Skocz do zawartości

Suzuki Shell Moto Szkoła 2017/2018

mariuszn2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki radzior ;) W koncu jest porzadek.

Tor silesia ring(3.7km czyli drugi w polsce pod wzgledem wielkosci), tor slomczyn(1.6km a jest w planie powiekszenie nitki asfaltowej o ponad kilometr) i motopark Krakow (800m) to dosc nowe obiekty wiec wypowiedziec sie o nich obiektywnie moze byc problem. Na pewno bede staral sie w tym roku silesia i slomczyn zaliczyc..

Na pewno warto isc jechac na takie szkolenie... Tylko ta nazwac suzuki srutututu jest podejrzana :o Jak przyjde na Kawie to mnie nie wpuszczą? :o:

Czy żeby zapisać się na II etap trzeba mieć bardzo dobrze opanowany motocykl?

W 2015 r byłem na I etapie, w tym roku chciałbym to powtórzyć i zastanawiam się czy by nie zapisać się też na II etap. Nie wiem tylko jak ten etap wygląda i czy bym sobie poradził.

II etap jest zdecydowanie szybszy. Są elementy jazdy torowej, jakaś tam nauka kolanowania. Bardziej nastawiony jest na jazdę torową, jazdę w złożeniu itp itd. Ale ja to robiłem już dwa lata temu to mogę nie pamiętać i mogło się coś zmienić.

Też mam dylemat bo poszedłbym na II etap znowu ale też mam taką ochotę przypomnieć sobie i I etap - jednak podstawy też czasem warto powtarzać bo głupie nawyki wracają do człowieka nie wiedzeć jak i kiedy :)

edit: to chyba właśnie na tym II etapie co byłem kolesia śmigło zabierało do szpitala po wypadku. A no i to co złego pamiętam to niestety wielu pojebów było co sobie wyścigi urządzali zamiast doszlifowywać zadane ćwiczenia. Sporo było nieprzyjemnych sytuacji, typu poganianie czy zajeżdżanie drogi w zakrętach itp itd. Nawet Czaja upominał, że to nie wyścig i żeby się opanować ale niektórym to możesz se gadać.. i to źle wspominam w sumie, reszta była OK :)

Czy żeby zapisać się na II etap trzeba mieć bardzo dobrze opanowany motocykl?

W 2015 r byłem na I etapie, w tym roku chciałbym to powtórzyć i zastanawiam się czy by nie zapisać się też na II etap. Nie wiem tylko jak ten etap wygląda i czy bym sobie poradził.

Przyłączam się do pytania. Ja w tym roku chcę pierwszy raz wziąć udział w I etapie, i myślałem żeby może od razu II też zaliczyć :)

EDIT

Z Twojego opisu radzior, to chyba jednak zrezygnuje z II etapu w tym roku, chyba jednak lepiej najpierw nabrać więcej doświadczenia :D

Edytowane przez Anici

jeśli ktoś był na etapie I spokojnie może jechać na etap drugi

kto nie był - polecam jednak zacząć od I i nie chodzi tu o jakąś ujmę, tam po prostu uczy się opanowania sprzęta przy wolnej prędkości

ewentualnie zrobić dwa szkolenia w jednym sezonie - ale jednak startowac od jedynki

Edytowane przez syku

A nie jest tak ze zapisy na drugi etap sa mozliwe po odbyciu pierwszego? Nie koniecznie w jednym roku to musi nastapic

Trzeba odbyć pierwszy. Nie ważne kiedy.

Tak, właśnie o tym myślałem żeby odbyć oba w tym roku, ale chyba jednak zostane przy pierwszym etapie, a drugi zostawię na przyszły rok. Tylko nie wiem czy jeszcze suzuki będę miał, chociaż ciężko mi znaleźć alternatywne dla bandziora :)

ja zapisałem się 3 raz na I etap

•  

A nie jest tak ze zapisy na drugi etap sa mozliwe po odbyciu pierwszego? Nie koniecznie w jednym roku to musi nastapic

kiedyś tak było - był to wymóg który nie był oczekiwany w zeszłym roku

zagadałem Czaję - bo ten tor na II etap pod mszczonowem jakoś mi nie leży

raczej pójdę w kierunku dwóch grup równocześnie II tury (popołudniowa ta krótsza czasowo) http://www.jcgroup.com.pl/szkolenia_tor.html

koszt łączny to 320zł , motoszkoła II to 250zł - czyli 70zł różnicy ale w tym mam w JC bite 3h jazdy a na motoszkole jak odliczę obiad i pierwszą pomoc to chyba zdecydowanie mniej.

wiem że te elementy są ważne ale II etap przeżyłem już 3 razy, szkolenie PCB też miały elementy pierwszej pomocy i kiedyś zrobiłem dwustopniowy kurs ratownika PCK (więc może w tym roku mogę bez pierwszej pomocy się obejść)  - Ptaka do łóżka potrafię położyć :P

Dziś zadzwoniłem, zaklepałem miejsce i terminy kwietniowe (tor Bednary) już połowa miejsc zapełniona, więc kto chce niech się spieszy bo bydzie lipa :)

Jeśli chodzi o tor  Silesia Ring, Kamień Śląski. ( Wrocław, Opole) to zapisy będą od kwietnia online na stronie www.jcgroup.com.pl . Będę miał info jak zapisy będą działać to dam znać.

Ok ok trzeba jak najszybcieh to ogarnac :)

po wymianie zdań z Januszem zrezygnowałem w tym sezonie z motoszkoły,

czekam na terminarz JCGroup.

No i super :) Od kwietnia niby zapisy online mają ruszyć z tego co widzę na stronie JC GROPU :)

Edytowane przez Seev

Znaczy się,że przeskoczyłeś na jeszcze wyższy lewel !!!

nie - po prostu czego innego oczekuje od szkolenia

na torze pod mszczonowem masz 2,5km w kwadracie (4 zakręty w tym samym kierunku) ja chcę ćwiczyć układ zakrętów - dosiad, przesuw dupy, przyblokowanie się na baku łokciem 

a tego mi ten tor nie da

I elap jest w słomczynie - ale to trochę wolne szkolenie - dużo manewrów ćwiczonych ale przy niższych prędkościach

jestem po 3 takich szkoleniach i jakoś czwarte mi nie pasuje

jest szkolenie JCGroup w słomczynie - ale mają układ jazd taki że 3 grupy jeżdzą po 15 minut

chyba wolę zapłacić 2 grupy w popołudniowej sesji po 160 za grupę czyli 320 (czyli 3 bite godziny /6x30minut/ jazdy po torze) niż zapłacić 250 za motoszkołę

gdzie też trzy grupy ale tracę czas na jedzenie i pierwszą pomoc - którą w tym roku sobie podaruję

edit

i żeby nie było - JC ma trzy poziomy zaawansowania (torowcy, średniacy, początkujący) - zamierzam brać te dwie ostatnie grupy

Edytowane przez syku
  • Upvote 1

JC ma trzy poziomy zaawansowania (torowcy, średniacy, początkujący) - zamierzam brać te dwie ostatnie grupy

a ja pokusiłbym się o pierwszą grupę ;)

Edytowane przez Neonkin

a ja pokusiłbym się o pierwszą grupę ;)

a kto chciałby z Tobą jeździć ;)

dosyć wąchania spalin i objeżdżania - to uwłacza mojej godności

Edytowane przez syku

Syku, ale ja Cię zawsze próbuje dogonić ;)

A jaka grupa dla torowych dziewic,choćby na hajce ???

Wysłałem do nich mejla w piątek i też nie było odzewu. Dziś zadzwoniłem z pytaniem czy dostali zgłoszenie bo prosiłem w nim o potwierdzenie. Gość potwierdził że doszło i że na dniach będzie odpisywał.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

skoro już skręcamy w tym kierunku to nie lepiej się zebrać i wynająć tor po prostu na wyłączność albo zarezerwować na x osób jazdy swobodne?

np. w tygodniu kisielin albo łódź (tak żeby każdy miał blisko i nie kosztowało worek siana)

nie mówię że nie potrzebuję szkolenia, ale wiem co robię źle i takie objeżdżenie też byłoby spoko, a i tak valentino ze mnie nie będzie :P

skoro już skręcamy w tym kierunku to nie lepiej się zebrać i wynająć tor po prostu na wyłączność albo zarezerwować na x osób jazdy swobodne?

np. w tygodniu kisielin albo łódź (tak żeby każdy miał blisko i nie kosztowało worek siana)

nie mówię że nie potrzebuję szkolenia, ale wiem co robię źle i takie objeżdżenie też byłoby spoko, a i tak valentino ze mnie nie będzie :P

Albo silesia ring, taki wypad PBC :P fajnie byłoby widzieć jaki jest zakręt, ze nie ma piachu etc ciekawe ile kosztowalby taki wynajem :P