Skocz do zawartości

Płyn Chłodniczy - Wymiana

Pain
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cirus ma 100% racji,to nie są sprzęty niewiadomo jak wysilone, pozatym wszystko co jest dedykowane do motocykli jest conajmniej dwa razy droższe

Benny, zgadza się, te ceny motula znam. Ale ja pytałem o różnicę między tym motulem, a motul motocool factory line, który jest co najmniej dwa razy droższy od tego podstawowego.

Benny, zgadza się, te ceny motula znam. Ale ja pytałem o różnicę między tym motulem, a motul motocool factory line, który jest co najmniej dwa razy droższy od tego podstawowego.

nalepką ? :D ok mam całą linia factory linę jest przeznaczony,ona do użytku wyścigowego czyli dla nas wogole niepotrzebna Edytowane przez benywariat

Beny pisalem o cenie tego z larssona

Arka ok 2.5 l

Cirus jesteś pewny 2.5 l według mnie wiecej . Wymieniałem chłodnice i wydawało mi sie wiecej nie pamietam. Spojrzałem w serwisówke

Pisze 3 litry motor , 250 ml pojemnik wyrównawczy

O ile wiem, a niewiem, na "suchy" uklad nada lac 3,3 litra.

Mirek, mysle, ze masz racje.

Na suchy tak tylko przy wymianie plynu zawsze zostaje troche w ukladzie.

Edytowane przez Cirus

• 1 month later...

GSF650 SA 2007 

1. zdjęta kapa z lewej strony żeby mieć dojście do pompy.

2. rozkręcony zbiornik paliwa ALE nie odłączony :)  jest dojście lejkiem to po co zdejmować na amen.

3. przy pompie po lewej stronie motocykla odłączony wąż +odkręcony korek + odkręcony zbiornik wyrównawczy, spada tam wszystko do miski na pranie ;)

4. Motocykl potrzęsiony ;) węże ugniecione, ściekło sobie w spokoju wszystko w 10 minut.

5. Wąż wyczyszczony zamontowany z powrotem.

6. Wlewamy z 2l płynu , ugniatamy wąż i dolewamy.

7. Odpalamy sprzęta, ni chuhu nie ma ciepłej wody w chłodnicy, silnik się zrobił gorący chłodnica zimna.. ugniatanie węży nie pomaga.

8. Bierzemy odkręcamy odpowietrzenie chłodnicy, schodzi powietrze i nagle cud się stał...

Więc polecam się nie pitolić z gnieceniem pytongów :D tylko po prostu odpowietrzyć odpowietrznikiem pompy na działającym silniku.

9. Po odpowietrzeniu zaraz się chłodnica zrobiła ciepła, po chwili uruchomił się wentylator, weszło jeszcze z 0,5l płynu.

10. zbiorniczek wyrównawczy... wężyk akwariowy, zassane, spuszczone.

11. dolane w zbiorniku na max, zostało 0,3l płynu.

Wszystko gra i buczy :)

Następny raz robię sam bez mechanika bo proste to jak konstrukcja cepa.

Zalałem Motul Motocool expert 

szkoda że fotek nie dodałeś - byłaby ładna instrukcja

Instrukcja budowy cepa? Ku... to bardzo skomplikowane narzedzie, duuuuzo pisania.  :D

• 2 months later...

W moim GSF650 z 2009 roku nie ma w ogóle płynu chłodzącego. Poprzedni właściciel jeździł twierdząc, że moto chłodzone jest powietrzem i olejem, w sumie miał rację. W obecnej sytuacji najrozsądniejsze wydaje się płukanie układu wodą destylowaną (cholera wie kiedy w układzie był płyn) i potem zalanie właściwym płynem. 

Pytania.

1) Ma w ogóle sens to płukanie układu wodą destylowaną?

2) W którym miejscu znajduje się odpowietrznik chłodnicy i całego układu?

3) Jest jakaś śruba spustowa czy po prostu zdejmuję opaskę z najniżej położonego węża i podstawiam miskę?

4) Przy zdejmowaniu baku nie widzę żadnego kranika do zakręcenia paliwa?

Ahahahahaha sprawdz najpierw czy silnik ni jest zarzniety bo bez plynu powinen sie zagotowac w kilka chwil.

Teraz rozbierz caly uklad wyjmij pompe wyjmij termo i sprawdz czy sa sprawne. Zalej nawet destylowana i zagrzej jak bedzie ok to wlej prestona. Plyn spuszczasz wezem nalewasz od gory,gnieciesz przewodami reszte sie sam odpowietrzy.

Sam jeździłem na tym od listopada, więc silnik nie jest zarżnięty :) Doczytałem gdzieś na necie, że rocznik 2009 był chłodzony olejem (a już na wtrysku). Powinienem być jak niewierny Tomasz, dotknąć i dopiero uwierzyć :) 

Z tym Prestonem to się zgadzam w 100%. Za 4l Prestona dałem 55zł (wchodzą 3l wg serwisówki), za 1l Motula trzeba dać 30zł. Preston ma zakres temp. -35 do +135 z tego co pamiętam, byle tylko kupić wersję do chłodnic aluminiowych.

Napewno masz pusty układ? Jakoś w to nie wierzę, może w wyrownawczym jest pusto. Temat ma trzy strony i jest wszystko opisane jak wymienić łącznie z fotką odpowietrznika.

Ktoś napisał o odpowietrzniku chłodnicy. Jest jakieś foto gdzie tego szukać?

W wyrównawczym mam pusto, w układzie pewnie też za wiele go nie ma :) Wątpię żeby poprzedniemu właścicielowi chciało się bak ściągać i dolewać płynu, to raz, dwa że nawet o tym nie wiedział.

Odpowietrznik jest w układzie chłodzenia ale nie w chłodnicy, szukaj koło małej zębatki

Edytowane przez kazek

Baku nie ma sensu zdejmować całkowicie, byle tylko dostęp lejkiem był do korka? Jak się dostać do zbiorniczka wyrównawczego? 

Ktoś pisał o jego wyjęciu, ktoś znowu, że zwykłym wężykiem zebrał stary płyn z niego.

Edytowane przez UkrecaczSrub

Kolego weź ściągnij serwisowke i popatrz a nie zadajesz pytania na.ktore są odpowiedzi w serwisowce jak i w tym temacie. Btw nie było olejaka w 2009 r . Jakbyś nie miał wogole płynu już by było po silniku . Więc wymień płyn i ciesz się jazdą , a najlepiej zrób to co Ci Cirus podpowiedzial

Jednego nie mogę zrozumieć, wiesz że zbiornik wyrównawczy pusty a pytasz jak się do niego dobrać. Jest pod siedzeniem.

• Upvote 1