Skocz do zawartości

Lampy Ledowe W Moto

mariuszn2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

czepiasz się Pan :P ale niestety taka prawda jak mówisz... Miejmy nadzieję, że NIE doczekamy czasów, że nie będzie można sobie samemu robić stelaży, gmoli i całej reszty dodatków do moto (bo te oryginalne też mają homologacje a garażowe niestety nie)... Z jednej strony to jest dobre, bo już jakoś to wszystko wygląda i jest bezpieczne na drogach, a z 2 strony....

P.S. W tym roku mają wejść nowe przepisy co do przeglądów - więc nawet te negatywne będą płatne i zapamiętywane w bazie danych. 

ja się nie czepiam :) sam mam żarówki ledowe  w tylnej lampie  i jak ktoś mi wjedzie w dupsko to jestem świadomy że mogę mieć problem.... tak czy siak w przedniej reflektorze na pewno nie będę nigdy nic modyfikował :)

Edytowane przez lelon

a jakie masz? i nie zaczynają mrugać po jakimś czasie i są wystarczająco widoczne? Bo u mnie dość często żarówki się przepalają od wstrząsów i zastanawiam się nad zmianą, tylko obawiam się że po miesiącu zaczną mrugać ( miałem wrzuconą do podświetlenia i po jakimś czasie zaczęła się dyskoteka) .

a jakie masz? i nie zaczynają mrugać po jakimś czasie i są wystarczająco widoczne? Bo u mnie dość często żarówki się przepalają od wstrząsów i zastanawiam się nad zmianą, tylko obawiam się że po miesiącu zaczną mrugać ( miałem wrzuconą do podświetlenia i po jakimś czasie zaczęła się dyskoteka) .

https://polishbanditcrew.pl/topic/25379-%C5%BCar%C3%B3wki-led-do-tylnej-lampy-lampa-led/page-3?hl=%C5%BCar%C3%B3wki+led&do=findComment&comment=389779

żarówki jak świeciły tak świecą :) polecam cały temat :)

https://archiwum.allegro.pl/oferta/zarowka-led-27x-smd-5050-p21w-py21w-p21-5w-p21-4w-i5216470858.html

ale ja ich Ci nie polecę, bo w bandicie te żarówki nie będą tak świeciły :)

Edytowane przez lelon

ja się nie czepiam :) sam mam żarówki ledowe  w tylnej lampie  i jak ktoś mi wjedzie w dupsko to jestem świadomy że mogę mieć problem.... tak czy siak w przedniej reflektorze na pewno nie będę nigdy nic modyfikował :)

Tylko że z tyłu ledy niewiele wnoszą ,ewidentna różnica w "osiągach " jest w lampach z przodu !!!

Ja dojrzewam do decyzji aby zamontować w moto ledy w lampach z przodu.

W razie W biorę prawnika (mam takiego ) ,który udowodni ,że ledy podwyższają a nie obniżają

poziom bezpieczeństwa !!!

czasem jest poprawa na + dla bezpieczeństwa ale właśnie upierdliwy policjant albo w razie W ktoś się może przyczepić... chociaż niektóre homologowane ledy w nowych samochodach tak walą po oczach, ostatnio popatrzyłem na przód nowego forda jak stał na dziennych to przez kilka sekund widziałem tylko światło ledów przed sobą.... trafisz na jednego to będzie zachwalał , inny zabierze dowód, a jeszcze inny nie zauważy nic :D w razie czego miej zawsze ze sobą zwykłą żarówkę, nawet w razie awarii tego leda żeby miał co założyć :) i pochwal się jak to świeci czekamy na zdj :)

no tak ale homologacji w tym momencie w lampie nie masz... bo zastosowałeś inne źródło światła  i przez to mogą (ale nie muszą) być problemy, diagnosta nie powinien w ogóle tego ustawiać

Zawsze wożę pod zadupkiem dodatkową żarówkę teraz (zwykłą H4) żeby mieć w razie W. Jak trafi się upierdliwy policjant to być może się przyczepi... choć odbłyśnik w B4 jest tak ogromny, że kompletnie nie widać jaka żarówka jest w środku.

@lelon - wiem, że homologacja poszła się... huśtać. Montaż tego leda to nie był jakiś spontan, długo się na to przymierzałem. Przez to, że cholernie często śmigam na Bandicie po zmroku, w nocy potrzebowałem porządnego światła. Teraz drogę mam dobrze doświetloną, wiem, że nie oślepiam innych kierowców. Dla mnie same +. Wydaje mi się, że lepsza żarówka led niż ładowanie xenonów do zwykłej lampy. Diagnostę mam znajomego więc ustawił mi w wolnej chwili wszystko. Choć przegląd robiłem niedawno (już z LED z przodu) na zupełnie innej stacji. Koleś popatrzył, popstrykał światłami, w sumie ani słowa nie powiedział o nich.

Tylko że z tyłu ledy niewiele wnoszą ,ewidentna różnica w "osiągach " jest w lampach z przodu !!!

Ja dojrzewam do decyzji aby zamontować w moto ledy w lampach z przodu.

W razie W biorę prawnika (mam takiego ) ,który udowodni ,że ledy podwyższają a nie obniżają

poziom bezpieczeństwa !!!

Jak Ci podeślę fotkę jak to świeci to dojrzejesz do montażu całkowicie... :zeby: O, o.. to ja będę wiedział do kogo się odezwać jak już będzie mi prawnik potrzebny :hahahaha: Mam takie samo zdanie, dobrze dobrane i ustawione ledy nikomu nie powinny wadzić, a dla Nas bezpieczeństwo jest na plus, widzimy więcej i Nas widać bardziej, ale w granicach rozsądku. W niedzielę wieczorem będą fotki. :oki:

Świeci ma tej samej zasadzie co zwykła h4? Drogowe i mijania? Bo po budowie nie widzę

Jak Ci podeślę fotkę jak to świeci to dojrzejesz do montażu całkowicie... :zeby: O, o.. to ja będę wiedział do kogo się odezwać jak już będzie mi prawnik potrzebny :hahahaha: Mam takie samo zdanie, dobrze dobrane i ustawione ledy nikomu nie powinny wadzić, a dla Nas bezpieczeństwo jest na plus, widzimy więcej i Nas widać bardziej, ale w granicach rozsądku. W niedzielę wieczorem będą fotki. :oki:

Chętnie obejrzę ,ale mnie przekonywać nie trzeba ,bo ledowe fabryczne reflektory

mam w aucie od 1,5 roku,więc doskonale wiem ile ledy dają na +,

a jest to wręcz przepaść w porównaniu ze zwykłymi halogenami !

A czy te ledy nie mają czasem homologacji?,bo w końcu są odpowiednikiem

żarówek H4 a nie jakimś tam domowym rzeżbieniem w lampie aby wsadzić

leda. Wiem ,że Philips sprzedaje takie ledy z homologacją w USA.

H7 ledowe ktoś używa w aucie? Jeśli tak to jakie i jak świecą? Myślę o jakiś w okolicach 200zł, bo codziennie wracam w nocy a w corse d światło jest beznadziejne nawet z żarówkami philips 140 ultra srulta max

Do bandziora też się zastanawiam nad ledami ale czort wie jakie są w miarę dobre 

A co do homologacji to wszystko wiem

Chętnie obejrzę ,ale mnie przekonywać nie trzeba ,bo ledowe fabryczne reflektory

mam w aucie od 1,5 roku,więc doskonale wiem ile ledy dają na +,

a jest to wręcz przepaść w porównaniu ze zwykłymi halogenami !

A czy te ledy nie mają czasem homologacji?,bo w końcu są odpowiednikiem

żarówek H4 a nie jakimś tam domowym rzeżbieniem w lampie aby wsadzić

leda. Wiem ,że Philips sprzedaje takie ledy z homologacją w USA.

Cholera... Musze ja wyjac i sprawdzic czy ma jakas homologacje. Fakt, to nie jest jakas lipa. Zarowka wchodzi po prostu plug&play. Dobra, wrzucam fotki...

Mijania:

56FOxfF.jpg

yWS7VnT.jpg

Drogowe:

TW1J1hl.jpg

jxmJERI.jpg

Zdjecia nie oddaja i tak zbyt dobrze tego jak ta zarowka swieci, ale zawsze macie to jakis podglad. 

Edytowane przez Gruby96

Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia w tym samym miejscu z żarówka led i normalna wtedy można porównać :P

• Upvote 1

Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia w tym samym miejscu z żarówka led i normalna wtedy można porównać :P

Nie chce mi się rozbierać lampy :P moze kiedys w wolnej chwili xd

fajne byłoby porównanie, ale bez tego widać że jest duża różnica! 

Zamówiłem HB3 i HB4 Led jak dojdą zrobię fotki dla porównania 

Nie wiem czy dobre czy nie bo się nie znam na ledach  :usmiech:

Zamówiłem HB3 i HB4 Led jak dojdą zrobię fotki dla porównania 

Nie wiem czy dobre czy nie bo się nie znam na ledach  :usmiech:

jakie dokładnie? jakiś link?

hb3 i hb 4 nie montuje się na sprężynę  :usmiech:

Ciekawe jak przez ten duży radiator zapniesz sprężynę montującą żarówkę ?

Mam w samochodzie takie żarówki LED z Aliexpress. Identyczny radiator jak kolega @szoter podesłał. Czasami trzeba troszkę przerobić zaślepkę o lampy. U mnie H1 i H7 weszły bez większego kombinowania. Wkładałem też do Mazdy 6, tam zmieściły się bez problemu do soczewek.

A jak to świeci w samochodzie ? 

A czy ktoś może polecić coś, co można dostać w Polsce? Takie, przy których nie trzeba nic za bardzo wyginać :)

A czy ktoś może polecić coś, co można dostać w Polsce? Takie, przy których nie trzeba nic za bardzo wyginać :)

Ano właśnie,są już w Polsce ledowe zamienniki z homologacją ?

Jeśli o mnie chodzi, to homologacja jest opcjonalna ;)

Ano właśnie,są już w Polsce ledowe zamienniki z homologacją ?

Są niby philipsy z homologacją lecz co ci po niej gdy reflektor masz nie przystosowany pod żarówkę Led.

Ja mam mimo wszystko założoną taką żarówkę led. Wiem, że nie oślepiam (testowałem to), a poprawiam swoje bezpieczeństwo. Jestem widoczny z daleka i nie muszę jeździć na długich jak wielu motocyklistów to czyni.

Są niby philipsy z homologacją lecz co ci po niej gdy reflektor masz nie przystosowany pod żarówkę Led.

Ja mam mimo wszystko założoną taką żarówkę led. Wiem, że nie oślepiam (testowałem to), a poprawiam swoje bezpieczeństwo. Jestem widoczny z daleka i nie muszę jeździć na długich jak wielu motocyklistów to czyni.

A jak to testowałeś? Nic mnie bardziej nie denerwuje niż zajebiście mocne światła z naprzeciwka że się patrzeć nie da a jak gość cię mija to się okazuje że światła ma tyle przed samochodem jak by latarką sobie świecił. Pomijam że efekt zupełnie odwrotny do zamierzonego..... Mam nadzieję że u ciebie tak nie ma....

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Zaraz ,zaraz co niby ma być nie tak?:

Jeżeli "żarówka" ledowa ma homologację (H4,H7,czy inne ),

to dla mnie to oznacza ,że ledowe H 7 stosuje się zamiennie

za H7 halogenowe BEZ ŻADNYCH PRZERÓBEK !!!

Zarówno sposób mocowania jak i ogniskowa w lampie są zachowane.

Jeżeli tych warunków nie spełnia to wg mnie nie spełnia warunków

homologacji na dany typ żarówki np. H4. Nie chodzi mi tu o taki rodzaj

homologacji,który dopuszcza w ogóle led do sprzedaży.

Czyli podobnie jak  np. halogenowe H1 nie jest zamiennikiem H7 ,mimo ,

że obydwie żarówki mają homologację .

• krynio pinned this temat