Skocz do zawartości

Przydatne Aplikacje Na Androida

lelon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tylko zadam szybkie pytanie. Mam dwa telefony z androidem. Z jednego chcę zrobić odbiornik z drugiego nadajnik dźwięku w czasie rzeczywistym (coś na zasadzie interkomu tylko, że w jedną stronę). Np: łącze telefony z sobą. Na jednym odpalam muzyke i sobie leży na stole. Drugi mam przy sobie z słuchawkami i chciałbym słyszeć co gra w tym pierwszym :P Ktoś słyszał o takie apce ? :D

szukaj pod hasłem elektroniczna niania :) nie znam konkretnego programu ale na pewno będzie jakiś tego typu :) możliwe że nawet kamerę będzie mógł przesyłać 

np. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sleekbit.dormi&hl=pl

Edytowane przez darekb1

Co za ludzie :D Od razu podsłuchiwać, kiedy mnie serio nie interesuje dźwięk z mikrofonu tylko z playlisty  :krzeslo:  ale ta elektroniczna niania to już całkiem ciekawy pomysł

Pobieram sobie różne obszary mapy google na telefonie, aby za granicą korzystać z nich offline. Zaznaczyłem odpowiedni obszar, pobrało, ale i tak niektóre ulice czy miejsca nie są podpisane. Dla przykładu, obszar północnych włoch z uwzględnieniem Wenecji. Pobrało, ale jak bez neta sobie zaglądam do mapy, to tylko albo kontury mi wyświetla, albo normalnie ulice, ale podpisane tylko te główne i żadnych obiektów typu restauracje, zamki, atrakcje, sklepy itp. nie pokazuje. Jak włączę internet, to moment i już wszystkie szczegóły mam. Myślałem, że może za duży obszar mapy pobrałem, więc zaznaczyłem tylko samą Wenecję, ale jest dalej to samo. Czemu właśnie jedne miejsca mi wyświetla poprawnie, a inne widzi tylko w konturach, mimo że dany obszar był uwzględniony w tym prostokącie do pobrania map offline?

A dlaczego chcesz googla offline?

Ceny polaczen w UE takie same jak w kraju wiec mozna takie kombinacje sobie darowac.

Albo zalatw sobie jaka konkretna appke do nawigacji i bedziesz mial spokoj.

Przykladowo, TomTom Go Mobile nie jest perfekt, ma za to funkcje kretych drog.

Ceny może i są takie same, ale pakiet internetowy, co obowiązuje w kraju, nie obowiązuje już za granicą, za każdy MB trzeba płacić.

No to was kantuja. Od 15 czerwca na terenie Unii wszystkie skladowe twojego pakietu znaczy, rozmowy telefoniczne, smsy czy internet kosztuje za granica tyle samo co w kraju.  Oznacza to, ze jezeli wykupiles przykladowo pakiet wraz z 1 GB transferu danych to twoj provider

nie moze pobierac dodatkowych oplat. Oplaty takie sa mozliwe jezeli stwierdzi on, ze uzywasz jego karty w przeciagu czterech miesiecy w wiekszosci za granica to moze zapytac dlaczego i ewentualnie zarzadac doplaty maksymalnie 3,2 centa za kazda rozmowe albo 1 cent za smsa. Zapytaj jak to wyglada w Zlotowkach ale, powinno byc podobnie.

Edit

Zapomnialem napisac, doplaty te nie dotycza osob pracujacych za granica i dlatego musza najpierw poprosic o wyjasnienie.

Edytowane przez pioter

No to was kantuja. Od 15 czerwca na terenie Unii wszystkie skladowe twojego pakietu znaczy, rozmowy telefoniczne, smsy czy internet kosztuje za granica tyle samo co w kraju.

Zgadza się. Ale jeśli ja mam wykupiony pakiet no limit w kraju, to nie zadziała on na wyjeździe. Tak przynajmniej jest w mojej sieci. Byłem w ubiegły weekend w Pradze na moto. Dzwoniono do mnie - nic nie zapłaciłem. Ja wykonałem parę połączeń, za które zapłaciłem ok. 30 groszy, mimo, że posiadam przecież pakiet no limit. To samo jest z Internetem. Chcąc mieć neta na wyjeździe, muszę dokupić sobie pakiet MB na "roaming", inaczej za każde dane mnie skasują (stawka taka jak w kraju), mimo, że posiadam kilkanaście GB w moim pakiecie. Dlatego chcę mieć mapy działające offline. Może jest jakiś operator, który nie pobiera z tego tytułu żadnych opłat...

Ceny może i są takie same, ale pakiet internetowy, co obowiązuje w kraju, nie obowiązuje już za granicą, za każdy MB trzeba płacić.

wszystko zależy od usługodawcy i posiadanego pakietu, im więcej płacisz w PL tym masz więcej danych w pakiecie za granicą

No to was kantuja. Od 15 czerwca na terenie Unii wszystkie skladowe twojego pakietu znaczy, rozmowy telefoniczne, smsy czy internet kosztuje za granica tyle samo co w kraju.  Oznacza to, ze jezeli wykupiles przykladowo pakiet wraz z 1 GB transferu danych to twoj provider

nie moze pobierac dodatkowych oplat. Oplaty takie sa mozliwe jezeli stwierdzi on, ze uzywasz jego karty w przeciagu czterech miesiecy w wiekszosci za granica to moze zapytac dlaczego i ewentualnie zarzadac doplaty maksymalnie 3,2 centa za kazda rozmowe albo 1 cent za smsa. Zapytaj jak to wyglada w Zlotowkach ale, powinno byc podobnie.

Edit

Zapomnialem napisac, doplaty te nie dotycza osob pracujacych za granica i dlatego musza najpierw poprosic o wyjasnienie.

teoretycznie powinno być tak jak piszesz, niestety tak nie jest....

fajna aplikacja pomagająca ogarnąc obecna burzową pogodę :)

https://play.google.com/store/apps/details?id=app.com.example.szymi.myapplication

(w szczególnosci  BLITZORTUNG)

Edytowane przez lelon

Chcąc mieć neta na wyjeździe, muszę dokupić sobie pakiet MB na "roaming", inaczej za każde dane mnie skasują (stawka taka jak w kraju), mimo, że posiadam kilkanaście GB w moim pakiecie.

Masz prepaid czy abonament? Pytam bo to co piszesz pasuje do warunków prepaid. Ja mam telefon w Nju.W abonamencie mam 32 GB. W ramach roamingu będę miał dostępne, co prawda, tylko 1,6 GB, a nie całość ale do wartości 1,6 GB nie muszę nic płacić.

A odnośnie aplikacji pogodowych to oprócz tych już wcześniej wymienionych,w temacie opadów, polecam tę aplikację: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.wetteronline.wetterapp

Tak, mam telefon na kartę, virgin. A ten nju to ciekawa opcja ci powiem, bo mam od nich internet na abonament, 40 GB i tam coś właśnie pisali, że 1.6 GB do wykorzystania za granicą. I chyba tak zrobię, że wezmę tę kartę zrobię sobie router na telefon.

Czyli dla ścisłości, 40 GB jest w kraju, a w tych 40 GB mogę bez problemu korzystać za granicą do 1.6 GB? A jak przekroczę limit, to mnie zblokują z tym roamingiem, czy będą liczyć za każdy MB danych?

No to jakos nie do konca rozumiem jak dzialaja operatorzy w PL.

Ja mam Prepaid i krotko przed 15 czerwca dostalem smsa od mojego z info, ze moge w calosci, na rownych warunkach uzywac takze za granica, znaczy na terenie Unii. Moze wyjsciem awaryjnym byloby wykupienie karty na miejscu? Robilem to zawsze bedac w PL 

@ seebst

Nad zmiana appki do nawigacji bym sie ale zastanowil. Zapytaj @ benywariata na temat TomToma a jak sie zdecydujesz, daj znac.

Czyli dla ścisłości, 40 GB jest w kraju, a w tych 40 GB mogę bez problemu korzystać za granicą do 1.6 GB? A jak przekroczę limit, to mnie zblokują z tym roamingiem, czy będą liczyć za każdy MB danych?

Wg informacji na stronie Nju, po przekroczeniu 1,6 GB nie blokują tylko naliczają opłaty, jeśli dobrze pamiętam, wg stawek krajowych.

Na żywym organizmie sprawdzę to dopiero za 2 tygodnie :)

No to jakos nie do konca rozumiem jak dzialaja operatorzy w PL.

Ja mam Prepaid i krotko przed 15 czerwca dostalem smsa od mojego z info, ze moge w calosci, na rownych warunkach uzywac takze za granica, znaczy na terenie Unii.

Pioter, tu jest to tak w skrócie opisane o co chodzi z tymi limitami: "

Problem w tym, że ceny usług mobilnych w Polsce są kilka razy niższe, niż w innych krajach Unii Europejskiej. Średnia polska cena tzw. bundle’a, czyli usług typu no limit na rozmowy, SMS-y i transfer danych (zazwyczaj z lejkiem na 30 GB), to ok 7 euro miesięcznie. To cztery, pięć razy mniej, niż w innych krajach Unii Europejskiej.

Tymczasem wyregulowana hurtowa cena za 1 GB transferu danych w roamingu ma wynieść 7,7 euro, za minutę rozmowy 3,3 eurocenta i 1 eurocent za wysłany SMS. Wychodzi na to, że sam roaming danych jest… 30 razy droższy od średniej ceny oferty no limit w Polsce, co z kolei oznacza, że polscy operatorzy muszą słono dopłacić. – Tu nie chodzi o to, że dotychczas na roamingu zarabialiśmy powiedzmy 100 zł, a teraz zarobimy 30 zł. Nie, teraz będziemy dopłacać 100 zł! – mówi mi z rozżaleniem w głosie przedstawiciel sieci Play".

@ kitza

Oj, dzieki tobie za ten "mlot". Nareszcie rozumiem!

Juz dwa lata temu nie moglem sie nadziwic, ze w Biedronce sprzedawano  2 GB w sieci T Mobile za jedyne 5 PLN-ow.

Na takich warunkach to tutaj juz wcale bym pyska nie otwieral.

Edit

Pomimo to, na ten placz operatorow nie powinno sie reagowac.

przy wejsciu na rynek SMS-ow byly one produktem ubocznym i calkowicie za free.

Widzac, ze wiara zamiast telefonowac pisze tylko smsy, wpadli na pomysl pobierania oplat i wcale nie bylo tanio .

18 Pfenigow za jednego to bylo sporo a i za czasow Euro tez nie jest taniej. Z tego powodu mysle, ze i inne uslugi kosztuja o wiele za duzo np. Telefonia VoIP. Sa uslugi gdzie majac dostep do netu jest to darmowe, sa ale i tacy, ktorzy daja sobie to dodatkowo wynagrodzic chociaz, to jeden i ten sam towar czyli  przekaz danych.

Edytowane przez pioter

• 2 months later...

Jest jakaś aplikacja, która na żywo będzie pokazywać komuś moją trasę, gdy np. jadę sobie ba moto? Kiedyś miałem zainstalowaną aplikację Glympse, śledziłem jednego Youtubera, który podał publicznie link do swojej jazdy. Ja próbowałem coś podobnego zrobić i nic mi nie wychodziło. Chodzi po prostu o to, że gdy wyjeżdżam, chciałbym aby druga osoba mogła widzieć gdzie jestem, z jaką prędkością się poruszam i w ogóle co się ze mną dzieje.

Jest jakaś aplikacja, która na żywo będzie pokazywać komuś moją trasę, gdy np. jadę sobie ba moto? Kiedyś miałem zainstalowaną aplikację Glympse, śledziłem jednego Youtubera, który podał publicznie link do swojej jazdy. Ja próbowałem coś podobnego zrobić i nic mi nie wychodziło. Chodzi po prostu o to, że gdy wyjeżdżam, chciałbym aby druga osoba mogła widzieć gdzie jestem, z jaką prędkością się poruszam i w ogóle co się ze mną dzieje.

Chyba to apka dla żony :D

To i ja dorzucę coś od siebie.

Nawigacje off-line, czyli nie potrzebują dostępu do internetu

Juz wspomniana: Here

są jeszcze inne dobre, testowałem : Osmand i Be-on-road

Naviki - fajna aplikacja na rower

Moje trasy - ta się bardzo dobrze sprawdza w obcym lesie, gdy jesteśmy na grzybach :) zawsze trafimy do miejsca, gdzie zostawiliśmy auto.

Yanosik :P no ta w bandziorze powinna być na wyposażeniu fabrycznym by uchronić nas od - Uwaga Pirat :) z suszarką

A2 do europy - przydaje się przed podrożą, kilka informacji w jednym miejscu

program do poczty - jakoś przyzwyczaiłem się do : K9

przelicznik walut - przydatna na wakacjach

Swiss Army Knife - to taki niezbędnik kilku narzędzi

Poszukuje aplikacji która zapisuje trasy motocyklowe, (coś ala endomondo) ale z łatwym eksportem do Tiffa ( lub bmp png etc) żebym mógł sobie wydrukować oraz nawigacji offlane która posiada mapy ale potrafi wziąść informacje od google w kwestii natężenia ruchu. Raczej szukam aplikacji z crackiem. żeby przetestować przez miesiąc czy dwa żeby wiedzieć czy ją wykupić cy nie.

na marginesie, google pare razy potraktowało mnie jak królika doświadczalnego aby sprawdzić czy da się i ile zajmuje przejazd w danym rejonie jadąc inną trasą niż wszyscy w okół - zmieniając niezauważalnie trasę podczas jazdy.

@seebst w nowych mapach google już masz opcje przystanków, ale nie polecam korzystania z nich. lepiej co przystanek sobie wprowadzić trasę na nowo moim zdaniem.

-edit-

@pioter Nie mogę znaleźć w sklepie play AdAway'a. Skąd masz tą apkę?

Edytowane przez Foksiu

Ja korzystałem z glympse i bez problemu udostępniałem swoją lokalizację, innych też widziałem. Może ustawienia prywatności w Twoim telefonie coś blokują?

W mapsgoogle też pojawiła się już opcja udostępniania lokalizacji.

jest taka usługa za free, kiedys korzystałem - działa. Zobacz sobie strone spysat.pl

Aplikacja Waze ma taką opcję, ale sam jej do końca nie rozgryzłem, bo w sumie nie miałem potrzeby :)

O samej aplikacji mogę napisać tyle, że to taki Yanosik, tylko na całą Europę. Tak samo można oznaczać na trasie różne zagrożenia i inne kontrole prędkości ;).

Niestety mimo tego, że ma o wiele lepszą nawigację niż Yanosik, to w Polsce jest mało popularny i co przez to idzie, nie wszystko co jest na drodze, jest w Waze.

Opcja "śledzenia" jest dostępna przy wyznaczaniu trasy pod przyciskiem ETA.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.waze&hl=pl

Edytowane przez Dynu

zobacz to:

Ochrona na motocykl MotoSave

Apka znajomego. Mialo chyba cos takiego byc swego czasu - nie wiem czy jest. Na pewno w razie wypadku wysyla do zony/kochanki/mamy/taty info gdzie jestes, z danymi z GPSa itd.

Ja korzystałem z glympse i bez problemu udostępniałem swoją lokalizację, innych też widziałem. Może ustawienia prywatności w Twoim telefonie coś blokują?

A wytłumaczysz mi, jak tego dokonałeś? Ja próbowałem na wszystkie możliwe sposoby udostępnić lokalizację i nie udało się.

A wytłumaczysz mi, jak tego dokonałeś? Ja próbowałem na wszystkie możliwe sposoby udostępnić lokalizację i nie udało się.

ja korzystam (korzystałem) z glympse express. W sumie nie wiem jak to wytłumaczyć, za bardzo nie ma co :) 

1. Uruchamiasz aplikację

2. pojawia się główne okno, gdzie wybierasz w jaki sposób chcesz przesłać link: sms, mail, Messenger itp.

3. Po wybraniu przez co wysyłasz, wybierasz adresata (osoba, adres mail...)

4. Ustawiasz jak długo będzie aktywne śledzenie

5. Odbiorca otrzymuje wybranym kanałem link do śledzenia, który jest aktywny przez zadany czas (punkt 4)

Koniec.

A co konkretnie nie działało? Odbiorca nie dostawał linku? Czy pod linkiem nic nie działało? Przy instalowaniu aplikacji niestety musisz jej nadać pewne uprawnienia.

A widzisz. Ja miałem zwykłą aplikację Glympse, bez żadnego express. Tam mi się tylko mapa wyświetliła i nic poza tym. Ani żadnej opcji uruchomienia śledzenia, ani przesłania. Nic. A żadnych uprawnień nie zmieniałem pozy instalacji. Zaraz zobaczę tę wersję express.

A widzisz. Ja miałem zwykłą aplikację Glympse, bez żadnego express. Tam mi się tylko mapa wyświetliła i nic poza tym. Ani żadnej opcji uruchomienia śledzenia, ani przesłania. Nic. A żadnych uprawnień nie zmieniałem pozy instalacji. Zaraz zobaczę tę wersję express.

dziś z ciekawości zainstalowałem pełną wersję. Rzeczywiście jakaś skomplikowana w porównaniu z "expresem". Tam raczej nie znajdziesz opcji śledzenia, po prostu jest opcja wysyłania linka. Wchodząc w ten link otwiera się mapa ze śledzeniem. 

Daj znać jak doświadczenia z wersją express. Dla mnie jest prostsza, lżejsza i zawiera wszystko co trzeba.