Skocz do zawartości

Przydatne Aplikacje Na Androida

lelon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ten MO bywatel to mnie samą nazwą zniechęca. Swoją drogą ciekawy temat poruszyliście. Każdy pewnie słyszał, że google to dużo za dużo wie, że jak się zacznie na gmailu głupoty pisać to i ABW może na chatę wjechać, facebook po 20 postach wie więcej o nas niż nasz małżonek, a po 200 to znacznie więcej niż my sami o sobie, że dane z netu nie znikają (bez procesów sądowych) itp itd.

Sam wczoraj uruchamiam janosika a tam cos do zaakceptowania przed uruchomieniem, parę stron punktów w które trzeba by się wczytać, czy np. jakiemuś urzędowi nie oddadzą informacji jak wyglądała moja trasa. Na razie ludzie z wygody oddają swoją prywatność i dla mnie problemem jest to co może być w przyszłości użyte do zamordyzmu na dużą skalę. Nie wiem czy jest jednak przed tym ucieczka poza byciem całkowicie offline (to jestem przekonany, że kiedyś bycie offline będzie zapisane w prawie jednostki), bo jak nie google to znajdzie się inna apka co będzie zbierać dane lub chociażby operator telco. Dodatkowo te kamerki na każdym kroku + drony. Wprowadzą tylko obrót elektroniczny pieniądza to i darknety nie pomogą.

Jak dla mnie dopóki nie wyłączysz urządzenia i nie wyjmiesz baterii, to zostawiasz ślady, ale podziwiam Was za ambitność w pozbywaniu się apek i usług googla.

4 godziny temu, gtriderxc napisał:

Pioter, nie jesteś na bieżąco. Gwiazda Telegrama zgasła już dość dawno

Ja się niekiedy sam dziwię, po uja WA. Dzwonic po DE ze stacjonarnego można za darmo i nie znam nikogo kto za to płaci.

Do PL mogę pierdolić za 23 centy cała godzinę.

Co do Telegram, a gwiazda WA? Przecież to dopiero sysf ale bez jednak nie da rady ze względu na innych.

Ja używam Telegram, o ile mogę, do szybkiej przesyłki większych plików. WA łyknie tylko do 100MB a to mało.

Co do Signal, nie znam tej Appki, nie mam pojęcia co potrafi.

@BAN

Nie sprawdzałem wszystkich ale te pierwsze są darmowe.

dji fly możesz dostać na stronie dji  https://www.dji.com/pl/mobile/downloads/djiapp/dji-fly

no a te, które są wyłącznie na G Play, jeżeli nie chcesz ściągnąć bezpośrednio na twojego smartfona...

Ja mam w uj starych, od Galaxy S2 do S6, jakieś tam takie małe, od Sony itp.

Takiego możesz dokładnie wypucowac, jako konto ja mam np. adres zrobiony w interia.pl, podjeżdżam pod M Donalds, łącze się z ich WiFi i instaluje co potrzebne. W domu , już offline, zabezpieczam to sobie. Takich ekstraktorow, które dobrze sobie z tym radzą jest mnogo.

Ps.

Specjalnie nie musisz podjeżdżać pod Meckes, wystarczy jak robisz to gdy wcinasz tam bułę albo fryty, tak przy okazji. 😉

To jest wszystko fajne o czym piszecie i może bym w to szedł. Tylko nie wiem, czy kwestie bezpieczeństwa nie są dla mnie ważniejsze od prywatności. Spójrzmy prawdzie w oczy: na Linuksowym urządzeniu piszemy o instalacji oprogramowania spoza oficjalnych, jako tako zabezpieczanych źródeł. Jeżeli pobieram Signala czy już nawet Whatsappa jako plik .apk to robię to z oficjalnej strony twórcy aplikacji, podającego mi często sumy kontrolne pliku do sprawdzenia.

A teraz wchodzę na stronę apkmirror i nie wiem czy ktoś nie zmodyfikował pliku aplikacji i co on będzie robił na moim telefonie. Już sam Lineage nie budzi mojego 100% zaufania, bo nie wiem kto stoi za systemem i na ile nadąża usuwać luki bezpieczeństwa. Ale lepsze to z jakąś tam aktualizacją systemu co tydzień (to lubię!) niż osierocony Android 8.

Chyba wolę mimo wszystko stronę myactivity.google.com by ustawić jako tako prywatność konta i doinstalować aplikację Google Play do Lineage, co też budzi moje wątpliwości, bo plik apk jest mi dostarczany z cudzych łap, a nie bezpośrednio od Google. Ja będę kombinował w tę stronę.

4 hours ago, gtriderxc said:

Jeżeli pobieram Signala czy już nawet Whatsappa jako plik .apk to robię to z oficjalnej strony twórcy aplikacji, podającego mi często sumy kontrolne pliku do sprawdzenia.

A w czym problem zeby ze strony producenta pobrac .apk zainstalwoac na Lineage OS?

5 hours ago, BAN said:

A w czym problem zeby ze strony producenta pobrac .apk zainstalwoac na Lineage OS?

Bo nie wszyscy producenci oprogramowania udostępniają plik APK. Niektórzy wręcz piszą w licencji, że sobie nie życzą w jakikolwiek inny sposób pobierać i instalować ich oprogramowanie. Przykładem jest aplikacja do mojego zegarka. Nie pobierzesz jej inaczej niż przez Google Play, a ściągając plik że sklepu przez dodatki do przeglądarek lub strony internetowe są przepuszczaniem instalki przez cudze łapska bez możliwości sprawdzenia sum kontrolnych pliku. Chyba że są jakieś jeszcze możliwości pobrania aplikacji ze sklepu Play bezpośrednio? Do tej pory czytałem o takiej możliwości zrootowanym telefonem.

15 hours ago, gtriderxc said:

Bo nie wszyscy producenci oprogramowania udostępniają plik APK. Niektórzy wręcz piszą w licencji, że sobie nie życzą w jakikolwiek inny sposób pobierać i instalować ich oprogramowanie. Przykładem jest aplikacja do mojego zegarka. Nie pobierzesz jej inaczej niż przez Google Play, a ściągając plik że sklepu przez dodatki do przeglądarek lub strony internetowe są przepuszczaniem instalki przez cudze łapska bez możliwości sprawdzenia sum kontrolnych pliku. Chyba że są jakieś jeszcze możliwości pobrania aplikacji ze sklepu Play bezpośrednio? Do tej pory czytałem o takiej możliwości zrootowanym telefonem.

Z tego co pisales w poprzednim poscie, zrozumialem, ze czasem pobierasz apk ze strony producenta. A to nie jest tak, ze jak jest apka w play store to lezy na serverach google a nie u producenta?

Google sam pcha we wszystko lapska wiec wiekszosc aplikacji i tak jest zalezna od bibliotek posredniczacych. Potem dane z tych aplikacji sobie obrabia i sprzedaje dalej. Jest nawet na YT kanal wkurzajacego azjaty (mowi we wkurzajacy sposob -tzn powoli i rozlazle, filmy trzeba puszczac z tempem 1.25-1.5x) ale za to bardzo merytorycznie -o prywatnosci telefonow, androidow i nie tylko. Polecam.

https://www.youtube.com/channel/UCYVU6rModlGxvJbszCclGGw

Signal jest na licencji GPL wiec mozesz go nie tylko pobrac od producenta ale tez samemu zbuildowac.

Edytowane przez BAN
  • Upvote 1

Chciałbym polecić wam apkę do rozwoju osobistego. Nazywa sie "WHM" Wim Hof Method. 

Autor Wim Hof jest nazywany człowiekiem lodu. Dzięki opracowanej przez siebie specjalnej technice oddychania, opartej na buddyjskiej medytacji tummo, Wim może biegać boso po śniegu, pływać w lodowatej wodzie i robić inne rzeczy, które przeciętnego człowieka przyprawiłyby o hipotermię.

Na swoim koncie ma :

• Najdłuższa kąpiel w lodzie – kontakt z lodem na całej długości ciała od szyi w dół, Hof ma na sobie jedynie slipy. Rekord ten bił wielokrotnie, głównie podczas pokazów swoich możliwości podczas rozmaitych telewizyjnych show, m.in. w 2008, 2010 czy dwukrotnie w 2011 roku. Obecny rekord to 1 godzina 52 minuty i 42 sekundy. Podczas jednego z takich wyczynów zgodził się połknąć mały termometr, który po godzinie i 44 minutach jego obecności w lodzie odnotował spadek temperatury z 37,7 °C do 37,4 °C. Badanie to odbyło się pod okiem Dr Marii Hopman z Uniwersytetu Radbout w Nijmegen
  • W lutym 2009 Hof wspiął się w przeciągu dwóch dni na szczyt Kilimandżaro, ubrany jedynie w szorty i buty. W kolejnych latach kilkukrotnie z różnymi grupami przeszkolonych przez niego osób wchodził na ten szczyt. W 2018 z grupą 18 przeszkolonych w jego metodzie amatorów pobili rekord Guinnessa, zdobywając szczyt Kilimandżaro w 31 godzin i 25 minut
Aplikacja składa sie z kilku działów, techniki oddychania, 30 dniowy audio challenge, 20 dniowy challenge zimnych pryszniców.

w apce są również propozycje prostych ćwiczeń fizycznych jak i medytacji.

Część treści jest zablokowana w wersji FREE, ale dostępny materiał jest na tyle interesujący, że warto i tak ją obejrzeć.

Polecam z całego serca, szczególnie zimne prysznice przypadły mi do gustu.

Edytowane przez Gardzin

@BAN Obejrzałem jeden filmik, w którym porusza kwestie prywatności komunikatorów. Porady trochę jak dla terrorystów 🙂, ale pooglądam go jeszcze trochę więcej.

Normalnym ludziom, używającym Facebookowego Messengera chcę pokazać bardzo fajną aplikację, którą pokazali na webinarze z Androida. W skrócie, szyfrowania można nie używać w ogóle, bo komunikatorami przesyłane są znaczki, których po zamknięciu aplikacji nie można zrozumieć.

Może po prostu sobie zobaczcie:

https://play.google.com/store/apps/details?id=io.oversec.one&hl=en_US&gl=US

Jeśli ktoś ma potrzebę pobierania aplikacji ze sklepu Google jako plik .apk i instalacji ręcznej, to tutaj jest dobrze opisane co i jak:

https://medium.com/xcnotes/how-to-download-apk-from-play-store-2634c0c67620

Ja nie mam takiej konieczności  bo tam przeważnie albo szrot albo tak podkręcone aby tylko nie urazic gogla, znaczy, przeszkadzac mu przy zarabianiu pieniedzy.

Dlaczego nie mozna pobrać tam takiej przydatnej aplikacji jak np. Blokada czy MiXplorer i wiele innych?

Wlasnie, na moim nowym tablecie Galaxy A7 2020, wyjebalem albo zablokowalem wszystko co  googlowskie a przede wszystkim  gogle play services.

Marudzenia było w uj ale udalo sie to uspokoic i zainstalowalem  appke Signal. Podczas instalacji, pierwsze co budzilo niezadowolenie tej aplikacji  i "prosiło" o zalaczenie, to właśnie gogle play services. Telegram tego nie potrzebuję wiec pytam, czy na prawdę Signal jest taki dobry? A moze tez iistnieją urtki dla gogla i przy ookazji dla takich "współpracowników" jak NSA? Dlaczego  przy próbie sciagniecia tej appki ze strony  Signal zostaje sie przekierowany do Playa a na samej stronie brak info, ze bezposredni download jest mozliwy. Dla mnie jest to dziwne i nie wzbudza zaufania. Wole sciagnac sobie aplikacje z innych źródeł przepędzajac przed instalacją  np. przez Virus Total niż dać sobie obrabiac dupe przez tego typu firmom.

Edit

Dla jasnosci, Signal prosi nie tylko o załączenie Google Play Services od tak ale co najważniejsze,  o udzielenie uprawnień, jakich nie podaje.

Ja mam udzielic uprawnienia "osobie trzeciej"!  Mozna byc bardziej bezczelnym?!

Edytowane przez pioter

On 1/9/2021 at 9:48 PM, pioter said:

Dla jasnosci, Signal prosi nie tylko o załączenie Google Play Services od tak ale co najważniejsze,  o udzielenie uprawnień, jakich nie podaje.

Nie? U mnie podawal: Kontakty i identyfikator telefonu jak pamietam. Nie pozwolilem na kontakty wiec musialem recznie dodawac znajomych (numery telefonu) o ktorych wiedzialem ze maja.

To i tak nie jest tak bezczelne jak apka do klimatyzatora , ktora chce praktycznie WSZYSTKO, lacznie z lokalizacja. Oczywiscie nie pozwolilem.

Ale sa fane apki do oszukiwania innych apek :)

-np apka do oszukiwania GPS (gps floater)

-byly tez apki do wmawiania innym apkom, ze maja gdzies uprawnienia.

Update:

BTW: Signal jest opensource: mozesz sobie sam pobrac, skompilowac i uruchomic -zarowno server jak i klienty.

https://github.com/signalapp

Edytowane przez BAN

• 3 years later...

Pytanko mam - w jaki sposób na Androidzie można zrobić pokaz slajdów ze zdjęć wraz z jakimś klipem muzycznym, ale w taki sposób, aby zdjęcia były dopasowane w rytm czy efekty muzyki? Jaką do tego aplikację trzeba zainstalować? Coś jak w tym filmie

Edytowane przez seebst

21 godzin temu, seebst napisał:

Pytanko mam - w jaki sposób na Androidzie można zrobić pokaz slajdów ze zdjęć wraz z jakimś klipem muzycznym, ale w taki sposób, aby zdjęcia były dopasowane w rytm czy efekty muzyki? Jaką do tego aplikację trzeba zainstalować? Coś jak w tym filmie

Ja takie przeskoki montuje ręcznie na komputerze.

Jest to cholernie czasochłonne.

Jakby była taka aplikacja, też może chętnie bym skorzystał.

Stellarium

Polecam