Skocz do zawartości

Bolące Nadgarstki

Kedar
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam wiązanie cegami jako zbrojarz hahahaha wyrabia uścisk i przedramię :D i nie potrzeba żadnych gadzetow

Ooo! I to są konkretne rady :)

Ja to świeżak z motorami jestem, ale trochę kombinuję z pozycją na moto i jak obejmę mocniej udami bak i odprężę ręce jest dużo lepiej. Tak to mi po 10-15km drętwieją trochę.

Polecam wiązanie cegami jako zbrojarz hahahaha wyrabia uścisk i przedramię :D i nie potrzeba żadnych gadzetow

A tu sie jeszcze nie zgodzę potrzeba dobrych "cęg, cengów, cengowów  "

Jako instruktor w szkole, która kładzie spory nacisk na technikę jazdy motocyklem zgadzam się z przedmówcami. Kotwiczysz się na motocyklu udami, ręce jak i cała "góra" ciała rozluźniona. Raz, że nie będziesz narzekał na nadgarstki, a dwa, że dużo łatwiej manewruje się motocyklem. Najeździłem się trochę po slalomach i naprawdę widać różnicę między śpiętą, a luźną pozycją

Bóle pojawiają się u kursantów właśnie przez spinanie się i kładzenie się na kierownicy

Z początku trzeba się pilnować, żeby się nie kłaść, zmienić nawyki, ale wszystko da się wyćwiczyć

Co do problemów zdrowotnych to się nie znam i nie będę się wypowiadał.

Zacznijcie robic pompki wtedy wzmocni sie to co trzeba ;)

Ja nie mam i nie miałam nigdy takiego problemu, ale mogę cos doradzić w sprawie nadgarstków :)

Najlepiej jest ogólnie wzmocnić ciało, ale jeśli chcesz się skupić na nadgarstkach, to zdecydowanie możesz zainwestować w przedramiona :) Mi bardzo pomogły ćwiczenia na drążku - podciąganie pull-upem, hamer pull-upem, chin-upem itp, itd), a także ćwiczenia z kettlami, takie jak snatch (przy tym konkretnym ćwiczeniu przedramiona płoną ogniem piekielnym) - moje mięśnie przedramienia zrobiły się 3 razy silniejsze i większe :lol: Jednak to ćwiczenie jest bardzo trudne i prawidłowego snatch-a nauczy Cie tylko ogarnięty instruktor :) Polecam także pressy i push pressy. W kettlach ważny jest uchwyt, dlatego myślę, że mogą one sprostać Twoim wymaganiom :) Powodzenia!

Warto popracować nad mięśniami brzucha i czworogłowymi uda ,odpowiedni dosiad pozwala rozluźnić górę .

Ćwiczenia izometryczne wykonywane systematycznie bardzo szybko przynoszą efekt choć są dość nudne.

Pomocnym narzędziem do szybkiego usprawnienia jest elektrostymulator mięśni ( małe urządzonko dostępne już od 100 pln) powszechnie używane w rehabilitacji pourazowej.

Edytowane przez farba

Przeabiałem. Pomaga prawidłowe ułożenie dłoni na klawiaturze. Musi być odpowiednia wysokość podpórek w krześle względem blatu i odpowiednie ugięcie łokci.

Dodatkowo idź na konsultację do specjalisty, może to być również jakiś niewielki uraz kości/ścięgna/chrząstki. USG się przyda. Ale jak pisałem, w większości przypadków pomaga profilaktyka: prawidłowa postawa przy komputerze.

Że tak wtrace swoje 3 grosze...O ile na nakedzie luźna i wyprostowana pozycja jest jak najbardziej na miejscu to na na sporcie już nie ma tak kolorowo..Chcąc nie chcąc cały ciężar opiera się na rękach, kierownicy..Ot to

Dlatego sporty mają "garbate" baki i sety przesunięte do tyłu, tam sobie pomagasz brzuchem .

Ręce mają być luźne.

Poza tym sport jak sama nazwa wskazuje ma większe wymagania kondycyjne.

Edytowane przez farba

Polecam szeroką kierę Renthala. Miałem kiedyś podobnie i jak ręką odjął :P Ta oryginalna strasznie ściąga nadgarstki do wewnątrz

O to to. Ja również miewałem bóle w nadgarstkach podczas jazdy. Wymieniłem kierę na bardziej prostą i nieco szerszą. Nastąpiła duża poprawa, ale czasem jeszcze się zdarza, że coś zaczyna boleć - jak tylko czuję jakiś dyskomfort od razu wiem, że muszę rozluźnić ręce/dłonie. Staram się wyłapywać ten sygnał i działać od razu w trakcie jazdy. 

moje mięśnie przedramienia zrobiły się 3 razy silniejsze i większe :lol:

:D

5200265-popeye-the-sailor-man.jpg

@ZuZa, nie miałaś problemów, ćwiczyłaś nadgarstki używając pędzelków...

jako, ze już wszyscy powiedzieli mądre rzeczy....  ja do ćwiczeń polecę Ci

ihost_1492018441__3c2dc1c600000578-41249

tylko często zmieniaj rękę  :trzepie:    :whistle: :whistle:

edit.... pavlacos już o tym pisał, spalony, bramka nie uznana :P

Edytowane przez lelon
  • Upvote 4

jako, ze już wszyscy powiedzieli mądre rzeczy....  ja do ćwiczeń polecę Ciihost_1492018441__3c2dc1c600000578-41249 tylko często zmieniaj rękę  :trzepie:    :whistle: :whistle:  edit.... pavlacos już o tym pisał, spalony, bramka nie uznana :P

Hahahah masz plusa aż poplulem tableta

tylko często zmieniaj rękę :trzepie::whistle: :whistle:

To jest dobre 😠tez jak czytalem watek i marudzenie o nadgarstkach to chcialem Ci to zaproponowac....

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Pierdolicie na dwie strony a to zwyczajna choroba mianem "Mastrubatitis".

Chopy wyzej maja racje. Na to nima leku. ;)

Edytowane przez pioter

przestań ciągle walić konia to ból ustąpi

(skoro jak już pisałeś jeździsz rozluźniony jak flak od barków po paluszki łapek)

• Upvote 1

Albo choć rękę zmieniaj :)

Napisano z telefona

Ja gdzies kiedys uslyszalem fajne porownanie...w samochodzie tez kurczowo trzymacie sie kierownicy? Kierownica sluzy do kierowania nie do trzymania

jako, ze już wszyscy powiedzieli mądre rzeczy....  ja do ćwiczeń polecę Ci

ihost_1492018441__3c2dc1c600000578-41249

tylko często zmieniaj rękę  :trzepie:    :whistle: :whistle:

edit.... pavlacos już o tym pisał, spalony, bramka nie uznana :P

jebłem ...

• 1 month later...

Jako instruktor w szkole, która kładzie spory nacisk na technikę jazdy motocyklem zgadzam się z przedmówcami. Kotwiczysz się na motocyklu udami, ręce jak i cała "góra" ciała rozluźniona. Raz, że nie będziesz narzekał na nadgarstki, a dwa, że dużo łatwiej manewruje się motocyklem. Najeździłem się trochę po slalomach i naprawdę widać różnicę między śpiętą, a luźną pozycją

Bóle pojawiają się u kursantów właśnie przez spinanie się i kładzenie się na kierownicy

Z początku trzeba się pilnować, żeby się nie kłaść, zmienić nawyki, ale wszystko da się wyćwiczyć

Co do problemów zdrowotnych to się nie znam i nie będę się wypowiadał.

nie wiem co wolę bul dupy czy ból nadgarstków ;)

Podbijam temat, prawa ręka mi drętwieje bo lewą sobie mogę ustawić w poziomie, prawą niestety trzymam gaz, i jak mam otwarty przez 100km to mam kłopot.

Przesunąć klamkę w dół czy sety kierownicy wysokie wsadzić?

Niestety mam to samo co pisał Syku, ze względu na wieżowatość w ogóle siedzę jak cieć :P i ręce nie są ugięte.

Może jak kierę podniosę z 2 cm i przesunę do siebie to będzie lepiej?

Ja sobie pomagam w taki sposób, że gdy jadę sobie dłuższy czas z jednakową prędkością, to nie trzymam całej dłoni na manetce, tylko tą najgrubszą częścią dłoni, a w zasadzie to tylko dłoń mam na niej położoną, a same palce na klamce. To pomaga mi na jakiś czas, ale sprawdza się tylko przy jakiś stałych prędkościach i równych drogach. Wczoraj właśnie zrobiłem trasę około 700 km, w tym kilkadziesiąt po nierównej, tragicznej wręcz drodze i do dzisiaj mnie nadgarstki bolą, a szczególnie prawy - tak mnie wytelepało.

Dlatego sporty mają "garbate" baki i sety przesunięte do tyłu, tam sobie pomagasz brzuchem .

Ręce mają być luźne.

Poza tym sport jak sama nazwa wskazuje ma większe wymagania kondycyjne.

Farba ma rację .

Mi na gsx-fie nie bolały nadgarstki a kręgosłup przy przelotach autostradowych ,

kiedy starałem się chować za owiewką.Na hajce,na której jest zdecydowanie bardziej

sportowa pozycja mam odwrotnie,ale dlatego ,że z przyzwyczajenia po mieście przyjmuję

niewłaściwą pozycję.Jak mam prawidłową,to problemu prawie nie mam.

Z względu na wzrost ani  :dupa:  ani nadgarstki mnie nie bolą  :mrgreen:  Trasa 700 km browar mogę utrzymać , tyłek podetrzeć na nic się nie skarzę  :hahahaha: Jedynie co to pewnie chrapię  :smutnetak:

Wszystko było już napisane ale co do ćwiczeń bardzo podobał mi się patent Guy Martina(sknera jakich mało): do krótkiego kijka od szczotki przywiązujemy cegłę i trzymamy tuż nad ziemią ma wyprostowanych rękach. Ręce muszą być pod kątem prostym do ciała. W jego książce jest nawet zdjęcie. Ponoć te ćwiczenia uratowały go przed operacją nadgarstków.

Wszystko było już napisane ale co do ćwiczeń bardzo podobał mi się patent Guy Martina(sknera jakich mało): do krótkiego kijka od szczotki przywiązujemy cegłę i trzymamy tuż nad ziemią ma wyprostowanych rękach. Ręce muszą być pod kątem prostym do ciała. W jego książce jest nawet zdjęcie. Ponoć te ćwiczenia uratowały go przed operacją nadgarstków.

Dodatkowo możesz kręcić kijem także ciężarek idzie do góry i odwrotnie odkręcasz i go opuszczasz,nadgarstki wtedy pracują .