Skocz do zawartości

Przydatne Aplikacje Na Androida

lelon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widziałem żeby ktoś już to polecał.

Zainstalowałem i króciutko przetestowałem a w najbliższych dniach poczynię poważniejsze testy bardzo fajnej nawigacji motocyklowej:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.calimoto.calimoto&hl=pl

Reader+ jesli ktos lubi czytac. Swietnie agreguje tresci z roznych serwisow szczegolnie po utworzeniu darmowego konta  na feedly.

reader-reader-plus-screenshot-3.jpg

Glympse

Ja używam wersji express. Aplikacja umożliwia czasowe udostęnianie lokalizacji. Czyli umawiamy się z kimś na przejażdżkę. Zamiast zatrzymywać się i dzwonić (nie każdy ma interkom) w celu odnalezienia siebie nawazajem, wysyłamy przez aplikację link przez który odbiorca widzi na mapie naszą pozycję.

Czytałem, że Mapsgoogle już to wprowadza, na razie nie ma.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.glympse.android.glympseexpress

Jak planujecie dalszy wypad to mam dla Was coś extra... Stronka która pokaże pogodę na całej waszej trasie.

Wystarczy wpisać punkt startu oraz punkt docelowy opcjonalnie punkt "przez" stronka pokaże trasę na mapie i pogodę na poszczególnych odcinkach... Konkret !!!

Dodatkowo to Polska produkcja a zasięg map jest ogólnoświatowy !!!

http://whentoride.com/#?add=true

Nie od dziś na stałe w moich zakładkach !!!

Mam nadzieję że i Wam będzie równie pomocna.

LWG Zium ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dobra mapa dla turystow offline: maps.me - jest na Androida i na iOS. 

Mozna sciagnac dany obszar, ktory nas interesuje. Uzywam w terenie - bardzo dobre na wycieczki po zejsciu z motocykla. Latwo odnalezc, gdzie sie czlowiek zgubil :D

• 1 month later...

Jeśli ktoś by chciał sprawdzić w ilu procentach i w jakim stopniu wkładając produkty spożywcze do koszyka na zakupach wspieramy Polską gospodarkę :) 

https://www.pola-app.pl/

• 5 weeks later...

Ja ostatnio zainstalowałem sobie taką popierdółkę, która nagrywa dan GPS, liczy i podsumowuje przebytą trasę -  "GEO TRACKER"

post-3163-0-02521200-1497106730_thumb.png

Też mam tę samą apkę. Wcześniej do tego celu używałem endemondo, ale miałem z nią taki problem, że nie zapisywało mi mojej trasy, żeby po jakimś czasie zobaczyć sobie jej przebieg. Tylko możliwość udostępnienia na FB. A tak mam całą historię moich tras. Tylko w niej brakuje mi właśnie też udostępnienia tras.

• 3 weeks later...

no dobra androidy wy moje, ktory mi pomoze w sprawach map. 

JAde na urlop do Polnocnych (venecja i okolice) wloch czy wloszek :) i w zasadzie mam tylko mape papierowa.

Jest sens cos instalowac w mojej motoroli w razie czego. Bede glownie smigal glownymi drogami bez zapuszczania sie w jakies pipidowki, wiec nie sadze zebym sie zgubil. NA razie w zasadzie dojezdzam tam gdzie chce bez GPS ,ale po wloszech bede jezdzil piuerwszy raz samochodem wiec sie pytam .

Da sie cos zainstalowac w tel co by dzialalo bez internetu , albo z jakims niewielkim udzialem bo mam limit 1GB i nie wiem czy wystarczy na te 2 tyg na sporadyczne uzywanie?

Dziwi mnie ze nasze ojce jakos bez tych GPS i klimatyzacji jakos jezdzili do Grecji, Bulgariow i jeszcze cos przemycali :)

Ja używam jako nawigacji Here maps. Apka jest darmowa, pobierasz sobie mapy jakie Cię tylko interesują i używasz ich w pełni offline. Możesz używać jej także jako pieszego przewodnika - ja z tej opcji korzystałem będąc w Rzymie. Miałem w ręku papierową mapę-przewodnik, ale nie specjalnie mi to się przydało, bo co inne miejsce odwiedzałem, musiałem najpierw poszukać gdzie jestem, a następnie obrać cel wg mapy. A tak miałem telefon w ręku, ekran wyłączony, a gdy następował jakiś manewr to telefon mi wibrował i wówczas dopiero zerkałem na niego, żeby zobaczyć, w którą stronę mam dalej iść. Wszystkie zabytki i atrakcje, które chciałem zobaczyć były na mapie, więc żadnego problemu ze znalezieniem czegokolwiek nie było. Można też używać Google maps jako offline, ale musisz sobie także pobrać odpowiedni obszar na telefon. Tylko to ma taką wadę, że te mapy mają  jakąś tam ważność i po pewnym czasie należy je zaktualizować, bo nie będą działały offline. Ale i tak uważam, że Here jest górą.

• Upvote 2

Zdecydowanie HERE MAPS i nic więcej nie trzeba :) działają off line i są dobre

a słuchajcie ostatnio trafiłem na coś takiego

https://play.google.com/store/apps/details?id=motorcycle.wibr.com

lepszej tapety w telefonie w życiu nie miałem :)

• Upvote 1

Lelon, a używałeś Here podczas waszego wyjazdu w alpy jako gps, połączonego z interkomem?

Używałem here podczas zwiedzania Islandii i mogę z czystym sumieniem polecić. Jeszcze w Polszy ściągnąłem mapy offline i na Islandii tylko korzystałem. Spoko rozwiązanie do podróży zagranicznych, chyba że ktoś ma internet za free :) Ani raz nie szukałem drogi tylko prowadziła perfekcyjnie.

Sprawdzałem też wersję pieszą w here i też mnie doprowadziła bez problemu.

Kilka lat temu na wyjazd do Chorwacji Ojcu też zainstalowałem here i nie mógł wyjść z podziwu jak to działa.

A jeśli już jesteśmy w temacie nawigacji, to czy jest jakaś apka, która mnie ponawiguje do celu przez ściśle określone przeze mnie punkty na mapie? Przykładowo, chcę jechać z Poznania do Warszawy ale najpierw przez Wrocław, potem Kraków i Łódź. Tego mi brakuje w mapach google na telefonie jak i w Here.

Edytowane przez seebst

Ja jestem słabo ogarnięty w apkach itp. dlatego ten problem rozwiązałem w ten sposób że po dojechaniu do miejscowości pośredniej zatrzymuje się i wpisuje następne miejsce itd do celu :)

Jest to jakieś rozwiązanie, ale musiałbym co chwilę zatrzymać się... Na kompie na Google mapach jak zaznaczę sobie punkty A i B, to mogę na linii mojej trasy złapać myszką i przeciągać ją jak mi się tylko podoba. A chodzi mi konkretnie o fajne trasy w Alpach. Niby odległość od jednego miejsca do drugiego może i niewielka, ale w okolicy jest parę fajnych winkli, jednak nie pu drodze, a chciałbym po nich pojeździć. I stąd moje pytanie właśnie w tym celu :)

RainViewer nazwa mówi sqma za siebie. Jak ktoś nie zna zagramanicznego, to przetłumaczę "DeszczoOglądacz".

Jeżeli chodzi o apke do nawigacji to automapa jest bezkonkurencyjna. Niestety płatna, ale jak komuś szkoda kasy to na to też są sposoby :D

A jeśli już jesteśmy w temacie nawigacji, to czy jest jakaś apka, która mnie ponawiguje do celu przez ściśle określone przeze mnie punkty na mapie? Przykładowo, chcę jechać z Poznania do Warszawy ale najpierw przez Wrocław, potem Kraków i Łódź. Tego mi brakuje w mapach google na telefonie jak i w Here.

ostatnio pojawił mi się jakiś "dymek" o nowej funkcji w mapach na tel odnośnie punktów pośrednich, ale nie testowałem jeszcze. 

w mapach Google normalnie bez kłopotu można wpisać kilka miejscowości. działa z telefonu

Ale przecież w mapkach google na telefonie jest taka opcja. Trzy kropeczki w prawym górnym rogu i wybierasz opcję Dodaj przystanek.

Ja tę opcję testowałem na mapach google i oczywiście prowadzi mnie, ale do pierwszego przystanku, a potem kończy nawigować. I potem zaś od kolejnego przystanku do następnego i znów kończy nawigować, muszę za każdym razem na nowo ustawiać mapy. A poza tym na mapach google nie pokazuje mi prędkości i nie mówi o radarach. I w ogóle za szybko lektor mówi o jakimś ruchu, mówi mi teraz skręć w lewo. A do tego skrętu mam ze 100 metrów. I kilka razy wbiłem się w jakąś boczną uliczkę, tylko dlatego, że jakoś dziwnie te komunikaty mówi.

Edytowane przez seebst

Polecam Waze. Korzystam w mieście jak jeżdżę puszką i omijam większość korków, często małymi bocznymi uliczkami.

• 3 weeks later...

Ja tylko zadam szybkie pytanie. Mam dwa telefony z androidem. Z jednego chcę zrobić odbiornik z drugiego nadajnik dźwięku w czasie rzeczywistym (coś na zasadzie interkomu tylko, że w jedną stronę). Np: łącze telefony z sobą. Na jednym odpalam muzyke i sobie leży na stole. Drugi mam przy sobie z słuchawkami i chciałbym słyszeć co gra w tym pierwszym :P Ktoś słyszał o takie apce ? :D

Przyznaj się, kogo chcesz podsłuchiwać? :D