oślepiania innych?  

o homologacji nie wspominam bo to oczywiste... 

• krynio pinned this temat