Skocz do zawartości

Jak Odzyskać Skasowane Fotki Z Komórki

mariuszn2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ pamiętam z przywitań ,że praktycznie co drugi forumowicz PBC

to informatyk,to zwracam się do Was o pomoc.

Przy okazji opisywania moich przygód w USA

http://polishbanditcrew.pl/topic/24514-usa-od-oceanu-do-oceanu/

pojawił się taki problem ,że przy zgrywaniu części zdjęć z komórki zamiast

polecenia kopiuj zostało użyte polecenie wytnij i te focie na telefonie zniknęły.

Nie było problemu ,bo fotki miałem w komputerze ,ale ten laptop mi skradziono.

Wszystko to działo się jeszcze zanim przystąpiłem do PBC.

Co gorsze utracone fotki to najciekawsza część relacji z USA,bo obejmujące

Nevadę i Kalifornię,z parkiem sekwoi,Las Vegas,San Francisco,LA,Universal Studio,

czy Sea World.

Ostatnio postanowiłem odzyskać te fotki i w tym celu udałem się do specjalistycznej firmy.

Ale od początku kłopoty rosły,bo najpierw okazało się ,że fotki nie są karcie pamięci

a w telefonie (Samsung Galaxy S III Mini ).Fachowcy zaczęli roztaczać przede mną rożne

komplikacje,a to coś o dynamicznej pamięci,różnych typach pamięci stosowanych w tym telefonie,

a to o losowym zapisywaniu części jednego zdjęcia w kilku celach pamięci itp. bzdury.

Mam nieodparte wrażenie,że robią ze mnie jelenia,bo już za diagnozę zapłaciłem 150 pln,

to za odzyskanie foci chcą od 300 do nawet 1000 pln i to wszystko netto.

Jak znam życie, to zawsze wyjdzie im górna granica,bo ich praca jest dla mnie niesprawdzalna.

A dla mnie to grubo,bardzo grubo !!!!!!

A ponieważ nie święci garnki lepią to BARDZO LICZĘ NA WASZĄ POMOC w tej sprawie, :rozpacz:

pewnie są tańsze sposoby.Dodam tylko ,że aparat nie był uszkodzony ,utopiony czy takie tam.

Po prostu po okresie używania trafił do szuflady.

Edytowane przez mariuszn2

Mariusz robiłem to kiedyś zonie w telefonie po formacie darmowym programem i odzyskalem jakieś 80%. Wtedy zdjęcia też były w tel. a nie na karcie. Jak mi się uda sprawdzić co to za program to napiszę. Ja szukałem przez google i na jakimś forum go polecili. Jeszcze raz zaznaczę że program darmowy. Zero piracenia

Popieram kokosa. Ja jednego wieczora znalazłem w necie coś darmowego (tak mi się wydaje:P)

Ale jest jeszcze kwestia taka, że jeśli była dalej używana pamięć telefonu to usunięte zdjęcia zostały nadpisane i utracone.

Tak przynajmniej mi się wydaje

I to właśnie może być problem.

Telefonu (także robienie fotek ) jeszcze przez rok używałem,natomiast nie bardzo lokalizuję moment

de facto drugiego zrzucenia fotek.Pierwsze kopiowanie odbyło się jeszcze w USA,drugie ,połączone

z kasacją z pewnością pózniej i to chyba dużo.

Mi w tej firmie obiecali,że część skasowanych (uszkodzonych,nadpisanych )fotek są w stanie zrekonstruować.

Jak to wygląda,będę wiedział po diagnozie.

Jeśli są napisane to nie do odzyskania,jeśli nie to nie ma problemu bo samo skasowanie nie wymazuje pliku tylko tak jakby adres gdzie go szukać na dysku

Edytowane przez benywariat

Coś mi właśnie tłumaczyli ,że w odróżnieniu od dysku ,gdzie dane są zawsze w tym samym miejscu,

a w pamięci telefonu zmieniają miejsce.

Jak komorka byla uzywana to raczej szansa odzyskania rowna sie zeru.

Mozesz probowac z programem Recuva.

Przed podlaczeniem do pc wlacz ale opcje dla programistow czy jak to sie w PL nazywa.

Edit

Opcja dla programistow, mysle tu naturalnie o Androidzie.

Edytowane przez pioter

O wlasnie, ten usb debuging.

Dzieki za podpowiedz. :D

popieram. Recuva powinna dac rade, ale niestety jak mowili w serwisie - telefon byl uzywany, wszystko dynamicznie sie zmienia. zapisales kontakt, zrobiles zdjecie... sam telefon nie ma duzo pamieci jak widze wiec domyslam sie ze czesc juz poszla sie ... w las. chociaz ostatnio (2 tyg temu) uzywalem Recuvy i znalazla pliki z 2013 w stanie doskonalym, a usunietego 3 dni wczesniej pliku nie... powodzenia!

A ta Recuva to coś kosztuje ? I ewentualnie skąd ją ściągnąć?

Może są lepsze programy,które są w stanie rekonstruować (de facto poskładać z części)

skasowane focie,bo o czymś takim mówili mi w serwisie.

http://www.dobreprogramy.pl/Recuva,Program,Windows,13044.html tutaj mozesz pobrac

ona odzyska "z kawalkow" - o ile bedzie ich wystarczajaco. ale moga pojawic sie uszkodzone zdjecia itd. bedziesz mial po skanowaniu w wynikach co mozna odzyskac bez problemow a co uszkodzone.  wybierz glebokie skanowanie tylko zdjec.

Jak będziesz pobierał z tej strony to najpierw załóż sobie tam konto zaloguj się i dopiero pobieraj bo inaczej doinstaluje Ci trochę crappu. Alternatywą jest pobieranie bezpośrednio ze strony producenta.

Co do działywania to może być różnie. Jak i tak już używałeś telefonu to możesz spróbować. Szansę że trafisz na serwis który na lepszy sprzęt niż ten program są małe i na pewno wtedy zaśpiewają więcej niż 1k pln.

Wytapatalkowane...

Edytowane przez wojski

Jeśli telefon nie podpina Ci się jako pamięć masowa do kompa, tylko jako urządzenie to raczej nic z poziomu kompa nie zrobisz tymi programami

Jak będziesz pobierał z tej strony to najpierw załóż sobie tam konto zaloguj się i dopiero pobieraj bo inaczej doinstaluje Ci trochę crappu. Alternatywą jest pobieranie bezpośrednio ze strony producenta.

Wytapatalkowane...

wystarczy czytac wszystko co jest w instalatorze. musza tam byc informacje o instalacji innych smieci ( i zawsze sa) tylko nie wszystkim chce sie wnikac dokladnie ;)

Jeśli telefon nie podpina Ci się jako pamięć masowa do kompa, tylko jako urządzenie to raczej nic z poziomu kompa nie zrobisz tymi programami

kazdy sie podepnie jako masowa. nawet jesli z problemami to tylko mocniej lub mniej kombinujac da sie to zrobic.

A moze z tym

Wondershare Dr.Fone for Android

Moge tobie zalatwic full.

Edit. Na stronie producenta jest lista obslugiwanych komorek (bardzo dluga).

Edytowane przez pioter

Napisano (edytowane)

W sobotę przyjedzie do mnie informatyk,prywatnie mąż mojej córci,

to mam nadzieje ,że ogarnie temat,korzystając z Waszych podpowiedzi.

Będą bardzo przydatne,bo Michał na co dzień obsługuje banki.

Edytowane przez mariuszn2

O zaczyn się bac wiec te swoje 3pln wybierm jutro i w skarpete babci.....

Mariusz, nie chce cie straszyc ale, bylem u szwagra (brat zony) i byl jego szwagier informatyk (brat jego zony), kombinowali jak kon pod gore aby urochomic gre dla dzieci Lego Piraci czy cos w ten desen i lipa. Sprawa piecio minutowa i nie dal rady. Informatyk nie znaczy, ze wie. Robil bym sam.

Mariusz, nie chce cie straszyc ale, bylem u szwagra (brat zony) i byl jego szwagier informatyk (brat jego zony), kombinowali jak kon pod gore aby urochomic gre dla dzieci Lego Piraci czy cos w ten desen i lipa. Sprawa piecio minutowa i nie dal rady. Informatyk nie znaczy, ze wie. Robil bym sam.

Tamten miał słabą motywację. Szwagier to szwagier, tutaj Mariuszn2 jest teściem, także sprawa poważniejsza xD

Co racja, to racja!   :D

Tamten miał słabą motywację. Szwagier to szwagier, tutaj Mariuszn2 jest teściem, także sprawa poważniejsza xD

Bingo :usmiech:

Mariusz. Masz taki program Teamviewer.

https://www.teamviewer.com/pl/download/windows.aspx

Rewelacja w zdalnym łączeniu i pomocy technicznej na odległość.

W połączeniu z rozmową telefoniczną (podłączanie telefonu i rozłączanie z komputerem) mógłby przeprowadzić taką operację na otwartym sercu :) w bardzo prosty sposób.

Macie jeszcze jakieś pomysły czy podpowiedzi?

Jutro przyjeżdża Michał !

Nie ma duzo mozliwosci. Moze tyko rootowanie komorki zostalo co w tym wypadku wcale nie byloby zle.

Z drugiej strony jak cos pujdzie nie tak, to do kosza mozna wrzucic.

Ten programik Wondershare Dr.Fone for Android ponoc moze takze bez rootowania.