Skocz do zawartości

Lampy Ledowe W Moto

mariuszn2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Już od dawna myślałem o założeniu żarówki LED do przodu, ale w tym sezonie dopiero to zrealizuję kupiłem już takiego leda i powiem wam że na razie prowizorycznie podłączyłem ją, bo mam lampę wymontowaną całą i będę ją rozbierał i czyścił. Podłączyłem ją (LED) pod aku i światło jest zajebiście mocne, w kloszu też robi wrażenie. Jak to wszystko zmontuje (trochę nie pasuje gniazdo z lampy do żarówki) to dam fotki i opiszę moje wrażenia .

Mam mały problem, jak tą nazwijmy to żarówkę wsadzić w gniazdo lampy HB4? Może ktoś coś słyszał o jakiś przejsciowkach np. HB4 na h7, Wiem że jest coś takiego na xenony. Otwór musi mieć średnicę ok. 20mm.

30.03.2016 Problem rozwiązany, odpowiedni adapter zrobiłem ze starej żarówki, po prostu uziołem to co potrzebowałem i rozwierciłem na większą średnicę :) wszystko pasuje i jest zamienne z normalną żarówką w razie konieczności.

Wysłane z mojego myPhone H-Smart przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez meverick

Z tego co wiem są różne ledy,z wyjściami kompatybilnymi

do odpowiedniej żarówki!

Tylko trzeba pamiętać że przy zmianie typu źródła światła szlak trafia homologację. Żeby potem być świadomym w razie kontroli, czy jakiś przygód z ubezpieczeniem.

Wytapatalkowane...

Z policją czy na stacji diagnostycznej to wiadomo.

Ale o co chodzi z ubezpieczalnią?

Czyżby w razie W przez ledy robili problemy z wypłatą odszkodowania ?

Światła bez homologacji, możliwość oślepienia, pojazd nie zgodny z prawem i nie dopuszczony do ruchu czyli OC nie działa.

Z policją czy na stacji diagnostycznej to wiadomo.

Ale o co chodzi z ubezpieczalnią?

Czyżby w razie W przez ledy robili problemy z wypłatą odszkodowania ?

Tak. Dokładnie.

Zazwyczaj oczywiście nie ma problemu, ale gdy są szkody na osobie(spoora kasa) to coraz dokładniej szuka się pretekstu by nie wypłacać.

Chodzi głównie o tzw. przyczynianie się do winy (art. 362 K.c) i traktowanie montażu pseudo xenonów czy innego oświetlenia bez homo jako związanego z umyślnością szkody.

http://rf.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi/ubezpieczenia-komunikacyjne-odpowiedzialnosci-cywilnej-oc-szkoda-majatkowa-na-mieniu/Obnizono_mi_odszkodowanie__powolujac_sie_na_przyczynienie_po_mojej_stronie___co_to_takiego___20288

Oczywiście jeśli ktoś zwróci uwagę na rażące go światła to można mówić o szczęściu jeśli sie skończy na współwinie. 

TU mają wtedy oficjalnie podstawy do zaniżenia odszkodowania...czytając po polsku dostajesz odmowę i możesz ich podać do sądu.

Nie mam już aktualnych przepisów z PL w paluszku, ale w Szwecji każdy zakłada co chce jako drogowe/dodatkowe i włącza się to razem z długimi. Dodatkowo jest przekaźnik i pstryczek na czas przeglądu lub kontroli. Wtedy trzeba poinformować, że to oświetlenie robocze np na ogniska itp. Jest to oczywiście nielegalne, ale wszyscy czekają, aż przepisy się dostosują do potrzeb ludzi :) Policja się w każdym razie nie czepia a najczęściej policjanci w prywatnych samochodach też takie mają. Najpopularniejsze są tzw rampy:

http://www.hova.com/led-extraljusramp-72w-cree-kombo/

Sekcje boczne rozpraszają,centralna jest dalekosiężna.

• Upvote 1

Producentom nie wolno produkować reflektorów o większej liczbie cechowania niż 50 (150000cd). Maksymalna światłość emitowana przez wszystkie jednocześnie zapalone reflektory drogowe naszego samochodu nie może przekraczać 225000cd (sumaryczna liczba cechowania 75).

Te najpopularniejsze rampy mają 6480lumenów, co przy 8° daje 423376,565cd

Czyli trochę ponad normę...

Takie przepisy to w PL? Tutaj każdy chce, żeby było widno jak w dzień i to 1km do przodu najlepiej bo to ma wpływ na jego bezpieczeństwo. Jak pojawi się ktoś z naprzeciwka, to nie problem zgasić. Najlepiej unikać nocnej jazdy. 

PS: nikogo nie namawiam do niczego, jestem prawie zawsze za przestrzeganiem prawa.

Każda lampa, reflektor itp musi mieć trwale naniesiony znak homologacyjny. Chyba wszystkie wynalazki z tego dwątku homologacji nie mają. Dodatkowe halogeny z homologacją ? Ksenony ? Bardzo proszę... 1500 zł - Touratech :)

A wracając do sprzętu bez homologacji...

Tadaaam!

H7 30W LED CREE

H7 LED CREE 30W 3600lm - 143 zł (odbiór osobisty)

Na allegro mają komplety po 2 sztuki ale sprzedają też po 1 szt.

Świeci mega! Kupiłem to w miejsce zwykłej H7 na światła długie - drogowe. (mam 1250SA czyli 2 x H7)

Po włączeniu efekt jest taki trochę... hmmm. Jak w nowych Audi na ledach. Widać że jest moc. Zwykła H7 świeci przy tym na żółto a ten LED na biało. Ale nie na niebiesko.

Na razie jestem na etapie montażu. Nie jest łatwo. 

LED jest dostarczany z adapterem widocznym na zdjęciu. Są dwa adaptery. Diody w żarówce też są dwie na przeciwko siebie. I te dwa adaptery są po to żeby wycelować żarówką żeby mieć diody góra dół lub lewo prawo. W Bandicie potrzeba jest żeby były góra dół. W halogenie jak np. do Poloneza (może ktoś kojarzy) trzeba by ustawić prawo-lewo.

Ten adapter montuje się w lampie i przygniata sprężynką jak zwykłą żarówkę. Dopiero w ten adapter wkłada się leda i przekręca żeby zablokować.

NIESTETY. W naszych lampach na żarówkach są dodatkowo adaptery - dystanse. I dopiero ten adapter jest przygniatany. Muszę jutro dorobić jakiś dystans bo sprężynką nie dociska mi tego ledowego adaptera.

Inny problem to uszczelnienie lampy. W komplecie jest taka guma maskująca ale nie będzie to dobrze pasować bo u nas ten radiator wypada akurat na wejście do lampy.

Na razie nie mogłem zrobić zdjęć porównawczych bo tak się śnieg rozpadał że bym się wyglebował tuż przed garażem.

Edytowane przez nicolaus

Jeśli nie chcesz mieć żółto białych świateł, to na mijania załóż osram night breaker unlimited.

f-osram-night-breaker-unlimited-h7-12v-5

Mam h4 u siebie i robi robotę. No i światło jest białe.

Edytowane przez GreGF

Jeśli nie chcesz mieć żółto białych świateł, to na mijania załóż osram night breaker unlimited.

nie wiem jak ma się do siebie H1 do H7, ale o ile z H4 w starej Ibizie byłem bardzo zadowolony, na pewno wytrzymywały rok/dwa, to H1 w moim Accordzie świeciły z pół roku i wróciłem do zwykłych

Dzięki. Na nowy sezon zainwestuję w lepszejszą H7 właśnie typu night breaker. Martwi mnie tylko ich żywotność. Miałem H7 w Citroenie C5 i padały co miesiąc. Ale tam były duże spadki i skoki napięcia spowodowane pompą zawieszenia. 

Mam nightbreaker unlimited plus w aucie (2,5 roku już jeżdżą ~35k km) i w bandicie od zeszłego sezonu - h4 w nakedzie ~8k km i nic się nie przepala. mam jedną na zapas i na razie sobie leży.

cwaniaki bo mają w nakedzie h4 a w nowszych h7, do mojego hb3 i hb 4 - niestety mały wybór. Kupiłem kiedyś philipsa chyba +30 % i jest poprawa, mogę jeździć w nocy :)

cwaniaki bo mają w nakedzie h4 a w nowszych h7, do mojego hb3 i hb 4 - niestety mały wybór. Kupiłem kiedyś philipsa chyba +30 % i jest poprawa, mogę jeździć w nocy :)

W "S" można zmienić soczewki na inne.

Ja kupiłem w tamtym roku żarówkę HB4 firmy Flosser +90 światła. Dałem za nią 50 zł jest dużo lepiej, ale mnie to i tak nie zadowala, dlatego zmieniłam na Led, druga sprawa to muszę wyczyścić lampę od środka

Wysłane z mojego myPhone H-Smart przy użyciu Tapatalka

ja też je mam i naprawdę mogę je szczerze polecić :)

Też zastanawiam się nad wymianą na ledy,tylko zastanawiam się czy jest duża różnica w jeździe w nocy pomiędzy zwykłą h4 (taką najtańszą) a ledową, czy jest sens inwestowania takich pieniędzy w ledy. I poleciał bym kompleksowo puszka i moto ;)

Też zastanawiam się nad wymianą na ledy,tylko zastanawiam się czy jest duża różnica w jeździe w nocy pomiędzy zwykłą h4 (taką najtańszą) a ledową, czy jest sens inwestowania takich pieniędzy w ledy. I poleciał bym kompleksowo puszka i moto ;)

Miałem w poprzednim motocyklu R1 żąrówki h4 i światło było super, dwa duże leflektory, w aucie mam h7 żarówki z marketu i też mam dość światła, nie wiem jak to jest w B12.5 ale w B12 S po kilku latach światło jest jak dla mnie fatalne, może wystarczy tylko wyczyścić kompleksowo lampę ( od środka) i też było by dobrze. Przypuszczam że soczewka jest słabej jakości i się przypala, bądź żółknie od żarówki.

Napisano (edytowane)

Przećwiczyłem to w puszcze.Miałem w C-crosserze H 7 na soczewkach

i wydawało mi się ,że są bardzo dobre.Teraz w GLC mam ledy w zespole ILS

i powiem krótko,to nie różnica,to przepaść !!!

Stąd też zainteresowałem się ledami w moto,ha,ha

Edytowane przez mariuszn2

Przećwiczyłem to w puszcze.Miałem w C-crosserze H 7 na soczewkach

i wydawało mi się ,że są bardzo dobre.Teraz w GLC mam ledy w zespole ILS

i powiem krótko,to nie różnica,to przepaść !!!

Stąd też zainteresowałem się ledami w moto,ha,ha

Tak tylko że w twoim glc masz jak się domyślam fabryczne ledy, gdzie reflektor jest przystosowany do takich żarówek ledowych, a w moim lanosie ktory swieci jak dwie swieczki jak i w motocyklu mam zwykły reflektor a nie chciał bym wydać około 400zł jak efekt był by podobny albo nie współpracowało by to między sobą. Edytowane przez jachu354

Dokladnie, w ori wszystko jest dopasowane, przystosowane do siebie. Poza tym jest wg. Mnie lepsza jakosc diody, i rozwiazany problem jej chlodzenia. Pamietam jak kilka lat temu byla moda na montowanie pseudo ksenonow w zwyklych lampach np zamiast h4, i to koniecznie w niebieskim odcieniu. Na szczescie juz to minelo i juz malo osob tak oslepia :)

Oczywiście oryginał jest najlepszy,ale mi zakładając ten temat chodziło nie o przypadkowo czy chałupniczo

wsadzone ledy,tylko o ledowe odpowiedniki właściwej żarówki (np.hb 4,h7) dla danego reflektora.

Widziałem w necie efekty tych zmian i były też bardzo dobre.

Swoją drogą to ciekawe ,dlaczego dla kompatybilnych ledowych zamienników nie ma homologacji.

Ale jak nie wiadomo o co chodzi,to chodzi o pieniądze !

Haha cos w tym jest :) patent na lampe itp:) chociaz wydaje mi sie ze to musi byc tez dopracowane klosz itp bo taki led inaczej rozprasza swiatlo i daje inna wiazke niz zwykla zarowka. Jak jest soczewka to spoko, gorzej jak jest tak jak w przypadku h4, czyli zarowka nie jest zaslonieta - wtedy moze to oslepiac innych. Ciekawe kiedy w moto powstana systemy jak np. W audi- czyli kamera z noktowizjerem i obraz pomiedzy licznikami :)

Poedukowałem się trochę, w internetach i faktycznie zakładanie zamiennika h4 w zwykła lampę nie ma większego sensu, światło jest rozproszone nie ma żadnego odcięcia i wyregulowanie takiego zestawu jest praktycznie niemożliwe . Lepiej wypadają lampy z soczewka ale u mnie niestety takich nie ma. Chyba zainwestuje w dobre żarówki ewentualnie może ktoś na coś innego mnie namówi zaargumentuje sensownie.

• krynio pinned this temat