Skocz do zawartości

Skakun W Krainie Elfów - Islandia 2016

lelon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To jak nawożą to nie jest moim zdaniem największy problem. Pytanie jest: komu by się chciało kosiarkę do trawy na dach targać :D

Gdzie kosiarką nie dojadą to owce puszczą :) takie kombo, koszenie z nawożeniem w jednym ;)

jak w Silent hillu pewnie tam w nocy  :zeby:  

obudzić się tam po srogim melanżu to człowiek by się zdziwił   waaa da faaa kkk :)

To jak nawożą to nie jest moim zdaniem największy problem. Pytanie jest: komu by się chciało kosiarkę do trawy na dach targać :D

Pewnie łowce puszczają albo inne kozy,ha,ha

Pięknie tam jest, kiedyś ze zdumieniem patrzyłem na jakąś restauracje z trawą na dachu w Cisnej a tam to takie powszechne :)

• 2 months later...

chwilę mnie tu nie było, ale trzeba powoli zamykać ten temat :) tylko na czym to ja skończyłem???

pogoda na Wyspach owczych dopisywała... pierwszy dzień bardzo udany,

ihost_1485684293__dsc01790.jpg

w połowie dnia nasza grupa się rozdziela i ja z żonką popływaliśmy statkiem w poszukiwaniu maskonurów :D które jak się okazało były tylko na plakacie reklamującym ten rejs, ale i tak nie żałowaliśmy bo kapitan statku korzystając ze spokojnego morza wpływał w takie zakamarki że włosy na karku dęba stawały :D  poza tym zamiast maskonurów były owce na baaaaardzo stromych zboczach :)

ihost_1485684486__dsc01793.jpg

ihost_1485684614__dsc01798.jpg

ihost_1485684631__dsc01813.jpg

ihost_1485684690__dsc01823.jpg

ihost_1485684737__dsc01825.jpg

ihost_1485684765__dsc01826.jpg

ihost_1485684789__dsc01837.jpg

ihost_1485684838__dsc01839.jpg

tak jak wspominałem, maskonurów był ogrom....

ihost_1485684862__dsc01841.jpg

na plakacie reklamującym rejs :D

w tym czasie reszta ekipy to co my podziwialiśmy z dołu ze statku Oni podziwiali z góry :)

ihost_1485685278__dsc_2298.jpg

ihost_1485685311__dsc_2305.jpg

ihost_1485685365__dsc_2325.jpg

po dłuższej chwili udaje nam się spotkać w umówionym miejscu widokowym gdzie zażywamy kąpieli słonecznej i leniuchujemy prawie do końca pierwszego dnia na wyspach :)

ihost_1485685764__dsc01842.jpg

ihost_1485685775__dsc01844.jpg

pierwszy tak ciepły dzień na tej wyprawie, wszystkie foczki zaczęły się wygrzewać  :P

ihost_1485685823__dsc01849.jpg

sielanka :) w takich okolicznościach przyrody można odpoczywać

ihost_1485685917__dsc01854.jpg

ihost_1485685974__dsc01857.jpg

ihost_1485686012__dsc01871.jpg

ihost_1485686049__dsc01863.jpg

tego dnia pozostało nam tylko znaleźć kemping na cały pobyt na wyspach i udało się, chyba lepiej nie mogliśmy trafić, ale o tym w następnej odsłonie :)

• Upvote 2

Lelonku,no długo kazałeś czekać na kolejną część relacji,ale przyznaję ,że warto było !!!

A łowce na b.stromych zboczach to już chyba pod kozice podpadają,ha,ha

Świetna druga odsłona. Zdjęcia super a juz nie mówiąc o widokach.

Pięknie, Panie tylko czemu tak długo musimy czekać?

Ostatnimi zdjęciami dowaliłeś do pieca, dodatkowo o tej porze, świadomie z premedytacją :D

Pięknie tam i Kawasaki w naturalnym środowisku :oki:

Zdjęcia naprawdę fajne, ale jeszcze miał być filmik.

Zdjęcia naprawdę fajne, ale jeszcze miał być filmik.

póki co poprawiam "co nie co" pierwszy filmik, to tak w ramach przeglądu filmów w Łowiczu :) myślałem, ze pójdzie szybko i gładko, ale praktycznie połowa filmu do przerobienia, bo tu sie przesuneło, tutaj muzyka sie nie zgrywa... itd... i na co mi ta sława..... :P

ponowna premiera już wkrótce :P aaaa filmik za kulisowy, będzie! :)

Edytowane przez lelon

To fajnie, bo jeden film jest jak 1000 zdjęć. A Twoje filmiki Lenon naprawdę robią wrażenie i miło się ogląda (nawet kolejny raz).

• 1 month later...

Przyszedł czas na ostatni rozdział tej wyprawy :)

Udaje nam się znaleźć kemping w strategicznym miejscu Wysp Owczych, z którego praktycznie wszędzie mamy stosunkowo blisko:)  Akurat tak się złożyło , że trafiliśmy na weekend, kemping był pełny... ale właściciel kempingu miał sporo wolnego miejsca wokół  i tak oto mieliśmy taką miejscówkę

ihost_1489314957__dsc01956.jpg

Kemping był bardzo fajny, miał spore zaplecze i wszystkie wygody no i właściciela dla którego nic nie sprawiało problemu. Na kempingu poznajemy Polaków, którzy są już ok 2 tygodnie na wyspach i przemierzają je pieszo, zdobywając każdy mniejszy i większy szczyt, nieco nam opowiadają o tym co już tu widzieli.

Następnego dnia ruszamy dalej zwiedzać wyspy

ihost_1489315141__dsc01874.jpg

ihost_1489315162__dsc01879.jpg

ihost_1489315175__dsc01881.jpg

przerwa na obiad i mała siesta

ihost_1489315279__dsc01886.jpg

powoli nadciągają chmury na jutrzejszą zmianę pogody... ale do końca dnia nie pada

ihost_1489315414__dsc01896.jpg

ihost_1489315488__dsc01898.jpg

Odwiedzamy kolejne malowniczo położone miasteczko

ihost_1489315544__dsc01939.jpg

ihost_1489315626__dsc01909.jpg

ihost_1489315642__dsc01906.jpg

ihost_1489315687__dsc01905.jpg

ihost_1489315734__dsc01919.jpg

Wszystkie wyspy połączone są tunelami, za które motocykle nie płacą :) niektóre tunele robią wrażenie

są bardzo wąskie, niskie i klaustrofobiczne

ihost_1489316036__beztytuludfsdfasff.jpg

Pod koniec dnia właściciel kempingu udostępnia nam grilla

ihost_1489316281__dsc01945.jpg

i kosztujemy lokalnego browaru :) całe 0,33 i 2,7% jedyny browar jaki można kupić w supermarkecie, mocniejsze trunki tylko w specjalnych sklepach, jak na Islandii :)

ihost_1489316294__dsc01960.jpg

Stojąc przy grillu poznajemy pewną sympatyczną Panią

ihost_1489316427__dsc01958.jpg

Od niej dowiadujemy się mnóstwa ciekawych informacji o ludziach i  życiu na Wyspach Owczych.

Miła Pani, której niestety imienia nie pamiętam, postanawia nas poczęstować tradycyjną lokalną przekąską, czyli suszonym mięsem wieloryba

ihost_1489316552__dsc01963.jpg

Wszyscy z zapałem wzięli po kawałku ale..... do końca ten jeden mały kawałek zjadłem tylko Ja i bodajże Łukasz :D

ihost_1489316658__dsc01965.jpg

dzięki czemu do dziś dnia pamiętam ten "metaliczno krwisty" lekko słony posmak surowego wielorybiego mięsa

Na Wyspach Owczych, wszyscy żyją jak w jednej wielkiej rodzinie, i na weekendowych spotkaniach na kempingach, wspólnie gotują, handlują miedzy sobą różnymi rzeczami, biesiadują i wspólnie się dobrze bawią, przyjezdnych traktują bardzo otwarcie i tak oto nasz gospodarz zaprosił nas na posiłek :D i tak oso dostaliśmy miskę zupy

ihost_1489317115__dsc_0924.jpg

dodatkowo dostaliśmy zaproszenie do gorącej "bani", z którego Ewa i Monia z chęcią skorzystały :)

Ostatniego dnia, zgodnie z zapowiedziami koło południa zaczyna padać, postanawiamy odwiedzić jeszcze najładniejszy wodospad na wyspach Owczych, który na zdjęciach w necie wygląda tak:

ihost_1489317472__169673_morze_skaly_wod

niestety po dojechaniu do miasteczka widocznego na zdjęciu, widzimy tylko mgłę i deszcz.... nikt nie ma ochoty na spacery, zawijamy się do stolicy i tam postanawiamy poczekać na prom, który tym razem przypływa punktualnie.

ihost_1489317589__dsc01985.jpg

lokujemy się na promie i odpływamy w stronę Danii i tym, samym kończymy naszą przygodę :(

W Dani tuż obok portu zegnamy się z Łukaszem i Moniką i wraz z Wojtem i Ewą powoli jedziemy w stronę Polski, tym razem podróż zajmuje nam 3 dni, do powrotu do rzeczywistości nikomu się nie spieszyło :P

i na koniec element którego nie może w tym temacie zabraknąć :)

dziękuję i pozdrawiam, każdego komu chciało się przeczytać ten temat:)

• Upvote 3

Bardzo fajnie ponownie obejrzeć po raz kolejny Waszą relację z Islandii,

dobrze,że są 2 różne wersje filmów.Super jest też to ,że widać że to zgrana

ekipa była,a sam wypad bardzo Was cieszy !!!!

Lelonku ,niech to będzie kolejna never ending story na PBC,

dorzucaj kolejne suplementy bo jestem pewien ,że materiału do obrobienia 

to Ci nie braknie !!!

I jeszcze takie pytanie techniczne;

w jakim stanie są te odcinki szutrowe (główne,nie dojazdowe ) bo sądząc po prędkościach

przelotu i stabilizacji obrazu,całkiem całkiem ? I czy nie miałeś problemów z wysokością zawieszenia

(prześwitu ) Twojej kawy,bo podejrzewam ,że jest on zbliżony do hajki ?

I ile procent (orientacyjnie ) stanowiły szutry podczas Waszej wyprawy

Spoko ale film niedostepny

Bardzo fajnie ponownie obejrzeć po raz kolejny Waszą relację z Islandii,

dobrze,że są 2 różne wersje filmów.Super jest też to ,że widać że to zgrana

ekipa była,a sam wypad bardzo Was cieszy !!!!

Lelonku ,niech to będzie kolejna never ending story na PBC,

dorzucaj kolejne suplementy bo jestem pewien ,że materiału do obrobienia

to Ci nie braknie !!!

I jeszcze takie pytanie techniczne;

w jakim stanie są te odcinki szutrowe (główne,nie dojazdowe ) bo sądząc po prędkościach

przelotu i stabilizacji obrazu,całkiem całkiem ? I czy nie miałeś problemów z wysokością zawieszenia

(prześwitu ) Twojej kawy,bo podejrzewam ,że jest on zbliżony do hajki ?

I ile procent (orientacyjnie ) stanowiły szutry podczas Waszej wyprawy

Mariusz stabilizacja w Sony jest meeeega dobra, zobacz w całym filmie jak zachowuje się mój kask w stosunku do filmu :)

finalnie został jeden film:P ten drugi jest nie aktywny.... a materiału jest jeszcze sporo :P

co do twoich wątpliwości czy inne sprzęty poza GS na Islandii dadzą radę? zobacz na filmik :) (kolesia na Hondzie z przyczepką, poznaliśmy na kempingu przed wypłynięciem)

https://drive.google.com/open?id=0BzPHTN4QzNOyOW93ekFEMmlfNkk

to prawda, że na 10 motocykli na promie, 9 to były GS'y ale jak to w życiu bywa możliwości sprzętu nie stoją tylko po stronie maszyny ale głównie jeźdźca:) nie powiem, byłem posrany miejscami jak cały przód pływał po luźnym szutrze albo dziury były takie, że zostały ślady przy owiewkach chłodnicy oleju, ale nie miałem wyjścia :P musiałem gonić chłopaków

przykładowo: na drodze szutrowej gdzie jedną ręką filmowałem, drugą trzymałem telepiącą się kierownice i wyprzedzałem auto po lekkim szutrze inny kolo (polak) na GS'ie miał pecha, złapał piasek i wyglebił tak, że moto do portu pojechało lawetą....

Chcąc nie chcąc aby zobaczyć większość atrakcji szutru się nie uniknie, ale na naszej wyprawie było go stosunkowo nie wiele, większość atrakcji jest blisko asfaltu. Procentowo? ciężko określić ale bym obstawiał ok 100-150km łącznie, może nawet mniej :)

Do tego wodospadu o nazwie Detifos był długi dojazd szutrem i potem dojazd dalej też po szutrze, miejscami poprzeczne fałdy na drodze były tak głębokie, że czułem jak ziemniak na tarce, tylko czekałem aż coś pęknie albo odpadnie :)

Przeczytałem do końca i super ,super relacja :usmiech:

dzięki!

Spoko ale film niedostepny

na komórce lub tablecie trzeba włączyć "wersję na komputer" niestety, wykorzystałem muzykę z prawami autorskimi, YT mi ją udostępnia ale nie za darmo, musi wyświetlić reklamy, żeby zapłacić twórcom a jest to możliwe tylko w YT w "wersji na komputer" :) Edytowane przez lelon

Fajna relacja.

Podsyciłeś apetyt.

:)

Lelon brawo po raz wtóry.

Chciałbym powiedzieć,że 3 zdjęcie z postu #88 - o kur.a!! nic innego tylko to. Takie widoki zostają w pamięci, aż do śmierci. Może Chorwacja, Hiszpania są fajne, ale Skandynawia ma coś w sobie wyjątkowego.

Może Chorwacja, Hiszpania są fajne, ale Skandynawia ma coś w sobie wyjątkowego.

Ooooo tak ,i nie tylko Islandia !!!!!!!!!

Edytowane przez mariuszn2

Ooooo tak ,nie tylko Islandia !!!!!!!!!

Mam nadzieję a nawet jestem pewny że będzie mi dane sprawdzić i potwierdzić :P

Edytowane przez lelon

Lelon jeszcze raz świetna relacja. :oki: :oki: :oki:

• 4 months later...

Zauważam poczynione zmiany w filmiku  :zadowolony:

Zauważam poczynione zmiany w filmiku  :zadowolony:

alllle odkop :) no tak jest kilka nowych scen no i bonus na koniec:) który z założenia miał być śmieszny a jak wyszło to sami musicie ocenić :)

grzebne jeszcze w materiałach, może znjadę coś ciekawego co by można tu dorzucić :)

• 10 months later...

ihost_1527775005__beztytulu.jpg

qrwa.... tyle godzin pracy i teraz uznali że jednak piosenka nie może być w ogóle użyta... :/ odwołałem się

ktoś miał podobne tematy z YT?