Skocz do zawartości

Lampy Ledowe W Moto

mariuszn2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Haha cos w tym jest :) patent na lampe itp:) chociaz wydaje mi sie ze to musi byc tez dopracowane klosz itp bo taki led inaczej rozprasza swiatlo i daje inna wiazke niz zwykla zarowka. Jak jest soczewka to spoko, gorzej jak jest tak jak w przypadku h4, czyli zarowka nie jest zaslonieta - wtedy moze to oslepiac innych. Ciekawe kiedy w moto powstana systemy jak np. W audi- czyli kamera z noktowizjerem i obraz pomiedzy licznikami :)

No właśnie mi chodzi o to ,że ledowy zamiennik np h7 powinien dawać taki sam rozkład światła jak h7 ,tylko mocniejszy.

Wtedy nie wymaga to dalszych kombinacji,dobrze świeci i daje się wyregulować.

Być może jest tak w niektórych przypadkach(np.chińska podróba) ,że kompatybilność ledowego zamiennika h7 polega tylko na tym,

że tylko  pasuje do gniazda i wiązki w lampie,ale rozkład światła jest zupełnie inny i wtedy jest problem

,

Dokladnie tak jest jak mowisz. Rok temu bylem w sprawdzonym punkcie led car, i z rozmowy wyszlo ze jak juz to lepiej w tej chwili z ksenonem sie bawic niz z ledami, bo jeszcze nie sa tak dobre zeby do zwyklej lampy je dac. Ale to bylo rok temu :)

A to dla tego że ledy mają inną długość fali niż zarówka i to światło się załamuje pad innym kątem (dyspersja)

Wobec tego soczewki na kloszu lampy (te wszystkie prążki paski i kreski) lub zwierciadło w reflektorach z gładkim szkłem powinny mieć inną ogniskową dla ledów.

Każda "lampa" zaprojektowana jest pod odpowiednie źródło światła i na taki zestaw wydawane jest świadectwo homologacji które to nie jest ważne w przypadku zmiany źródła światła na inne.

Z tego powodu prościej jest zamontować światła dodatkowe.

Edytowane przez farba
  • Upvote 1

Dokladnie tak jest jak mowisz. Rok temu bylem w sprawdzonym punkcie led car, i z rozmowy wyszlo ze jak juz to lepiej w tej chwili z ksenonem sie bawic niz z ledami, bo jeszcze nie sa tak dobre zeby do zwyklej lampy je dac. Ale to bylo rok temu :)

Wydaje mi się,że ledy są lepsze od ksenonów,

a i ich nie da się adoptować do zwykłej lampy!

• 1 month later...

Dzisiaj odbyłem pierwszą przejażdżkę po zmierzchu z nową "żarówką" LED. Lampa była cała rozbierana i nic jeszcze nie regulowałem, ale powiem tak, jest zajebiście, strumień białego światła przed motocyklem, na razie świeci trochę za nisko, i ledwo doświetla znaki z prawej strony, jak dodaję gazu to jest ok. jak dotąd nikt mi nie mrugał że go oślepiam. Jadąc za autem to światło jest mniej więcej do tablicy rejestr. auta przede mną. Oczywiście dam fotki  jak będą ku temu warunki i się do nich przygotuję ( aparat, statyw itp.) Jak ma razie jestem mega zadowolony :)

a mam takie coś:

00afa9fede6d780cmed.jpg

Edytowane przez meverick

Ciekawy pomysł na radiator !!!!!

Ciekawy pomysł na radiator !!!!!

Tam jest wentylator, który cały czas chodzi, chłodzenie jest na tyle dobre że normalnie po godzinie jazdy można się tego dotknąć i jest to letnie.

• Upvote 1

A da się to szybko podmienić na zwykłą żarówkę (w razie kontroli, żeby dowodu nie zabrali).

A da się to szybko podmienić na zwykłą żarówkę (w razie kontroli, żeby dowodu nie zabrali).

Oczywiście, wszystko jest plug and play, normalnie się to wymienia jak zwykłą żarówkę, i przepina się tylko wtyczki.

Wysłane z mojego myPhone H-Smart przy użyciu Tapatalka

Moto już sprawne, więc pochwalę się nowym oświetleniem.

Same mijania:

ihost_1459884596__20160405_211451.jpg

A tu mijania i ledowe przeciwmgłwe z homologacją:

ihost_1459884619__20160405_211459.jpg

Dzisiaj pierwszy raz latałem hajką po zmroku i bardzo mi brakowało jakości lamp

ledowych z mojej puszki,choć obiektywnie rzecz biorąc oświetlenie hajki jest

bardzo dobre,ale cóż!!!

krótki filmik z moją "żarówką" led

218e5e86bb0ac59f.jpg

a kolega w N ce ma halogeny LED

7a48bcfe1308a235med.jpg

To jeszcze jeden trochę ogarnięty ( na szybko) filmy zrobione dzisiaj :) pogoda dopisała.

Bo to wynika ze specyfikacji źródła światła. Będą świwcić wąsko, bo odbłyśnik przystosowany jest do światła halogenowego.

Ogólnie chodzi o optykę i to, że biało światło nie jest równe białemu.

Halogen

ihost_1459922183__powstawaniebarwy1.png

Led

ihost_1459922029__powstawaniebarwy2.png

Z tych magicznych obrazków wynika, że ledy potrzebują innych odbłyśników.

Z waszych wypowiedzi nie wiem czy to się odnosi do halogenów kolegi, bandit 650n, czy do mnie Bandit 1200s. Bo jeżeli chodźi o halogeny to się zgadzam, świecą punktowo, ale taka ich rola, a że blisko siebie to kwestia ustawienia. Według mnie to, to co teraz mam, to różnica jest wielka, w końcu mogę jeździć po zmroku bez obaw, a i w dzień jestem lepiej widoczny. Jest to moje odczucie i nikogo tutaj nie mam zamiaru przekonywać do np. Wyższość Led nad Hid itp.

Ja też zauważyłem sporą różnicę między zwykłą halogenową żarówką, a night breaker. Wiem też jak świecą ledy. Też nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać. Takie wynalazki po prostu mbie trochę niepokoją, co umotywowałem wyżej. Jak teraz wygląda linia światła na ścianie? Daj porównanie ze starą żarówką i napisz jakiej była firmy.

Fajnie by było zabaczyć porównanie tej ledowej z nowymi halogenami philipsa 130%. Tak dla potomnych.

a ja się zastanawiam czy takie coś się zmieści się POD reflektorek (nad błotnikiem) http://allegro.pl/lampa-dalekosiezna-panel-6x5w-led-30w-offroad-4x4-i6075991337.html

Widziałem tego typu panele w quadach i samochodach rajdowych - po oczach daje konkret i z tego co rozmawiałem to daje radę - fajnie to oświetla. W sumie w połączeniu ze światłami długimi może być ciekawy efekt na nieoświetlonych drogach, bo w normalnym ruchu niestety tego nie da się raczej użyć :)

no :-/ w 1200 sie mieści w 1250 nie ;-/ byłem dziś mierzyć mam 8-9cm miejsca pod czachą do błotnika :-/ więc tam się akurat mieści amortyzacja :-/

zostają mi 2 halogenki... albo gdzieś przy zawieszeniu albo na osłonie chłodnicy :-/

po prawej przeciwmgielny po lewej dalekosiężny...

Nie zmieści się , jedno mocne hamowanie  i po lampkach :slash:

albo raczej po błotniku lub czacha wcześniej strzeli :P  jedno to że miejsca mało, 2 to efekty wizualne... o ile w quadzie to super wygląda to w moto już może niekoniecznie fajnie...

• 1 month later...

Nowy nabytek

13600eac956dff3768c1544c33f5eeab.jpg

b0a6d275ddca07ea1fb281645704b97a.jpg

0d5ec1387b17ef7baed0dae4a0c8854d.jpg

Edytowane przez meverick

• krynio pinned this temat