Skocz do zawartości

Kraina Lodu - Islandia

Bodzio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

No i widzisz Bodzio,tak się obawiałeś,a Twoja relacja jest very gucio !!!

A fotki i krajobrazy wprost zwalają z nóg!!!

A jak to wyglądało od strony kosztów ,no i ta zimowa pogoda we wrześniu to norma czy wyjątek?

Spaliście tylko w namiotach? czy były jakieś noclegi "bardziej cywilizowane" ??? wrzesień to już raczej po sezonie, więc pewnie nie trudno o nocleg

Spaliśmy w namiotach, transit był przygotowany pod 4 osoby i takie domki jak na którymś zdjęciu. Było w nich całkiem przyjemnie, w każdym piecyk i drewna pełno w środku wokół. Dwa noclegi było w normalnym "pensjonacie". Koszt promu na 2010 rok to było ok 1200 euro na osobę w dwie strony. kajuty wieloosobowe. Koszty paliwa ok 5,5-6 złoty na za litr. Jest tam siec sklepów jak nasza Bierdona czy lidl, nazwa mi wypadła na "B" chyba, gdzie ceny są w miarę przystępne. O alko można zapominięć albo zapłacić majątek za piwo. Jak nie masz zapasów z polski to bieda.

Marian we wrześniu to już taka normalna pogoda, że raz śnieg,raz słoneczko. 

Sklep BONUS się nazywał. W nawet najmniejszym sklepie można było płacić kartą, i Panie znały angielski.

a normalny pensjonat  i te domki wtedy ile kosztowały? robiliście jakieś rezerwację, jakieś miejscówki możesz polecić?

pytam pod tym kątem czy warto inwestować w dobry namiot i śpiwory (co w sumie nie jest tanie) czy lepiej poszukać w miarę tanich noclegów

Edytowane przez lelon

Bodzio,fajne fotki wrzuciłeś na początek,

a kiedy będzie więcej???

Bodzio!!! Gratuluje wyprawy.

a normalny pensjonat  i te domki wtedy ile kosztowały? robiliście jakieś rezerwację, jakieś miejscówki możesz polecić?

pytam pod tym kątem czy warto inwestować w dobry namiot i śpiwory (co w sumie nie jest tanie) czy lepiej poszukać w miarę tanich noclegów

Ogólnie te "domki " co pokazywałem to jak skandynawii są zwyczaje darmowe. Co jakiś czas rozlokowane na uboczu, lecz widoczne z drogi. Nikt nie wygoni można spać. Najlepszym okresem jest koniec czerwca początek lipca. Wtedy jest cieplej jasno prawie cała dobę. Wrzesień to już ostateczny termin na zwiedzanie tej wyspy.

Pensjonacików są w każdym miejsce ceny jak dla nas polaków nie najlepsze ale da się przeżyć, kwoty teraz Ci nie podam, a notatki wszystkie poszły w pożarze.

Na pewno jeden cały dzień trzeba sobie sobie zarezerwować na"Błekitną Lagune"(nie mylić z błekitną ostygą z akademii policyjnej). Kompleks "ala" nasze termy ale porównywać nie można ;) 

Bodzio,fajne fotki wrzuciłeś na początek,

a kiedy będzie więcej???

Mariusz może jak się ogarnę jutro to coś wrzucę więcej jak są chętni.

Piękny kraj - znajomy tam siedział trochę czasu i miałem okazję pooglądać trochę zdjęć. Można się jeszcze wybrać na morze stateczkiem pooglądać wieloryby.

no i dlaczego ta Owca ma takie dziwne spojrzenie?? :P

Kuzynka jakaś - jakbyś przez pół roku w ciemnościach siedział to też byś miał taki wzrok :)

A co do alko to właśnie tydzień temu, całkiem przypadkiem wpadło mi w łapska takie cuś:

ihost_1451976795__reyka2.jpg

Miał ktoś okazję degustować? 

40% alco, na arktycznej wodzie filtrowanej przez skałę wulkaniczną.

Edytowane przez Owca

szkoda z to tak daleko, wiekszosc czasu i kosztow zajmie dojazd tam

ihost_1451976795__reyka2.jpg

Miał ktoś okazję degustować? 

40% alco, na arktycznej wodzie filtrowanej przez skałę wulkaniczną.

Jak ma takie parametry,to pewnie niezły "ogień " musi być,ha,ha

Fajna relacja i więcej zdjęć poproszę :)

Edytowane przez Franio

szkoda z to tak daleko, wiekszosc czasu i kosztow zajmie dojazd tam

no niestety z 2 tygodniowego wyjazdu tylko 6/7dni to pobyt na wyspie, ale co zrobić :)

teraz koszt promu z Danii to ok 800E za 2 osoby + moto, prom w obydwie strony i jest to opcja najtańsza

Powiem Ci to fajna cena. Polecam jak najbardziej tylko miesiące ok czerwca później na moto to będziesz miał meczarnie. Dziś wieczorem przy drinku dodam jakieś ciekawe foty.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Powiem Ci to fajna cena. Polecam jak najbardziej tylko miesiące ok czerwca później na moto to będziesz miał meczarnie. Dziś wieczorem przy drinku dodam jakieś ciekawe foty.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Tylko taka mała prośba przy fotkach podawaj lokalizację :D tak mniej więcej :) jeśli oczywiście jeszcze pamiętasz :)

Taki mały subiektywny komentarz do fotorelacji Bodzio;

1.Jak ktoś chciałby niedrogo i w dużo cieplejszych warunkach powąchać siarkę z wulkanów,

polecam Lanzarote,jedną z Wysp Kanaryjskich,w marcu 2015 spędziłem tam tydzień w wersji all inclusive

za jakieś 1800 zł

2.Co do urody wodospadów zgadzam się w pełni z Bodziem !

3.Domy z trawą na dachu to standard w całej Skandynawii.

4.Z tego co ja się znam na rybach (a wydaje mi się,że znam) to ryby na zdjęciu to dorsze,suszone na powietrzu,

w Norwegii znane jako sztokfish albo jakoś tak,(pewnie ktoś mnie poprawi w sprawie poprawnej nazwy)

5.Ta owca,to czarna owca stąd pewnie ma taki dziwny wzrok :takaemotka: .Istnieje jeszcze inne wytłumaczenie,

że ta owca wciągnęła tą wodę z lodowców filtrowaną na wulkanicznych skałach zawartą w tych butelkach,

jak na fociach,ha,ha

6.Takie domki za free to również standard w całej Skandynawii ,pewnie wynika z historii

7.Ten znak tylko dla puszek 4X4,daje do myślenia

8.A pro po szalup na promie,mam na to sposób.

Mój ojciec był pilotem (wojskowym),ale ja nie odziedziczyłem po Nim tej pasji.

Widocznie mi się "rzuciło"na moto. :takaemotka: Ale ,że dość często latam (samolotem,ha,ha),

a nie zgrywam gieroja ,to już na lotnisku się lekko "znieczulam",ha,ha

Islandia. Bardzo chciałbym zobaczyć ten kraj.

Świetna relacja. Ale w temacie Relacje z wypraw jest jeden mały kłopot.

Dasz palec a Wszyscy chcą rękę. Oczywiście ja też :).

Kiedyś kiedyś tam się wybiorę :)

Islandia. Bardzo chciałbym zobaczyć ten kraj.

Świetna relacja. Ale w temacie Relacje z wypraw jest jeden mały kłopot.

Dasz palec a Wszyscy chcą rękę. Oczywiście ja też :).

Kiedyś kiedyś tam się wybiorę :)

Zbychu ,to lecimy razem!

ihost_1452026599__islandia.jpg

jeśli chodzi o opis jasne że się da tylko troszku czasu potrzebuję.

Cieszę się bardzo jeśli komuś mój opis pomógł, zachęcił czy wzbudził małą nutkę zaciekawienia. Dla Tych osób mam jeszcze to:

krater nieczynnego wulkanu, jedno z wielu tu niestety nazwy już nie pamiętam

ihost_1452026812__dscf0384_copy.jpg

ihost_1452027010__dscf0575_copy.jpg

ihost_1452027059__dscf0599_copy.jpg

ihost_1452027090__dscf0590_copy.jpg

normatywny pojazd ;)

ihost_1452027145__dscf0716_copy.jpg

A nic nie napisałeś o owcy!,ha,ha

Bodzio,a co wiesz o interiorze Islandii?

Edytowane przez mariuszn2

A nic nie napisałeś o owcy!,ha,ha

Bodzio,a co wiesz o interiorze Islandii?

one wszystkie tak patrzą strach się bać

ihost_1452029411__dscf0990_copy.jpg

rozumiem że chodzi CI o drogi kategorii F bodajże . Jak wszystkie przewodniki mówią i znak , który wstawiłem zaleca się jazdę naprawdę poważnym pojazdom.Lecz polak potrafi i nasz samochód dawał rady,oczywiście nie wszędzie. Dwa komplety opon poszły, tego nie przewidzieliśmy jadać...

ihost_1452029513__dscf0004_copy.jpg 

np na zdjęciu poniżęj droga na lodowiec Vatnajökull      widoczna z lewej strony poprostu masakra zjechać ale czego sie nie zrobiło by pochodzic po jęzorze lodowcowym

ihost_1452031581__dscf0966_copy.jpg

Edytowane przez Bodzio

Zbychu ,to lecimy razem!

Jasne :)

Wystarczy ustalić jakie opony milordzie :)

:takaemotka:

Edytowane przez Neonkin

Jak to jakie opony,takie jak było widać na jednej foci,

no takie jak koło czerpakowe,ha,ha :takaemotka: