Skocz do zawartości

Miernik, Tester Napięcia 12V

seebst
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, no bez przesady... Szczęki domykają się, pojedyncze żyły mierzy bez problemu. W środek szczęk z powodzeniem zmieściłby się przewód średnicy 50mm, natomiast przewód od akumulatora ma raptem tak na oko 10mm. Coś jest nie halo, ale nie wiem co. Ani na AC, ani na DC.

Mam nadzieję, że to nie jest przyczyną?

Na filmie "Jak działa miernik cęgowy" od 16:52 do 17:14???

Podaj oznaczenie miernika.

Edytowane przez Kazmir

8 godzin temu, Kazmir napisał:

Mam nadzieję, że to nie jest przyczyną?

Na filmie "Jak działa miernik cęgowy" od 16:52 do 17:14???

Podaj oznaczenie miernika.

Mierzy on zakres AC i DC. Jak już pisałem, podłączyłem pod zasilacz laboratoryjny żarówkę samochodową 12V, ustawiłem napięcie 12V i porównałem wskazania prądu z zasilacza jak i z miernika. Wszystko było dobrze. Mój model to UT203+

Ten przewód jest jednożyłowy? Nic tu więcej wymyślić nie można. Spróbuj na innym aucie?

in.JPG

No naturalnie, że jednożyłowy, jak w każdym samochodzie czy motocyklu - z akumulatora wychodzi jeden przewód dodatni i masowy. I na żadnym z nich nie pokazuje prądu. W motocyklu nie sprawdzałem, bo nam akumulator wyciągnięty. Spróbuję w innym samochodzie najwyżej. 

Gruby przewód prosto z Aku to zasilanie rozrusznika i ładowanie aku. Kiedy silnik zgaszony nie pobiera prąd rozrusznik a alternator nie ładuje co skutkuje brakiem przepływu prądu.

Odpal auto to powinno wskazać prąd ładowania.

2 godziny temu, marek napisał:

Gruby przewód prosto z Aku to zasilanie rozrusznika i ładowanie aku. Kiedy silnik zgaszony nie pobiera prąd rozrusznik a alternator nie ładuje co skutkuje brakiem przepływu prądu.

Odpal auto to powinno wskazać prąd ładowania.

Myślisz, że jak ja mierzyłem? 

Bez przesady, blondynką nie jestem ;)

Przepraszam ;) że się odważyłem myśleć inaczej....

Spoko, wiem że czasami w prostych sprawach człowiekowi potrafi rozum odebrać, ale na szczęście wszystkie ewentualności przerobiłem. Pozostaje mi tylko sprawdzić inny samochód, chyba że do tego czasu uda mi się motocykl uruchomić do sezonu 

Wszystko ok, przez ten gruby kabel prąd płynie tylko podczas kręcenia rozrusznikiem.

No a przy włączonym silniku na tym kablu prąd nie płynie? Na wyłączonym też jakiś prąd płynie, przecież podtrzymanie zasilania komputera, licznika, radia...

Jakimś dziwnym trafem na skrzynce bezpieczników znajdującym się na akumulatorze są przewody plusowe, które łączą się do tego głównego, wszystkie łączą się zaciskiem przy klemie. I taki cienki przewód, np. od wentylatorów bez problemu zbadałem. 

• 6 months later...

Jeszcze w temacie miernika cęgowego... Posiadam taki, który ma dość grube szczęki, przez co niektórych przewodów ciasno ułożonych nie jestem w stanie objąć. Przykładowo, od akumulatora wychodzi kabel, który biegnie zaraz pod nim i tylko kilka jego centymetrów jest na wierzchu. Muszę się więc mocno nagimnastykować, by złapać go tymi cęgami. Czy w związku z tym można zrobić jakieś obejście, aby nie przerywać obwodu? Mam tu na myśli włożenie krótkiego przewodu dookoła kabla, którego chcę zmierzyć i jego końcówkami dotknięcie końcówek cęgów na mierniku? Będzie to miarodajny odczyt wówczas, czy nic to nie da?