Skocz do zawartości

Lampy Ledowe W Moto

mariuszn2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

@ mariusz

H4,H7,H1 itp to rodzaj gniazda żarówki a nie homologacja

Są zwykłe klasyczne żarówki które nie posiadają homologacji.

Zaraz ,zaraz co niby ma być nie tak?:

Jeżeli "żarówka" ledowa ma homologację (H4,H7,czy inne ),

to dla mnie to oznacza ,że ledowe H 7 stosuje się zamiennie

za H7 halogenowe BEZ ŻADNYCH PRZERÓBEK !!!

Zarówno sposób mocowania jak i ogniskowa w lampie są zachowane.

Jeżeli tych warunków nie spełnia to wg mnie nie spełnia warunków

homologacji na dany typ żarówki np. H4. Nie chodzi mi tu o taki rodzaj

homologacji,który dopuszcza w ogóle led do sprzedaży.

Czyli podobnie jak  np. halogenowe H1 nie jest zamiennikiem H7 ,mimo ,

że obydwie żarówki mają homologację .

.....czyli uważasz, że instalowanie HIDów (ksenon) do każdego reflektora jest legalne? 

Led czy HID ma adaptery które umożliwiają Tobie montaż w każdym reflektorze, a te niestety najczęściej mają homologacje na żarówkę H4, H7.

Legalnie nie możesz wpychać do reflektora innej żarówki niż takiej która jest wskazana na lampie, chociaż chiński producent poprzez adapter Ci to umożliwia.

A jak to testowałeś? Nic mnie bardziej nie denerwuje niż zajebiście mocne światła z naprzeciwka że się patrzeć nie da a jak gość cię mija to się okazuje że światła ma tyle przed samochodem jak by latarką sobie świecił. Pomijam że efekt zupełnie odwrotny do zamierzonego..... Mam nadzieję że u ciebie tak nie ma....

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Jak to testowałem? A poprzez wielokrotne najazdy z przodu czy z tyłu na zaprzyjaźnionych uczestników ruchu. Sam też byłem na przeciw swojego Bandyty parę razy. Nie oślepiam, ale jestem MOCNO widoczny. Mnie też mocno wkurza oślepiające światło motocykla jadącego z naprzeciwka.Najczęściej jest to włączone "długie". Wtedy bawię się w "szeryfa" czyli tez włączam długie....

@ mariusz

H4,H7,H1 itp to rodzaj gniazda żarówki a nie homologacja

Są zwykłe klasyczne żarówki które nie posiadają homologacji.

Coś chyba spłyciłeś temat.

H4,H7 itp.to nie może być tylko kwestia rodzaju gniazda żarówki, bo bardzo

łatwo sobie wyobrazić sytuację ,że żarówki mają takie same gniazdo a różne

długości samej bańki ,co za tym idzie różne ogniskowe i w tej samej lampie

dawały by inne rozkłady światła.Zatem H coś tam,to musi być standard

który to uwzględnia.

W moim rozumieniu homologacja gwarantuje dotrzymanie tych standardów.

Zatem czy żródłem światła jest led czy halogen,to taka żarówka która spełnia

warunki np.H4 to może być stosowane zamiennie i legalnie.

Napisano (edytowane)

.....czyli uważasz, że instalowanie HIDów (ksenon) do każdego reflektora jest legalne? 

Led czy HID ma adaptery które umożliwiają Tobie montaż w każdym reflektorze, a te niestety najczęściej mają homologacje na żarówkę H4, H7.

Legalnie nie możesz wpychać do reflektora innej żarówki niż takiej która jest wskazana na lampie, chociaż chiński producent poprzez adapter Ci to umożliwia.

Nie doczytałeś dokładnie tego to co napisałem;

BEZ ŻADNYCH PRZERÓBEK ,a adaptery bez wątpienia nimi są ,

abstrahując już od tego co Chińczycy potrafią podrobić .

I dokładnie tak jak Ty uważam ,że nie można do reflektora wkładać

innej żarówki niż wskazana na lampie.Czyli np w miejsce H4 np.H7.

Ale powinny być zamienne homologowane np. H7 ledowe

w miejsce H7 halogenowego,przynajmniej ja to tak pojmuję.

Edytowane przez mariuszn2

Nie doczytałeś dokładnie tego to co napisałem

BEZ ŻADNYCH PRZERÓBEK ,a adaptery bez wątpienia nimi są .

oj, doczytałem co napisałeś, doczytałem. LEDa wkładam beż żadnych przeróbek. Chińczyk przewidział wszystko. Plug in play. Tylko na reflektorze mam napisane H7, czyli LED jest nielegal.....

chodzi o to tak na prawdę że nie tyle żarówka ma homologacje co klosz ma homologacje na pracę z określonym typem żarówek - czy to żarówka halogonowa, czy ksenon czy LED, jeżeli ktoś zna się na rzeczy i będzie chciał się przyczepić to to zrobi ( u nas nie ma jeszcze takiego rygoru jak w austrii czy niemczech). 

na lampie macie oznaczenia typu jak  w tej tabeli : 

ihost_1494533808__21c730a3330676f9.jpg

więc to że żarówka ma homologacje to tak na prawdę nic nie znaczy, bo może być używana w kloszu homologowanym z tą żarówką , a ten w bandicie na pewno taki nie jest. Oczywiście nie mówię, że świeci to źle czy oślepia, bo niekoniecznie tak musi być. 

oj, doczytałem co napisałeś, doczytałem. LEDa wkładam beż żadnych przeróbek. Chińczyk przewidział wszystko. Plug in play. Tylko na reflektorze mam napisane H7, czyli LED jest nielegal.....

No dobra, a H7 led też jest nielegalne ?

A odbiegając troszkę od ledów Ktoś regenerował odbłyśniki?? Bo u mnie już go prawie nie ma :P

A odbiegając troszkę od ledów Ktoś regenerował odbłyśniki?? Bo u mnie już go prawie nie ma :P

ja czyścilem lampę rozbierając ją. Nie dawałem odbłyśników do regeneracji bo jeszcze nie są złe tylko były zakurzone troche :)

• 1 year later...

Panowie jako ze minął rok od ostatniego wpisu. Być może na rynku sie troche zmieniło. Zastanawiam sie nad led żarowka do b1250s. Na długie, a może nawet na krótkie. In plus czas świecenia. W porównaniu z hid. Niestety ma trochę gorszy strumień światła niz hid na soczewcze (szukałem na wielu stronach filmach itp). Ma ktoś sprawdzone typy, które bez problemów można zamontować w lampie? (Nie chcę, aby swiatło było zbyt niebieskie?

Edytowane przez Turas

Przy okazji tego tematu zapytam, jak macie? Żarówka na długich świeci w obszarze światła mijania. Tak ma być, czy coś jest zrypane. Moim zdaniem powinna świecić o wiele wyżej? Sprawdzałem. Żarówka siedzi w oprawce na którą idzie klosz gumowy i kostka do podłączenia. 1250 SA 2007

Regulacja jest, ale odbłyśnika mijania na boki i góra - dół. Jest regulacja odbłyśnika długich? Coś przegapiłem?

jest to całość, innej regulacji niema, dlatego wyreguluj reflektor bo mijania też pewnie nisko świeci

• 3 months later...

Może ktoś wrzucić link do żarówki Led która można włożyć jak normalną bez żadnego przerabiania niczego i nikogo. Homologacja nie ma znaczenia dla mnie. Tnx

Nie wiem jak świecą ledy w soczewce, ale bez soczewki nie ma kompletnie odcięcia. Przynajmniej ja mam takie doświadczenie,  ponieważ kiedyś próbowałem tego. 

Jeśli chodzi o drogowe to mam w samochodzie założone ledy i świecą bardzo jasno, ale wydaje mi się, że dosyć krótko.  Osobiście nie zauważyłem pogorszenia widoczności podczas deszczu z ledami,  ale spotkałem się już kilka razy z opinią,  że ledy nie sprawdzają się w deszczu 

Nie wiem czy nie pójdą bęcki ale spróbuję zapytać :>. Otóż chce przerobić tylną lampę z tradycyjnej żarówki na 2 ringi LED. 40mm z 12 diodami pasuje wymiarowo, problem pojawia się gdy trzeba zrobić z tego stop. Zapewne trzeba zastosować jakieś rezystory by na mijania świeciły ciut słabiej a przy hamowaniu pełną mocą. Da radę w ogóle coś takiego skręcić? 

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1AesnBr1YBuNjSszhq6AUsFXaA/2PCS-x-Car-Led-Headlight-40mm-3528-12-SMD-Angel-Eyes-Halo-Ring-Light-White-Blue.jpg

7 minut temu, firstborne napisał:

Nie wiem czy nie pójdą bęcki ale spróbuję zapytać :>. Otóż chce przerobić tylną lampę z tradycyjnej żarówki na 2 ringi LED. 40mm z 12 diodami pasuje wymiarowo, problem pojawia się gdy trzeba zrobić z tego stop. Zapewne trzeba zastosować jakieś rezystory by na mijania świeciły ciut słabiej a przy hamowaniu pełną mocą. Da radę w ogóle coś takiego skręcić? 

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1AesnBr1YBuNjSszhq6AUsFXaA/2PCS-x-Car-Led-Headlight-40mm-3528-12-SMD-Angel-Eyes-Halo-Ring-Light-White-Blue.jpg

Tak da radę.

• 2 months later...

witam,

przejrzałem cały temat, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie.

otóż jak większość borykam się z problemem słabych świateł w bandicie 1200 S '03. czy próbował ktoś włożyć w soczewkę z przodu żarówkę ledową hb3, których jest pełno na allegro? czy poprawi to widoczność?

Jak przejrzałeś cały temat,to wnioski są nastepujące;

firmowe,odpowiednie ledy zdecydowanie poprawiają widoczność,

a problematyczne są jedynie sprawy homologacji i ewentualnie rozkładu światła.

A tak naprawde dobra zarowka halogenowa i czyszczenie soczewki ew. Regeneracja odblysnika da Tobie efekt zadowalajacy i od tego bym zaczynal. Mozesz tez xenon wrzucic ale jw homologacja.

• krynio pinned this temat
  • 1 month later...

Robaczki, a co wy myślicie o przeróbce lampy przedniej i użycie wkładu LED z homologacją? O ile wiem, OSRAM produkuje nawet coś takiego z homologacją. Chodzi mi o rozebranie lampy, wywalenie wnętrza i włorzenie w nią tego wkładu. Byłoby to zgodne z prawem a i może da rade 🤔 Może nie jest to tanie rozwiązanie ale zastanawiam się czy poprawiłoby komfort jazdy. Strasznie mnie wkur... światła gdy jadę po zmroku a do tego mam angola i napirdala mi na lewo... 😖

• Downvote 1

Wklejam Ci cytat z rozporządzenia co musisz mieć. żeby to było legalne 😜

Cytat z rozporządzenia dot. warunków technicznych

2) jeżeli światła mijania wykorzystują jako źródło światła moduły LED lub strumień świetlny źródła światła zastosowanego w światłach mijania przekracza wartość 2000 lumenów, to korektor pochylenia reflektorów pojazdu musi działać automatycznie,

3) jeżeli strumień świetlny źródła światła zastosowanego w światłach mijania przekracza wartość 2000 lumenów, to urządzenie do oczyszczania reflektorów przednich jest obowiązkowe.

Edytowane przez Ragor

Powyżej 2000 Lumenów musisz mieć samopoziomowanie i spryskiwacze, żeby to było w 100% legalne.

Eeeeee.... to chu.... w takim razie nie warte zachodu

Cieszę się. że pomogłem :P