Skocz do zawartości

Przydatne Aplikacje Na Androida

lelon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

w obecnych czasach wystarczy pamiętać swój nr PESEL i też jest ok, a jak idziesz wziąść ślub czy kredyt hipoteczny to raz na te powiedzmy 30 lat można zabrać ze sobą zwykly blankiet, dlatego sensu instalowania takiej aplikacji nie widzę :) o kwesti bezpieczenatwa sie juz nie wypowiadam bo BAN wyczerapal temat doskonale uważam, cos tam styczności z pomysłami i realizacjami MSWiA miałem to dziękuję.

To dotyczy informatycznych projektów państwowych na wszystkich szczeblach, nie tylko ministerstw.

Też brałem udział w 'sprawdzaniu' projektów za pieniądze publiczne, do dziś czuję się zbrukany :lol: 

1 godzinę temu, Kukuryku napisał:

To dotyczy informatycznych projektów państwowych na wszystkich szczeblach, nie tylko ministerstw.

Oczywista oczywistość.

• Upvote 1

OK wszystko już wiem, chyba. 

A jeszcze przy okazji, ostatnie pytanie. Czy jest jakaś możliwość na fizyczne odzyskanie pieniędzy zgromadzonych w telefonie, na kartę po zmarłej osobie? Są trzy telefony, na których jest kupa kasy zgromadzona i nie wiadomo teraz co z tym zrobić - dzwonić już się nie będzie z tych numerów, a numery są z różnych sieci. 

Kiedyś była jakaś możliwość doładowywania salda z karty na kartę, ale nie pamiętam szczegółów. A jeśli nie ma sposobu ich odzyskać to może da się  jakąś fundację wspomóc. Tylko tu jest minus, że oczywiście państwo musi położyć łapę na np. Smsach gdzie dorzucą vat... 

Kurczę, jeszcze wam tyłek zawrócę - w jaki sposób można zgrać kontakty z telefonu do komputera, aby były w pliku tekstowym, np. .txt? W swoim telefonie z androidem 10 widzę, że jest taka możliwość, natomiast mam trzy starsze telefony, ale ze starym już androidem i tam takich opcji nie ma. Można z nich udostępnić tylko jako kontakt za pomocą bluetooth czy SMS. Tych kontaktów jest dość sporo i na każdym w dodatku różne. 

20 hours ago, seebst said:

Kurczę, jeszcze wam tyłek zawrócę - w jaki sposób można zgrać kontakty z telefonu do komputera, aby były w pliku tekstowym, np. .txt? W swoim telefonie z androidem 10 widzę, że jest taka możliwość, natomiast mam trzy starsze telefony, ale ze starym już androidem i tam takich opcji nie ma. Można z nich udostępnić tylko jako kontakt za pomocą bluetooth czy SMS. Tych kontaktów jest dość sporo i na każdym w dodatku różne. 

APka https://play.google.com/store/apps/details?id=in.ajaykhatri.exportcontactstoexcel&hl=en_US&gl=US

A nie da się czegoś takiego zrobić ze strony Gmaila?

Bo jak jest Android, to jest konto Google, a jak jest konto Google, to chyba wszystkie kontakty są dostępne w Gmailu... Lub aplikacji Google Kontakty.

Więc spróbowałbym przez przeglądarkę.

2 godziny temu, BAN napisał:

Dzięki, udało się za pomocą tej apki.

1 godzinę temu, Kukuryku napisał:

A nie da się czegoś takiego zrobić ze strony Gmaila?

Bo jak jest Android, to jest konto Google, a jak jest konto Google, to chyba wszystkie kontakty są dostępne w Gmailu... Lub aplikacji Google Kontakty.

Więc spróbowałbym przez przeglądarkę.

Za dużo kombinacji. Wpierw trzeba by było przenieść kontakty do Google i wówczas może by wtedy coś poszło. W każdym razie to telefony po moim dziadku, który nie gromadził nic na Google, a tylko w samym telefonie miał je zapisane. Telefonów były trzy i na każdym były różne numery. Dzięki tej apce wszystko poszło sprawnie. Konto Google z poziomu komputera usunąłem, tak samo jak i z telefonów. Mam nadzieję, że operacja ta definitywnie wszystko z Google usunęła i nic już nie będzie przechowywane u nich i dostępne? Wszak z żadnych gmailów itp. nie korzystał, żadnych danych nie udostępniał, ale mimo wszystko lepiej dmuchać na zimne. 

• Like 1

15 hours ago, seebst said:

(...) Konto Google z poziomu komputera usunąłem, tak samo jak i z telefonów. Mam nadzieję, że operacja ta definitywnie wszystko z Google usunęła i nic już nie będzie przechowywane u nich i dostępne? Wszak z żadnych gmailów itp. nie korzystał, żadnych danych nie udostępniał, ale mimo wszystko lepiej dmuchać na zimne. 

Mozesz tylko wierzyc. Ale ja jestem sceptykiem i wg mnie gogle ani fejsbuk nic nie usuwaja. Kiedys twierdzili, ze nie zbieraja danych o geolokalizacji. A wyszlo inaczej. Wszystko co przechodzi przez aplikacje i systemy google jest analizowane i archiwizowane. Zauwaz, ze w gmailu nawet skan PDF poddawany jest OCRowi. Skanujesz do obrazka a potem w mailu mozesz zaznaczac tekst jakbys to w wordzie w tekstowej formie wyeksportowal do PDF.

Edytowane przez BAN

@seebst jest jeszcze coś takiego jak ID  reklam w ustawieniach Google. To warto było skasować przed usunięciem konta. A jak napisał BAN, jeśli skasowałeś konto na Facebooku, spróbuj się zalogować na nie po kilku miesiącach. Facebook przywita Cię "miło że wróciłeś!". No i wiele danych o sobie nie udostępniasz Ty, tylko Twoi znajomi w książce telefonicznej. Jeśli założysz teraz nowe konto Google i Twój nowy e-mail zostanie powiązany u znajomego ze starym kontaktem, np. z numerem telefonu, to mają Cię znowu. Jak raz coś trafi do Internetu to trzeba wyjść z założenia, że już nigdy nie zniknie. Ponieważ dane takie są "anonimowe", np połączone z advertising ID Google nie musi ich kasować, bo nie dotyczą fizycznej osoby tylko numeru. A że zostanie on powiązany potem z czym innym, nikt nie jest w stanie wyśledzić.

Mi tylko chodziło o wykasowanie konta Google po zmarłej osobie, by nikt przypadkiem się na nie przez przypadek nie zalogował. Więcej nic nie było, żadnych Facebooków itp.

Z ciekawostek w tym temaie, przypomniało mi się, że Google wprowadziło coś takiego jak menedżer nieaktywnych kont. Działa to jakoś tak, że jeśli to aktywujesz i się przez ileś czasu nie zalogujesz to skasują konto. Trochę zejdę na offtop, ale niemiecki sąd wydał wyrok zezwalający na odziedziczenie przez rodziców konta córki na Facebooku. Facebook nie chciał wydać nikomu danych, a rodzice i policja nie wierzyli w samobójstwo. Także takie autokasowanie konta fajnie sobie ustawić...

Mam tableta Samsunga Galaxy Tab S 8.4 z androidem 6, który już nie dostaje żadnych aktualizacji. Czy jest jakiś możliwość wgrania do niego jakiejś nowszej wersji androida, np. 10? I czy dzięki temu będzie trochę szybciej działać. Ogólnie na sprzęt nie narzekam, jednak system znacznie zwolnił, nie pomaga factory reset, a ponadto brakuje mi w nim funkcjonalności z nowszych wersji, które posiadam w telefonie. Czy taką aktualizacją da się chociaż część rzeczy zaimplementować do tableta? Rzucił mi się niedawno artykuł, w którym napisane było, że ktoś wgrał androida 11 do Galaxy S2. I ogólnie działa, tylko część funkcji nie działa, m.in. nie można wykonywać połączeń. 

W dniu 26.12.2020 o 11:29, seebst napisał:

Mam tableta Samsunga Galaxy Tab S 8.4 z androidem 6, który już nie dostaje żadnych aktualizacji. Czy jest jakiś możliwość wgrania do niego jakiejś nowszej wersji androida, np. 10? I czy dzięki temu będzie trochę szybciej działać. Ogólnie na sprzęt nie narzekam, jednak system znacznie zwolnił, nie pomaga factory reset, a ponadto brakuje mi w nim funkcjonalności z nowszych wersji, które posiadam w telefonie. Czy taką aktualizacją da się chociaż część rzeczy zaimplementować do tableta? Rzucił mi się niedawno artykuł, w którym napisane było, że ktoś wgrał androida 11 do Galaxy S2. I ogólnie działa, tylko część funkcji nie działa, m.in. nie można wykonywać połączeń. 

Lineage OS 16 bazujący na Android 9.0 Pie powinien chodzić. W sieci jest dużo informacji na ten temat ale ja dokładnie nie podpowiem bo ryzyko zrobienia z tego 

przycisku do listów jest duże.

Tu trzeba trzymać się ściśle typu tableta. Opis, Samsung Galaxy Tab S 8.4 to za mało bo jest więcej wersji np. WiFi czy też LTE (T700, T705).

Także  rootowanie wiąże się z pewnym ryzykiem i nikt tobie tej decyzji nie weźmie na siebie.

Edit 

Wygląda na to, że jest tez wersja bazująca na Androidzie 10, patrz tu

https://www.getdroidtips.com/lineage-os-17-samsung-galaxy-tab-s-8-4/

ale to tylko taka podpowiedź 😉

Edytowane przez pioter
  • Upvote 1

Mój dokładny model tabletu to T705 z LTE. Zdaję sobie sprawę z tego, że nikt za coś takiego nie weźmie odpowiedzialności, że taka procedura wiąże się z jakimś ryzykiem udupienia urządzenia, ale chciałem chociaż z grubsza coś wiedzieć, czy jest to może gra warta świeczki. Akurat kupiłem sobie inne urządzenie z największym dostępnym ekranem, jakim jest Xiaomi mi Max 3. Ale sentyment do Galaxy tab S 8.4 zostaje z racji ekranu i jego gabarytów. Ale kiedyś już szukałem informacji na ten temat i nic nie znalazłem, tak jakby nigdzie takich romów nie było, nie bynajmniej do tego urządzenia. No albo ja szukać nie umiałem. Wprawdzie było to z rok temu może...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

5 hours ago, seebst said:

Mój dokładny model tabletu to T705 z LTE. Zdaję sobie sprawę z tego, że nikt za coś takiego nie weźmie odpowiedzialności, że taka procedura wiąże się z jakimś ryzykiem udupienia urządzenia, ale chciałem chociaż z grubsza coś wiedzieć, czy jest to może gra warta świeczki.(...)

Nie wiem czy w Twoim przypadku gra jest warta swieczki. Dla mnie podstawowym kryterium (najwazniejszym) przy wymianie telefonu jest to, czy dam rade tam zrobic Lineage OS. I nie chodzi o jakies tam aktualizacje czy cos tam. Chodzi o pelna kontrole nad systemem i mozliwosc decydowania w jakim stopniu Google ma o mnie cos wiedziec. Co prawda mowie to od 2 lat, ale u mnie proces wychodzenia z google powoli postepuje.

@seebst nie da się tego zrobić z normalnych źródeł, czyli instalując obraz systemu Samsunga. Lineage OS z tego co piszesz będzie dla Ciebie gorszym rozwiązaniem od Androida 6. Mam na tym jeden telefon w domu po zainstalowaniu samego Lineage otrzymujesz Nokię 3210 z aparatem i przeglądarką internetową, która w cale na dzień dobry nie dba o twoją prywatność.

I tu pytanie do bardziej doświadczonych @BAN i @pioter :

jak już macie Lineage, co robicie by dało się używać Androida bez Google Play? Ok pliki .APK da się pobrać dla niektórych programów. Potem trzeba je ręcznie aktualizować? Nie wiem, czy można to komuś polecać. Kilka linijek wyżej proponowałem współudział w finansowaniu webinaru Niebezpiecznika z Androida. Bardzo słusznie jest w nim zauważone, by nie dać się zwariować super prywatnością i super bezpieczeństwem, bo przerabiamy w ten sposób urządzenie na cegłę. 

Lubię Lineage ale nie potrafię w swoim życiu znaleźć dla niego zastosowania.

generalnie potrzebuję smartfona w kieszeni tylko do Whatsappa. Instalując go w telefonie sprzedaję się Facebookowi, który uważam za większe zło niż Google. Danymi w google da się sterować i nimi manipulować.

Na koniec żeby nie było, że mój post to off top, bardzo chętnie poczytam jak zorganizowaliście sobie życie na Lineage OS. W grudniu osierocono drugie bq w moim domu i zastanawiam się co z tym zrobić. O ile ze mną jest łatwo, bo APK Signal czy Whatsappa sobie pobiorę ze strony, o tyle na drugim telefonie potrzebowałbym aplikacji banku, Casio czy Garmin. I tu chyba nic się nie zrobi, bo te dostępne są tylko z oficjalnych kanałów. No i potem kto to będzie wszystko z kabla aktualizował...

Edytowane przez gtriderxc

15 godzin temu, gtriderxc napisał:

jak już macie Lineage, co robicie by dało się używać Androida bez Google Play? Ok pliki .APK da się pobrać dla niektórych programów. Potem trzeba je ręcznie aktualizować? Nie wiem, czy można to komuś polecać.

...

generalnie potrzebuję smartfona w kieszeni tylko do Whatsappa. Instalując go w telefonie sprzedaję się Facebookowi, który uważam za większe zło niż Google. Danymi w google da się sterować i nimi manipulować.

No, cos za cos.

Ja mialem dwa urządzenia bez Googla i sprawa instalacji apek z ominięciem  Play Store to było najmniejszym kłopotem.

W zasadzie omijam Play Store do dzisiaj i instaluje z innych źródeł.

Inna sprawą jest rezygnacja z Google Play Services . Szukaj informacji o microG, LineageOS for microG.

co do WA, paranoja anty ruska jest na świecie, ku uciesze rządzących, tak duża, że większości nawet na myśl nie przyjdzie użycia np. apki Telegram.

moim zdaniem bije o głowę WA a ryzyko też mniejsze, bynajmniej moim zdaniem bo kto ma hamerykancow za przyjaciela, temu inny wróg nie potrzebny. 😂😂😂

Nowsze urzadzenia, nie chce mi się już przerabiać bo jednak kupa roboty a smartfony zmieniają się raczej często (1x w roku).

Ja robię aktualizacje  Play Services na początku podając jakist tam adres mailowy zrobiony tylko dla tego celu po czym deaktywuje wszystko co się da i co ma coś wspólnego z googlen a resztę blokuje z AFWall+.

No niestety, muszę jednak przyznać, że sam także używam WA (FB nie pisiadam) bo dużo osób i w rodzinie i w gronie znajomych komunikuje wyłącznie przez to i do czego innego nie przekonasz. 🥺

Edit

Jak wyłączyć to formatowanie?

Na starym forum łatwa sprawa, tu tej opcji nie mogę znaleźć.

Pytanie, jakim cudem w ogóle jest to w innym formacie?

Podczas pisania nic nie zmieniałem. 🤔

Edytowane przez pioter

19 hours ago, gtriderxc said:

jak już macie Lineage, co robicie by dało się używać Androida bez Google Play? Ok pliki .APK da się pobrać dla niektórych programów. Potem trzeba je ręcznie aktualizować? Nie wiem, czy można to komuś polecać. Kilka linijek wyżej proponowałem współudział w finansowaniu webinaru Niebezpiecznika z Androida. Bardzo słusznie jest w nim zauważone, by nie dać się zwariować super prywatnością i super bezpieczeństwem, bo przerabiamy w ten sposób urządzenie na cegłę. 

F-Droid

Ja nie jestem kompletnie bez gapps-ale mam wersje NANO albo PICO, nie pamietam. Czyli absolutne minimum integracji z googlem -gmail, kontakty, google-play. Chyba nawet map gogla nie mam (Open Street Maps).

Mam tez Next cloud lub Own Cloud (synchronizacja plikow do prywatnej chmury)

Moj zestaw softu nie wymagajacy google:

-przegladarka www: Brave

-synchronizacja plikow do prywatnej chmuwy:  OwnCloud  (eksperymentalnie Next Cloud)

-davX -synchonizacja kontaktow do ownCloud/NextCloud oraz jakas namiastka kalendarza

Niestety jeszcze duzo mam z google play, nie wszystko sie da z poza. Sa natomiast alternatywne sklepy ktore posrednicza w instalacji z google play. Ale to juz musisz poszukac. Zapewne za jakis czas sam to ogarne, ale to moze potrwac np rok. Nie wiem czy do tego czasu nie przejde na Pine Phone (telefon z czystym linuxem)

No i priorytetem bedzie dla mnie postawienie swojego systemu poczty.

Przepychanie swojej prywatnosci przez Facebooka (whatsapp) ponad prawie 3 lata po usunieciu konta w moim przypadku mija sie z celem.

Edytowane przez BAN

@ BAN

To w zasadzie próbujesz pozbyć się wyłącznie aplikacji Googla i użyć alternatywnych.

OK, tu mała lista

Google Maps   -   OsmAnd, Offline OpenStreetMap Maps
YouTube  -  NewPipe, (YouTube Vanced)
Chrome  -  Brave Browser, Firefox Klar, Lightning,
Gmail   -   K-9 Mail, FairEmail 
Google Calendar   -   Etar
Google Drive   -   Nextcloud
Google Fotos   -   Gallery, LeafPic
Google Launcher   -  Nova Launcher, Light Android Launcher, OpenLauncher, Essential Launcher

Jako alternatywę do Google Play można brać appk także tutaj:    

https://www.apkmirror.com - można ściągnąć appki, które według  GogelPlay nie są kompatybilne z twoim androidem i nie zostają udostępnione

Inne do wspomnianego F Droida to

Amazon Underground
BestAndroidApps (AndroidTapp)
Yalp Store
Getjar
SlideMe
uptodown
XDA Labs

No a jeżeli rozchodzi się o potrzebne Tobie appki, które potrzebujesz z Plaja... Niby jakie to są?  Te płatne? 🤔

Ja prawie żadnej z G Plaja  nie instaluje i żyje, nawet dobrze. 😃

Ps.

Niekiedy, przy starszych systemach można pozbyć się Googla poprzez, przywrócić ustawienia fabryczne i jeszcze zanim połączysz się z siecią, deaktywujesz wszystko co googlowe. 

15 hours ago, pioter said:

No a jeżeli rozchodzi się o potrzebne Tobie appki, które potrzebujesz z Plaja... Niby jakie to są?  Te płatne? 🤔

Tak

Przyklady Gplayowych apek:

• apka bankowa
  • drone radar
  • dji fly
  • inpost
  • midland (konfigurator do zestawu BT)
  • udemy
  • linuxacademy
  • apka do sieci medycznej
  • apka do sledzenia notowan (Trading view)
  • apka do streamowania z kamery termowizyjnej
  • booking

Tego nie obejde, bo trzymanie oddzielnego telefonu dla kilku apek mija sie z celem.

16 hours ago, pioter said:

Google Maps   -   OsmAnd, Offline OpenStreetMap Maps
YouTube  -  NewPipe, (YouTube Vanced)
Chrome  -  Brave Browser, Firefox Klar, Lightning,
Gmail   -   K-9 Mail, FairEmail 
Google Calendar   -   Etar
Google Drive   -   Nextcloud
Google Fotos   -   Gallery, LeafPic
Google Launcher   -  Nova Launcher, Light Android Launcher, OpenLauncher, Essential Launcher

• Google maps -wlansie uzywam Open Street Mapa :)
  • YT -nie korzystam za aplikacji.
  • Chrome -uzywam Brave
  • Gmail -po migracji poczty z gmaila nie bedzie mi to potrzebne
  • Google calendar, google drive -NextCloud lub ownCloud pokrywaja zapotrzebowanie
  • Google photos -nie uzywam, nie potrzebuje
  • Google launcher -nie uzywam, nie potrzebuje

22 hours ago, pioter said:

. Szukaj informacji o microG, LineageOS for microG.

co do WA, paranoja anty ruska jest na świecie, ku uciesze rządzących, tak duża, że większości nawet na myśl nie przyjdzie użycia np. apki Telegram.

moim zdaniem bije o głowę WA a ryzyko też mniejsze, bynajmniej moim zdaniem bo kto ma hamerykancow za przyjaciela, temu inny wróg nie potrzebny. 😂😂😂

Pioter, nie jesteś na bieżąco. Gwiazda Telegrama zgasła już dość dawno, bo zaliczyli wpadkę. Poszukaj w necie. Alternatywą dla Whatsappa jest Signal. Podobno nawet Whatsapp bazuje na Signalu. A przekonywać znajomych i rodziny do Signala nie muszę, bo zastępuje apkę do SMSów, a Telegram to dodatkowy klocek. Problem w Whatsappie jest taki, że używają go wszyscy, nawet w pracy i nie da się za bardzo bez niego żyć. podobnie jak bez Google Maps. Możecie mi mówić różne rzeczy, ale drugiej tak dopracowanej aplikacji jak mapy Google nie ma. Dla mnie nawet Here w porównaniu do Google to bieda.