Skocz do zawartości

Czujnik Temperatury Cieczy W Wodniakach.

Cirus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Conorian napisał:

Znalezione obrazy dla zapytania true story

Ja pisalem o ukladzie a nie zbiorniku wyrownawczym bo wydawalo mi sie ze to oczywiste ze sie go nie zalewa na maxa 😅po to tez ktos kiedys wymyslil na nim podzialke ile trzeba zalac :)

• Upvote 1

Zawsze myślałem że zbiorniczek wyrownawczy jest częścią układu chłodzenia  😋

Ja po zimie mam podobny problem.W tamtym sezonie jeździłem wentylator się włączał i wyłączał,nic się nie działo.Po zimie odpaliłem (dodam że ani w zimie ani teraz nie dolewałem płynu,ani nic innego nie robiłem) w garażu i trochę się zagadałem z sąsiadem,trochę czyli do momentu aż się włączył wentylator no i niestety stało się,pociekła strużka płynu pod silnikiem.Okazało się że cieknie z rurki od nadmiaru,ja oczywiście w strachu wyłączyłem moto.Na drugi dzień była super pogoda więc postanowiłem wygonić pająki z Akrapa,zrobiłem 80km i nic się nie działo.Później jak moto ostygło sumienie nie dawało mi spokoju i stwierdziłem,że skoro płyn wyciekł to trzeba go dolać do stanu.Wziąłem płyn i poszedłem,wlałem może 1/4 szklanki i płyn pokazał się pomiędzy kreskami.Przedwczoraj wymieniałem olej i musiałem odpalić Dziora, no i co???? Oczywiście po delikatnym rozgrzaniu płyn zaczął lecieć nadmiarem,dzisiaj idę ściągnę zbiornik i zobaczę ile płynu jest w zbiorniczku.Morał jest taki "nie miał chłop roboty,kupił sobie prosie" czytaj "miałem zajebistego olejaka,zachciało mi się zmian"

1 godzinę temu, kazek napisał:

Zawsze myślałem że zbiorniczek wyrownawczy jest częścią układu chłodzenia  😋

Dobra ja już Cirus'owi nie dokuczam bo może mój motocykl kiedyś do niego trafi i wtedy będzie biada :D

Jest ładna pogoda + przesyłka do odebrania = czas przegonić Black Witch.Jak pomyślał tak zrobił,pykło 40km.Wróciłem,wiechałem do garażu,zgasiłem no i co????Bandzior się zeszczał😖

2 godziny temu, McGregor napisał:

Jest ładna pogoda + przesyłka do odebrania = czas przegonić Black Witch.Jak pomyślał tak zrobił,pykło 40km.Wróciłem,wiechałem do garażu,zgasiłem no i co????Bandzior się zeszczał😖

Znaczy jeździdło co ma imitować Bandziora :takaemotka:. Zachciało wam sie "Nowoczesności"  :takaemotka:

W dniu 28.02.2019 o 09:10, Conorian napisał:

Dobra ja już Cirus'owi nie dokuczam bo może mój motocykl kiedyś do niego trafi i wtedy będzie biada :D

To ze bedzie bida to juz wiadomo teraz tylko kwestia jak mocno i nie skakać mi tu młodziaki 😅

Mcgregor - krzyzyk na droge Twojemu ukladowi chlodzenia jak to cos brazowego w nim bylo :)

Edytowane przez Cirus

Godzinę temu, Cirus napisał:

Mcgregor - krzyzyk na droge Twojemu ukladowi chlodzenia jak to cos brazowego w nim bylo :)

Wiem😖Włałśnie dla tego chcę to wyje...,nie mam pojecia kiedy ten płyn był wymieniany😵

Suzuki MOTO 1250 BANDIT-S 2008  GSF1250SK8(E3/E28) ENGINE/TRANSMISSION RADIATOR HOSE

Jeszcze pojade dalej z tematem bo dzisiaj znowu szklake plynu zostawilem na asfalcie- patrzecie to jest caly uklad chlodzenia w zasadzie , no nie? 

Wiecie ze chyba jednak nie cieknie mi ani spod korka, ani z wyrownawczego , tylko jakis waz sie albo wysunal albo sparcial. Mozliwie to jest?

Dzis zauwazylem ze cieknie pomiedzy kroccami dolotowymi ( chyba tak sie mowi) takie czarne obejmy duze, no..

To ta czesc numer 10 jest pomiedzy 3 i 4 przymocowana i do niej  idzie waz z gory chyba ten numer 20 - to moze to poluzowalo sie jak tam ciagle zdejmowalem ten bak i opieralame gdzies na tym wszystkim ? mozliwe? bo przez uszczelki tak by nie lalo sie...

To mozliwe, weze najczesciej puszczaja pod obejma takze odkrec obejme i sprawdz co sie dzieje (zagrzej na postoju) jezeli waz jest popękany to odetnij 2 cm nozem i przykrec tak samo i bedziesz miał spokój

A gdzie najlepiej spuszczać płyn chcąc wymieniać na nowy? Wystarczy tam na samym dole pod zębatką, gdzie się odpowietrza, zleci cały? 

@seebst  odkrecasz obejme między  5 a 6  patrz schemat  który wrzucił  @jacekrysiek 

• Upvote 1

Dokladnie zawsze w najnizszym punkcie

@Cirus - jednak to nie jest waz ,ale spod tej czesci numer 10 jak sie zagrzeje to napierdala ostro i w zasadzie stamtad tylko. Duze cisnienie tak ze pryska wszedzie na boki. 

Bedzie to podkladka nr 11 czy oring 17? Najlepeij chyba wymienic i jedno i drugie. Ale dojscie tam kiepskie. Jak to najlatwiej zrobic??

Tam masz dwa krućce i uszczelke takze nie ma filozofi zdemontowac uszczelke wymienic w ciemno i obejrzec w jakim stanie sa weze. A co do dostepu to nic nie zrobisz trzeba wszystko rozbierać po kolei.

mam nadzieje ze jakos to sam ogarne- w porownaniu do wymiany alternatora to bedzie latwiej czy trudniej, nie pogubie sie w tych kablach wezach??

Ten sam poziom trudności, porób foty przed rozbiorką

• 2 weeks later...

seebst

Takie Petrygo ma >107, ale tam nic nie jest napisane o ciśnieniu? Im większe ciśnienie w układzie to punkt wrzenia idzie do góry. Tak coś pamiętam z fizyki - tylko nie wiem czy dobrze pamiętam😉. Nie można chyba porównywać płynu przy ciśnieniu 1,5 bar, a atmosferycznego? Żeby coś porównać to muszą być jednakowe normy. Tam mi się wydaje?

No zgadza się. Tak jak piszą o wodzie, że się w ogóle nie nadaje, bo przy 100 stopniach wrze. Ok, ale w ciśnieniowym układzie zamkniętym jej temperatura wrzenia będzie wyższa. Tak samo z tymi płytami. Zaciekawił mnie jedynie fakt, skąd tak duże rozbieżności są w tych płynach tego samego producenta. A jakieś badania dotyczące temperatury musieli zrobić, bo tak z czapy raczej sobie tego nie wzięli. Więc i ciśnienie jakieś być też musiało. Mam więc zagwozdkę teraz...

A widzisz? Żeby temat zgłębić to trzeba trochę poszperać, popytać. Dasz radę;)

Preston spelnia wszystkie normy i jest w dobrej cenie za motula placi sie 2-3x tyle wiec to po prostu bez sensu. Przelałem juz z cysterne prestona inigdy nie było problemów.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie odpowietrzania układu... jeśli na dole tą śrubą odpowietrzę i uleci mi przez nią trochę płynu, to różnicę tego ubytku układ pobierze sobie ze zbiorniczka wyrównawczego, czy tę różnicę będę musiał dolać przez korek pod bakiem? 

Jeśli układ jest szczelny to zaciągnie - tak to działa.

No to ok. Bo się wystraszyłem trochę, jak pierwszy raz wentylator się włączył i chodził bardzo długo, chyba z 10 minut, jak nie więcej, potem się na chwilę wyłączył i z powrotem włączył, ale już tak normalnie. A przez ten czas parę razy odkręcałem tę śrubę po kilka razy i sporo tego płynu uleciało przez to. Długo dość trwało, nim się odpowietrzył. A kiedyś też już wymieniałem płyn i w sumie nie pamiętam jak to było...